Fisker Atlantic is gelekt!

Auteur: , 50 Reacties

Terwijl Fisker bezig is het nodige kapitaal bij elkaar te krijgen en de Karma geplaagd wordt door een terugroepactie, is er ook gewoon écht autonieuws vanaf het Fisker-front. Voor aanvang van de New York Autoshow zullen ze namelijk een compleet nieuw model presenteren. En dat is deze auto geworden: de Atlantic.

De Atlantic mag gezien worden als het kleinere -en vooral goedkopere broertje- van de Karma. De auto is wel gewoon een vierzitter, maar qua lengte een stuk kleiner. De voorkant is meteen te herkennen als ‘Fisker’ door die kenmerkende grille en voor de achterlichten geldt hetzelfde. Let ook op de deurgrepen van de achterportieren die zijn weggewerkt in de C-stijl. Opvallend is verder dat de Atlantic een gigantisch glazen dak aangemeten kreeg. Geen zonnepanelen á la Karma dus?

De aandrijving is van hetzelfde soort als bij de Karma het geval is. De achterwielen krijgen hun kracht van twee elektromotoren en onder de kap ligt een benzinetor die voor extra range zorgt. Waar de Karma nog gebruikt maakt van een viercilinder uit de schappen van General Motors, krijgt de Atlantic een motor van BMW onder de kap.

Volgende week is de onthulling in de Grote Appel, waar we gelijk meer details zullen horen over deze EV die intern werd aangeduid als Project NINA. Elektrisch rijden, nog helemaal zo beroerd niet als het er zo uitziet, toch? (via autoforum.cz)50 reacties

james125 via iPhone app
Wel mooi, de velgen staan hem niet en de neus blijft uit proportie, maar voor de rest is hij wel mooi!

Toch heb ik gemengde gevoelens bij elektrische auto’s, ze zijn stiller, wat fijn is aangezien ik aan een drukke weg woon, maar het mooie motorgereden verdwijnt ook.
@james125: Velgen staan hem niet? You’re one blind mofo….

OT: duidelijk 1 april…
Werd ook wel tijd dat ze de Euro 4 norm 2.0T benzine motor vervingen door een ‘groen’ Euro 6 norm exemplaar ! Zie ook: http://www.autoblog.nl/archive/2011/10/15/intro-fisker-karma-vertraagd-door-emissieproblemen
1 april!
@Svenska_Aeroplan_AB: Laten we het hopen.
@Svenska_Aeroplan_AB: Oja, juist, das vandaag. Mja, dan denk ik ook wel dat deze hem is.

Had iemand hier ooit al eerder gehoord van de Fisker Atlantic? Als je het googelt krijg je, zééér toevallig allemaal pagina’s die pas gisteren of vandaag ontstonden…
@Svenska_Aeroplan_AB: Jammer, want ik had eigenlijk liever een 4 zitter dan een 5+2 waarvan ik 3 zitjes nooit zal gebruiken.
@Svenska_Aeroplan_AB: Dure 1 april grap voor een automaker die niet zo denderend loopt (lijkt mij tenminste)… Mocht ‘ie geen ontspruiting van een grappenmaker zijn, dan ben ik er niet helemaal weg van. Vond ik de Karma een grotere wauw factor bij me laten oproepen dan dit Znorro snorretje. my 2 cents.. ;)
met die 2 nieren, lijkt hij wel heel erg op een bmw, zou een mooi model zijn voor een neiuwe 8 serie
@undifined1: Komt omdat de ontwerper van de fisker de ontwerper van de bmw z8 was en nog meer mooie wagens.
@undifined1:
aparte nieren heb jij…
@p0rshj:
nooit van bmw niereb gehoord?
http://de.wikipedia.org/wiki/BMW-Niere
I vind hem wel mooi :)
Introductie 2015?
@robbie: Denk je niet dat Fisker van hun Karma-introductiefaal heeft geleerd? Daarnaast vraag ik me ook wel echt af of ze ‘medio 2013‘ kunnen halen.
@ricardo: ik oktobter 2011 spraken ze over “media 2013”. Inmiddels is de ontwikkeling volledig stilgelegd en is het geld ‘op’.

