Explosie en brand bij Williams F1 na overwinning

Auteur: , 71 Reacties

Momentje van chaos op het Circuit de Catalunya. Na de brute overwinning van Venezolaan Pastor Maldonado werd het overwinningsfeest van Williams F1 ruw verstoord toen er een explosie plaatsvond in de pitbox. Er zijn verschillende gewonden gemeld.

Op het moment van de explosie waren teamleden van Williams aan het feesten in de pitbox (zo vaak halen ze nou ook weer niet het podium, laat staan de eerste plek). Er ontstond een hevige brand. De oorzaak is nog niet officieel vastgesteld, maar het gonsde vrijwel direct van de geruchten dat de knal te maken had met een KERS-gerelateerde faal aan een F1-wagen.

Elf medewerkers van verschillende teams hadden medische hulp nodig. Eén was er slecht aan toe qua brandwonden en is per helikopter afgevoerd. De 70-jarige teambaas Frank Williams wist veilig te ontkomen.

UPDATE 1: De uitgevallen F1-wagen van Bruno Senna stond op het moment van de explosie in de pitbox.

F1-wagen van Bruno Senna

UPDATE 2: Reserverijder Valtteri Bottas spreekt: “I was there when Frank Williams was giving his speech to everyone. I felt an explosion from behind, somewhere from the fuel area, and everyone ran out quickly.”

UPDATE 3: Winnaar Pastor Maldonado draagt zijn neefje naar buiten na knal & rookontwikkeling in de pitbox.(via @TelegraphSport)

Pastor Maldonado

UPDATE 4: Niet het KERS-systeem van een F1-wagen, maar een brandje bij de brandstofopslag zou de oorzaak van alle ellende zijn geweest, aldus Autosport.com.

Hieronder het verslag van de BBC. Check die technici direct hun brandblus-skills in praktijk brengen.

Fotocredit: @Voxvocis71 reacties

-edit: check- OT: dat is afschuwelijk, een drama na deze spectaculaire overwinning.
Tja wat moet je daar nu op zeggen. Zo’n overwinning kan inslaan als een bom.
@Hupke: Ik zie dat je ook niet wist wat je niet moest zeggen.
@Hupke: lol
Ze hadden het beter bij 70 kaarsjes gehouden, die had Frank Williams misschien nog kunnen uitblazen.
Amai, die mannen weten hoe een GP overwinning te vieren. Met vuurwerken en veel rook :p
@Rsimon: Wow lees net de Update, hopelijk is het niet al te erg met Senna
@Rsimon: Het was de wagen van Senna, niet Senna zelf.
@Rsimon & @Hupke: Beetje grappen maken over een explosie in de pit box waarbij meerdere gewonden zijn, dit gun je toch niemand, doe dan even normaal
@mclarenmercedes: inderdaad!
@mclarenmercedes:

Ik wens dat zeker niemand toe, toch zeker niemand die in de F1 zit en al helemaal Williams niet. Betekend dat dan dat er geen grappen over gemaakt mogen worden?
@Hupke: Vind het niet heel respectvol ;)
Zo zo, dat is best schrikken, grote brand. Ik gunde maldonado de overwinning trouwens wel, maar toch jammer dat alonso niet won
‘…geruchten dat de knal te maken had met een KERS-gerelateerde faal aan een F1-wagen’. Elektrische dingen hebben doorgaans niet de neiging te ontploffen. Deze ís kansrijker: ‘a explosion from behind, somewhere from the fuel area.’
@mattraket: Batterijen kunnen zeker ontploffen!
http://www.groen7.nl/vijf-gewonden-na-batterijexplosie-bij-gm/

De batterij van de KERS-systeem bevind zich recht onder de benzinetank, dus als deze ontploft zou het een benzine-brand tot gevolg kunnen hebben gehad, wat meteen de pikzwarte rook kan verklaren.

