Ford Focus II ST (2005 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 45 Reacties

Als er iets is waar Ford goed in is, dan is het scherp sturende hot hatchbacks maken. Één van de meest bereikbare is op dit moment de Focus ST van de vorige generatie. Met een heerlijke vijfcilinder!

Ford Focus ST II

De Ford Focus II ST (soms ook wel ST 225 genoemd) van deze generatie was er in twee varianten: een driedeurs en een vijfdeurs hatchback. Geen station dus, zoals wel bij de huidige generatie Ford Focus en de eerste Ford Focus het geval was.

Het was een auto die bij z’n introductie én bij de introductie van de facelift een ronderecord in z’n klasse noteerde op de Nürburgring. Toegegeven, toen ging nog niet ieder merk met een vlotte kar de ‘Ring op, maar toch. De Focus ST is een briljante mix van dagelijkse bruikbaarheid en sportieve prestaties. De Focus RS was uiteindelijk uiteraard sneller, maar ook tamelijk compromisloos. De ST werd echter door hetzelfde team als de RS ontwikkeld, dus men wist echt wel waar men mee bezig was.

De auto kwam in 2005 op de markt, in 2008 werd een facelift doorgevoerd maar die had geen invloed op de prestaties van de auto. Alle Ford Focus II ST’s hadden af-fabriek 225 pk en 320 Nm koppel afkomstig uit een geblazen 2.5 liter 20V vijfcilinder, gekoppeld aan handgeschakelde zesbak. Sprinten naar de honderd kan in 6,8 seconden en de topsnelheid bedraagt 241 kilometer per uur. Er was wel een pakket van Ford’s huistuner beschikbaar, waarmee je naar 260 pk en 400 Nm ging. Je 0-100 sprintjes werden daar zo’n 1,5 seconde vlotter van.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan 25 Ford Focus II ST’s te koop. De goedkoopste auto’s moeten €7500 euro opleveren, de duurste €14.000 euro. De verdeling tussen vijf- en driedeurs is ongeveer 50/50. De meeste auto’s zijn wit, grijs of zwart, maar eigenlijk wil je een oranje, rode of blauwe natuurlijk.

Pluspunten

 • Briljante combinatie tussen bruikbaarheid en sportiviteit.
 • Vijfcilinder soundtrack.
 • Lekkere prestaties, zeker met Mountune pakket.

Aandachtspunten
Aandrijflijn

 • De spanrollen distributieriem van de vijfcilinder (afkomstig van Volvo) gaan nog wel eens stuk rond de 75.000 kilometer, dus zeker niet langer dan dat mee rondrijden. Als je toch aan de slag gaat, vervang dan meteen de riem zelf en de waterpomp, dat scheelt je veel arbeidsloon.
 • De auto’s van voor de facelift hebben soms problemen met gescheurde cilinderwanden. De signalen dat het misgaat zijn simpel: mayonaise-achtige troep aan de binnenkant van de oliedop en een misfire bij het starten betekent: weglopen. Of minstens de prijs van een motorvervanging afdingen, dat kan ook natuurlijk. Deze problemen komen met name voor bij auto’s die getuned zijn.
 • Het oliefilterhuis gaat wel eens stuk, dat is te herkennen aan een fluittoon bij stationair toerental.
 • Check het turbodrukmetertje: een auto die niet aangepast is gaat net over de helft van de schaalverdeling en terug naar een halve bar bij gas los. Andere waarden? Dan is de auto waarschijnlijk gechipt. Als hij niet verder gaat dan een kwart, dan is de spoel van de turboklep waarschijnlijk defect. Het onderdeel kost iets meer dan 100 euro en je kan het zelf vervangen als je een beetje handig bent.
 • De koppeling van pre-facelift auto’s is niet de allerstevigste en hij kan wat slippen als het volledige koppel erop wordt losgelaten. Je zou ervoor kunnen kiezen om de koppeling van een Focus RS te monteren, die zijn op wat meer kracht berekend. Nadeel is wel dat je ook het dual-mass vliegwiel en wat andere onderdelen van de Focus RS moet monteren, waardoor het best een prijzig grapje wordt.
 • Er is een recall geweest van Ford omdat de aandrijfassen gingen tikken. Mochten de aandrijfassen tikken, dan heeft ‘ie die recall dus gemist. Je kan dat redelijk goedkoop laten oplossen bij een specialist of Forddealer. Als je het negeert kun je zomaar €500 euro kwijt zijn aan een nieuwe aandrijfas.
 • De brandstofdruksensor gaat vaker dan gemiddeld stuk.

