Feel bad video: Nissan DeltaWing is echt kapot

Auteur: , 74 Reacties

Zoals je wellicht weet werd de bizar vormgegeven Nissan DeltaWing op brute wijze door een Toyota TS030 Hybrid aan de kant gebeukt na een herstart op Le Mans. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat de coureur van die DeltaWing daarna 2 uur lang(!) tevergeefs bezig is geweest om zijn auto te repareren. Bereid je voor op ontroerende beelden.

Een van de meest gehoorde vragen met betrekking tot Le Mans 2012 was: Hoe deed de Nissan DeltaWing het? De prestaties van hybride Audi’s en Toyota’s kon de meeste mensen niet echt boeien, maar die toffe Batmobile was natuurlijk wel interessant.

Nadat Satoshi Motoyama van het circuit was geduwd door Kazuki Nakajima in zijn hybride Toyota ging hij niet bij de pakken neerzitten. Hij probeerde werkelijk van alles om zijn auto weer rollend te krijgen zodat hij terug kon komen naar de pits.

Tijdens Le Mans mogen coureurs namelijk zelf sleutelen aan hun auto. Ze mogen echter niet meer dan 10 meter van hun auto vandaan lopen en ze mogen ook geen onderdelen en/of gereedschap van omstanders aannemen. In onderstaande video zien we hoe Motoyama zijn halve auto demonteert en allerlei instructies krijgt van monteurs, maar het mag helaas niet baten.

Hopelijk laten ze deze video ook even zien aan Kazuki Nakajima, zodat hij voortaan wel 2x nadenkt voordat hij zo’n prachtige DeltaWing van de baan duwt. (via: jalopnik.com)74 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wat een ontroerend filmpje. Best zielig.
maar toyota viel daarna ook uit dus dat verdiende die
Echt sneu… Hij is er echt kapot om.
Zonde, had graag gezien dat deze auto audi het moeilijk had gemaakt :P
dat is echt de japanse mentaliteit en dat zie je ook terug in de kwaliteit van hun autos….nooit willen teleurstellen en dan er ook alles eraan doen om die auto weer op de baan te krijgen en dan getroost worden dat het hem niet lukt.

wel jammer, want het was een leuke verschijning die auto op de baan!
ik vind dat ie volgen jaar weer mee moet doen
Maar de innovatie en het lef dan??
En hij was zo mooi… :(
Haha en dan dat muziekje er bij. Sneu voor die kerel en Nissan natuurlijk!
Dat muziekje maakt het echt een heel zielig filmpje :(
Die coureur is echt een held!!
Gewoon 2 uur lang alles proberen, alleen op zijn doorzettings-vermogen al wint hij de race!
Gezien de crash had ik zoveel schade niet verwacht.
Echt jammer hij stond maar een paar honderd meter van de pit ingang.
Heel sneu dat je dan zo moet uitvallen.

Het schijnt dat ze er alsnog een aparte raceklasse van willen maken.
Ik vind het echt wel sneu voor die man :-( (en die muziek maakt het er echt niet vrolijker op…)
gedwongenleaser via iPhone app
@rocky: de aftocht op die scooter maakt het drama compleet, echt sneu…
Ik heb echt respect voor die coureur dat hij er echt alles aan deed … En dan zo een klein stukje voor de pitstraat echt zielig hij heeft er echt verdried om.!
Ben er weer live bij geweest. Totale blamage van Toyota. Snappen nog niets van het LM wereldje, en doen alles op het oude F1 team. Zelfs de trucks en motorhome waren oud F1 spul. Bouwen een auto die misschien wel snel is maar niet meer te fixen zodra er iets aan is. Nee Toyota en Nakajima zouden er goed aan doen om hun excuses aan te bieden. Dat heb ik ze nog niet zien/ horen doen.
@911GT2: Dat hebben ze gelukkig wel gedaan;) hier zie je het http://www.dailysportscar.com/viewArticle.cfm?articleUID=FA7F3C2F-1143-FDC9-354DDF9EBC9EC533 . Wel zo netjes toch? Maar echt jammer voor Satoshi Motoyama en de rest van het DW team, egt sneu:(
@MarkLeMans: thnx voor die foto! Goed om te zien!
@911GT2:
Kan best zijn dat ze oud F1 materiaal gebruiken.
Maar ze werken samen met Oreca, weinig mensen die meer ervaring met Le Mans hebben dan zij.

