Foutje: Belgische politie deelt boetes uit van 0 euro

Auteur: , 32 Reacties

Zo'n 400 boefjes uit Belgisch Limburg keken laat wel heel erg vreemd op toen er een boete op hun deurmat viel. De hoogte van de boete die ze gekregen hadden was namelijk exact 0,0 euro. Door een "fout" in het computersysteem hoefden ze niks te betalen. Helaas gebeuren dit soort dingen alleen maar in België.

Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst verstuurd haar boetes (pv’s) digitaal nadat een agent eerst alle gegevens (type overtreding en identiteit geverbaliseerde) heeft ingevoerd. Dan wordt er een standaardbrief aangemaakt waarbij alleen het te betalen bedrag verschilt van brief tot brief. Daarna worden de brieven automatisch gedrukt en verstuurd door de post.

“We onderzoeken nog wat er precies is foutgelopen. De pv’s zijn bij ons wel degelijk correct vertrokken. Bij de post zijn de dossiers binnengekomen met alle bedragen op 0”

Op de een of andere manier is er nu dus iets mis gegaan en lijkt het erop dat de overtreders geluk gehad hebben. Of toch niet? De politie heeft namelijk gezegd dat ze de boetes nogmaals gaan versturen, maar dan met het juiste bedrag erop. Volgens advocaat Fons Capiot is dat echter niet mogelijk:

“Je kan geen twee keer voor hetzelfde feit worden gestraft. Er is een verkeersovertreding vastgesteld en de mensen hebben een boete gekregen van 0 euro. Wel, ze kunnen geen tweede keer beboet worden.”

Dat klinkt logisch, maar we zie hier ook wel eens verhalen voorbij komen van mensen die een torenhoge boete krijgen vanwege een of andere computerstoring en dan is het plotseling géén probleem om het bedrag aan te passen. Zoals bijvoorbeeld toen dat Italiaanse echtpaar een parkeerboete kreeg van 32.000 euro. (via: nieuwsblad.be)32 reacties

Als ze een boete van 100 000 Euro hadden gehad door een typfoutje was het wel mogelijk om een nieuwe boete met het juiste bedrag te krijgen .Dus ik denk dat de advocaat geen gelijk krijgt.
@norge: dat leek mij ook ;)
@robbie: ja het is weer een typisch alleen maar in België gezever gelukkig dat zoiets raars nooit in Nederland gebeurt: http://www.autoblog.nl/archive/2011/09/13/politieagenten-willen-geen-hogere-boetes-uitschrijven
@Panther: Totaal andere kwestie. Geen enkel raakvlak met dit nieuwsbericht. Faalhaas.
@pininfarina: faalhaas??? are you coming out of the closet???
@Panther: alsjeblieft man, gedraag je eens, er zijn hier nog Belgen die liever geen slechte naam krijgen dankzij jou.
Niet zeuren, gewoon alsnog betalen. Inderdaad, als het perongeluk 1000 euro was geweest hadden ze het hardst lopen schreeuwen dat ze een nieuwe boete met een kloppend bedrag willen. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Jij hard rijden? Jij betalen. Geen discussie.
Het feit dat in Italie een boete aangepast zou kunnen worden wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook in Belgie mogelijk is.

Daarnaast gaat het er hier om dat je niet 2x veroordeeld kunt worden woor hetzelfde feit, dat is wat in Belgie lijkt te gebeuren. Degenen om wie het hier gaat hebben een beschikking gehad, maar zonder boete. In feite hetzelfde als dat een rechter je schuldig bevindt maar geen straf oplegt. Je zou het ook kunnen vergelijken met seponeren, waarbij het OM besluit niet tot vervolging over te gaan.

In het Italiaanse geval is het eerste “feit” (een overtreding uit het het jaar 208) ingetrokken, en daarna is een boete uitgeschreven voor een nieuw feit uit het jaar 2008.