Onderstel

 • Draagarmen zijn gevoelig, luister goed of je geen bonkende geluiden hoort bij drempels.
 • De wishbones voor zitten bevestigd met vloeistof-gevulde bussen. Deze gaan lekken, waardoor de banden aan de binnenkant harder gaan slijten en je meer last hebt van torque-steer. De oplossing: vervangende polyeurethaan bussen. Als je zweer bij origineel moet je de wishbones inclusief bussen kopen bij Ford.

Interieur

 • Sommige Focus II’s hebben last van lekkage in de kofferbak langs de scharnieren van de acherklep. Check of de bekleding droog is en of er geen water onder de kofferbakvloer staat.
 • De stoelen zitten heerlijk, maar de achterste bevestiging van de bestuurdersstoel breekt soms af. Check of de stoel niet wiebelt.

Overig

 • Het reservoir van de ruitenwisservloeistof lekt soms, maar vervanging betekent dat het spatbord van de auto moet. Dat is arbeidsintensief, dus duur.
 • Als je benzine tankt met een hoger octaangehalte, kun je hier veel plezier van hebben. Journalisten testten destijds Octaan 95 en 98, het verschil was bijna 20 pk.
 • En over tanken gesproken: dat gaat je veel overkomen. De vijfcilinder lust wel een slok.

Zoek de Focus of een andere auto op Marktplaats.nl.45 reacties

Mooie auto maar liever de Megane RS! Tikkende aandrijfassen had Volvo ook last van.
@rufctr01: toch wel het nieuwere model? Het model van 2004/2005 was niet zo’n topper. Die heb ik nog eens 1tje nieuw gekocht. Dat ding trekt aan het stuur niet normaal en in 6.5s naar de 100 haalt ie totaal niet.
@rufctr01: Dat gelijkwaardige model in jaren was echt niet zo gaaf als deze Focus. Hoewel hier de lijst heel lang lijkt valt het allemaal reuze mee. Met die Megane RS viel het allemaal niet mee, dat was gewoon echt een zeer slecht in elkaar gezette auto. Die auto staat er bekend om waardeloos te zijn en is 1 van de hoofredenen waarom er nog steeds mensen denken dat Renaults ruk zijn, wat weer imo absolute onzin is.

