Erfgenamen Renault willen geld zien voor nationalisatie

Auteur: , 98 Reacties

Hommeles bij de Franse autobouwer. De nazaten van Louis Renault -zeven kleinkinderen- willen geld zien van de Franse staat. Ze eisen een compensatie voor de nationalisatie van het bedrijf in 1945, die volgens hun onrechtmatig was.

Het is geen geheim dat Louis Renault, de man die in 1898 het automerk met zijn broers oprichtte, tijdens de Tweede Wereldoorlog heulde met de vijand, zoals wel meer Franse industriëlen dat destijds deden. Tijdens de bezetting van Frankrijk stond Louis dus aan de verkeerde kant en dat kwam hem duur te staan. Na de bevrijding werd Louis in het cachot gemieterd en besloot de Franse overheid het merk te nationaliseren. Louis overleed in 1944 in de gevangenis, zonder een veroordeling.

Nu halen de erven van Renault de kwestie weer aan om genoegdoening te krijgen. Er is een historicus bijgesleept (Henry Rousso) die moet gaan onderzoeken of Renault wel een keuze had. Volgens de erfgenamen van Louis had Renault dat namelijk niet en moest het automerk wel in dienst treden voor Duitsland.

Daarnaast vinden ze de nationalisatie van Renault door de Franse overheid (anno 2011 nog steeds de grootste aandeelhouder) onrechtmatig omdat het tegen de grondwet in ging. Volgend de advocaat van de Renault-telgjes was het “een schending van het eigendomsrecht” en dus moet er gelapt worden. De communistische partij en een paar vakbonden hebben al furieus gereageerd op de claim van de Renault-nazaten. Zij betichten de familie dat ze de geschiedenis willen herschrijven.

Auw, pijnlijke casus. Automerken met een naziverleden worden daar immers liever niet aan herinnerd. Op 11 januari wordt er door het Hoge Gerechtshof in Parijs een uitspraak gedaan over de kwestie waar Renault niet aan wil terugdenken. (bron: The Guardian)

Met dank aan alle tipgevers!98 reacties

Elk merk heeft wel zo’n duister kantje zeker? Er zijn Genoeg voorbeelden…
@love4sportcars: Zoals BMW onderdelen/voertuigen voor de Luftwaffe SS produceerde vroeger..
@kaasboerin: en zoals bijna niemand weet dat de beetle, een wagen voor het volk, in opdracht van Hitler, eigenlijk door een Jood ontworpen was…
@love4sportcars: die jood was anders wel ene Ferdinand Porsche.. bedenker van porsche
@mercedesgl: Ferdinand heeft de naam ” Porsche” geclaimd, maar heeft de auto in kwestie niet ontworpen.
De eerste Porsche is gecreerd door een werknemer van Ferdinand, deze beste man is ontslagen ten goede voor Ferdinand.
@tritone: oke dat wist ik nog niet.. weer wat geleerd:)
@love4sportcars: Hoe the fudge kom jij erbij dat Ferdinand Porsche een jood is? Wat dacht je van oostenrijkert?
@love4sportcars:
De Kever was een combinatie van ideeën, die door Ferdinand Porsche – die van Adolf Hitler opdracht kreeg een auto voor het volk te maken – werden samengebald. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn. In het boek Het ware verhaal van de Kever uit 2009 claimt de Nederlandse journalist Paul Schilperoord echter dat de ontwerper van de Volkswagen Kever eigenlijk de Hongaarse Jood Josef Ganz was. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie de werkelijke bedenker was van het concept “Kever”.
@kaasboerin: En net zoals Mercedes maar wat graag zaken deed met de Nazi’s om de “huisleverancier” te zijn van alle officiële staatsauto’s.

http://robertbonnett.files.wordpress.com/2009/11/hitler-mercedes-770k-1a-148-461.jpg
@Freewarefreak:
Als Alfa fan is dit weer pijnlijk:
http://www.clevelandleader.com/files/mussolinialfaromeo.jpg

