Ford steekt een stokje voor Chinese kopie

Auteur: , 48 Reacties

Eind januari werden we wederom geconfronteerd met de harde kopieerrealiteit van een Chinees merk. Want terwijl veel Chinese autofabrikanten er hard op vooruit gaan qua styling, blijft het xeroxen van auto's nog altijd een dingetje voor sommigen. Ford kreeg er uiteraard lucht van, en greep in. Met succes.

Het Chinese JAC zou op de Beijing Autoshow hun interpretatie van de Ford F-150 tonen, maar voor die tijd lekten de foto’s van dit kopiegeval echter al uit, met als resultaat dat deze vierwieler nergens te bekennen was op het Chinese autofeestje. Ford was het logischerwijs niet helemaal eens met dit eerbetoon aan hun gevierde pickup.

Bill Coughlin, Ford’s chef op het gebied van Global Technologies & Intellectual Property, liet aan Autoline weten dat De Blauwe Ovaal uiteraard niet stil zit als het aankomt op het beschermen van Ford-designs. In veel landen, ook China, vragen ze apart patent aan op hun ontwerpen. En wanneer je als grote westerse autofabrikant vervolgens stampij maakt zodra er gejat wordt, kun je zelfs in China voorkomen dat het op de markt komt. Pluspuntje voor het Chinese patentenbureau. Dit zei Coughlin er over:

“We did our job. There was good global teamwork. So, yes, we can protect ourselves in China, it’s not easy, but you can do it.”

Een hoopvolle ontwikkeling voor andere fabrikanten die hun copyright dikwijls vertaalt zien worden in ‘right to copy’, al kunnen we niet anders concluderen dan dat er steeds minder één-op-één kopieën uit China komen. (via Carscoop)48 reacties

haha the right to copy. Super.

Wel blij om te zien dat het mogelijk is voor een merk om hun product te beschermen in China.
@stanny: Inderdaad! +1
Copyright is alleen opgericht om zoveel mogelijk geld te verdienen. De kennis is van iedereen.
@mrbones: Onzin, kennis moet je vergaren niet 1 op 1 overnemen!
@72bug: Als niemand kennis 1 op 1 overnam bestond deze website niet.
@zender:

Leg uit? Zoveel kennis heb ik nog niet van deze site opgedaan..
@72bug: @darkpluisje: Oh zo bedoelde ik het eigenlijk niet. Meer in de richting van.. Kennis moet je vergaren en niet 1 op 1 overnemen, maar als men dat 100 of 50 jaar (of het maakt niet uit) terug niet had gedaan dan kon je nu niet computeren :p
@zender: Als het goed is schrijft autoblog alle stukjes zelf.. Dat je stukjes over hetzelfde onderwerp kan vinden op andere sites wil niet zeggen dat het copieren is.. Informatie delen is iets anders als informatie vergaren voor eigen gewin.
@mrbones: maar je moet het wel zelf bedenken dit soort dingen.
@mrbones: jij moet echt wel superstom zijn, jesus…

natuurlijk is het niet om geld te verdienen. Als jij veel geld in ontwikkeling en research hebt gestopt om een nieuw type beeldscherm of camera of watdan ook te ontwikkelen, is het toch normaal dat jij daar een patent voor krijgt? je hebt er geld, tijd en moeite in gestoken om zoiets te maken.

als je geen copyright zou hebben zou iemand het gewoon direct van jouw kunnen kopieren. hierdoor zou het voor bedrijven niet meer gunstig zijn om producten te innoveren, omdat iemand het toch meteen na kan maken, en jij dan alleen verlies lijdt. en dan zou het gedaan zijn met het maken van nieuwe technieken.

sommige mensen zijn zo kortzichig…
@hahahi20: Om een patent te krijgen moet je betalen.. voor de kleine ondernemer / uitvinder vrij duur.

een patent aanvragen kost geld. kan per land, wereld deel of wereldwijd. Die eenmalige kosten zijn echter niet alles.
ieder jaar moet je betalen voor dat patent. eerste jaar paar euro. 10 jaar later al behoorlijk wat geld en tot 20 jaar veel geld.

Zoals gezegd, kleine ondernemers enzo vinden dit duur en houden maar een paar jaar vol. Grote bedrijven als GM kunnen echter wel gewoon de 20 jaar betalen.

