Ford Shelby GT500 Cobra is ode aan Carroll Shelby

Auteur: , 44 Reacties

Alweer een Mustang? Ja, maar wel een met 850 pk. Die hadden we nog niet.

Naast het prachtige kleuren- en lijnenspel is het vooral het verhaal achter deze Ford Shelby GT500 Cobra die het ‘m doet. Op 10 mei dit jaar overleed Carroll Shelby, geestelijk vader van de Shelby Cobra, op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Dallas, Texas. Zijn bewogen leven in de Formule 1, 24 uur van Le Mans en Ford maakten hem tot een icoon in de autowereld.

Vrienden bij Ford Motor Company, Shelby American en Ford Racing bouwden samen deze unieke Shelby GT500 Cobra met 850 pk om Shelby te eren. Met dit aantal paarden is dit exemplaar de sterkste Cobra ooit. De auto werd onthuld op de Rolex Monterey Motorsports Reunion, waar hij het pronkstuk van 2012 is. Dit jaar wordt het 50-jarig bestaan van de originele Shelby Cobra gevierd, dus was dit dé gelegenheid om een echte Cobra te maken. De unieke auto die uit dit project voortkwam moet precies zo zijn als Carroll Shelby in gedachten had.

Als basis werd de 671 pk 2013 Shelby GT500 gebruikt, maar met de hulp van een Ford Racing 4.0-liter Whipple supercharger spuugt de Cobra versie 850 pk uit. Een flinke toename. Om zo veel kracht op de grond over te brengen werden de 13-inch brede achterwielen voorzien van high-performance banden voor dat beetje extra grip.

Shelby American leverde een speciaal ontworpen motorkap, een nieuwe brede body kit voor de heupen, Shelby Wilwood remmen en de nieuwe 20×13-inch achterwielen en 20×10-inch voorwielen. De carrosserie is afgewerkt met dezelfde Guardsman Blue met Wimbledon White strepen die vele Cobra roadsters sierden in de 1960s.

lekkere kontsj!

Na een weekend op de expo area van de Rolex Monterey Motorsports Reunion, zal de Cobra op een tour door Amerika gaan. Er wordt gehint naar een bijzondere afloop van deze tour, waarbij Shelby’s filantropische instelling zal worden voortgezet. Maar wat betekend dit voor ons?

“Sadly, Carroll Shelby is no longer with us, but his spirit lives on with the designers and engineers he interacted with over the years and he will continue to influence Ford performance cars for many years to come,” zegt Farley, Ford vice president van sales en marketing. D’aaaw.44 reacties

Voor Carl Shelby mogen ze wel wat unieker maken. Dit is gewoon een dikke mustang… Had dan een nieuwe Cobra gemaakt ofzo…
@meneersander: Hebben ze al….de viper:) die moest de moderne interpretatie worden van de cobra
@urtarget1992: wat heeft Fiat met Ford te maken?
@W115:

Eerder Chrysler.
achtervelgen zijn bwa maar de auto is verder een echt beest. 850 pk ?!?!
Ma daaaaamn… 850pk uit een Mustang.
Waarom komt zoiets moois pas als hij is overleden.
@bsxc2: Ja, nu kan hij er niet van genieten.
@bsxc2: toch positief om te zien dat ze het nog steeds kunnen. De beste man heeft ook veel moois gemaakt in zijn carrière.
Lekkere antenne achterop zeg….
@zed: hd tv van Ziggo jonguh!
Wat een bak!!!!!!!!!!! heerlijk kleurtje.. en een vermogen.. damn! :D

Ben en blijf Mustang liefhebber.. heerlijke wagens, en ze blijven zo mooi strak..

grotere foto’s ergens?
@dennisr: Ik vind die velgen echt niet mooi en die achterkant is ook te groot uitgeklopt. Heb nog net niet het idee dat hij zich omdraait…
@The360box: Ik hou wel van brede wagens :D en velgen kun je zo veranderen, vind ze persoonlijk niet misstaan! :)
@dennisr: De grotere plaatjes staan nu onder het artikel. :)
@maru: ah super (y)
@dennisr:
Idem !!!!
Zou het motor-geluid wel willen horen van deze Mustang.
My ears need this so much ! Earporn !!
Wel apart dat een kleur met dezelfde naam zo verschillend kan zijn.. ben het dan ook niet helemaal eens met die bewering maar ok..
@dennisr:

