Ferrari onthult 2012 HY-KERS-systeem [F70, video]

Auteur: , 39 Reacties

Op de Beijing Auto Show toont Ferrari een evolutie van zijn HY-KERS-systeem, dat we voor het eerst in een 599 GTB zagen. Dit keer is het echter van toepassing op een achterin geplaatste V12-middenmotor, dus het mag duidelijk zijn: we kijken hier naar de aandrijflijn voor de langverwachte Enzo-opvolger, de 'F70'.

Naast het onderkwijlen van de tevens aanwezige F12berlinetta kan de wat meer tech-georienteerde Chinees vanaf vandaag in Beijing zich ook buigen over Ferrari’s doorontwikkelde hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V12 met een dubbele-koppelingsbak en twee elektromotoren. Hiervan is er één verbonden met de versnellingsbak, de ander ligt vóór de V12, en is verantwoordelijk voor de hulpsystemen.

We slaan het hele technologische deel even over, doel is om voor elke kilogram die de hybridelijn toevoegt hier 1 kW (1,36 pk) aan vermogenswinst tegenover te stellen. Een nobel streven. Uiteindelijk moet het HY-KERS systeem tot 40 procent aan emissies besparen. En iedereen houdt van minder CO2’s.

In het kort (in het Engels) samengevat doet het systeem het volgende:

The HY-KERS’ electric motor delivers power using one of the gearbox’s two clutches and is mated to one of the two main shafts. The result is instantaneous, continuous power delivery between the electric motor and petrol engine. During braking, the electric motor acts as a generator, using the kinetic energy from the negative torque to recharge the batteries. This crucial task is managed by a dedicated ECU, also F1-derived, which not only controls the electric motor, but also governs the power to the auxiliary systems (power steering, brake servo, air conditioning, onboard systems).
Work on the system has now reached the end of the experimental phase and the development phase will commence in the coming months. With the same nominal power output of a normal ICE, the HY-KERS system will enable Ferrari to reduce emissions by 40 per cent over the combined cycle.

Ferrari is ook zo vriendelijk geweest de tekst met beeld te ondersteunen middels een informatieve video. Bekijk hem op Autojunk!

Klik!39 reacties

Altijd weer spannend zo’n nieuwe ‘super’ Ferrari!
Geweldig dat Ferrari ook gewoon blijft vasthouden aan een dikke V12, in plaats van al die downsize motoren met een stapel turbo’s erop.
Dan lees ik dat zo, en dan kan ik toch niet de gedachte onderdrukken hoeveel manieren meer Ferrari uitgevonden heeft om die auto volledig te laten uitbranden…
@Rick-dos:
’s werelds meest high tech lucifer.
@Rick-dos: 1
Heb ook een 599 werkt prima!
@peugeot: een Ferrari 599 heeft dit systeem helemaal niet.
@robbie: Je kan mij vandaag blij maken :P Jullie zullen als Autoblog sommige dingen wel weten. Zoals wanneer de premiere is van de nieuwe Enzo :P ik hoop echt dit jaar nog.
@peugeot: knap hoor, voor een mannetje van 15
@peugeot: ik heb ook een 599 inderdaad, alleen helaas is een virtuele 599 in Gran Turismo niet echt iets om over op te scheppen in de kroeg of op forums of inderdaad waar dan ook
edit: check!

Maar man, wat kijk ik auto naar de F70! Hoe zal ie gaan heten? ‘Gewoon’ F70? Hoe zal ie eruit gaan zien? Wat zal ie presteren? Hoe zal ie klinken? Man, Ferrari, ik hou van je!
@kp92: wat kijk ik auto ? Tikfoutjes ?
@vagman82: Je hebt gelijk!
@kp92: :)
@kp92: over tik foutjes gesproken. FAIL!
@sketcher: Best wel, oops.
@sketcher: Tikfoutjes is zonder spatie. ;)
@kickass: haha /fail xD
Mooie techniek! Ben zo langzamerhand toch wel erg benieuwd naar die F70…
Laten we eerst de komende tijd gaan genieten van de F12 Berli., niet dan.
@mepdenepper: Is natuurkijk persoonlijk, maar de Enzo is een uber Ferrari de lekkerste Ferrari naar mijn mening en mag van mij zsm komen :P
w115 via Android app
Niet zo slim om je techniek aan chinezen te tonen.
integralechubasco
@W115:
ik zou me meer druk maken om Piech en zijn kopieerdrang…
@integralechubasco: Ik weet dat een Koenigsegg jou weinig doet, maar ik geef toe dat ik denk dat deze aankomende F70 een revolutinair verandering zal brengen in de supercarwereld.
Ik denk dat deze auto qua design, performance en uitstraling ver voor zal zijn op de concurrentie net als de Enzo destijds.
Geen enkel blok kan tippen aan een V12 van Ferrari.
@agera:

Qua nieuwe supercar techniek denk ik dat ons met de Porsche 918 Spyder ook veel te wachten staat in de toekomst!
@agera: Nou, qua design vond ik de Enzo niet geweldig hoor, indrukwekkend en functioneel, dat zeker, maar een pure beauty? Niet echt, als je het mij vraagt.
Dus kan ik er nu vanuit gaan dat ze voor de F70 voor een double-clutch variant gaan ipv de dogbox of F1 transmissie die ze eerst hadden? En waar zijn de batterijen van het KERS?
@raphael: blauwe cellen op de vloer voor een laag zwaarte punt.
Weet niet of de volgende zin Marketing technisch zo pienter is: ” This crucial task is managed by a dedicated ECU, also F1-derived… ” In de F1 worden de ECU’s namelijk al enige jaren geleverd door

McLaren Electronic Systems.
@ramshoek: Er staat toch ook ‘F1-derived’ die dingen zijn allemaal standaard.
Laat die enzo nou maar komen. Ik kan niet wachten.
ik kan niet wachten tot de nieuwe enzo.ik vond de eerste helemaal geweldig.zins die auto ken ik ferrari
@jiry97: Vond je de Enzo geweldig? Dat vind ik een van de lelijkste gedrochten die Ferrari heeft voortgebracht op de F430 na. De F50, dat is mijn favoriet.
Ik was net toe aan een nieuw jubileummodel!
Oh ooh ,nieuwe techniek in China laten zien? Over een half jaar voor een breukdeel van de Ferrari prijs te vinden onder een Geely of foejonghai ,nouja zoiets.
Wat was de meest legendarische Ferrari? Juist, de F40. Een lichte hardcore sportwagen. Ok, de 250 GTO was ook een fenomeen.
Maar juist die beide wagens waren erg licht, rond de 1100 kg. De Enzo weegt ruim 1350kg.. Ik kan me niet voorstellen dat deze auto met al die systemen weer zo licht gaat worden als de echte ferrari’s. Want laten we eerlijk zijn, zo’n brute wagen als de F40 heeft ferrari nooit meer gemaakt.
“Hy-KERS” als in “lifters” omdat hun opgevoerde FIAT is uitgefikt? Of ligt het er nu héél dik op dat ik geen Ferrariliefhebber ben? ;-)
Bewijst dat V12’s toch nog even mee kunnen! ik ben ook wel benieuwd wat ze er omheen gaan bouwen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).