Voor de Mitsubishi fans:
http://www.richard-seaman.com/Aircraft/AirShows/Riverside2007/Highlights/RiversideZero07.jpg
@jon86: Het enige verschil is wel dat de Benz en Alfa wel een stukje reclame kregen, de hoogste leider destijds koos voor ze. Terwijl de Mitsubishi juist opzettelijk gecrasht werd. :P
@Freewarefreak: Hilter was een mercedes-fan dus mercedes hoefde er niets voor te doen;)
@mbevo: maar mercedes wilde wel maar wat graag.. het kwam van beide kanten.. na de oorlog was mercedes niet meer zo blij.. mercedes heeft na de oorlog ook niet voor niets een crisis meegemaakt
@mercedesgl: Als mercedes geen ja had gezegt,dan was mercedes waarschijnlijk er nou niet geweest,of niet zo erg groot geweest als nou,mercedes,bmw,audi hebben allemaal bloed aan hun handen,maarja ze maken wel mooie auto’s:P
@mbevo: Hij had niet zoveel keuze, Mercedes was de enige die dikke auto’s maakten in die tijd in Duitsland.
@Freewarefreak: de geschiedenis van Volkswagen is nog pijnlijker, dat merk heeft zijn bestaan aan Hitler te danken. Of Porsche, die een persoonlijke vriend van Hitler was. En dan Henry Ford, die Hitlers idool was. En wiens bedrijf (zoals ook GM deed) materiaal voor het Duitse leger produceerde. Terwijl dat Duitse leger oorlog tegen hun vaderland de VS voerde.

Kortom (zoals in het artikel gezegd wordt) elk merk heeft zijn pijnlijk verleden.
@mercedesfan:

Henry Ford leverde aan iedereen die betaalde ..

echter vond hij die oorlog maar zottigheid ..
hij zou daar eigenhandig een einde aan maken samen met een Hongaarse jodin ..

dat heeft H.Ford heel veel geld gekost zonder enig resultaat ..
@mercedesfan: Helemaal waar. Ik reken Mercedes er ook niet op af. Dat was toen gewoon een foute tijd. Ook de gevestigde industrie werd daar in meegezogen.

BMW bouwde voor de Luftwaffe, VW is ontstaan door Hitler, dat wist ik, Mercedes leverde de Nazi limo’s. Net zozeer als dat BASF de leverancier was van Cyclon B, u weet wel.. voor de gaskamers. Net zozeer als dat spoorlijn bouwer KRUPP in 1939 op bevel van de Nazi’s overschakelde op wapens i.p.v. spoorstaven. Enz.

Ze zijn daar na de oorlog allemaal voor gestraft. KRUPP voor slavernij (joodse dwangarbeiders), Mercedes raakte zo gezegd in een crisis, etc, etc. Daar hoeft niemand zich nu nog bezwaard over te voelen.

Ik doe het in ieder geval niet. Duitsland is één van de rijkste landen van de EU met een prachtige industrie waar innovatie en kwaliteit de boventoon voert. Daar profiteren wij allemaal van, vergeet niet dat de DIN e.d. Duitse eisen zijn. Super! ;)
@Freewarefreak: Makkelijk gezegd voor iemand die geen familieleden heeft die omgekomen zijn in de 2e W.O.
Bekrompen…
@tritone:

yep .. de erfgenamen van L.Renault hebben het er nog steeds heel erg moeilijk mee $$$$$ ..
@tritone: Da’s flauw. Ik val hier niemand af en ik hemel hier niemand op. We praten hier over de industrie in de oorlog. En over hoe het verder ging daarna.

Dat er in de tweede wereldoorlog 72 miljoen mensen zijn gestorven weet ik ook. Alleen aan USA/GB/Canadese kant al 61 miljoen. Dat het verschrikkelijk was weten we allemaal. Daar hoef je mij niet bekrompen voor te noemen. Ook ik ben op 4 mei 2 minuten stil.
@Freewarefreak: Oja.. en vergeet niet de schade opgelopen door Duitsland toen de oorlog voorbij was. De geallieerden hebben zo’n beetje alles platgegooid. Vergeet niet dat de originele BMW fabrieken in München na de oorlog niet meer bestonden.. een paar rokende muurtjes. En ze zijn allemaal herrezen.
@Freewarefreak: Het zal wel “modern” zijn om zo te denken, maar ja ik ben dan ouderwets.
Ik vergeet de oorlog niet zo maar, dus sympathie voor de duitse industrie is voor mij moeilijk.
@tritone: Maar mensen achter de Duitse industrie van vandaag, zijn te jong om schuld te hebben aan het gebeuren van de Tweede Wereldoorlog. Dus is het niet logisch om 66 jaar na datum een wrok te hebben tegen de Duitse industrie. Dit geldt eigelijk ook voor de Duitse samenleving in het algemeen en de mensen daarachter. De schuldige van de oorlog zijn nu dood of zitten in een bejaarden tehuis.
@mercedesfan: Ik heb geen wrok, dat schrijf ik niet.
Maar na 66 jaar is het niet zo maar vergeten, dat duurt eeuwen.
Je leert van je ouders, zij hebben het weer geleerd van hun ouders, dat zijn maar 3 generaties, zo snel wordt dat niet gewist.
@tritone:

zo zie je maar ..
racisme gaat gewoon van vader op zoon ..
aangeprate troep ..
@tritone:

neem dan maar aan dat je de oorlog hebt meegemaakt ..

