Facel Vega Concept: dit is hem

Auteur: , 24 Reacties

Een naam heeft hij nog niet, en dit specieke model past in je broekzak (tenzij je een skinny jeans dragende hipster bent), maar Facel Vega toont hier het model dat zij waarschijnlijk op de Autosalon van Parijs aan het publiek gaan presenteren.

‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’. Deze woorden schreef Annie M.G. Schmidt lang geleden, en de mensen achter Facel Vega vonden dit wel inspirerend. Op hun FB-pagina posten ze een koffertje, met hierin een blauw schaalmodel van hun nieuwe concept, dat overeenkomt met de eerder vertoonde teasers. Het lijkt in het bijzonder op de HK500 geïnspireerd te zijn.

Over de nadere invulling van het Franse merk, dat samen met Alpine dit jaar een kleine Franse renaissance in de autowereld lijkt in te luiden, is nog weinig bekend, maar naarmate eind september dichterbij komt, zullen de lege vakjes wel ingekleurd worden.

Facel Vega Concept24 reacties

Ziet er niet verkeerd uit op het eerste gezicht!
Ook weer zo’n platgeslagen breed ding. Waarom mag een luxe auto geen hoogte meer hebben tegenwoordig. Maar de achterkant ziet er aardig uit. Beter dan de gemiddelde mercedes in ieder geval.
@jolig:
Wat ik kan zien zijn dit gewone GT verhoudingen, niks plat geslagen ding.
Of jij moet een Golf+ een normale hoogte hebben.
Auto’s zijn juist heel hoog tegenwoordig, 20 jaar geleden was het een uitzondering als je auto hoger was dan 1.4m.
Nu zitten alleen sportwagens daar nog onder.
@jolig: Ik ken genoeg hoge luxe auto’s, zoals Rolls-Royce of de Bentley-tractor…
Achterkant is duidelijk geïnspireerd op de Facelift Vega HK500. Dat was echt een prachtige auto. Stond ook een exemplaar van op de meest recente editie van het Concours d’Elegante op Paleis ’t Loo.
@Original_Arnoud: Heb de HK500-ref toegevoegd adhv een autojunk-spot.
@sir_smokalot: hmmmm… Anders doe ik even lezen.
ben benieuwd naar de voorkant, de originele facel vega zag er stilstaand uit alsof hij er vandoor wilde. dat is niet makkelijk te bereiken met de aerodynamische eisen van nu.
Not bad ,maar als je zegt dat je een Facel Vega hebt denken de meeste mensen volgens mij aan een geslachtsziekte.
Mag ik de quote van @Lincoln gebruiken?

” dat soort Franse grandeur met nog net een vleugje art-noveau is idd het beste af in Walhalla ..”

@jolig : spijker op zijn kop, dit was een luxe reiswagen in de vijftiger en zestiger jaren en populair bij de Sjah van Perzië, de Prins van Monaco, Freddy Heineken, Ringo Starr en ene Mijnheer Frank Sinatra.
Die reden toen ook niet in platte pannekoeken.
Facels hadden altijd wel lage ramen ja, maar als de auto zo breed wordt en dan ook nog een coupé-lijn moet krijgen ipv wat rechterop staande ramen, dan worden ze allemaal een beetje gelijk.
Wat een prachtig ding, is er al iets bekend over de krachtbron ?
@Corrado16v:
Als men de traditie van Facel wil handhaven een Chrysler V8 Hemi blok.
Kennelijk werkt reply niet meer zo soepel, sorry.
Ik zie de inspiratiebron HK500 niet zo terug komen… Misschien in de achterlichten een beetje Facel II, verder gewoon een dikke bak. Hopelijk heeft de auto in ieder geval recht op staande koplampen… ik vrees ’t ergste. Desondanks kan het wel een mooie auto zijn.
Het ‘concept’ heeft wel iets; net als bij de oude moet een FV iets magisch hebben…
@bentley1969: Precies… en da’s nou net het moeilijkste van alles, om iet ‘magisch’ te ontwerpen.
Iedereen hierboven wil vooral kenmerken van oude FV’s terugzien (achterlichten, rechtopstaande voorkant, ramen etc.). Als FV dat gaat doen krijgen ze vast commentaar omdat het ‘te retro’ is.

Nee, er is niks tegen als ze gewoon met hun tijd mee gaan en iets moderns neerzetten met hier en daar een verwijzing (en niet meer dan dat) naar de FV’s van weleer. Maar wel met dezelfde magie.

Als ze de wagen van dit model in schaal 1:1 ook zo kunnen maken, dan denk ik dat ze een eind op de goede weg zijn. Ben wel erg benieuwd naar de voorkant.
Lijn rond A-stijl en schouderlijn aan de deur hebben meer dan een vleugje Renault. Werk van een ex-Renault stylist misschien?
Op Forza Motorsport 4 heeft ook een auto zon achterkant, weet alleen ff niet welke, maar lijkt er verdpmd veel op
@jordy14: cadillac cien.
De 16e afbeelding van de eerder vertoonde teasers herinnert mij nog het meeste aan de Facel Vega HK500 die ik ken uit “mijn tijd” in Venlo. Een van de twee directeuren/eigenaren van het expeditiebedrijf Frans Maas reed er een. Een zwarte. Vooral de grill, koplampen, motorkap en de voorruit komen het meeste overeen met het oorspronkelijk model.
En voor de tijd van toen was dit een enorme sensatie. Tussen al die Opels Rekord, Simca Arondes, Renaults Dauphine, Austins A55, Peugeots 403 en enkele Chevrolets BelAir en wat dies meer zij, was het een verschijning, waar iedereen met open mond naar stond te gapen. En ik voorop!. En als die man dat ding lostrok, stond iedereen nog met de mond vol tanden, als hij al lang verdwenen was. Wat een enorme roffel produceerde dat ding.
Nou hoop ik van harte, dat ze -als hij er weer zou komen- er weer een GT van weten te maken van dezelfde allure. Maar ik vrees, dat er zo langzamerhand al zoveel van dit soort exoten zijn ontworpen en ontstaan, dat hem geen erg lang leven beschoren zal zijn. En dat zou ik dan weer zeer betreuren.
Mooi doosje…
zou het niet een echte concept kunnen zijn in een hele grote doos?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).