Deden vorig jaar nog de 4de Peugeot.
@jrk68. Helaas raakte het baasje het beton en niet een iets meer vergevingsgezinde vangrail. Diep respect voor deze gast. En het muziekje maakt het inderdaad aandoenlijk.
@terazino:
Het ging mij om de hoek van impact, hij leek heel mooi langs de muur te glijden.

Trouwens bij deze impact hoek geeft een vangrail veel meer ellende, die veert in en kegeld je vervolgens terug.
Of in het geval ik zelf eens heb ondervonden wordt de hele achterwiel ophanging van je auto gerukt.
@jrk68: Denk dat de vorm van de auto ook niet hielp bij een dergelijke impact, gezien de “oneffen” zijkanten.
j00rs via iPhone app
Sneu filmpje. Jammer dat het ook uitgerekend een landgenoot moest zijn die hem eraf reed.
@j00rs:

idd .. en hij had al zo,n pleuris hekel aan Jappen ..
als ze er Dacia plakkers op hadden gedaan was het nog zieliger geweest ..
wel dapper dat ze nog aardig konden meekomen met een 1.6 blokkie ..
@lincoln:

Weegt dan ook maar 475 kg. Wat toch een stuk minder is dan de rest.
@Hupke:

o.k. ..
dan is het nog dapperder dan meerijden in een motorcross ..

in je blote nakie ..
@Hupke: .. zucht .. dat is omdat de rest moet voldoen aan een MINIMUM-gewicht. In het geval van de LMP1 is dat 900kg en voor de GTE’s is dit 1250kg. Die LMP1 auto’s zitten ook ver onder het minimum gewicht van 900kg maar ze zijn verzwaard met ballast om zo aan die 900kg te komen. Dus niks knap van die Delta Wing, voor hun zijn gewoon de regels aangepast zodat ze enigszins kunnen meekomen met de rest, anders zouden ze namelijk een minuut per ronde langzamer zijn, en dat is gewoon gevaarlijk..
@raphael: Niet knap? weet je wel hoe klein dat team van entrepreneurs is? De hele auto hebben ze eerst zelf ontworpen, gebouwd en bekostigd. Daarna is Nissan in beeld gekomen omdat ze zelf geen geld meer hadden voor een geschikte krachtbron.
best raph, als het toch zo makkelijk is, waarom doe jij het dan niet. Of heb je al iets heel moois bijgedragen aan deze wereld? verbaas me.
@JanJansen: helemaal van de grond af is het nou ook weer niet he ;)

Deze auto was oorspronkelijk ontworpen voor IndyCar, maar het design werd afgewezen. De monocoque is afkomstig van de (geflopte) Aston Martin AMR-One.
@JanJansen: En wederom begin je persoonlijk op de man te spelen. Waarom doe je dat toch elke keer?
@JanJansen: Jij dan. Ik zie je topic na topic dezelfde vragen en comments praten maar zelf kom je met 0 info of bereikte mijlpalen (zoals jij die zo graag ziet). Leg me dan is uit wat er zo innovatief aan is. En niet dat drag reducing aandragen (want de F1 zit hiervoor constant in de windtunnel toch?) want dat is maar een heel klein deel van het geheel. Zoals @raphael: terecht opmerkt zitten ze daar om een balans te vinden tussen downforce en drag. Een auto zonder drag maken is niet zo moeilijk. Zorgen dat het ding op de grond blijft bij 320km/h daarintegen is erg pittig. Ik vind het mooi dat er geprobeert wordt nieuwe technieken een kans te geven, maar om daar nou het hele regelement voor om te gooien.
@E34M5Touring: Iets afkraken is zooo makkelijk. Als ik dan vraag wat mensen zelf bereikt hebben is het opeens huilie-huilie.
Zelf kraak ik dit project niet af, ik vind het fantastisch. Binnenkort ga ik promoveren, dus ik kan met droge ogen zeggen dat ik wel wat heb bijgedragen aan deze wereld.
@JanJansen: Dat vraag ik niet. Waar promoveer je in dan? Dan kan ik bepalen of je daadwerkelijk wat bijgedragen hebt. Als je promoveert op een onderzoek naa het belgedrag van 16jarige scootermeisjes ben ik less impressed. Oja ben 28 heb een eigen toko sinds 25 dus voordat je begint te piepen dat ik niks bereikt heb….
@raphael:

