Ferrari en Alonso kunnen niet tegen hun verlies [updated]

Auteur: , 141 Reacties

Eigenlijk wilden we er geen aandacht aan besteden, maar de tips blijven in toenemende mate binnenstromen over Vettels vermeende illegale inhaalactie afgelopen weekend, waardoor Ferrrrnando Alonso (volgens Fernando Alonso) eigenlijk de F1-kroon 2012 op zijn monobrow verdient. Gaat de uitslag omgegooid worden?

Als je het op pure rijderskwaliteiten net niet redt, dan moet je het maar in de formaliteiten zoeken. Ferrari was er heel dicht bij dit jaar, maar werd op het laatste moment afgetroefd door die vervelende Duitser met zijn energiedrankjesauto. En wanneer je jezelf superieur acht aan alles wat zich om je heen afspeelt, dan moet er wel vals gespeeld zijn, nietwaar?

Inderdaad! Ferrari vond een inhaalactie van Vettel onder een gele vlag-situatie, en daar dient de Duitse wereldkampioen voor aan het kruis gespijkerd te worden. Een geslaagd protest betekent immers dat Alonso, de dikst betaalde coureur van het rijdersveld, zijn derde wereldtitel in de wacht sleept, en Ferrari schijnt een protest ‘te overwegen‘.

De conclusie van de redactie na het bekijken van de (poepsaaie) beelden (korte versie): twee van de drie inhaalacties zijn gewoon volgens de regels, één keer rijdt hij op een recht stuk een auto drie meter voor een groene vlag voorbij, maar die auto gaat overduidelijk van zijn gas, anders is er niet zo’n snelheidsverschil. Heeft er iemand een glas water voor deze storm?

En bovendien: dikke boehoe, accepteer je verlies als een man. George W. Bush kreeg ook een tweede termijn, en als we voor al die keren dat Suarez, Torres, of C. Ronaldo met een mooie fopduik een vrije trap/penalty scoorden het wedstrijdresultaat moeten gaan wijzigen, dan zag het voetballandschap er nu ook heel anders uit. Deal with it, in plaats van dagen achteraf te gaan jammeren.

De laatste keer dat Alonso een wereldtitel bemachtigde was in zijn Renault-tijd, in 2006. Hoewel hij tot de grootste racers op aarde gerekend mag worden, staat hij nu zes jaar op rij droog.

Vettel zelf heeft ook zat vervelende trekjes, in de vorm van heel snel geagiteerd over de boordradio klagen over acties van de concurrentie waarbij echt niets aan de hand is, maar met zijn comeback in de tweede seizoenshelft is hij de verdiende wereldkampioen. Wil Ferrari in 2013 winnen, dan moeten ze maar een betere auto maken. Hun coureur heeft kwaliteiten genoeg, en een loyale knecht die hem een handje kan helpen.

Niet dat we daar volgend jaar wat van kunnen meekrijgen, tenzij we de portemonnee trekken. De F1 verdwijnt namelijk achter de decoder. Aftikken, met oew Mars!

Scuderia Ferrari, deze is voor jullie!

Update: oh snap! Renault F1 deelt nog even een dissa uit richting de boys in Maranello. Moet dat nou zo..?

UPDATE 2 – 13:30Volgens de FIA is een protest van Ferrari bij voorbaat al kansloos:

FIA sources have confirmed to AUTOSPORT that the yellow-flag sector at Interlagos started at the light panel just before Turn 3, at marshal sector 3, and ends about 150m before Turn 4, where a green light panel is displayed.

However, there is a marshal’s post in between these two panels and a green flag was being waved there on that lap.

Under the FIA’s rules for the Brazilian GP, if a green flag is displayed before a green light – as it was in Vettel’s case – it is the first green that counts.141 reacties

Precies! Mosterd na de maaltijd.. Net ook al op nujij gezegd: Protest aantekenen? Dan alléén zo lang de wedstrijdleiding nog zitting heeft. En dat zou mijns inziens tot maximaal middernacht van de racedag moeten duren. Alles daarna niet ontvankelijk verklaren. Dat Armstrong zijn tour titels zijn afgenomen vind ik ook al zo’n persiflage.
@Original_Arnoud: u zit op NUjij? *gniffel*
@Original_Arnoud: Hallo,
Armstrong heeft terecht zijn touroverwinningen verloren. Hij had het meest gesofesticeerde dopingprogramma waardoor hij de best gedopeerde was van iedereen en dus ook de beste op de fiets. Bovendien zette hij heel zijn ploeg aan tot doping met als gevolg een treintje van 3-4 man voor hem die heel de klim naar boven knallen en iedereen achter hen versmachten vervolgens moet armstrong 1 keer versnellen en de voorsprong is binnen. Met andere woorden puur bedrog en dus terecht van zijn overwinningen beroofd.

Zelfs Contador heeft zijn zeges verloren voor 5 picogram clenbuterol, waarom armstrong dan niet voor extreme dopage? :)

Maar het gaat hier over Alonso.. Ik ben geen fan.
@t00n: jij hebt in het team armstrong gezeten gezeten zeker… Je weet er zoveel van. Er is nog steeds geen hard bewijs dus hij is nog steeds ONSCHULDIG.