iets wat je stelling nog vreemder maakt ..
want in 1940 was de Duitse industrie nog veel meer superieur dan dat het nu is ..

ik denk dat je haat en industrie een beetje door elkaar haalt ..
@lincoln: Ik heb het niet over “haat” of “wrok”, maar over de realiteit, volgens mij gaat “industrie” over geld.
Veel geld is te verkrijgen door oorlog.
@tritone:

nu verwar je nog meer meuk ..
en je had het toch echt over “Duitse industrie” ..

gevalletje krokodillentranen ..
@lincoln: Ingewikkeld mannetje, ik volg je niet meer.
Rare jongens die leienaren!
@tritone:

je volgt wel meer niet volgens mij ..
@Freewarefreak: Ze leverder ook motoren voor vliegtuigen en tanks;)
@mercedesfan: Het was wel een engelse officier die VW opbouwde/leide na de oorlog.
@ norge: Die Engelse officier gaf enkel de toelating om de productie van de Kevers verder te zetten. Maar het waren Duitser die de wagen verder ontwikkelde en het bedrijf verder uitbouwde. En de rest van het Duitse Wirtschaftwunder is ook door Duitsers opgebouwd (zei het met Amerikaanse financiële steun).
Misschien wel een beetje laat maar toch even terug komen op Freewarefreak’s reactie :D Ik dacht (dus weet het niet zo zeker :D) dat de staatsleverancier voor de legertop van Nazi Duitsland de “Horch” was (dat later Audi werd.
@love4sportcars: Elk merk heft een duitser kantje had beter geweest. :-D
@FredT: heeft* grmbl, typfout
@love4sportcars: Saab?
@Svenska_Aeroplan_AB: OK, “elk succesvol merk heeft een duister kantje”
@Svenska_Aeroplan_AB: Het automerk Saab is ontstaan uit een firma dat gevechtsvliegtuigen bouwde, het is dus afkomstig van een wapenfabrikant. Zo’n firma’s worden niet door iedereen geaprecieerd.
herinnert?
Ook veel koningshuizen in Europa waren niet vies om wat geld achterover te slaan dat van de Duitsers kwam. Shell is rijk geworden door WOII! Enkele amerikaanse bankiers hebben ook goed verdient!
Erg gaaf stukje tekst dit, dit wist ik nog niet.. Thumbs up Ricardo! Deze casus is zowel emotioneel als zakelijk gezien zeer van invloed op Renault.. Ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken, met de overheid in de clinch zijn is geen kattenpis.
@kaasboerin: zeker als het de Franse overheid betreft…
Volgens mij is geen enkele uitspraak van invloed op Renault.
Het is niet Renault die terecht staat maar de Franse staat. Wanneer de erven in het gelijk worden gesteld is het ‘aandeelhouder’ Frankrijk die mag dokken. Het aandeel Renault lijdt daar niet onder.

Als juridisch leek lijken de erven mij een sterke case te hebben. Meneer Renault is in de cel gestorven zonder veroordeeld te zijn (geen proces). Die veroordeling gaat er nu ook niet meer komen want een overledene kan volgens mij niet terecht staan. En dus is het bedrijf m.i. afgepakt van een onschuldige…
Komen ze wel laat mee, na 67 jaar een advocaat gevonden die er brood inziet.
@bobb: Nog net even voor No Cure No Pay verboden wordt ;)
@bobb: een rechtszaak tegen de (Franse) overheid is geen kattenpis. En het onderwerp ligt nu wat minder gevoelig dan 60 jaar geleden. Grote kans dat ze in die tijd de guillotine weer van stal hadden gehaald, speciaal voor de erven Renault.
Hee, is dat niet die ietwat omstreden Oostenrijkse politicus? Hoe heette hij ook alweer…..
@sir_smokalot: Charlie Chaplin?
Zeker had meneer Renault een keuze! Alleen is het de vraag of je die keuze als overheid van iemand kunt verlangen, hij had namelijk nee kunnen zeggen, dan was hij waarschijnlijk zum lager gestuurd, maar goed die keuze was er wel. Nu is het zo dat 99.99% van alle managers is blijven zitten, zo ook in Nederland, maar je had er een paar tussenzitten die hun uiterste best deden de Duitsers toch tegen te werken, zoals bijvoorbeeld Frits Philips.
Maar goed, ik vind het een beetje onzin dat je na bijna 70 jaar ineens gaat lopen zeuren dat je een aandeel wilt in een miljardenbedrijf, ze hebben toch gewoon hun reguliere erfenis gehad? Ik vind het echt onzin, want dan ga ik ook in mijn stamboom kijken of er niet ergens een middeleeuwse landeigenaar tussenzit waarvan het land is afgepakt, vind ik na zo’n lange tijd eigenlijk hetzelfde…
Dan was het einde van Louis Chevrolet nog dramatischer.
Die stierf zonder enig geld als lopendebandwerker in zijn eigen fabriek.
dat zo,n oorlog anno nu nog zoveel “emotie” ($$$$$$$$$) teweeg brengt ..