Ik moet je toch ergens de indruk gegeven hebben van gat-achterlijk te zijn.
Ik verklaar aan lincoln gewoon dat hij een stuk lichter is dan de rest. Waarmee ik insinueer dat dat dan ook de reden is waarom hij mee kan met de rest.

Ik zeg nergens iets over dat ik die delta wing een goed ontwerp vind (is het volgens mij ook niet) of dat ze geniaal zijn door hun lage gewicht. Dat maak jij er ineens van. Ga maar op een ander zitten zuchten.
@Hupke:

pas op .. @raphael heeft ook veeeeeel verstand van voetbal ..
dus snapt daarom alles van sport .. en alles van alles eigenlijk ..
@lincoln:

lincoln je zou ondertussen toch moeten weten dat wat trappen tegen een varkensblaas een heel didactische activiteit is.
Ik heb zelfs verhalen gehoord van mensen die dat heel vaak deden (tegen betaling zelfs) en daarom een doctoraat zomaar voor de eer in hun brievenbus kregen.
@Hupke:

yep .. het onderwijs is al een tijdje failliet ..
en volgens het “brood en spelen volk” is zo,n persoon daadwerkelijk het 100-voudige waard van een minister president ..

idiocracy
@lincoln: Helaas kan ik jou dat compliment niet maken..
@Hupke: Ik pikte het op alsof je daarmee wilde aangeven dat andere fabrikanten zo een laag gewicht niet kunnen bereiken..
@raphael: Oh en dat kwam meer door Lincoln’s opmerking die jou comment dus duidelijk ook niet begrepen heeft..
Het viel ook niet mee om dit ding op de baan te houden, maar jammer dat het zo moest eindigen.
Toen die eraf ging, was ik die toyota helemaal aan het kapotschelden, echt heel zonde en lullig voor Yamamoto. Alleen de auto zelf is wel vaag, niet erg innovatief, ofzo, alleen een soort 3wieler.
@bonkers:

Was gewoon een race incident kan gebeuren.
@bonkers: Ik schold met je mee.
@bonkers: niet innovatief? kan je dat eens toelichten? Aërodynamica, remsysteem, en voorwielophanging zijn nou niet echt doorsnee.
@JanJansen:

Zo’n hipster fiets is ook niet doorsnee maar toch ook belachelijk ouderwets.

Al is het punt bij die deltawing eerder dat het moeilijk doen is om moeilijk te doen. In de basis is het een slecht (nuja slecht, minder goed) ontwerp dat enkel snel is door veel te veel moeite en wat gefoefel met de regeltjes.
Erg mooie beelden! Een echte sport man!
Sad panda..
Het was ook wel aan zien komen, het was precies na de restart en toen met zn allen door die Porsche bochten en ja, toen zat hij in de weg..
Echt jammer, voor deze auto hing ik voor de buis. Wat een slimme auto. Ik was er ook kwaad om dat die Toyota hem zo van de baan beukte. Wat een randdebiel. Ik koop nooit meer een Toyota, dat zal ze leren. Mijn volgende auto wordt een Nissan, Xtrail of die nieuwe quasqai, ook een mooi ding.
Aangezien ik dit gemist heb en eigenlijk door drukte pas op zondag ben gaan kijken, hoe deed hij het voor de crash??
@jvthof: niet extreem goed eigenlijk. Het was de bedoeling dat de DeltaWing qua snelheid tussen de LMP1’s en LMP2’s zou zitten, maar in de praktijk bungelden ze qua tijden onderaan het LMP2 veld.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een toffe auto is om te zien.
Als de deze attitude blijven behouden komen ze er!
Die gasten leven echt voor de race, incluis de mecaniciens.
Zielig & jammer!
Krijgen de andere dan ook een staf als de F1?
Of is dit nog het “harde” racen, zoals het vroeger was?
Briljant stukje techniek deze Deltawing, nu nog wat sneller en legaal maken.
Zo ontzettend jammer dat die DeltaWing uitviel!
Maar als ik het ontwerp zo zie zou je haast denken dat de inspiratie op de SR-71 Blackbird gebaseerd is :)

