Files verleden tijd met 1,1 miljard euro extra?

Auteur: , 32 Reacties

Heeft minister Schultz net toch weer even 1 miljard euro extra aan filebestrijdingsmiddelen afgepind. Of zijn dit nog steeds kosten voor achterstalling onderhoud? In ieder geval wordt er het komende jaar weer doorgewerkt aan het bestrijden van 's lands forens-tijden.

Eerst het slechte nieuws: niet de volledige 1,1 miljard wordt rechtstreeks omgezet in asfalt. Blijkbaar is het ook nodig meer campagne te voeren.

Het bedrag komt uit de portemonnee van in totaal 8 regio’s en natuurlijk het ministerie. Eerstgenoemde betalen nog geen 40%, in totaal €400 miljoen, het ministerie draagt €700 miljoen bij. De belangrijkste knelpunten op dit moment haalt minister Schultz uit de file-top-50. De A4, A10 en A12 staan in ieder geval hoog op de lijst. De Regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Brabant, Arnhem-Nijmegen, Maastricht en Twente betalen allemaal mee. Daar moet de komende jaren (termijn vooralsnog onbekend) een afname van 20% in files gerealiseerd worden.

Waar gaat het geld dan naartoe?

  • Asfalt vooral in de vorm van langere in- en uitvoegstroken, want normaal accelereren doet de Nederlander niet meer alvorens de snelweg op te rijden.
  • Campagnes om de spits te mijden (met dikke geldbonus). Samen de polonaise rijden is er niet meer bij.
  • De minister wil betere verkeersinformatie.
  • Spitsstroken moeten vaker open.

Het zal allemaal wel wat schelen maar volgens mij kan je het geld beter uitgeven. Bumperkleef-camera’s en vooral langzaam-rij flitsers, automatische verkeershinder boetesystemen. Rij je te langzaam? Flits. Registreren oprit-camera’s dat iemand moet uitwijken door jouw verkeerd invoegen of inhalen? Automatisch 500 eurie van de rekening. Tot slot gaan we onze 16-jarigen niet trainen op milieuvriendelijk rijden maar op doorstroom.32 reacties

Mooi gezegd, ze moeten de file veroorzakers aanpakken, en niet de doorrijders :)
@Northwestern: dus als iemand een aanrijding veroorzaakt dan is die de lul.
En als het mistig of glad op de weg is geef je het weer de schuld??
@trisx: we hebben het nu even niet over aansprakelijkheid maar juist over doorstroom in het verkeer. Gelden net iets andere regels/opvattingen.
Met altijd aanpassen aan de minst capabelen en langzaamsten sta je op den duur allemaal stil. Dat is uiteraard ook een keuze.
@Alwood: ja oke maar echt logish is het niet
@trisx: Hoezo niet? Misschien is het niet zo duidelijk beschreven, maar als iedereen een gezamenlijke constante snelheid kan behouden ben je eerder thuis dan dat je twintig keer per minuut van rijbaan wisselt omdat je dan sneller bent, wat niet zo is. Het gaat erom dat alle rijstroken zo goed mogelijk worden benut, zodra iedereen op elkaar kan anticiperen, ook bij invoegstroken, heb je een veel betere doorstroming. Juist daarom moeten invoegstroken en spitsstroken vaker open of aangelegd worden. Dit soort knooppunten zorgen ervoor dat mensen vaker op elkaar moeten anticiperen en juist hierdoor krijg je files. Als je dit vermindert, plus mensen traint of dit soort situaties, heb je veel minder kans op verhinderingen. Als ik bijvoorbeeld vanuit Rotterdam A15 naar Utrecht A12 rijdt, zijn het altijd de invoegstroken, ritsers en uitvoegstroken die vol raken. Zodra dit soort punten aangepakt worden heb je er minder last van. Want als ik vanuit Utrecht naar Rotterdam A15 rijdt, heb ik veel minder last van dit soort files omdat deze punten er in veel mindere mate zijn. Behalve op het stukje A20 bij van Vliet auto’s, daar is het wel altijd druk.
@jzaero: ja maar de vrachtwagens mogen maar 80 en er blijven altijd weer aso’s die 140 veurn
@trisx: een beetje snelweg heeft 3 of 4 banen, 1 voor de vrachtwagen polonaise met 90km/h en de rest gewoon 130-140 doorrijden, wil je geen 140, ga maar tussen de vrachtwagens tuffen dan.
@jzaero: Elke auto zou in de toekomst een sensor moeten hebben die je snelheid aanpast op je voorganger (bestaat al), dan gaat alles zo efficiënt mogelijk (en zullen er geen files meer zijn).
poll via Android app
Ehm, even redenen bedenken waarom die spitsstroken niet gewoon altijd open moeten zijn.. Nee, die zijn dr niet: open met die dingen, kun je die rode kruisen erboven mooi weer verkopen op marktplaats.nl.
@Poll: die redenen zijn er in het geval van slecht overzicht en/of het ontbreken van een vluchtstrook.
@Alwood: Plus het uitlokken van hard rijden, een open strook op minder drukke tijden lokt al gauw 20-30 te hard rijden uit. Ik ben er overigens mee eens dat ze open moeten.
@Alwood: enne…de 3e baan op de A28 richting Utrecht…zónder vluchtstrook dan ???????? Precies, geknobbel over niets. Het is méér het verhaal dat de hulpdiensten dan niet snel genoeg ter plaatse kunnen zijn…en dan een boete verschuldigd zijn.
@Poll: en onderschat slijtage niet! Vooral onder paars kabinet word er geen zak aan onderhoud van wegen gedaan. Kost de ‘verstandige kabinetten’ weer klauwen met geld om de staat van de wegen weer in orde te maken…
@Poll: waarom ze dicht zijn als er geen file staat is onnodig maar als de vluchtstroken dicht zijn met een file is het handig voor de popo enz
@Alwood: Klopt een zogenaamde plus strook, mag van mij dan wel weer altijd open.
fant via Android app
Helemaal waar dat de meeste mensen weigeren normaal te accelereren… Iedereen is bang om het gehele toerenbereik te gebruiken lijkt het wel. Gewoon ff doortrappen zodat je niet met 60 de snelweg op hoeft.
@fant: Ik vind het juist heerlijk als je lekker hoog in de toeren komt en flink door die versnellingsbak mag roeren. Heerlijk heerlijk heerlijk! Alle peekaatjes aanspreken, dat is wat rijden leuk maakt ;)
fant via Android app
@jzaero: exact! Mijn auto krijgt ook pas kracht rond de 4000 toeren, en veel mensen hebben dan allang opgeschakeld. Zonde is het :)
@fant: Mijn oude 1.3 starlet is soepel genoeg, maar het blijft heerlijk om lekker door te trekken naar 6000-6500, in de tweede versnelling nog wheelspin krijgen bij opschakelen! In de BMW is het heerlijk om een kickdown te krijgen bij opritjes, 7000 toeren hoppa!
Langere invoegstroken zijn vaak niet nodig, het is het gedrag van de invoegers wat het gevaarlijk maakt. Vanaf halverwege de invoegstrook beginnen mensen al in te voegen, terwijl zij amper gang maken. Mijn instructeur heeft mij altijd geleerd om de invoegstrook voor minimaal 3/4 af te rijden en dat het milieu op die dingen ondergeschikt is aan de veiligheid (met gang invoegen).
De Japanse methode is de beste niet nog een rijstrook in de breedte maar een snelweg in de hoogte in twee lagen boven elkaar. Bespaart heel veel ruimte en vermindert de snelheid niet!
Het ergert me wel dat het ministerie zo veel uitgeeft aan campagnes die voor een behoorlijk deel geen ander doel hebben dan de verantwoordelijk minister te bewierroken. Het is naar mijn idee een goede zaak dat politieke partijen (een beetje) gesubsideerd worden, maar belastinggeld naar semi-persoonlijke campagnes van bewindslieden…
waarom gebruiken ze geen aangepaste werktijden ?
bijv..Ambtenaren die beginnen dan om 7:30 Studenten 8:00 enzv enzv
Ah, gelukkig ook op dit forum het idee om langzaam rijders te beboeten. Prachtig idee en volstrekt onrealiseerbaar maar het doet het altijd leuk op feestjes en partijen na een biertje of wat.