Zo’n prototype is leuk en aardig om aan (potentiele) nieuwe investeerders te laten zien, maar veel meer is het niet.

Victor Muller liep elk jaar in geneve ook een “nieuw model” zien, maar in productie ging het nooit.

Aangezien er nog geen mules of andere testauto’s gespot zijn is een introductie nog zeker 2 jaar weg.
@robbie: Fisker heeft het zelf ook al over 2014. Vooral ook omdat ze nog druk bezig zijn investeerders te vinden (nu de overheid niet meer meedoet). Dat schijnt overigens erg goed te gaan, op 3 april wordt er waarschijnlijk bekend gemaakt dat er weer een hoop geld is opgehaald en dat het project weer verder kan.
@mattraket: Ik moet 2014 ook nog maar zien gebeuren. Een introductie in 2015 lijkt mij een stuk “realistischer”. Vergelijk het maar even met Tesla.

Die toonden de Model S voor het eerst begin 2009:
http://www.autoblog.nl/archive/2009/02/12/eerste-officiele-teaser-van-de-tesla-model-s

En met een beetje geluk komt die auto eind 2012 op de markt.

Als Fisker begin 2012 een prototype laat zien zou het mij dus niks verbazen als ze ergens in 2015 met een marktintroductie (aka uitleveren aan klanten) komen.

In 1x uitstellen van 2013 naar 2015 vinden investeerders niet zo leuk namelijk, dus is 2014 als ‘tussenstap’ ingebouwd.
@robbie: Fisker is met deze auto al twee jaar bezig, en de oorspronkelijk planning voor productie was zelfs eind 2012. Dat is dus begin 2014 geworden en zal nog wel wat opschuiven. Maar ik denk niet naar 2015. Omdat ze er al twee jaar mee bezig zijn, is 2014 zeker niet onrealistisch. Fisker heeft expres de Nina (die dus schijnbaar Atlantic gaat heten) de afgelopen jaren onder de pet gehouden, om te voorkomen dat het wachten voor het gevoel te lang zou duren. De Karma werd namelijk al meteen na de ‘conceptie’ in 2008 onthuld en het wachten tot 2012 duurde daardoor met 4 jaar wel heel lang. Bij de Nina is die wachttijd na de onthulling maar zo’n 2 jaar.
@mattraket: time will tell, time will tell ;)

Eerst zien dan geloven. Tot nu toe hebben we alleen maar te maken met vertragen en ‘verhalen’ dat ze al ‘heel ver’ zijn met de ontwikkeling. Iets concreets hebben we nog niet gezien (in de vorm van mules etc). Zo’n conceptcar zegt mij vrij weinig.

Ik geloof best dat Fisker “achter de schermen” het een en ander heeft voorbereid, maar op dit moment ligt het project vanwege een gebrek aan geld stil.

Gelukkig hebben ze wel alvast een enorme fabriek voor het geval het ooit zo ver mocht komen dat ze deze auto gaan bouwen.
Zeer geslaagd, vooral de achterlichten veel mooier dan bij de Karma!
Waarom heet hij niet ‘Fisker Karma Mini’.
@240sx: Fisker little Karma
@240sx: Fisker Up!
Mooi ding, duidelijk een Fisker, maar wel onderscheidend genoeg tov de Karma. Ik denk dat ik hem zelfs nog wel mooier vind!
onder de kap ligt een benzinetor?
Benzinetor?
@peugeot: Dat is zo’n kevertje op benzine.
Alles is gelekt tegenwoordig. Krijgen we morgen dan de officiële foto’s? Eerder een soort strategie van de fabrikant om het 2x onder de aandacht te brengen heb ik het idee..
@integraturbo: die komen 3 april pas ;)
Hmm. Als dit waar is: zoals de Karma had moeten zijn?