En je moet sws de Focus hebben want 5-cilinder
@87sandyd: dat is nu weer overdreven. De Megane RS was best een goede auto alleen sommige dingen waren wat minder. Later met de Trophy versie is dat nog een beetje goed gemaakt.
@rufctr01: Volvo 850R hier! Geen last van tikkende aandrijfassen. Wel last van Megane RSen die er niet voorbij kunnen..
@kennone: dan is jouw R niet standaard.
@rufctr01: niet helemaal maar er is ook niet heel veel aan gedaan. Geloof wel dat ik het in de bochten af leg hoor.
Nog steeds héél erg blij met de mijne ! :) Staan overigens wel een aantal aandachtspuntjes bij waar ik zelf echt nog nooit van heb gehoord.
Leuke hothatch, vooral in het oranje! Het lijstje met aandachtspunten lijkt lang, maar over het algemeen valt het wel mee, zodra je bovenstaande punten in acht neemt.
Ondanks ik geen Ford-man ben, blijf ik een Electric Orange Focus ST exemplaar geweldig vinden!
Lijkt me een geweldige hot hatch. Ik heb heel vaak gereden in een S-max met hetzelfde blok en ik vond het echt een heerlijke motor. Dat moet in een kleinere Focus al helemaal een feest zijn, zeker met ook nog eens een fantastisch onderstel.
De 2.5T, heerlijke motor maar wel héél fragiel. Er zijn zat originele V70/S60R’s (300pk) kapot gelopen door het scheuren van de cilinderwanden.
@jack_abarth: Heel fragiel valt nou ook wel weer mee, maar inderdaad, de relatief grote boring geeft een kwetsbaarder blok dan de oude 2.3 T5. In Engeland worden de B5254T blokken vaak voorzien van aluminium plaatjes in de koelsleuven tussen de bussen, waardoor het risico op scheuren is weggenomen.
@volvo-s60-adept: dit blok (T5 blok) 2.5 is ander blok dan het R blok. Het R blok is een opgeboorde 2.3 en is zwakker dan dit blok. Dit blok kan 380pk en tot 600nm gewoon aan (alleen de koppeling niet). Mijn T5 blok heeft er al 232.000 km opzitten en vanaf 165.000 km getuned naar 295pk en 500nm zonder problemen. Wel de carterontluchting defect gehad en aandrijfassen vervangen. Zo zwak is het blok dus niet, lust alleen wel een slok. Mijn originele koppeling zit er ook nog in. Wilde voor een ST gaan vind de buitenkant nog steeds mooi, maar interieur zo lelijk, daarom voor een S40 gekozen.
@basgsi: correct, de ST en S40/V50 hebben het B5254T3 blok tegenover het B5254T4 blok dat in de S60R en V70R ligt. Beide hebben echter dezelfde cilinderhoud (2522cc) en (vrijwel) dezelfde zwakke cilinderwanden. Toch kwamen gescheurde cilinderwanden relatief gezien vaker voor bij de S60R/V70R, ik vermoed vanwege het extra gewicht van die auto’s. De B5244T5 (2401cc) uit de S60/V70 T5 is sterker en daarom eigenlijk de betere keuze. Of gewoon de oude vertrouwde B5234T in al haar varianten, ook erg sterk. De vervangende 2.4 uit de S60/V70 T5 is het sterkste blok van allemaal, goed voor 400+ pk en 550+ Nm op een volledig standaard blok.
@basgsi: dan heb jij meer dan alleen een chipje gedaan. Met goede software mag je blij zijn als je op 250pk uit komt.
@kennone: ik heb grotere ic, 3″dp en 2.5″ catback en de inlaat veranderd en chip op maat. Ook tank ik altijd octaan 102. Filmpje van mijn 5de versnelling: https://youtu.be/amcQyFNDMhw
Ik heb dit altijd een leuke en mooie auto gevonden. En 225 PK is vandaag de dag nog steeds een aanzienlijk aantal. Een leuke auto voor iemand die ruimte in een hatchback zoekt die wat vermogen heeft.
Goh, deze auto stond op mijn lijstje van volgende auto, maar zo te zien toch bij betrouwbare honda’s blijven :-/
Vind het een behoorlijke lijst aandachtspunten, waarvan sommige behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Had ik niet verwacht van de Volvo motor. Persoonlijk vind ik de facelift een stuk mooier. Die oogt wat minder ‘braaf’. Verder wel een heel cool ding natuurlijk! Lekkere roffel!
@e34m5touring: Misschien een stomme vraag, maar kun je deze motor ook door bijv. Polestar aan laten pakken? Of moet je er echt mee naar Mountune of een andere Ford tuner?
@E34M5Touring: ik denk niet dat Polestar hier iets mee kan. De motor is weliswaar identiek aan die in de V50 en S40 T5, de elektronica is dat bij mijn weten niet. Dat verklaard bijvoorbeeld ook het verschil in vermogen tussen de Focus ST en de Volvo’s (220 en later 230 pk).
@ej20g: Daar was ik dus benieuwd naar. Dank je wel.
@E34M5Touring: ik heb even verder gekeken voor je, omdat ik toch aan mezelf begon te twijfelen. Ik heb gevonden dat de ECU’s anders geprogrammeerd zijn (vandaar de afwijkende onderdeelnummers) maar dat ze in theorie wél uitwisselbaar zouden moeten zijn omdat het in de basis dezelfde ECU betreft.

Helaas kan ik je daarmee nog steeds geen antwoord geven op de vraag of Polestar iets met een Focus ECU kan. Ik vermoed nog steeds van niet, omdat Volvo veelal erg gevoelig is voor het type apparatuur dat eraan hangt. Andersom kan het dus goed zijn dat de ECU’s van Ford ook alleen toegankelijk zijn door Ford zelf of (slimme) aftermarket tuners.