En om even terug te komen op Vettel… Hij is een prof… En een prof weet de regels… En heeft zich aan de regels te houden dus ook onze buurman uit het oosten. Regels zijn regels daar moet je je aan houden. Dus eigenlijk is Alonso WK … En niet Vettel… Ik hoop dat de FIA redbull en vettel hier voor straft. Gerechtigheid… Er is bewijs dus je kunt niet ontkennen.
@t00n:
Armstrong is helemaal niet terecht van zijn tour zeges beroofd. Als je met de toenmalige onderzoeken niet hebt kunnen aantonen dat hij doping heeft gebruikt, is hij gewoon slimmer dan jij en dus de beste. Accept your defeat! Als je jaren later alsnog allerlei uitslagen kan veranderen dan mogen heel wat ex Oost Duitse, Russische en Chinese Olympiers hun gouden plak komen inleveren.
@Original_Arnoud:

Inderdaad. Daarom moet de moordernaar/verkrachter van Marianne Vaatstra ook vrijuit gaan. Toen hij het misdrijf pleegde, was de gebruikte opsporingsmethode immers nog niet toegestaan. Politie/justitie moet dus ook gewoon hun nederlaag toegeven, i.p.v. door blijven zoeken.
@topless:
Dat is een heel andere discussie. Namelijk leven en dood. Uiteindelijk is F1 slechts een spelletje. Een duur spelletje, maar toch gewoon een spelletje bedoeld om mensen te vermaken.
@t00n: “maar het gaat hier over Alonso” Dus omdat u geen fan bent kan het u geen reet schelen..
Wat wilt u eigenlijk dan duidelijk maken??

pff…
@petrolhead111: Ik zeg dat ik geen fan ben of met andere woorden ik vind het kinderachtig wat hij probeerde.
@t00n: Dit is toch de normaalste zaak om zich vragen te stellen omtrent dit inhaalincident? Vooral ferrari/Alonso zijnde.. Wel nu blijkt dat Vettel de regels niet heeft overtreden,na onderzoek!

Begrijp je het nu een beetje? pff..
@Original_Arnoud: Als je de 3e inhaal actie bekijkt is het duidelijk dat er vlak voor de inhaal actie een marshall in zijn baan post staat te zwaaien met een groene vlag. De vlag langs de baan gaat boven het lampje in de auto. Ergo de 3e inhaal actie is ook gewoon legaal…kortom Alonso is inderdaad terecht de nummer 2 dit jaar.
Als de mogelijkheid bestaat om beroep aan te tekenen, waarom zou een team dit niet mogen doen?
De vegelijking met voetbal is wel interressant, omdat iedereen al jaren roept om dit soort maatregelen.
als vettel onder geel heeft ingehaald dan niet ferrari de schuld geven maar vettel zelf. Dan is er maar 1 fout en dat is vettel en dus heeft hij ook geen recht op de titel. Zo zijn de regels, daar is hij ook mee akkoord gegaan en als je dan een fout maakt niet janken dat je er op afgerekend wordt
@Soulmaster:
inderdaad!
en hoe autoblog hier ferrari afschilderd, zielig jongens, echt zielig
@RazorHead: Ben geen ferrari fan… maar ik ben het op dit vlak zeker met ze eens. Vettel maakte een dikke beginnersfout. Nee niet eens als beginner krijg je geen licentie met zo’n fout. En met een superlicentie zou je dus beter moeten weten. Kampioen onwaardig.
@RazorHead: idd

Het artikel is ook tegenstrijdig. In het begin spreken jullie van een verlies op basis van pure rijderskwaliteit. Terwijl jullie in de laatste alinea spreken over een trage auto.
Beetje duidelijkheid aub!
Als Vettel onder geel heeft in gehaald dan is dat toch gewoon wel of niet waar en is de consequentie volgens de regels passend.

Het gaat hier om miljoenen prijzengeld dus ik denk dat de schrijver van dit artikel dit ook zou overwegen…
@CBR600rr:
Prijzengeld.. My ass! Alsof Ferrari dat nodig heeft. Dat is wisselgeld vergeleken met de sponsoropbrengsten.

En F1 fans, en daar is de sport uiteindelijk voor, vermaken van mensen, die willen een race die van start tot finish duurt. Als je achteraf de uitslag nog kan beïnvloeden, wat heeft de race zelf dan nog voor zin? Dan wordt de F1 een kampioenschap voor juristen.
@Original_Arnoud: Indirect dus wél een vorm van prijzengeld..
@Original_Arnoud: Ik quote het prijzengeld van 2009: “In totaal werd 658 miljoen dollar, omgerekend 460 miljoen euro, uitgekeerd aan de teams”. 10-20 miljoen dollar meer of minder is ook voor teams als Ferrari en Red Bull beslist geen wisselgeld…
@CBR600rr:
Nog steeds wisselgeld in vergelijk tot de omzet van Ferrari, laat staan Fiat. Als ze 10 extra F70’s verkopen voelen ze er in het geheel niks van. Of een paar petjes en vlaggetjes extra.. Ferrari kan dat prijzengeld best lijden.
@Original_Arnoud: Je bent bekend met het verschil tussen omzet en EBIT? Het enige wat ze hoeven te doen is protesteren en ze verdienen een paar miljoen extra. Op een half jaar omzet van 1,2 miljard maken ze een winst van 100 miljoen. Ik denk dat veel beleggers een winstverhoging van 20 miljoen wel zien zitten ;) Het is en blijft geen wisselgeld! Om die 20 miljoen terug te verdienen door verkoop van auto’s moeten ze er echt wel meer dan “een paar” verkopen.
@Original_Arnoud: hahahahaha jij snapt het niet echt
@Original_Arnoud: Onzin, als je iets fout doet op de baan, speel je val en ben je dus onterrecht wereldkampioen. Wat ik opvallend vindt is dat sky tijden de wedstrijd dit al dik in beeld bracht, waarom is er niemand eerder wakker geworden?
@911GT2:
Als je niet gesnapt wordt met valsspelen ben je gewoon slimmer dan de rest en dus óók de beste.
Niet janken ferrari, Vettel heeft het gewoon eerlijk gewonnen!
@nickmercedes: nee, daar gaat het artikel nou juist over…
@nickmercedes:
verklaar u nader? volgens mij zie ik toch iets anders op de beelden :)
Formule 1 heeft plots wat mee van tour
Blijven verwende kinderen.
Aha als dit waar is dan is de nieuwe hypocriete maten-naaier ala “Alain Prost” de man die Senna een paar x goed ge%^&^#^%d heeft opgestaan.
Jammer had/heb Alonso redelijk hoog staan.
ik vind dit een beetje erg kansloos van Autoblog/Sir Smokalot om Ferrari/Alonso zo neer te zetten, regels zijn regels, als blijkt dat Vettel daadwerkelijk onder geel heeft ingehaald dan moet daar de bijpassende straf toegepast worden, want dan zou Vettel onterecht kampioen zijn, als Vettel niet onder geel heeft ingehaald, dan is hij terecht kampioen, punt uit, heeft niks met naaien e.d. te maken.

