Fisker Karma vliegt (spontaan?) in de fik – part 2 [video]

Auteur: , 27 Reacties

Hebben we hier te maken met een gevalletje spontane ontbranding? Of zou een pyromaan met een hekel aan milieuvriendelijke auto's zijn slag geslagen hebben? Het is in elk geval bad karma.

De eigenaar van deze zwartgeblakerde Fisker ging gisteren even boodschappen doen in Woodside (Californië) en toen hij terug kwam bij zijn geliefde auto zag hij rook uit zijn auto komen. Zijn eerste reactie was om Fisker te bellen en die vertelden hem dat hij maar beter 911 kon bellen (duh!). Helaas kon de brandweer niet voorkomen dat er linksvoor ernstige brandschade ontstond aan de plug-in hybride met range-extender.

In mei was er ook al eens een verhaal van een Karma die “spontaan” in de fik was gevlogen, maar dat was gebeurd in een (afgesloten) garage zonder getuigen. En dus was toen moeilijk te achterhalen wat de oorzaak was. Fisker vertelde destijds al snel dat het sowieso niet door de accu kwam en dat willen we best geloven.

Een expert (Jon Bereisa) zei toentertijd dat de brand waarschijnlijk was ontstaan omdat de “engine packaging” niet optimaal zou zijn bij de Karma. De 2 liter turbo motor die voorin ligt zou in een veel te krappe motorruimte liggen en er zou geen ruimte zijn om de hitte (voldoende) af te voeren. De reactie van Fisker op deze aantijgingen was:

“The Karma has been through all regulatory and certification checks.”

Tsja, daar kunnen we weinig mee. Bij deze tweede brand is het in elk geval zéér opvallend dat de brand ontstaan lijkt te zijn op de plek waar de uitlaat loopt (net achter het voorwiel). Het zou zomaar kunnen dat er een of andere vloeistof (olie, koelvloeistof etc) gelekt heeft op de hete uitlaat en dat daardoor de auto in de fik is gevlogen.

Het lijkt er in elk geval NIET op dat de er iets mis is met de elektromotoren of het accupakket. De elektromotoren zitten namelijk verwerkt in de achteras en het accupakket zit in de middentunnel. Fisker heeft weliswaar enkele terugroepacties uitgevoerd ivm accupakketten waar mogelijk koelvloeistof bij lekken, maar aangezien deze brand niet in de buurt van het accupakket zit lijkt het daar niks mee te maken te hebben.

Als je eens een kijkje wil nemen onder een Karma dan moet je deze fotoserie even bekijken. Je kan dan onder andere zien hoe de uitlaten lopen etc.

Meer foto’s van de Karma met brandschade kan je bekijken op Jalopnik.

UPDATE 11:15 – We hebben videobeelden van de brand!27 reacties

Nu nog die van Justin Bieber.
slechte warmte afvoer zou het best kunnen zijn..
Het is dus toch premium.
Hey Joe hoe werkt die brandslang?
@jrk68: Wat een prutser he? Het zal jouw Infiniti maar zijn die ernaast staat. Dan flip je wel even….
EV bashers jullie kunnen los!
Elec. voertuigen zijn gewoon kut. Bij ons (in de buurt) richting Hillegersberg staat de gespotte zilveren F K, het ding is breed, maar o zo lelijk. Tesla Model s is gaver en mooier.
@mepdenepper: want een Tesla Model S is niet elektrisch? Als je elektrische auto’s kut vind dan zou de Model S (volgens jouw redenatie) helemaal kut moeten zijn.

De Karma heeft immers nog een verbrandingsmotor en de Model S is 100% elektrisch.
@robbie:

Ik doel niet op de wijze van aandrijving, maar op het model. De Model s is mooier om te zien dan de Karma.
@mepdenepper: Ik vind het een prachtig ding om te zien (staat vaak op de straatweg), heb je de donkergroene in de buurt ook al gespot?
Die Infinity zal ook wel wat schade hebben..
@dennisr: Infiniti ;)
@robbie: toch wel hea, verdikke :)
@dennisr: Infinito dan?
Fikse Karma, met zo’n naam vraag je om problemen
@stevenpoal: deze had een “bad karma”
Wat er in brand schiet is niet zo belangrijk, ze moeten erin slagen het te laten ophouden.

Eens afwachten of het een alleenstaand geval is ofdat het nog veel gaat voorvallen.
Krijg je er ook een brandblusser bij als je zo’n fisker koopt?
Wat moet Jalopnik met een afgebrande Fisker?
FIKser Karma is also a bitch
Nieuwe vorm van internet ramptoerisme!

Fikster! Karma is de leer van oorzaak en gevolg. Hierbij gaat men er van uit dat toeval niet bestaat, omdat alles vooraf bepaald en vastgelegd is. Handelingen uit vorige levens bepalen volgens deze visie het karma in het huidige leven.
weet je wel hoeveel co2 er vrij komt bij zo’n brand??,
onmilieuvriendelijke auto!!!!!!!
Eerder Inferno zo te zien.
Ik wist niet dat koelvloeistof zo ontvlambaar was…?!
De slogan van Fisker pakt iets realistischer uit dan gepland.

“We make you hot, not the planet”
“Zijn eerste reactie was om Fisker te bellen en die vertelden hem dat hij maar beter 911 kon bellen”

Ik dacht even dat ze hadden gezegd dat hij beter een 911 had kunnen kopen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).