en “genoegdoening” ($$$$$$$) heelt idd alle wonden ..

anyway ..
handel = handel ..
stelen = voor overheden ..
en oorlog = voor mietjes ..
@lincoln: Tsja, geef ze is ongelijk..
@lincoln:

Oorlog voeren = voor mietjes (..)
Oorlog uitvechten = voor echte mannen (..)
Ach, Hugo Boss heeft alle kleding voor Duitsers in WOII geleverd, liet krijgsgevangenen voor hem werken en de grote baas was zelf een fervent Nazi-aanhanger, ook tegen het eind van de oorlog. Dichter bij huis was de NS ook aardig actief bij het oplossen van logistieke problemen van onze bezetter en waren het soms de Nazi’s die onze politiemannen afremden wanneer ze wat te enthousiast waren met het aanpakken van Joodse gevangenen.

Als we alle organisaties die op een of andere manier een graantje hebben meegepikt uit de oorlog hadden genationaliseerd, dan waren we hard op weg naar een communistisch systeem…
@mrs250: Hugo Boss was zelfs de ontwerper van de Wehrmacht en SS uniformen.
Interessant stuk!
@masterstig:

want wat als de nazi,s gewonnen hadden ..
wie had er dan aan de “foute” kant gestaan ??
@lincoln: Degene die hem niet steunden (dus Hitler en z’n partij)
@masterstig: licoln bedoeld wie de foute kant geweest zou zijn als hitler en zijn partij de oorlog hadden gewonnen.. dat zijn dus niet hitler en zijn mede nazi’s maar zeer waars de geallieerden.. in autoland zouden dat dus de britse en amerikaanse automerken zijn die dan aan de foute kant stonden..
@mercedesgl: Ahh zo :D, ik begreep zijn vraag niet helemaal.
@lincoln: Als de Nazi’s hadden gewonnen, dan liep iedereen in Hugo Boss met een dikke Mercedes onder z’n reet:)
@tstile: dan hadden we wellicht ook geen problemen met onze multiculti samenleving.
Hmm… niet elk merk heeft een naar randje… Volvo? kan niets bedenken. Citroën (oorspronkelijk Joods, maar in WOII in handen van gereformeerd Michelin) heeft nauwelijks geproduceerd. Peugeot ook niet volgens mij. Ik denk dat je het de Duitse en Italiaanse merken niet kwalijk kan nemen, in ’34 waren de nazi’s net zo netjes als Geert Wilders, ze kwamen alleen op een geleidende schaal terecht, en met hun praktisch het hele land. Als een land echter veroverd wordt en de geschiedenis van de kristallnacht en de lange messen al geweest is, dan is het andere koek denk ik…
@Jansen: hoewel je natuurlijk in je leven altijd gewetenseikpunten moet hebben, als duitse fabrikant eigenlijk ook…
@Jansen: In 1936 waren de Nazi zeker niet zo netjes als Wilders nu. Dat waren ze nooit. Al van hun prille ontstaan hadden ze knokploegen. In 1923 hebben ze getracht een staatsgreep te plegen (Bierkeller Putsch). En onmiddellijk nadat ze in 1933 aan de macht kwamen verdwenen hun tegenstander in concentratiekampen.