nogmaals, kansloos en misselijkmakend hoe Ferrari en Alonso hier neer gezet worden
@IJsblok: volledig met je eens!
@IJsblok: om dan vervolgens even over het feit te skippen dat vettel heeft gezegd dat er smerige spelletjes waren gespeeld om hem van zijn kampioenschap af te houden! wie loopt hier nou te huilen?!
@lambo4all: Er is naar de regels gehandeld. Zo’n zegel verbreken is inderdaad sportief gezien niet de mooiste zet, maar het alles overhebben voor het beste resultaat hoort ook sinds het begin der tijden bij de F1. In de jaren ’50 moesten tweede rijders soms TIJDENS de wedstrijd hun auto afstaan aan de eerste rijder zodat hij kon blijven strijden voor de punten.
@lambo4all:

welke smerige spelletjes? doel je op het verbreken van een zegel? dat binnen de regels valt, waar ze gebruik van gemaakt hebben, net als dat Redbull een flexibele neus heeft, wat door iedereen als geweldig gevonden word, maar de slimmigheid van Ferrari word gezien als smerig??

beetje met 2 maten meten vind je niet
@IJsblok: ik heb het over het feit dat Vettel vond dat er smerige spelletjes werden uitgehaald.
@IJsblok: Maar Alonso is ook een beetje zielig. Hij blijft maar roepen dat zijn auto niet het snelste is.
Kun je nagaan dat je als nationaal advertentie persoon van Bavaria blijft roepen dat jouw bier niet het lekkerste is en dat daarom Heineken de grootste is in Nederland.
Als ik een F1 team was zou ik in het contract zeggen dat als je in 1 seizoen meer dan 1 keer (foutje moet kunnen) dingen gaat roepen die negatief zijn over je eigen team, dat je dan mag dokken. En ja Alonso heeft goed en degelijk gereden dit jaar. Maar ik kan me verder ook niet herinneren dat ik vele acties van Alonso heb gezien waardoor F1 leuker wordt!
O ja, was het niet ook Alonso zei dat hij bang is dat de F1 zijn geloofwaardigheid verliest, nadat na race 6 er 6 verschillende winnaar waren: Omdat het zo een loterij wordt? Dat het uiteindelijk slecht is voor de F1… Volgens mij waren Rosberg in China en Maldonado in Spanje gewoon echt de snelste coureurs daar!
En met Ferrari hoeven we ook geen medelijden te hebben: een paar jaar geleden kregen zij nog geld om in de F1 te blijven waar alle andere teams moesten betalen voor een F1 lidmaatschap: maw: de andere team betaalden Ferrari om in de F1 te blijven.
Goed: hier dus een paar bewijzen dat Ferrari eigenlijk best zielig is waarmee de fabel dat AB zielig is ontkracht!
@gregorius: wat lul jij nouweer? iedereen met meer verstand dan een tosti kon zien dat de ferrari niet de snelste wagen was gedurende het hele seizoen. jouw vergelijking slaat nergens op, is hij verkoper??! nee! hij moet racen en wil dus de snelste wagen en als hij die niet krijgt spoort hij zijn team aan tot verbetering.
het was alonso niet die zij dat de geloofwaardigheid van de F1 verloren ging. en feit is dat F1 zonder ferrari iets is als een eredivisie zonder ajax, of je het nou leuk vindt of niet. kortom: dom artikel, domme reactie van je.
@IJsblok: nuff said:

http://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE
@Megakix: Ben geloof ik op een paar lange tenen gaan staan. De eerste bedreigingen zijn al binnen, en er schijnt een wit busje met geblindeerde ramen voor mijn appartement te staan, waaruit paella-dampen opstijgen. Maar goed dat ik nu even in het buitenland zit :)
@sir_smokalot: ok….als er op de deur geklopt wordt en je hoort een licht argentijns accent…niet opendoen ! ^^
@IJsblok: Mislukt populisme van autoblog dus, aangezien veel mensen het niet met ze eens zijn.
De Formule 1 heeft plots wat mee van de Tour de France.
Ach Alonso moet eens een keertje niet zitten te zeuren.
Denken dat hij het populairste kind van de klas is, terwijl hij dat al jaren niet meer is.
Alonso kan zeker goed rijden, maar dit soort streken zorgen ervoor dat ik een steeds grotere hekel krijg aan die gast. BAH
@bullgod76: vettel degene altijd met zijn handen loopt te wapperen en loopt te zeiken over de boordradio. je moet nu niet ineens de rollen gaan omdraaien, wat waren al die vorige streken van alonso dan?
En mensen maar afvragen waarom ik f1 amper kijk!
F1 heeft niet zoveel met racen te maken..
Ferrari kan er niet tegen , alonso ligt er niet wakker van !
Zegt hij zelf .
Net wat beelden gezien via Olav mol’s website. De Toro Rosso, welke door Vettel onder geel wordt ingehaald, gaat van-zijn-gas-af (duidelijk te zien) en dat is dus NIET hetzelfde als inhalen. Als een auto een probleem heeft of om andere redenen niet meer RACE_PACE heeft, dan is inhalen onder geel GEEN illegal move.