Patenten zijn er om de kennis te vergaren. Na 20 jaar kun je het niet meer beschermen, zodat andere kunnen bouwen op jou kennis.

copyright heeft iedereen op alles wat hij zelf maakt, schrijft en bedenkt(technieken bijv.) Echter, het moet wel aannemlijk zijn dat het jouw intelectuele eigendom is(stempel van belastingsdiesnt kan de datum bewijzen).

Copyright beschrijft ook dat een ander dus jou zaken niet mag ”kopieren”. Echter chinese overheid / rechters geven daar doorgaans niet zoveel om. Die pleiten dat er voldoende verschil is tussen hun F-150 en die van Ford. Dit kunnen we denk ik wel allemaal in twijfel trekken.

Merken als GM zouden dan ook(geen idee of ze dit al doen), het lijnenspel, details en features op hun modellen ook als beschermen. Bijvoorbeeld hun logo, mag niet zomaar op andere producten verschijnen.

OT
Jammer om te zien dat ze dan zaken kopieren, want ze hebben best wel wat kennis en kunde in huis. Laat een paar westerse designers aan de slag gaan daar!
@themechanic: als jij echt een goed ontwerp hebt, dan krijg je echt wel klanten, desnoods verkoop je het aan andere bedrijven, dan verdien je er ook aan
@hahahi20:
Indien er geen copyright was had je inderdaad minder mega bedrijven, wat niet slecht zou zijn! Alle bedrijven en alle productie zou kleinschaliger zijn, er zou net meer innovatie komen aangezien iedereen vrij staat om alles wat je uitvind te verbeteren. Er zou een eerlijkere concurrentie zijn, niemand zou super rijk kunnen zijn aangezien er geen multinationals zijn, maar iedereen kan op zijn eigen beginnen en zelf dingen produceren. Alles zou goedkoper zijn, aangezien er meer concurrentie zou zijn en productie goedkoper zou zijn.

Waren er geen patenten zou je voor 100 000euro (niet gelult) een kleinschalige autofabriek kunnen bouwen en zelf auto’s produceren. Waarom gebeurt dit niet? Om dat alle grote auto producenten een monopolie hebben die ze hebben gekregen door groot te worden in oorlogstijd dankzij de overheid die hun geld gaf om wapens te maken (MB, BMW, VW, Audi, Fiat, GM,…) en hun fortuin die ze daar mee verdient hebben te investeren in patenten.
@six-trey: Dat zou zo kunnen zijn, maar vergeet niet:

DOordat er copyright en patenten zijn, zijn bedrijven genoodzaakt zelf dingen uit te vinden op andere manieren. Kijk naar Philips: Die hebben HD dvd ontwikkeld. Goede concurrent voor blu-ray.. Zo zijn er nog zat voorbeelden

Stel je nu voor dat iedereen hetzelfde zou doen omdat niks beschermd was. Dan is er nooit concurrentie qua kwaliteit van de techniek. Juist nu is het de noodzaak om met betere technologie te komen want die patenten zullen lange tijd van de concurrent blijven.

bovendien kunnen kleine bedrijven niet zo gemakkelijk pionieren in bijzondere technologien en experimenten.

En ook in een ”autofabriek” moet je je niet vergissen. Wat versta je eronder? 10 auto’s per jaar? Of 200 per dag?

ben zelf in fabrieken van Audi en airbus geweest. Geloof me.. met 100 000 ben je niet klaar, zelfs niet wanneer je robotten voor kostprijs kunt kopen.


OT:”

Pure creativiteit is moeilijk. Juist daarom zijn er technieken om designer ”makkelijker” en doelgerichter te maken. voor de leek is er niet veel te zien aan het nieuwe model, nieuwe concept. Maar kijk goed en probeer te zien wat erachter zit.

Iedere auto, ieder product heeft een verhaal. Die gedachte erachter, hoe sterk ddeze is, is van Echt belang voor het product.

SOrry voor de lange post haha
@six-trey: hoe kan een fabrikant in een schuur van 100.000 nou mogelijk een auto bouwen die kwalitatief even goed is als een auto van bijvoorbeeld ford. de markt zou overspoelt worden met overpriced rotzooi
@mrbones: Stuur mij even je scriptie, dan hoef ik die niet meer te maken.
@Benz65: haha, dis slechts een deelvak van me:P Scriptie is er nog niet;)
groot gelijk hebben ze daar bij Ford.
Die chinesen hebben allemaal te kleine wielen!
@peugeot: ze hebben dan ook allemaal te kleine …. (vul maar aan :D)
@stanny: oogleden (is dat een woord?)
@Jokkebrok: werd vast niet bedoeld
Ik vind toch altijd prachtig om te zien hoe iedereen die Chinezen altijd afzeikt als het om kopieer gedrag gaat zich vervolgens suf downloaden op internet.