Ik heb het echt met ze te doen! Nu halen ze eindelijk eens een verdiende overwinning, breekt er brand uit…

BTW: aangezien er geen enkele tankinstallatie meer aanwezig is zou het me sterk lijken dat er iets met benzine ontploft is.
Over geruchten zeggen ze wel eens “waar rook is is vuur”, dus ik vind het KERS-verhaal wel plausible.
@vale46: http://www.youtube.com/watch?v=xAvexjr2ax0
@4991: 2009…
We zijn 2012 ondertussen!
@vale46: ik neem aan dat zie die vliegwiel niet gaan vervangen door een batterij. die zijn alleen maar zwaarder.
@4991: Als ze op de BBC zeggen dat er een batterij in zit, dan zal het wel zo zijn, die jongens zijn zéér betrouwbaar.
@vale46: Geen tankinstalatie? Hoe gooien ze die dingen dan vol voor de race?
@undifined1: Niet meer op deze manier: http://cdn.cnet.com.au/story_media/339295774/fill-er-up.jpg
Ik zal even een foto zoeken.
@undifined1: Op deze manier:
Het is niet zo een high-tec installatie meer als vroeger. Nu is het gewoon een simpel pompje met een debietmeter er op. Snelheid speelt nu toch geen rol meer
http://www.f1totaal.nl/foto/60-grandsprix-2012/9293-de-zaterdag-in-spanje.html#!prettyPhoto%5Bgalleryfd533bee5c%5D/46/
@vale46: foto 47/221, want de link werkt blijkbaar niet goed.
De foto waas hamilton in zijn auto zit in de pitbox
@vale46: die site is niet echt duidelijk. welke dag is dat? ik zie niet echt een foto met n°47
@4991: klik op een willekeurige foto, en links onderaan staat welke nr het is.
@vale46: ah ik zie het. principe van airco bijvullen dus.
@4991: Ik heb geen ervaring met airco, dus ik zou het niet weten.
Maar in elk geval geen pomp die er 10L/sec door moet stampen zoals vroeger.
@vale46: ja zo, ik snap het. Ik zie de foto ook niet, maar ik snap wat je bedoeld. Maar dat betekent nog niet dat er niets meer mis kan gaan met de benzine, er zal toch ergens benzine zijn in zo’n pitbox, en omdat de auto van Senna eerder in de race was uitgevallen, zat er mischien nog steeds een grote hoeveelheid brandstof in de auto
@mattraket: Je had gelijk, GpUpdate.net zegt het volgende:
“Aanvankelijk werd gedacht dat de KERS-installatie – die de energie die vrijkomt bij het remmen opslaat zodat een coureur deze later kan gebruiken als extra boost bij het inhalen – in de wagen van Bruno Senna was geëxplodeerd, maar volgens de laatste berichten in de paddock wordt er nu gedacht dat de explosie van achter uit de garage kwam, waar opgeslagen brandstof vlam zou hebben vlam gevat”
ben benieuwd wat er kan ontploffen aan een kers systeem.
@4991:

http://www.youtube.com/watch?v=9FBurdZFKtg
@topless: kan ook iets anders zijn dat in de fik staat. op gpupdate.net staat er trouwens dat het waarschijnlijk onstaan is waardat er brandstof wordt opgeslagen.
Jammer maar toch wel een overwinning!
Kan gerelateerd zijn aan de botsing met schumacher.
wel jammer dat ik nu weet wie er heeft gewonnen..

hopelijk komt iedereen er zonder al te veel gedoe weer bovenop.. was het na de race ook te zien of werd dit later pas bekend?
Erg zuur na zo’n overwinning… Dit gun je niemand.
En ik had nog zo gezegd… GEEN burn-out in de pitbox!!!
Sommige media zeggen dat het niet de kers was maar de brandstofopslag achterin de pits.

……it is believed that fuel exploded while it was being prepared for transportation as part of the post-race procedure.