Wie de titel verdient, met volgens de regels rijden, die verdient het om te winnen.

Maar de TR gaat van zijn gas af, kan je niks aan doen.

Ik verwacht wel dat die TR opzettelijk van zij gas afgaat (on Vettel door te laten), maar dat maakt niet uit aan de regel: Vettel heeft niks fout gedaan.
@presic: maar er gingen er heel veel opzettelijk van het gas af voor Vettel, dat is toch niet de manier om zo onder een straf uit te komen en kampioen te worden? Dat zijn dan eerder streken voor Ferrari eerlijk gezegd. Ik vond het overigens sowieso al misselijkmakend hoe opvallend sommige Vettel er echt gewoon voorbij lieten, zoals Schumacher. Blèh.
@RRenault: helemaal met je eens, Vettel ree gewoon met 4 teamgenoten rond! Schumacher Vergne Ricciardo en Webber. en ik snap niet waarom iedereen zo’n probleem maken van de zegel op massa’s bak. ze gebruiken de regels op een slimme manier! wees blij dat ze het zeggen!! ze hadden ook gewoon even massa’s bak kunnen vervangen en dan had niemand iets doorgehad.
@presic: dan had vettel die plaats een ronde later terug moeten geven dan was er niets aan de hand geweest. Onder geel iemand inhalen is niet toegestaan. Of heeft die redbull geen rem aanboord?
@presic: Dan komen we tot dezelfe conclusie. Lekker laten overwaaien dus.
@presic: Dat is juist het hele idee van een gele vlag situatie, dat je van je gas af gaat…
@presic:
gele vlag:
Er is gevaar; de coureurs moeten snelheid minderen en mogen elkaar niet inhalen. Gele vlaggen en de SC duiden aan dat de Safety car wordt ingezet.
@RazorHead: precies! En dus ook niet eerst nog KERS gebruiken
Al iets officieels van Ferrari gehoord? Nee, ik ook niet. Maar dat komt omdat Ferrari de regels wel kent: Ferrari kan niet in protest gaan!

But Sky and many others running similar stories have overlooked that Ferrari cannot lodge an appeal at this stage.

Article 174 (d) of the International Sporting Code makes this clear (emphasis added):

Protests against any error or irregularity occurring during a competition, referring to the non-compliance of vehicles with the regulations and concerning the classification established at the end of the event shall, except in circumstances which the stewards of the meeting consider as physically impossible, be made within thirty minutes of the official publication of the results.

http://www.f1fanatic.co.uk/groups/f1/forum/topic/youtube-analysis-vettels-yellow-flag-overtakes/?topic_page=9&num=15#post-81156
@pjotr: Als je dan toch reglementen gaat posten moet je er niet 1-tje pakken die uitkomt. Deze staat er namelijk ook in:

Article 179b: “If, in events forming part of an FIA championship, a new element is discovered, whether or not the stewards of the meeting have already given a ruling, these stewards of the meeting or, failing this, those designated by the FIA must meet… summoning the party or parties concerned to hear any relevant explanations and to judge in the light of the facts and elements brought before them.”

En verder op: “The period during which an appeal in review may be brought expires on 30 November of the year during which the decision that is liable to review has been handed down, if that decision is likely to have an effect on the result of a
championship.”

Opgemerkt op BBC!
Als F1 achter de decoder verdwijnt, zien we er toch niets meer van. Dit wordt het failliet van de F1 of zijn er mensen bereid te betalen om te kijken naar saaie optochten (laatste race buiten beschouwing latend)?
@ropbp: naar welk F1 seizoen heb jij gekeken dit jaar? 2002? Kenelijk niet naar die van 2012, want daar werd vaak ingehaald.
@Ra1kkoneN:

da’s geen inhalen, da’s DRS….is zeker niet hetzelfde.
@ropbp: Dat er in ons kleine kikkerlandje iets minder kijkers zijn zal Ecclestone niet zo’n pijn doen ;)

Ik kijk lekker naar de BBC, die zenden als het goed is volgens jaar wel weer alles uit.
@motoragent: Waar haal je die info vandaan? Ik heb nergens gelezen dat hun contract is veranderd. Gewoon weer de helft live en de helft later!
Leuk sensatie verhaal, is er iets van waar?