Als je op zoek bent naar een goede tuner, dan zou ik Fasttech aan willen raden. Zeer bekend in de Volvo wereld en bekend met deze Whiteblock motoren. Ik rij zelf ook met een door hun afgestelde ECU in mijn 850 en ik kan er alleen maar positief over zijn.
@E34M5Touring: je kan kijken bij pumaspeed. Ook echte bazen wat betreft tunen van snelle fords
Autogids België kwam niet verder dan 7.8s van 0-100kmh wat toch wel een tegenvaller was voor de rest wel een leuke auto!
@leeno: inderdaad, en met het tuningspakket zou het zelfs 0-100 5,3 worden. Ik weet niet met welke windkracht die dat voor elkaar heeft gekregen.
Blijft een geniaal aparaat!
Oliefilterhuis, da’s niet hetzelfde als de carterventilatie toch?
Aangezien het een Volvo motor is, waarbij de carterventilatie nogal eens vergeten wordt te vervangen om de zoveel tijd
@scottreeder: carterventilatie is bij deze generatie Whiteblocks niet meer zo’n issue als het was bij de vroegere exemplaren. Bovendien was het bij de vroegere exemplaren niet eens persé een issue, maar meer een vergeten onderhoudsitem. Er staat een vervangingstermijn voor waar nagenoeg niemand iets vanaf weet.
Is alweer in drie jaartjes een youngtimer :)
Eingelijk moet je deze auto nooit meer wegdoen als je m koopt. Binnen parkeren, zo nu en dan goed uitlaten en eerste klas voer geven :)
@tttijn: precies wat ik ermee doe dus ?
*Octaangetal.
Oranje vind ik toch t beste staan. Echter, deze kleurcombi is toch ook wel fijn.
Idd, octaangetal ipv gehalte.
Heerlijke auto en motor, enkel jammer dat het voorwielaandrijver is en geen deftig sper heeft. Anders was ik al op zoek geweest voor eentje in het blauw of oranje…
Fijne video, niet zo’n fijn exemplaar wat mij betreft. Rood staat deze generatie Focus niet, net als racestrepen. Doe mij maar een oranje of blauwe, dan hoor je mij niet klagen.

Overigens, het probleem met de spanrol en waterpomp komen mij niet echt bekend voor. Een spanrolletje komt heel af en toe eens voor, waterpompen eigenlijk nooit. Wel elke distributiewissel vervangen voor een nieuwe originele, maar dat zijn de kosten niet (+-110 euro voor een originele van Volvo/Aisin).

Nog een extra puntje van aandacht: subframes. Ford en roest zijn goede vriendjes, check dus altijd of alle delen van het subframe nog hard zijn. Zoals in de video te zien is zit er veel meer vliegroest op dat subframe dan, naar mijn bescheiden mening, zou mogen. De V50 en S40 delen deze onderdelen met de Focus en hebben dus dezelfde problemen.
Veel vetter dan haar concurrenten met 4 cilinder. Alleen door die soundtrack wint hij het al.
@CasperH: origineel? Zo ver mijn kennis rijkt over de st is dat geen standaard catback ;)
Ik heb het blok in mijn V50 T5, de spanrol was bij 150.000km wel weer gaar.
Brandstofsensor ook gehad maar gewoon niet bij Volvo kopen gewoon, op Bosch nummer online en veel goedkoper.
Nu 180.000km op ze donder gegeven en mij nooit laten staan.
Ooit in het jaar 1997 had een vriend van mij een RS escort in het rood met zo’n enorme vleugel (dat noem je geen spoiler meer) achterop. De auto was nieuw gekocht als de boodschappen auto van zijn moeder…. Wat hebben wij die zomer enorm veel plezier gehad. Elke dag kwam ik thuis met een enorme glimlach en een ondeugende glinstering in mijn ogen.
Wij zijn inmiddels aan onze 3 St begonnen (2009 facelift). De eerste (2006) gekocht en tot 319pk / 498nm getuned. Verkocht bij 135dkm.

Omdat we meer kilometers gingen maken een St met een lpg G3 installatie uitgerust. Iets milder getuned (261pk en 431nm). Bij 145dkm verkocht.

Nu aan de 3e bezig die nu 150dkm heeft gelopen met een G3 installatie , wederom getuned. 287pk/481nm.

Alle 3 de st’s zijn zeer betrouwbaar gebleken. Alleen bij alle 3 het oliefilterhuis vervangen. Voor de rest magnifieke auto’s!

Jammer dat ze deze niet in station hebben gemaakt. Toevallig is er iemand binnen de Ford club die er zelf eentje heeft gebouwd.
Anders goed alternatief is een Mondeo 2.5T. Deze hebben we naast de focus ook nog eentje gehad. Verkocht met 300dkm, ook met G3 en tuning.

Hoezo niet betrouwbaar???
Poeh wat een aandachtspunten… Zeker met die losbrekende stoel schrik ik van. Geen punt die je verwacht van een auto uit deze jaartallen.
Lekker hoor, doe mij er maar een
‘Octaangehalte’

Foei! ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).