Op http://www.autosport.com/news/report.php/id/99599 zie je daar een aardige foto van.
Hulde aan de helpende teams, nergens paniek en iedereen stroopt de mouwen op en gaat aan de slag. Jammer als auto van onherstelbaar is, maar die is vervangbaar.
Best zuur, had het ook al zien voorbijkomen op facebook.. Hopelijk is er niet te veel schade aan Senna z’n wagen (ja, de gewonden zijn erger, maar daar zijn er geen vraagtekens meer bij), want anders zou het wel een heel zure overwinning zijn voor Williams..
is de kleur nou van de auto van senna af hij ziet er heel grijs uit
valt me nu op doen die coureurs hun pak nooit uit
Zo’ even de bewijzen van vals spelen verbranden…
Die dachten ook maar we blazen de tent op…
Dit moet je dus niet doen als er brand uit breekt… Stelletje beunhazen, zonder adembescherming, met zijn allen in de rook. Schade is materieel, je longen kun je niet zo maar vervangen, net als huid die meer op bacon lijkt dan op huid.
Brandblus skills? Die zie ik niet in het filmpje. Ik zie een stel amateurs dat totaal niet weet hoe een brand te bestrijden. Ze zijn geheel in paniek, rennen heen en weer en schreeuwen tegen elkaar. Ze zitten vol voor de opening van de deur, één steekvlam en ze zijn er geweest (heel goed mogelijk bij benzine branden), ze spuiten brandblussers leeg in het wilde weg terwijl iedereen die een brandblustraining heeft gevolgd dat brandblussers een effectief bereik hebben van hooguit 5m en dat je echt op de vuurhaard moet richten. Die kunnen zij daar vanwege de enorme rook ontwikkeling niet zien. En on top of it all dragen ze geen adembescherming. De dampen die vrij komen bij branden waarbij ook kunstof betrokken is, kunnen uiterst giftig zijn. Die wil je niet inademen.

Ik denk dat een flinke opfris cursus op z’n plaats is. Of op z’n minst een gedetailleerde evaluatie.
@Original_Arnoud: Dan heb jij nog nooit echte amateurs bezig gezien.
ik vind dat ze redelijk kalm blijven voor hun pitbox in de vlammen op te zien gaan.
“ze roepen”, misschien wel uit noodzaak omdat fluisteren op die moment nie echt praktisch is?
En ja hoor.. Het was even wachten op de betwetertjes, maar ze zijn gearriveerd! @bartweerman & original-arnoud: Totaal niet boeiend deze informatie en als jullie bij dat team hadden gezeten probeer je er alles aan om die miljoenen die in zo’n box staan te redden! Alle beetjes helpen.. Lekker belangrijk of het dan schadelijk is ja/nee. Daar denk je niet aan op zo’n moment lijkt me.
@jeffreym3:
Heeft niets met betweter zijn te maken. Mij is altijd geleerd: Eén hand voor het materieel en één hand voor jezelf. Gouden regel als je geen persoonlijke ongevallen wilt.
@jeffreym3:
Op een brandbestrijdingscursus leer je juist: Lekker belangrijk dat het miljoenen kost, daar hebben we een verzekering voor. Het wordt er echt ingestampt dat je eerst aan je eigen veiligheid denkt, dan pas aan slachtoffers (je wilt immers niet nog meer slachtoffers door roekeloos naar binnen te gaan om mensen te redden en er vervolgens allemaal nooit meer uit te komen), en pas in de laatste plaats aan materiële schade.
@Original_Arnoud: die verzekering zorgt er ook voor dat ze binnen 2 weken weer al het materiaal hebben om te kunnen racen?!
@Jipp:
Hoeveel reserve onderdelen zal een renstal met een budget als Williams hebben staan? Genoeg om 4 auto’s een heel seizoen mee te kunnen laten racen. Als een coureur op zaterdag crasht zit hij zondag in een volledig geprepareerde reserve auto.
@Original_Arnoud: computers en dergelijke ook ja?! Die reserve auto kan daar ook staan weet je nog?! Als er niets stond wat van belang was zou er niet geblust worden. Wie weet waren er nog mensen binnen! Wanneer de crew hun pakken nog aan hadden zouden ze misschien meer kunnen doen maar op dat moment gold; redden wat er te redden valt!
@Jipp:
Nou, nou., Wind je niet zo op.