Verder echt wel een grappige reclame van renault. Zonde dat zoiets bij ons niet zou mogen.
Tja… als hij inderdaad onder gele vlag heeft ingehaald, hebben ze natuurlijk wel een punt :P maar, dat hadden ze dan misschien wel gewoon tijdens de wedstrijd moeten maken. Ach, who cares. Was al met al een leuk seizoen, hoop dat het volgend jaar weer spannend wordt. Hopen dat Kimi een kanshebber wordt! Over Kimi gesproken, die kan hier vast ook leuk op reageren…
Ik begrijp de frustratie van Alonso wel. Hoewel beide coureurs het beste van zichzelf hebben gegeven vind ik wel dat Alonso een beter jaar heeft gehad dan Vettel. Hij heeft immers met een veel minder goede auto quasi hetzelfde resultaat bekomen.
Langs de andere kant, shit happens, ga nu niet die titel van Vettel afnemen, hij had die andere piloten wellicht ook voorbijgestoken, gele vlag of niet. In dat geval kan je nog bij andere mensen hun wereldtitel gaan afnemen.
@xilver: Hier is trouwens een goede analyse van heel het gebeuren.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JuMZzI8pOz4
dat jullie alonso zo afschilderen is dikke bullshit!!!
zeiden ze dat ze protest indienen ??? nee
het filmpje gaat om in de media nu. THAT’S IT!
en wenen? nee dit is gewoon de regels volgen, iets wat vettel niet graag doet. als hij tijdens de gele vlag inhaalt zoals je duidelijk ziet, moet er een sanctie komen.
DIT ZIJN REGELS EN DIE GELDEN VOOR IEDEREEN, ook voor een vuile duitser die het graf van senna schend.
@RazorHead: Inderdaad, heb er geen woord meer aan toe te voegen!
@RazorHead: Jammer van je laatste zin.
@kaasboerin:
http://www.autoblog.nl/vettel-vraag-bij-graf-senna-eens-naar-inhaalactie-bruno
@RazorHead: neem er een zakdoekje bij, zo veel huilen kan ik niet tegenop
behalve natuurlijk als je noooit joden/wo2/andere religie-grapjes hebt gemaakt of erom hebt gelachen. Vettel zit op het randje maar heeft verder prima geracet.
@RazorHead: Ach gut, kan je er niet tegen als iemand negatief doet over je favoriet. Zeuren dat we niet zo negatief over Alonso mogen doen om vervolgens Vettel keihard af te maken om een grapje waar ook niks aan de hand is.
Regels zijn regels.
@norge: All race teams are equal, but some are more equal than others.
@sir smokalot: Er zijn al veel rijders die een straf gehad hebben voor inhalen onder gele vlag, waarom Vettel niet?
Dat deze straf over het WK moet beslissen wil zeggen dat de 2 partijen zeer aan elkaar gewaagd waren en dat ze alle 2 de wereldtitel verdienen.
Je moet Ferrari & Alonso niet zo afzeiken, stel je eens in de plaats!
@vale46: Allicht, maar 1) deze kritiek komt te laat en 2) zoals in de tekst aangegeven: wij zien hem niet echt iets verkeerd doen.
Pure rijderskwaliteit? Laat me niet lachen! Vettel is goed en wordt alleen maar beter, maar Alonso is op dit moment de beste en meest complete rijder. Met een mindere auto bijna kampioen worden DAT is pure kwaliteit van Alonso meneer rookt veel. De inhaalactie met Kobayashi is nog een twijfel gevalletje ok maar hoe Vettel Senna total loss rijd was minimaal een drive-thru waard. Jeugdige onbezonnenheid.
@CL65:

Die vlieger ging aan het begin van het seizoen nog op. Als je 2e wordt in het contructeurskampioenschap heb je niet zo’n slechte auto als menigeen roept.

Vind Alonso overigens ook een van de beste, maar dit seizoen heeft Vettel terecht gewonnen.
Na het bekijken van wat video’s is er te zien dat er al een marshall met een groene vlag wappert, voordat Vettel inhaald en bij het knipperende groen komt.

Zie hier een gifje:

http://s7.directupload.net/images/121128/xq7wq2yp.gif

En een foto, met daarop de vlag:

http://i49.tinypic.com/212bl1c.jpg

Beetje flauw van Ferrari dit. Neem je verlies en zorg voor een snellere auto.
@72bug: vlaggen gelden voor verschillende delen van de baan, dit is het rechte stuk na de start, en vettel haalde in terwijl het rechte stuk met de startlijn opreed dus een andere sector en andere geldende vlaggen.
@aallex: Ja hoor ! Jij weet het beter als de FIA. Wat een arrogantie !
@aallex:
Er bestaan geen verschillende regels waar het gele en groene vlaggen betreft, anders dan stil geel, bewogen geel en dubbel bewogen geel.
Een gelevlag situatie geldt voor het baanvak tussen 2 baanposten en wordt altijd afgesloten met een groene vlag.
Bij F1 wedstrijden wordt er ook gebruikgemaakt van lichten, echter staan die niet bij elke baanpost en ze worden bedient door racecontrol.
Aangzien Vettel inhaalde na de groenevlag is er dus niets aan de hand.
Als je de regels zelf na wil lezen google even op Annexe J van de FIA. Daar staan alle regeltjes in.
Ik dacht dat ze de Formule 1 aantrekkelijker wilden maken door meer inhaalacties op de baan. Nu is dat eindelijk gelukt, weliswaar op een nogal kunstmatige manier (DRS), maar dan moet je niet dit soort acties gaan ondernemen.

Maar goed, de financiele belangen in de F1 zijn nu eenmaal veel en veel te groot, en dan krijg je dit soort muggenzifterij.

Het belangrijkste van de sport is dat de toeschouwers/kijkers/fans een mooie race te zien krijgen, en dat hebben ze in Sao Paulo. Helaas denken een paar teams daar heel erg anders over, die kijken niet verder dan hun eigen pitbox waardoor de sport jarenlang niks anders was dan een saaie optocht met enkel inhaalacties ‘in de pitstraat’.
Opvallend dat juist AB deze discussie af doet als overdreven. Van auto(sport)liefhebbers zou je toch minder de ‘het is maar een spelletje’ mentaliteit verwachten. Alonso heeft een echte winnaarsmentaliteit en begrijp heel goed dat hij z’n kansen pakt om nog aan de titel te komen. Als dit protest tijdens het seizoen was aangetekend had niemand er van op gekeken. Laat de commissarissen er gewoon objectief naar kijken want die kunnen een oordeel vellen, alle oordelen van de Playstation coureurs hier lijken mij zinloos. Bovendien vind ik eerder Vettel een slechte verliezer, gezien de inhaalactie op Senna.
Precies wat 72bug zegt:

Er werd een groene vlag gezwaaid: http://s7.directupload.net/images/121128/xq7wq2yp.gif

En wat betreft Alonso meest complete coureur…
Volgens mij hebben toch heel wat coureurs Alonso om de oren gereden. Ik noem een Jenson Button, Lewis Hamilton. Hij was niet eens in staat om met zijn Ferrari Nico Hülkenberg in te halen (Petrov iemand, 3 jaar geleden?) En zelfs Massa was sneler dan Alslonzo

