Donkere wolken pakken zich samen boven Fords productiefaciliteit in het Belgische Genk. Voor a.s. woensdag is, zonder opgaaf van redenen, een spoedvergadering met de vakbonden belegd. Deze vrezen het ergste, en bronnen melden nu dat Ford de fabriek inderdaad op slot wil gooien.
Mocht dit gaan gebeuren dan betekent dit dat de auto-industrie in België onevenredig hard wordt geraakt. Enkele jaren geleden sloot de Opel-fabriek in Antwerpen al, terwijl in de rest van Europa vooralsnog alleen een Fiat-fabirek op Sicilië werd gesloten.
In Genk werken 4.300 mensen aan de productie van de Mondeo, Galaxy en S-Max, die allemaal hetzelfde (EUCD) platform delen en op hun laatste benen lopen. Ford Europa werkt momenteel volgens analisten op Ford 52 % van zijn capaciteit, en Genk (een van de zwakkere fabrieken) wordt als hoofdkandidaat voor sluiting beschouwd.
Waren de berichten aan het begin van de dag nog speculatief, de doorgaans goed geïnformeerde Frankfurter Allgemeine meldt nu dat het Ford-management aan het einde van 2013 de vestiging Genk geschrapt wil hebben. De vestiging in Keulen zou hier de vruchten van plukken (de een zijn dood..).
Aanstaande woensdag weten we het zeker, maar vooralsnog is er geen reden tot opgewekte gezichten in Belgisch Limburg. Hopelijk komen bestormingen dit keer niet voor.
Met dank aan Carrreza voor de heads-up.
Noot van de redactie: het zou kunnen dat Ford voornemens is de Galaxy/S-Max hal te sluiten, en door te gaan met alleen de Mondeo (in dat geval zal waarschijnlijk ruim de helft van het personeel het veld moeten ruimen). Per slot van rekening lijkt het ons nu wat laat om de productie van de nieuwe Mondeo nog te verplaatsen naar een andere lokatie. Mochten er insiders uit Genk aanwezig zijn: in hoeverre is de prodcuctielijn voor de nieuwe Mondeo al opgebouwd?
47 reacties
http://i44.tinypic.com/290uh6a.jpg
ongeveer 5000 bij toeleveranciers
Waarom geen Hyundai’s…?
Wel is dit opnieuw een zware tegenslag voor de Belgische (auto) industrie! Sterkte voor de werknemers!
Pure arbeidskosten zijn een kleine minderheid in de kostprijs van een auto. Beste voorbeeld is de nieuwe Fiat Panda. Productie verplaatst van Polen terug naar Italië, mits enige toegevingen van de arbeiders is de arbeidskost … evenveel!
Dit zijn gewoon politieke beslissingen, no more no less!
sneu voor die mensen daar..maar er zijn ergere dingen dacht ik
Onverschillige zak.
Meneer werkt aan de overheid of zo zeker?
Bron. Zoek het rapport er zelf maar bij.
Zoals de brei-industrie ettelijke jaren geleden, zal alles wat auto gerelateerd is, naar lageloonlanden gaan.
M’n vader vertelt het soms nog. In de stad waar ik woon, wonen nu ongeveer 80.000 mensen. Toen de brei-industrie volop draaide, werkte er in die tijd, in onze stad alleen al, 40.000 (!!) mensen voor de brei-industrie.
Die fabrieken worden toch overeind gehouden met belastinggeld (meestal via via) – dat op zijn beurt als een wiskundig on-afbetaalbare schuld word gecreëert. Politiekers zien dat als winst – omdat ze maar één verkiezing ver kunnen kijken – en omdat ze vol overgave de kerk van het geld aanbidden – waarvoor ze na hun politieke carriere beloont gaan worden.
Verlies is verlies en dus eigenlijk is het investeren in een waardeloze infrastructuur. Maw, de kinderen worden aan Economicus opgeofferd. Allez, sommige kinderen dan. Anderen krijgen een beloning want daarom gebeuren offers.
En het geld waarmee die bedrijven gekocht worden is eigenlijk ook gesocialiseerd via inflatie. Nog zo’n open kraantje. Het is met ons geld dat ze die fabrieken in China hebben gebouwd – gestolen via inflatie (Basel 3). Dus we werken allemaal samen om op het einde vd rit schulden te bezitten – terwijl het fruit van de arbeid naar misterieuse oorden vertrekt. En als je in die tijd erin geslaagd bent een huis af te betalen dan komen ze dat nog eens van uw lijk pikken om aan de banken te geven om die schuld af te betalen – weetwel. Dus voor een leven te werken aan de band krijg je het privilege van te eten en te drinken en op reis te gaan – en uw kinderen krijgen niets. Niet waar; ze krijgen de schuld.
Een economie/infrastructuur van hernieuwbare energie-grondstoffen, duurzame producten, delen en onderhoud – samen met een gezonde munteenheid (gessel bvb) – zou een oplossing kunnen zijn. De reden voor onze loyaliteit aan de valsmunters is natuurlijk het monopolie op fossiele olie. But like the man said: de monopolies maken winst van miserie via chantage. Dat men verliesdraaiende fabrieken openhoud met belasting-schulden is ook een vorm van chantage en is het verkopen van uw nageslacht in de vorm van nationale schulden. En al die werklozen zijn winst voor de banken – dan kunnen ze nog meer schulden drukken. Voor die gasten bestaat geen motivatie om de echte economie te ondersteunen. Ze kunnen nooit verliezen. Kijk maar naar de crisis bonusen bvb. Hoe meer miserie hoe meer schuld dus hoe meer winst.
Het is compleet normaal dat Ford Genk sluit. Wat niet normaal is is dat België nu schulden zal maken om werklozen te onderhouden (die dan dat geld aan multinationals zoals Delhaize geven) ipv zelf schuld-vrij geld te drukken en daarmee zelf werk te creëeren met lokale grondstoffen. Je kan evengoed op Europese schaal een schuld-vrije munt creëeren – of zelfs daarbuiten. Een globale fair trade munteenheid, bvb. Maar dat soort monitaire zelfstandigheid – noem het markt vrijheid – is iets waar Economicus om de een of andere reden niet tegen kan. Is hij bang van een beetje competitie?
Competitie die banen kost is gezond natuurlijk – volgens onze eerwaarde leiders dan. Competitie tussen kleuters, tussen interims – competitie met slaven arbeid in toxische dictaturen – allemaal gezond. Competitie tussen monitaire infrastructuur – tussen soorten centrale banken – tussen het economisch dictaat – tussen geld als schuld of geld als waarde – … dat mag dan weer niet.
Dan pas zal het crisis zijn, natuurlijk: wanneer er een vrije markt is voor munteenheden. Wanneer mensen kunnen kiezen tussen die oneindige schuld piramide (daarom moeten wij inleveren om te kunnen groeien groeien groeien van onze leiders) die men de euro noemt (in ruil voor fossiele brandstof met een oneindig stijgende prijs) – of een munteenheid die werk creëert zoals de Gessel reeds bewezen heeft (in ruil voor een schuld-vrije economie/infrastructuur volgens hernieuwbare principes) – of iets dat nog moet uitgevonden worden… Dat soort competitie vinden ze dan weer niet gezond. Tja, als je als werkmens mag kiezen tussen werken voor geld of werken voor schuld – als burger mag kiezen tussen geld als schuld of geld als arbeid – is het direct gedaan met de schuld makelaars – vermoed ik dan.