Als ik op een 80m weg rij en ik heb last van een te langzaam rijdende voorganger dan rijdt die in de regel toch zeker 70 a 75.
Rijden ze echt langzamer (landbouwvoertuigen) dan lukt het meestal wel om er voorbij te komen.
En op een snelweg kom je weleens een verdwaasde tegen die langzamer dan 80 rijdt maar toch veel vaker heb ik toch de meeste hinder bij snelheden van 100 a 115.
Je hebt dus -juist- last doordat het snelheidsverschil vrij klein is. En -juist- daarop valt niet te flitsen.

Ik zeg niet dat ik blij ben met langzaamrijders maar let een tijdje objectief op en bekijk waar je de meeste hinder van hebt.
Dat zijn juist de automobilisten die met een klein snelheidsverschil tov het gemiddelde rijden.
Tsja langere in en uitvoegstroken, wat wil je met al die aygo’s en bluemotions… In duitsland doen ze het beter, daar moet je goed doortrekken om in te kunnen voegen want daar zijn ze heel kort vaak, niks mis mee!
Ik heb goedkopere oplossingen. Weg met de rode kruizen op de matrix borden en 80 km/u zones / overal 140 km/u invoeren en overal 4 ipv 2 rijstroken aanleggen.
Je rijbewijs pas op je 18de weer halen, zo verminder je de snelle doorstroom van jeugd om snel auto te rijden, lekker te botsen om vervolgens ze op te zadelen met schulden omdat ze een dure verzekering hebben lopen.
Dit zal ons de komende 150 jaar vooruit helpen.
Iedereen kan roepen 1.1 miljard extra om het file probleem op te lossen. Maar de oplossing ligt al voor handen.
@bempi: volgens de statistieken is ‘de zichzelf doodrijdende jeugd’ tot 27 jaar oud (en man). Daarnaast moet je Darwin ook een kans geven om de grootste idioten op te ruimen. :)
@tinnemans: precies!! Daarom blijf ik zeggen: rijbewijs vanaf je 25e, als de hersentjes volgroeid zijn en het puber-testosteron grotendeels uitgewerkt…
@tinnemans: :lol:
ik zie nu pas dat bempi nog midden in de darwiniaanse fase zit. het verklaart het ietwat eenvoudige beeld. :)
geeft niet jongen, je hebt een redelijke kans dat je de 28 haalt, maar plant je vooral niet voort voor die tijd. :) :) :)
1,1 miljard in crisistijd… Jep…
AB.nl…waarom zulks juichende berichten….als van de 85mrd die jaarlijks op de auto’s binnenkomt slechts 6mrd wordt geïnvesteerd in infra ??? Kom kom…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).