By the way.. de meest complete coureur reed afgelopen zondag zijn allerlaatste F1 race.
Ik neem aan dat ze bij Red Bull nu alle inhaalacties van Alonso gedurende het hele seizoen aan het controleren zijn… ;)
@stefstuntpiloot

Ja, Bruno Senna is zo’n goede coureur dat het waarschijnlijk ook zijn laatste F1 race was. Bij Williams komt hij in ieder geval niet meer aan de bak.
Was toch wel overduidelijk dat Senna veel te hard en ondersturend de bocht in kwam.
Het zal me aan mijn achterwerk corroderen. De laatste keer dat de F1 mij boeide was toen Senna nog leefde. En nu het achter de decoder verdwijnt is helemaal grappig. Ik verwacht dalende tv inkomsten met tientallen procenten. Plotseling zullen er niet veel F1 diehards meer zijn. Het is ook de meest slaapverwekkende raceserie van het seizoen, dus veel plezier ermee. Alleen Mika Hakkinen was de moeite waard om te volgen, de rest zijn overbetaalde eikels.
Als Alonso niet een paar races geleden van de baan gereden was door een of andere pepernoot dan had hij weldmeister geweest. Niet met een superieure auto zoals vettel maar met een mindere auto.
De aanname dan ook dat vettel beter is lijkt mij niet juist
@yerrie: Hoe vaak is Vettel dit seizoen wel niet uitgevallen en 0 punten gehaald? En dan wil je zeggen dat ie allen wereldkampioen is omdat z’n auto zo geweldig is?
@FelixF: Uiteraard, waarom denk je dat schumacher 7x wereldkampioen is geworden? En nu nie???
Wederom bedankt voor dit gekleurde artikel. Rara van wie Smokalot fan is. Jammer!

Voor de mensen die verder elke keer met een groene vlag komen aanzetten: dat was de ronde ervoor. De hele discussie is nu of er aangetoond kan worden dat de betreffende ronde van de inhaalactie op de Toro Rosso die vlag ook nog gezwaaid word. En toevallig zijn daar de beelden niet/onduidelijk van.

Het gaat om lap 4! Niet lap 3 zoals je hier inderdaad een groene vlag ziet: https://twitter.com/SVDLinden44/status/274088547361910784/photo/1
@svdl: Nogmaals ge-embed i.p.v. link:
https://pbs.twimg.com/media/A83CFObCcAEKNI6.jpg:large
@svdl: +1
@svdl: Dat niemand tegen die pijlen aan is gereden zeg! Levensgevaarlijk..
@svdl: Ik ben geen fan van een specifieke coureur, maar vind Alonso, net zoals vele sport-Spanjaarden met hem (Nadal, Pedrosa, Lorenzo), inderdaad niet zo heel sympathiek.

Maar dat heeft niets te maken met mijn verhaal, het gezeur achteraf stuit me tegen de borst. Zoals ook in de tekst aangegeven, er zijn zat trekjes van Vettel die me niet bevallen, maar in mijn ogen verdient hij de wereldtitel dit jaar.
@sir_smokalot: Dat begrijp ik, en moet eerlijk bekennen dat ik dat met je eens bent. Ik ben ook geen fan van Alonso net als dat ik geen fan van Vettel ben. Echter probeer ik er iets objectiever naar te kijken en dan kom ik op dit moment tot de conclusie dat het er op lijkt dan Vettel onrechtmatig de titel heeft. En laten we niet vergeten dat het hier ook om MILJOENEN prijzengeld gaat en een stukje reclame van vanjewelste. Persoonlijk wil ik ook niet dat Alonso op deze manier de wereldtitel binnenhaalt. Maar dat Vettel op deze manier de wereldtitel binnenhaalt ook niet. loss/loss situatie helaas!
@svdl: Fijn dat je dit nog even onder de aandacht brengt…

Verder; Als het allemaal waar is dan is het terecht dat Ferrari hier protest tegen indient. Zo werkt de formule 1. RB zou precies hetzelfde gedaan hebben, en terecht. Daarvoor zijn de belangen te groot en de teams te professioneel.

De schrijver van bovenstaand artikel is de slechte verliezer. Die gaat huilen wanneer een “buitenspel goal” gewoon netjes wordt afgekeurd.
Als de torro Rosso van z’n gas zou zijn gegaan, dan had vettel toch ook geen KERS hoeven gebruiken om hem in te halen? Hij gebruikt KERS op het moment dat ie nog onder geel rijd dus dat is sowieso voorbedachte raden. Ik ben het niet met het artikel eens
@vali1992nl: Zoals zovelen hier.. En terecht!
Video’s op youtube zijn niet meer beschikbaar, FIA heeft ze eraf gehaald. Denk dat duidelijk is welke kant zij kiezen ;)
@fapfap: Ja, die van de copyright-houders :)
Wat een lerp tekst en stemmingmakerij om niets. Men onderzoekt of men een protest gaat indienen. Met dit gegeven kan de FIA dit overigens zelf ook doen. En dit alles kan t/m morgen worden ingediend. Er is hier nog geen sprake van. Mag aannemen dat de mensen van de Scuderia en die van de FIA de regelboekjes iets beter kennen dan wij.
Heeft Ferrari klacht ingediend? nee!
In Automotorundsport wordt het geheel uit de doeken gedaan en zelfs met een straf (1x maal door de pit) , zou het verlies van 20 seconden dat Vettel hier haalt nog niet genoeg zijn om de titel naar Alonso te laten gaan.
Overbodige discussie dus!!! Red Bull had de betere auto dit seizoen.
Op naar 2013!
Ooohh WTF!!
Ben een Ferrari F1 fan maar…
Ferrari/Alonso waarom doen jullie dat nou.. laat het nou gaan.. in maart begint het nieuwe seizoen.. pak de titel dan. het was een mooie seizoen dit jaar dus laat de rest gewoon gaan!!
Dames; als een marshall met een vlag langs de baan iets aangeeft staat dat voor de lichtjes langs de baan en op het stuur. Vettel deed niks fout.