OT: Heel knap van de Amerikanen, waarom kon BMW dit niet met de X5-kloon?
@raphael: lol klopt eigenlijk wel (even µtorrent afsluiten…)
@raphael: Sja, moet je maar niet 15 piek vragen voor je film.
@kaasboerin: Sja moet Ford maar niet zoveel vragen voor een F150
@raphael: Hahaha, er zit geen verschil tussen de kwaliteit van een download (als je weet welke je moet downloaden) en een CD. Volgens mij zit er wel degelijk verschil tussen Ford kwaliteit en Chinese kwaliteit. Maarrrrrr je hebt wel een goed punt, vind het gewoon leuk om te discussieren met zo’n boef als jij.
@kaasboerin: lol ;-)
@kaasboerin: Sorry to say, maar er kan wel kwaliteitsverschil zijn tussen een download en een audio CD. Een gebrande audio CD heeft minder dynamiek dan een geperste audio CD, heeft puur met productie te maken.

@autogedrocht: Explain yourself
@raphael: Het verschil is, dat JAC gebruikt maakt van door andere vergaarde informatie en gebruikt voor eigen gewin. In dit geval was de informatie verstopt in een product, de F150. Dit product is gekopieerd en men wil er geld mee verdienen.
Als men een kloon had gebouwd voor eigen gebruik, dan krijgen we een andere discussie. Ook dat schijnt soms een discussie punt te zijn (ik noem geen merk..), maar als het gaat over muziek en films op internet is het in Nederland toegestaan.
utr1984 via Android app
Ideeen gebruiken mag wel, alleen iets kopieeren niet.
Wat voor motor lag erin?
the-budel-guy via iPhone app
@a6stang: 1.3 V12 met 4,2 pk en een automaat met 4 koppelingen om binnen 0,00000,00000001 seconde van verzet te wisselen
De kwaliteit stelt ook nog eens teleurstellend, in de linker koplamp zit al vollop condens. En copyright is wat heel wat anders dan patent.
Ik ben het met mrbones eens!!! Iedere vorm van creativiteit is immers gebasseerd op iets wat al bestaat.

bekijk dit filmpje en je begrijpt alles…
http://youtu.be/tk862BbjWx4

Copyright: Forever Less One Day
@robertmeijer: Wat je zegt klopt, maar creativiteit komt juist uit het verder ontwikkelen van een bestaand idee en niet het kopieren van dit idee. Alle patenten etc worden daarom ook gepubliceerd en is voor iedereen beschikbaar. Op deze manier kan je (proberen) een nog beter product te maken, wat weer voor evolutie zorgt. my 2 cents
@robertmeijer: Echte pure creativiteit is dat niet, maar deze is dan ook erg zeldzaam… Verder is creativiteit inderdaad voornamelijk het combineren van bestaande ideeen in de hoop iets nieuws te maken… Maar in dit geval kan je niet van combineren van ideeen spreken…
gelijk met andere fabrikanten doen maar toen die keer dat bmw de rechtzaak had verloren sloeg nergens op
Stond de xerox op 75% toen die chinesen een f150 kopieerden of zijn die chinesen die ernaast staan gewoon lang?
Hehe, eindelijk een fabrikant die ingrijpt tegen de gelen.
Stelletje simpele zielen die chinezen die kopieren zeg.
We leven toch in een vrije wereld of is soms alles te koop met geld.
Als een chinees geen behoefte heeft aan Amerikaanse troep, dan koopt hij dat ook niet en als hij zelf wat wilt ontwikkelen dan moet elke kunstenaar of ontwikkelaar daar vrij is zijn.
Wat Ford doet met de autobranche doet heel Amerika al eeuwenlang met pizza’s. Zie je de Italianen al patenten opkopen of de Fransen met hun eiffeltoren of Indiase mensen met de Taj Mahal ?
Heel Vegas staat vol met wereld wonderen in miniatuur. Kortom we zijn vrij en blijven vrij. Ford en de Amerikanen can’t do shit about it.
@bempi: Ziet ernaar uit dat ze dat tóch wel kunnen…
@kaasboerin:

En zal dat de enige reden zijn wat china belet ? Chinezen hebben letterlijk schijt aan alles, daarom zijn ze ook een grootmacht.
YES!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).