Maar het zal toch wel erg amateuristisch zijn als ze geen back-up onderdelen hebben op de thuis basis in Groot Brittanië. De productie van onderdelen gaat gewoon door hoor. Het is echt geen on-demand productie. Al zullen ze ook niet teveel produceren aangezien een vleugeltje al gauw honderdduizenden dollars kost. Computers kan je ook vervangen, en de data wordt vooral in de motorhomes opgeslagen en verwerkt. Dus die is ook niet in gevaar.

Verder ben ik het echt wel met je eens hoor. Je moet redden wat er te redden valt. Maar dat wel zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Toch lijkt het daar wel op in dit filmpje.
@Original_Arnoud: @bartweerman: Ik denk dat het de reflex was om te voorkomen dat de brand zou uitbreiden (en dan vooral naar andere pitboxen, waar ook nog eens materieel en brandstof staat) waardoor er direct met man en macht geblust werd. Er ‘één of twee mannetjes op enkele meters afstand neerzetten om uitbreiding te voorkomen’ is dan ook moeilijk als er -nog- geen leidinggevend persoon (de getrainde brandweerlui) ter plaatse is.
rikus via Android app
@Jipp: zo’n brand is niet het einde van de wereld hoor.
Het heeft gelukkig geen levens gekost..
Wat kan jou al dat materiaal nou schelen?
Zelf wel eens brand gehad?
jipp via iPhone app
@rikus: laatst op de zaak een klein brandje, mijn personeel wat aan het blussen was op eenzelfde manier kreeg een bonus van me!
@Jipp: ik weet niet of dat een heftig brandje was, maar er is wel een flink verschil tussen een container waarin wat ligt te smeulen/branden en een explosie in de brandstofvoorraad met alle nodige gevolgen. Professionele brandbestrijders weten dat de eigen veiligheid in principe eerst komt. En natuurlijk moeten de teamleden een slang pakken, en ze verdienen een beloning voor hun moed, maar ze verdienen evengoed een berisping omdat ze niet nadenken. Wat is een mensenleven waard? Meer dan de materiële schade? Van alle computers zullen back-ups gemaakt worden, auto’s laten ze opnieuw maken (en valt onder verzekering, dus gaat niet uit het budget), ik had er één of twee mannetjes op enkele meters afstand neergezet om uitbreiding te voorkomen met 1 of 2 straaltjes, en dan gewacht tot de mensen met adembescherming kwamen.
@bartweerman: Jij wel hoor! Het is gewoonweg te makkelijk praten vanuit je luie stoel. Denk dat je er wel anders tegenaan kijkt als je zelf in een F1 team zou werken.
@Original_Arnoud: Dat weet ik dat je dat geleerd krijgt. Dat is juist mijn punt! Theorie is heel wat anders dan de praktijk. Als brandweerman boeit het je geen fuck of een huis afbrand.. Maar als eigenaar van dat huis probeer je ook te redden wat er te redden valt. Ook al raak je daarbij zelf (licht)gewond. Vervang in dit geval het huis even voor miljoenen aan materiaal/materieel. Sta je dan met je cursus brandbestrijding/preventie.. Gooi je regelrecht de prullenbak in.
het had altijd erger gekunt
Volgens het nieuws op de radio vatte een voorraad brandstof vlam.
Ze maakte er wel een knal feest van…
Vreselijk! Ergste wat je kunt verzinnen na een race!
Maar wel Cool van de winnaar!!!
HELD!
volgens mij was daar een explosief feestje aan de gang haha
http://www.youtube.com/watch?v=-tGOt9f3gKk

zo betrouwbaar is de BBC dus
Zat Jos V. stiekem met zijn tengels aan een F1 auto van Williams?
@skeletje: Nee die zat aan vrouwen..
Knalfuif hoor! En als er een fuif is, zeg je…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).