@SVDL

de gele balk gaat al aan als er een plaatselijke geel is, dus dat fototje met je pijl ernaar toe geeft niks aan.


Ben trouwens zelf een Ferrari fan.
@basjaski: Eerst lezen dan reageren! Ik geef aan dat het hier lap 3 betreft en de inhaalactie waar het om draait is lap 4.
@ knechtjes verhaal: Vettel heeft 2,5 knecht gehad! De Torro Rosso’s gaan altijd netjes aan de kant. Mark Webber laat ‘m niet altijd er langs en mag niet aanvallen als hij eens een keer wel sneller is. Beide teams/bedrijven wedden op hun beste paard.
@btracing: precies net als dat een Sauber het de Ferrari nooit lastig zal maken. Wat een gezeur weer. Als de Fia alsnog actie gaat ondernemen blijft er van de geloofwaardigheid van deze club helemaal geen spaan meer heel. Prachtige foto trouwens, past precies bij Alonso.
@terazino: Nou, dan kunnen we de andere Renault teams er ook wel bij trekken. Weer in het voordeel van Red Bull >:). Toch vind ik dat je als F1 fan heel wat bewondering kan hebben voor de vechtlust en het uithoudingsvermogen van Alonso. Samen met Hamilton in mijn ogen de sterkste coureurs van het veld.
@terazino: haha droom lekker verder, weten we nog ene perez die beide Ferrari’s op monza en in canada in de slotfase voorbij reed?! oja, mondje dicht dus. bij red bull zou dit nooit gebeuren. (weten we nog jaime alguersairi die op zn flikker kreeg omdat hij vettel in de weg zat tijdens een vrije training? dat hij zelf in een snel rondje zat maakte helmut marko niks uit, die had hij dan maar af moeten breken. terwijl het vettel’s fout is geen gat te laten vallen!)
Je zou ook heel simpel kunnen zeggen dat als Grosjean Alonso niet van de baan had getikt toen, was Alonso kampioen. Vettel heeft dit jaar wel terecht en eerlijk gevonden, maar de betere rijder was hij niet.
Noot vooraf: ik ben fan van zowel Vettel als Alonso. Wanneer de rollen omgedraaid waren, zou ik dus precies hetzelfde zeggen.
Als Vettel een illegale inhaalactie gemaakt heeft dient hij daarvoor gestraft te worden, want regels zijn regels en die gelden ook voor de heren Vettel en Alonso. Zogenaamd “achterkamertjespolitiek” of niet, als er bewijs is heeft Alonso het volste recht op de titel en vind ik het niet meer dan logisch dat hij protest aantekent.

Wat ik echter wél vervelend vind, mocht er protest aangetekend worden en mogelijk de titel naar Alonso gaan, is dat het seizoen van 2012 dan net zo goed niet gereden had kunnen worden. Dit seizoen was verreweg het meest spannende seizoen dat ik in de 15 jaar dat ik F1 kijk heb meegemaakt door de 7 winnaars in de eerste 7 races, de achterstand die Vettel wist goed te maken op het eind van het seizoen en nog wat zaken. De F1 heeft dit seizoen definitief het saaie imago van de mid-jaren 00’s afgeschud. Dat er dan zo’n ‘schandaal’ plaatsvindt is gewoon doodzonde. De goede naam die F1 dit jaar heeft opgebouwd wordt daarmee in één keer weer weggevaagd. In het belang van de sport als geheel ben ik daarom geneigd te zeggen dat Ferrari, zelfs als het gelijk heeft, de boel moet laten rusten.
(Autoblog waar blijft die edit-knop?)

Overigens wil ik wel nog even opmerken dat dit verhaal deels uit verband is gerukt. Iedereen is het er wel over eens dat puur op rijderskwaliteiten Alonso, Hamilton en Vettel (alfabetische volgorde) de beste coureurs van het veld zijn. De berichten over dat Ferrari/Alonso protest wilden aantekenen kwamen dan ook van Spaanse en Engelse kranten. Logisch toch? Bij voetbal wordt er nog even lekker na getrapt als na overtreding een vrije trap aan de verkeerde partij gegeven wordt, in de F1 gaan ze onrust stoken. Het zijn claims van die-hard Alonso en Hamiltonfans die niet tegen hun verlies kunnen. Toevallig zat er iemand bij met een journalistieke achtergrond, en dan gaat het balletje snel rollen.

Daarnaast heeft de FIA net bekend gemaakt dat de move van Vettel op Vergne volledig legaal was en er dus geen reden tot nader onderzoek is. Case closed!
Beetje vreemd dat Alonso nu als een huilebalk wordt afgestempeld, hebben jullie dit seizoen eigenlijk wel gevolgd? Vettel heeft meer dan eens getoond dat hij niet goed om gaat met druk en zich dan onvolwassen gedraagt. Briesende teamradio’s (Abu Dhabi/USA), collega’s uitmaken voor komkommer (Karthikeyan), het oneerlijk beschuldigen (Ferrari werkte hem blijkbaar tegen in GP Brazilië).

Dat een dergelijke inhaalactie in vraag wordt gesteld met het WK op het spel vind ik niet huilen, maar compleet logisch. Vettel zou het nog veel sneller hebben aangevochten.