Het was een gok van de Duitse industrie mee te werken met de Nazi’s, want die nationaliseerde niet, en lieten het grootkapitaal haar kapitaal behouden, i.t.t. de communisten (die toen nog een grote partij waren). Rekening houdend met het feit dat de Nazi’s toen voor orde zorgden (opeens hielde de straat gevechten tussen rechtse en linkse knokploegen op), en met de algemene mentaliteit in Duitsland toen, maakte dit de Nazi’s geschikt om aan de macht te houden. Bovendien was er een verschrikkelijke staatsterreur tegen ieder die tegen de Nationaalsocialisten was, zo hield dit de kritische geesten in de bedrijven stil.
@mercedesfan: Ja zo was het. Weet je welke film je eens moet kijken? Hitler – The Rise of Evil. Nee dat is geen leuke film, nee dat is geen “one to watch”.

Maar dat is een onzettend accurate 1 op 1 natuurgetrouwe film over het leven van Hitler. Zijn jeugd, zijn opkomst, zijn ondergang. Alles wat je in die film ziet is waar. Het scenario is geschreven gebaseerd op echt archief, documenten, onderzoeken, bio’s, etc.

Er was een documentaire op Discovery over deze film en daarin werd gezegd dat het gewoon een verfilmd geschiedenisboek is. Scholen kunnen deze film gebruiken voor geschiedenisles, alles is waar.

Ik heb hem gekeken en er veel van geleerd. Dat stukje wat jij zei:

“Het was een gok van de Duitse industrie mee te werken met de Nazi’s, want die nationaliseerde niet, en lieten het grootkapitaal haar kapitaal behouden..”

Dat wordt daar heel mooi in belicht. Hitler is gewoon op het pluche gesponsord door rijke industriëlen. Je moet die maar eens kijken als je een goed beeld daarover wilt hebben. Wel voor gaan zitten. Hij duurt 3 uur.
@Freewarefreak: ja, ik heb die film al een keer gezien, jaren geleden. Toen, in de tijd dat ik nog niet veel over het onderwerp afwist, leek het me al een zeer degelijke film. Maar toch bedankt voor de tip.
ja de porsche is gewoon een op en top gejat ontwerp van een joodse meneer!!

wel vreemd ja….
@johanw: porsche is ontworpen door Ferdinand Porsche en hij heeft in opdracht van Hitler een auto ontworpen die het hele volk kon betalen.. (vandaar ook de naam volkswagen..
Uiteraard produceerde Louis Renault voertuigen voor de Duitsers, maar zijn Duitse baas Wilhelm von Urach, die ex-mercedes was en zwaar francofiel stond in het geheim toe dat 2 ingenieurs begonnen met de ontwikkeling van de 4CV dit overigens ZONDER medeweten van Renault zelf.
Die kwam er toevalligerwijs in 1941 achter en gaf toestemming om met het project door te gaan.
Eigenlijk hadden de ingenieurs Renault niet ingelicht om hem niet te bezwaren tegenover de Duitsers; maar nog belangrijker was dat Renault zelf voor een kleine 4-deurs auto die de 4CV was geen markt zag in het na oorlogse Frankrijk, maar eerder voor een middenlklasser a la Juva quatre.
De 4CV werd gelanceerd in augustus 1947 en werd een instante enorme hit.

Saillant detail is dat de eerste 4CV’tjes in Beige werden geleverd, de kleur gebruikt en buitgemaakt op Rommel’s Afrikakorps !

Louis Renault had idd een keuze : of zijn fabrieken werden verwoest door de Duitse bezetter of hij kon zijn ” medewerking geven ”

Na de tweede wereld oorlog was IEDEREEN een held en had bij het verzet gezeten :twisted (niet dus) en werd Renault in de bajes gegooid zonder enige vorm van proces en werden de fabrieken toen “Usine Nationale de Regie Renault” allemaal uitgebroed door Charles de Gaulle.

Verder dunkt me dat de erven Renault (die dit overigens in de zestiger jaren ook al hebben geprobeerd) zeer zeker een kans, Louis Renault is nl nooit officiëel veroordeeld voor zijn vermeende collaboratie met de Duitsers.

Verder interessant leesvoer is te vinden op Wikipedia, over de conceptie, ontwerp en lancering van de 4CV.

http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_4CV

Zoals boven te lezen is, loopt de 4CV als een rode draad door Renault’s oorlogsjaren heen.
Oh een idee van de Communisten was de naam Renault te laten verdwijnen en die te vervangen door SAVIEM.
Societe Anonyme de Vehicules Industiels et d’equipement Mechaniques.

