Extra brute Porsche RSR’s op Techno Classica

Auteur: , 14 Reacties

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 werd al in het zonnetje gezet vanwege zijn 40e verjaardag. Vandaag doen we er extra plaatjes bij vanaf de Techno Classica.

Op zijn stand op de beurs in Essen had Porsche een nauwkeurig gerestaureerd exemplaar van de jubilaris staan. Uitgevoerd in Grand-Prix Weiss met rode bestickering en rode velgen is deze Touring-versie weer helemaal zoals hij in 1973 uit de fabriek kwam rollen.

Bij de Porsche clubs kwamen we een heel mooi geel exemplaar tegen. Ook een Touring die prachtig gerestaureerd is. Hij is te koop, vermeldde de informatie achter de voorruit. Porsche Zentrum Bensberg had er geen prijs aan gehangen, maar zegt ‘Preis auf Anfrage’. De kenner weet dan genoeg. Een tonnetje of twee kan het zomaar zijn voor zo’n goede 2.7 RS.

Porsche zelf had verder een paar race-uitvoeringen staan. Heel bijzonder is de 911 Carrera RSR Turbo 2.1 uit 1974. De proporties van deze auto lijken niet helemaal des 911’s, maar dat komt omdat doelmatigheid voorop stond. Extreem brede uitbouw van de wielkasten moet de ongehoord brede achterbanden huisvesten. Om de 500 pk’s op de weg te krijgen, heeft de auto een giga-achterspoiler. In de bevestiging daarvan zijn grote inlaten opgenomen om de turbo zoveel mogelijk lucht te geven, en de radiateuren zoveel mogelijk koeling. Ook de achterste zijruitjes zijn omgevormd tot luchttoevoer. Deze auto moest het van zijn beademing hebben, aangezien de motorinhoud slechts 2,1 liter bedraagt.

Het interieur is heerlijk spartaans met een grote toerenteller recht voor de bestuurder, zoals het hoort bij een 911. De oranje sticker geeft extra duidelijk de grens aan, als in de hitte van de strijd een rood streepje in de schaalverdeling te klein is om te zien. Die grens ligt pas bij 9.000 (!) toeren. Let ook op het kleine metertje helemaal links dat de turbodruk aangeeft. In 1974 worden Gijs van Lennep en Herbert Müller tweede op Le Mans met dit monstrueuze apparaat, voorzien van het fameuze startnummer 22 dat Van Lennep in 1971 ook op zijn winnende Porsche 917 had.

Een jaar eerder moest hetzelfde duo het doen met een tammere versie, de RSR 3.0 Turbo met 330 pk die gisteren ook al eventjes voorbijkwam. Van Lennep en Müller wonnen de Targa Florio dat jaar en die overwinning was extra bijzonder omdat 1973 de laatste keer was dat de Targa een echte wedstrijd was die meetelde voor het wereldkampioenschap sportwagens. De RSR wint in 1973 ook de 24 Uren van Daytona. Deze auto vormt de basis van Porsches optreden in de internationale GT- en endurancekampioenschappen.

Met dank aan Robert en Maarten voor deze bijdrage!14 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Maar: stond er ook een RUF CTR Yellowbird?
@awesome: Niet te zien op de foto’s.
@awesome: Helaas niet… Maar wel verl ander leuk 911 spul, zoals bv een Dakar 911 in Rothmans kleuren
@awesome Geen idee. Wel een B32 die ik zonder enige waardering voor Porschefan (en busjes) toch zeer kon waarderen.
@benzinehoofd: Gaaf spul he?
Mooi bakkie die gei…euh gele…
Ubervette bakken die ouwe porsches.
Ik vind het echt niks aan die ouwe meuk
@dawwg

Fucking Vet.
Daar staan heel wat pks tussen..
Blijven zon gaven wagens! Zoveel mooier dan andere merken
Blijft een mooie wagen die RS. Doet me eraan denken dat ik NFS Porsche nog ‘ns moet installeren. In dat spel is het overigens m’n favoriete auto. Lekker verraderlijke bak, maar zo geniaal snel dat je ermee kan hoeken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).