(sorry @ @mattraket:)
@baasbas: och, ik zit er niet mee. Ik vind mijn Karma prachtig, en wie weet neem ik deze er ook nog wel eens bij (mits de laadruimte wat beter uitpakt dan bij de Karma)
osca via Android app
@mattraket: kom jij weleens in Hillersbergen Rotterdam? Ik zie daar af en toe zo’n mooie grijze karma rond rijden is die van jou? :D
Plaatje klopt volgens mij niet dus zal n grap zijn…
Zie lijn voorbumper,, aan 1 kan loopt hij gelijk met de bovenkant van de koplamp en aan de andere kant n stuk lager..
Photoshop it is;)
@bartteeuwen: nee hoor. Kijk ook maar naar de spyshots die onlangs opdoken:

http://cdn3.worldcarfans.co/2012/3/30/big/499223523812941371.jpg
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Fisker_Atlantic_leaked/Fisker_Atlantic_leaked_01.jpg
@robbie:
Toch loopt de voorbumper aan 1 kant hoger door tot bovenin de koplamp op de foto in het artikel (en het tweede plaatje door jou hoerboven)
@bartteeuwen: ik begrijp niet precies wat je bedoelt, maar het zal ongetwijfeld komen door optisch bedrog of een schaduw.
Bedoelt u niet benzinemotor in plaats van benzinetor?
Mooie auto, hoop dat ik deze veel tegen zal komen.
BMW motor in de neus? Het wordt alleen maar beter bij Fisker!!
@meneersander: die motor wordt alleen maar gebruikt als “generator” en niet om de auto aan te drijven. Grote kans over dat het slechts de 1.6 Turbo MINI motor is (die samen met Peugeot- Citroen is ontwikkeld). Een hele echte BMW motor zou ik het dus niet willen noemen.
@robbie: Dus de 1.6THP die pas geleden niet als ‘heel erg betrouwbaar’ is bestempeld? Ben benieuwd hoeveel mensen hem dan gaan kopen.
1 april inderdaad. Fisker is zowat failliet. No way dat ze een nieuw model kunnen veroorloven.
@Dev: Fisker heeft al bijna 1 miljard aan privaat geld binnengehaald, en ze hebben in korte tijd voor 100 miljoen aan Karma’s verkocht. Dus dat ‘failliet’ waar je het over hebt valt allemaal reuze mee. Er schijnt de afgelopen maanden al weer een enorme berg extra geld bij investeerders te zijn opgehaald.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Fisker ook 526 miljoen aan lening zou krijgen van de Amerikaanse overheid, maar daarvan is slechts 193 miljoen uitgekeerd (vooral voor de Karma gebruikt). Omdat de doelstellingen voor de aflevering van de Karma niet werden gehaald – vertragingen door diverse omstandigheden – is er sinds april 2011 al geen extra geld van die lening losgekomen. Sinds die tijd draait Fisker alleen op geld van investeerders.

Ik hoorde van Henrik Fisker zelf dat ze het geld van de lening nu volledig bij investeerders ophalen en dat de Nina (Atlantic) dus geheel privaat wordt gefinancierd. Achteraf zal dat waarschijnlijk een zegen blijken te zijn, want dan zijn ze verlost van dat politieke gekrakeel rond die lening.

Dit merk gaat nog heel groot worden.
Net wanneer je denkt dat het niet lelijker kan.
Volgens bronnen (.) gaat deze € 50.000 kosten en komt in 2014.
Als het een grap is ,wat is er lollig aan?
Als het geen grap is ,mooie wagen met over the top velgen.
@norge: Ook wel weer zo ;) (die velgen dan hè)
Bugatti heeft al de naam gegeven aan een van z’n meest bekende creaties “Atlantic” genoemd, dus beetje flauw/slap van Fisker om dit te gebruiken.
Leuk ding
-edit: dank u, we hebben de foto’s toegevoegd aan het artikel-

Deze auto zou ik heeel erg graag voor mijn deur hebben staan :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).