Maar iedereen was bang om de goede en betrouwbare reputatie die Renault voor de tweede wereldoorlog had opgebouwd onder de clientele te verspelen, dus werd SAVIEM later met Latil en Somua (Franse vrachtwagen en bus bouwers) en met Renault Vrachtwagens in dit “potje” geduwd.

En de roemruchte Renault Marne Taxi’s die bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog waren ingezet om zo troepen naar het front t esturen en een dreigende aanval op Parijs af te wenden, dat dat heroïsch gezien een enorme nationalistische daad van Renault was geweest, dat was men in 1945 effe vergeten…………………….
@desjonnies:

Gaaf stuk tekst, hoge toegevoegde waarde! Altijd leuk :)
@desjonnies:

hoe krijg je het elke keer weer voor elkaar ..
ben jaloers op je belezenheid ..
@desjonnies: uit je hoofd? Dan heb je vast een groot hoofd… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB:

boeken lezers kunnen makkelijk 10.000 gelezen boeken onthouden ..
internetlezers hoeven nix te onthouden .. want dat doet internet wel voor ze ..

en zo geschiedde ..
@desjonnies: Geweldig! Kijk voor financiële kennis hebben we Robbiepedia, maar voor klassieke verhalen kom ik voortaan bij jou! Super!
@ricardo: 1e alinea, 3e zin: “die volgens hun” moet “die volgens hen” zijn…
Hier nog een paar criminele dictators en hun voertuigen
http://www.mundo.com/wp-content/uploads/2011/05/obama-cadillac.jpg

http://www.welt.de/multimedia/archive/00817/citro_sarko_1_BM_Be_817131p.jpg

maar nu ben ik een hippie zeker ;)
@six-trey:

hooguit homofoob ..
@six-trey:

Als je als staatshoofd niet in een limo rijdt waarvan de ramen zo zwaar gepantserd zijn dat ze niet meer open kunnen tel je gewoon niet mee :P
Wat had Jules Deelder er mee te maken?
Juridisch gezien houdt de claim geen steek. In Frankrijk (net zoals in België) verjaart een dergelijke vordering na 30 jaar. De nationalisatie vondt bijna 70 jaar gelden plaats. Dus ofwel zoekt de familie Renault aandacht, ofwel hebben ze zich laten belazeren door een advocaat met mooie praatjes.
@mercedesfan: Of de zaak loopt nog steeds, dan gaat die 30 jaar niet op.
Ik zou(als ik hun was) in ieder geval geld eisen voor het gebruik van de naam Renault.
Haha, leuk opschrift bij de foto ! Enne…die kleinkinderen hebben zondermeer geen geld…dus ff advocaatje zoeken en overheidje erbij lappen…zielig.
Er staat een uitstekend stuk in Classic Cars gepubliceerd over Louis Renault. Daarin kan je onder meer lezen dat Renault gedurende de oorlogsjaren 45.000 mensen aan het werk hielt en dagelijks 16.000 maaltijden serveerde. Zonder dat ik een oordeel wil vellen denk ik dat op zich van enorme waarde is geweest voor heel veel mensen. Idd is hij na de oorlog zonder enige vorm van proces gestorven.
Ik kan het verkeerd hebben, maar leverde Citroën ook geen wagens aan de Duitsers?
@love4sportcars, @FredT
En Ferrari dan??
Enzo was als de dood voor de duitsers, maar hielp ze niet.
Dat vieze VAG wel hé! En Renault…
@Supercar: “Dat vieze VAG wel hé!” Lees bovenstaande geschiedenis-comments eens van iedereen. VAG bestond helemaal niet. Het merk Volkswagen is gestart door Hitler. Hoe konden ze dan helpen? Het was niks.. een project opgestart door de Nazi’s. Niet zomaar wat roepen..
@Freewarefreak: Ik bedoel Audi en BMW en Porsche is zelfs door hitler gestart..
@Supercar: Dhr Porsche werkte voor Hitler. Die ontwierp de Volkswagen. Porsche is geen project van Hitler, da’s een persoon, welke na de oorlog op basis van de Volkswagen blauwdrukken de eerste Porsche ontwierp. De rest kennen we.

Audi heb je wel gelijk in. Audi heeft in 1940 de autoproductie stilgelegd omwille van de Nazi’s en bouwde gedurende de hele oorlog de Sd.Kfz.222. Een pantservoertuig met schietkoepel bovenop ;)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/IWM-E-3776-SdKfz-222-19410624.jpg
@Freewarefreak: lol, dat is een van mijn eerste bouwpakketten van vroeger.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).