http://www.area51zone.com/aircraft/SR71_NASA.jpg
Zulke ontroerende opnames, daar kan ik 24 uur lang naar blijven kijken…
Diep respect voor die man!
Le Mans spirit op zijn best, ik kan me van (denk 10 jaar geleden) ook een coureur herinneren die zijn Viper zonder voorwiel in, ik denk zo’n twee uur tijd, naar de pits kreeg. Daar was het helaas meteen game over, de coureur was zelfs handmatig het ding uit de bochten voor de pits aan het graven omdat de bochten anders onmogelijk waren.
Gevonden, het was David Terrien in 2001, een van de filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=Vqs4nEsP7qY&feature=relmfu
hoelang hebben jullie trouwens gekeken ik 16 uur
Dit vind ik trouwens goede reclame voor Nissan, zo’n huilende coureur die z’n bolide nog probeert te fixen. Mensen houden plots van mensen die ’t kutter hebben als zijzelf..
Sneu filmpje, jammer dat de coureur hem niet heeft kunnen maken, zou mooi geweest zijn.
zielig
Hier het nummer voor de geïnteresseerde

http://www.youtube.com/watch?v=7maJOI3QMu0

al vind ik zelf deze veel leuker

http://www.youtube.com/watch?v=nZADkGCkVoY
@The_12oach: En dit is leMans spirit op z’n best. Wat een inzet. Ongelooflijk hoe die er ook zo gesloopt van is. Dit zijn de coureurs die het echte LeMans gevoel hoog houden. Doorgaan tot de laatste adem.
Ben er geweest afgelopen weekend en het viel zwaar tegen allemaal. Zelfs om het cicruit heen amper dikke bakken. een MC12 en een F40 achter elkaar was wel het hoogtepunt. Deze Nissan ging echt heel hard in de bochten. De snelheid lag haast gelijk aan LMP1 maar op de rechte stukken kwamen ze wel iets te kort. Ik geloof dat dit voor de toekomst wel veel goeds zal voorspellen. Heel mooi om de Deltawing te zien rijden. Ook nog even langs Mulsanne gelegen. Zaterdagnacht door de bossen gesneeked. Op een paar meter afstand komen ze met 300+ voorbij gekacheld…heel vet! Zeer zeker aan te raden… alleen wel oppassen voor bewaking.
@login: Dan ben je echt naar een andere Le Mans geweest als ik. Wij zaten op Blue Sud en daar waren genoeg dikke bakken. Ik zal wel eens wat foto’s uploaden vanavond, maar het was echt niet tegenvallend! Ik denk dat je verwachtingen misschien wat te hoog waren. Zeker na de race van vorig jaar was de race van dit jaar wat tam, dat geef ik toe, maar er was genoeg te zien!
Heel jammer, ik vind het een toffe auto die ik zeker had willen zien finishen!
Dat was ook echt de flauwste crash ooit :P net zo’n slecht computerspelletje ofzo :P
Hier kunnen coureurs uit andere landen een voorbeeld aan nemen. Wat een doorzettingsvermogen. En dan nóg uit schaamte met zijn hoofd omlaag achterop de scooter stappen. Hij is gek, deze man verdiend een standbeeld.
Respect voor die held!!
Held.
Redelijk domme actie van Nakajima. Toyota zou op z’n minst hun excuses mogen aanbieden.
@Freude_am_Fahren: Ah, ik lees net dat ze dat al wel hebben gedaan.
Hebben ze ook gedaan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).