Erg objectief artikel, topjournalistiek…
@quin: Kinderjournalistiek bedoel je..
En ik zou het trouwens ook jammer vinden dat dit geweldig seizoen op zo’n lullige manier zou eindigen.
Ideaal laat je dit gewoon rusten, maar ik begrijp Ferrari’s reactie ook wel.
@quin: Lullige manier? Correcte manier bedoel je..
Man ik moet hier nie anders dan verbeteren.

Wat een kindersite hier zeg! pfpfpf…
Ok, niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen: http://www.autosport.com/news/report.php/id/104644
Mooi artikel sir_smokalot!

Jammer dat sommigen door het vuur in hun ogen er de humor niet van inzien.
UPDATE 2 – Volgens de FIA is een protest van Ferrari bij voorbaat al kansloos:
FIA sources have confirmed to AUTOSPORT that the yellow-flag sector at Interlagos started at the light panel just before Turn 3, at marshal sector 3, and ends about 150m before Turn 4, where a green light panel is displayed.

However, there is a marshal’s post in between these two panels and a green flag was being waved there on that lap.

Under the FIA’s rules for the Brazilian GP, if a green flag is displayed before a green light – as it was in Vettel’s case – it is the first green that counts.
Ja inderdaad, echt zielig hoe ze (AB) hier ferrari afschilderen zeg! “op pure rijderskwaliteiten net niet redt”.. Alonso steekt er verdorie met kop en schouders er ver bovenuit op rijderskwaliteiten!! Man man man..
Regels zijn regels toch?! Vanwaar deze discusie? Achterlijke maloten hier!!!
@petrolhead111: en volgens de regels heeft Vettel dus niks verkeerd gedaan.
@robbie: behalve dat Vettel senna de race uit beukt en hier geen straf voor krijgt. herrinderen we nog onze vrienden Massa en Hamilton in India? voordat Massa bij de pits was hadden de stewarts al besloten dat hij een drive through kreeg. feit is dat Vettel te vaak brokken maakt als hij niet voorop rijdt, (verloor in abu dhabi zijn voorvleugel bijna aan senna, met geluk was die licht beschadigd. over vervolgens bijna Vergne’s versnellingsbak in 2en te rijden). alleen als hij van pole weg kan rijden dan kan hij winnen.
@robbie: Achteraf gezien nu niet. Maar daar heb ik het toch niet over?
Iedere F1 fan weet dat Alonso de beste chauffeur is,no matter what!
Jammer dat het steeds de beste wagen is die wereldkampioen wordt en niet de beste piloot..
Ga lekker zitten huilen met zn allen. Vettel heeft gewoon goed gereden is terecht kampioen geworden.
@svdl: Lutser! De ronde aanduiding op de beelden geeft het aantal voltooide ronden aan. Men is dus in ronde 4! Daarnaast hebben de vlaggen op het circuit een hogere status dan het electronische systeem.

Inhaalactie op Vergne was gewoon legitiem. Nix aan ’t handje dus.
@tweetyv6: Weet niet hoe je daar bij komt dat het aangeeft hoeveel ronden er voltooid zijn. Denk dat je wat vaker f1 moet kijken dan.
Zoals ik al het bericht direct na de race vermeldde ‘Huilebalk’ altijd hetzelfde met die jankert.
Voor de mensen die beweren dat Ferrari geen klacht ingediend zou hebben qoute ik even http://www.autosport.com:
“Team principal Stefano Domencali worte a letter to FIA president Jean Todd on Wednesday night seeking a detailed explanation of the circumstances surrounding the incident on lap four. The team wants confirmation that Vettel’s pass did not take place under yellow flag conditions”

Officieel protest? NEE! Een brief van de team baas van Ferrari naar de voormalig team baas van Ferrari(die nu toevallig FIA baas is)? JA! Goh…. ‘wat was hij denkende?’
Dus het zijn wél zeker de jankerts zoals sir_smokalot ze wegzet ! Einde verhaal.
Aan autoblogger: ik dacht echt dat jullie objectief waren..

Niet dus!
Laten we eerlijk zijn, zulke wedstrijden aan het eind van het jaar is natuurlijk prachtig. Herinneren we 2008 nog tussen Hamilton en Massa zo hoort het seizoen te eindigen. En als je dan wint met een paar punten, en er tot aan de laatste meter voor moeten vechten heb je het gewoon verdiend.
@bassx: Tuurlijk. Maar niet als je meerdere autos inhaald onder geel. En door jou schuld iemand uit de race rijd.
@bassx: Inderdaad, laatste jaren (ook 2010) zijn er geweldige F1-seizoenen geweest. Klote dat het wel al 3 keer is dat Ferrari aan het kortste eind trok, en dan soms op een heel pijnlijke manier :D
Ik hoop dat ze Vettel zijn titel afnemen, omdat hij dan zal huilen als een klein meisje
Die kinderen van Autoblog(site) kennen het woord ‘objectivietijd’ niet. Jammer maar begrijpelijk want het zijn nog maar kinderen,maar dat ze dit maar vlug leren..


Zoniet gaan ze de site ‘petrolhead’ na.. Remember
@petrolhead111: Voor ‘objectivietijd’ moet je bij de FIA zijn, en die hebben hun uitspraak gedaan. Gelukkig heeft voormalig Ferrari-scudiero Todd zich niets aangetrokken van het gehuil van Domencali en heeft het recht gezegenviert !
Alonso was de beste rijder dit seizoen, hij is vrijwel elke keer hoger gefinished dan zijn startpositie. Maar zijn auto was duidelijk niet de beste. Ik ben benieuwd hoe Hamilton het gaan doen in de Mercedes van Schumacher, die maakte er niet veel van, dus ik verwacht dat Hamilton ook zwaar gaat tegenvallen, tenzij ze bij Mercedes informatie hebben gekregen van McLaren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).