Dit lijkt mij juridisch een belangrijk verschil.
@escort77: Zie mijn reactie boven de jouwe. ‘Nuf said.
@pininfarina:
helemaal eens, maar af en toe vind ik het leuk om advocaat van de duivel te spelen

(en ik zeg dit terwijl ik stiekem aan het huilen ben boven een bankafschrift waarop cjib staat en een bedrag waar ik liever een paar tanken brandstof voor had gekocht…)
Een boete van 0,00 euro is geen boete? Als de boete 0,01 euro was het een ander verhaal geweest.
@flutterby: Neen, een boete is een boete. Ongeacht prijsopgave.
@euro95: amen!
Bij een (hoge) boete kan je in beroep gaan en zal het bedrag aangepast kunnen worden in beroep. Neem aan dat niemand in beroep zal gaan tegen deze boete. Normaal kan het OM ook in beroep gaan tegen een uitspraak, maar dat is alleen bij een gerechtelijke uitspraak. Dat is hier niet het geval.
Vraag me af of de boete uitdelende partij in beroep kan gaan tegen een te lage boete. Die hebben ze nl. zelf vastgesteld.
Je kan wel een nieuw pv uitschrijven als het bedrag lager is, denk ik. Kan je de lijn niet doortrekken naar het strafrecht alwaar een minder strenge straf wel retroactief kan worden toegepast en een strengere niet?
@hollow: ze kunnen wel een 2e pv uitschrijven, maar dan krijg je 2x een boete voor hetzelfde vergrijp. Dat kan natuurlijk niet.
Was mijn boete van vandaag maar 0 euro!
Ik mag binnenkort 70 euro gaan aftikken voor fout parkeren.

Aaargh
@WoutH:
dat is waarschijnlijk een aanslag/naheffing van (parkeer)belastingen.

Dat is juridisch iets anders dan een boete.
@robbie:
UPDATE:
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1352754/2011/11/24/400-Limburgers-moeten-0-euro-boete-betalen.dhtml

De schuld ligt niet bij de Politie. (zeggen ze zelf)
De Politie zend hun boetes elektronisch door naar B-post, daar worden ze afgedrukt en verzonden. De Politie zegt dat er bij B-post iets mis moet gegaan zijn omdat zij de cijfers correct hebben doorgestuurd.
@vale46: Kunt ge nie meer leze?
@robbie: Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst verstuurt, niet verstuurd … ;-)
Belgische competentie ftw…. ik moet dringen verhuizen…
Die tekst zal wel weer voor veel opschudding zorgen….
sjonge jonge, lagere belastingen, flitspalen zonder rolletjes, boetes van 0 euro.
ik denk dat ik ga emigreren.
In crisistijd is zelfs de politie je beste vriend :D

Ik vind het trouwens al sterk dat de boetes toch bij de mensen zijn geraakt want Bpost kennende…
Je kan trouwens veel schrijven over België, maar we slagen er toch altijd in om het internationale nieuws te halen :P
Even iets anders, die foto van die Gallardo, is dat nou echt nodig? Moet de politie nou echt in zulke auto’s rijden ook al heeft België er maar één in bezit?
@dustin24: maak je geen zorgen, de Belgische politie heeft echt geen Gallardo in bezit hoor. Was maar een promotiestuntje.
KOMKOMMERnieuws… geeft tenminste aan dat alles geautomatiseerd gebeurt, in NL worden boetes nog met hand geschreven…?

Trouwens het lag aan de post die de brieven opmaakt en verzendt, soit!

Only in NL nieuwsfeitje: man steelt tv uit gevangenis…
http://www.powned.tv/nieuws/raar/2011/11/man_steelt_tv_uit_gevangenis.html
Vriend van me kreeg een PV toegestuurd in het Frans.
Daarop heeft hij een brief terug gestuurd, dat hij deze taal niet begrijpt omdat hij Vlaming is.
Als gevolg dat hij de boete niet heeft moeten betalen!
@Stino: Volgende keer eens proberen.
@Stino: dat is wel handig :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).