gaat nix boven grabber blue ..
89 is een mooie leeftijd en om dan nog deze era-Mustangs mee te mogen make. Maar het moet niet uit de hand lopen natuurlijk want bijna 900 pk voor bijna niets?
@The360box: Voor niets? Voor Carroll!! :P
ter ere van…..ze bedoelen eig: Yes een excuus om onze mustangs extra te promoten, weet je wat? Laten we 2 witte strepen trekken op een blauwe mustang en hem extra paardjes geven, Thx Carrol! Thx! for those extra dollar’s we’ll make out of this….. Nja ipv iets echts unieks in zijn naam te bouwen (slr stirling moss als voorbeeld)
@urtarget1992: Misschien heb je gelijk, maar dit ook gelezen: ”. De unieke auto die uit dit project voortkwam moet precies zo zijn als Carroll Shelby in gedachten had.”?

waarschijnlijk wisten ze wel wat Carroll mooi vond, en dat was dus dit..
@dennisr: Had ik ook gelezen ze:D maar ik vind het een beetje flauw, voor zo’n icoon puur een modelletje simpel aanpassen, de stirling moss was echt WOW! Die hebben werk geleverd! Dit is meer zo: Hmmmm ah een mustang met streepjes en weinig verschil met een “standaard” gt 500, niet dat een mustang daarom slecht is maar ik vind het wat flauw :D ach ja:D
Gave auto!!!
Jammer van die antenne, maar dit ding mogen ze wel op de stoep zetten. Wat een wreed ding.
Wel heel dik! Maar het blijft een Amerikaanse muscle, dus van die 850pk zullen er waarschijnlijk maar een stuk of 150 op het asfalt terecht komen. Wat heb je er toch aan?…..
@sieten: het brengt je van A naar B, inclusief bandenrook
Moet ik uit uniek begrijpen dat ze er ook maar één bouwen? Of uniek ten opzichte van andere Mustangs?
Leuke bak maar ga hem niet Zitten ophemelen want volgens mij is die vent al 6x hertrouwt ofzo en heb 16 kids. Dus niet alles wat die aanraakt veranderd in iets mooi. Maar een gouden eikel had die blijkbaar wel…
Hebben ze er “for Pete’s sake” eindelijk een fatsoenlijke remmen op gesmeerd of wat?


Daarnaast is het apparaat toch met afstand het best gelukte exemplaar van de retro-muscle/pony zooi. Met ruime afstand.
Ik stel voor dat iedereen het volgend filmpje kijkt, dan weet je meteen hoe dat vermogen (niet) benut wordt.
http://www.youtube.com/watch?v=IrhW6W7eZDI
@Dev:

RWD + handbak ..

hallo .. zijn geen gaye Lambo,s ..
@lincoln: hallo.. is niet zomaar de eerste beste reviewer. Als Chris Harris het vermogen niet op het asfalt krijgt dan krijgt niemand het.

@xilver: 850pk klinkt natuurlijk wel heel stoer natuurlijk. Het is alleen lullig als een “gewone GT500” sneller weg is bij het stoplicht omdat die z’n vermogen beter kwijt kan. Dan blijft er weinig van het showgehalte over ;)
@Dev:

idd .. de nieuwe J.Clarkson .. maar dan zonder haarlak ..
@Dev: Akkoord, maar geinig klinkt het wel. Ik ben zelf niet pro-Amerikaanse wagens (op de ZR1 na) omdat ze claimen dat ze de beste zijn wat duidelijk niet zo is. Zo’n Mustang moet het hebben van het showgehalte want we weten allemaal dat die 850pk heel slecht benut wordt en daarom kan ik het wel appreciëren.
Vette wagen.
Hopelijk leveren ze hem met een een moderne multi-link ophanging… Anyway, daar gaat het bij die auto niet om zeker? Als in het stad de auto wil showen mag je niet te hard rijden…dus wegligging is waarschijnlijk bijzaak…
Carrol was een echte man. Met een echte vrouwennaam!
Alweer, er zijn inmiddels meer eerbetonen gebouwd dan Shelby’s
Ik hoop ooit nog eens zo een te mogen bemachtigen:
http://www.mustang.com/wp-content/uploads/2011/04/gt500ss.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).