Gedeukte Car2go-Smart is even uit de running

Auteur: , 40 Reacties

Tja, een ongelukje gebeurt wel eens. Maar wat als dat ongelukje gebeurt met een auto die niet aan een particulier toebehoort, en dus eigenlijk gemeengoed is? Voelt iemand zich er dan verantwoordelijk voor?

Car2go is een mooi initiatief dat momenteel goed aanslaat, omdat het gunstige voorwaarden kent. Het is flexibel en het feit dat je in parkeerhel Amsterdam gratis mag parkeren trekt veel mensen over de streep.

Voordat je gebruik maakt van een Car2go-Smart dien je aan te geven of er exterieure schade is. Een goed systeem om bij te houden wanneer er schade is ontstaan en te inventariseren hoe erg deze is. Maar wat als er op een onbewaakt moment een ander persoon op een geparkeerde Smart botst, zoals hier is gebeurd? Niemand zal nog gebruik maken van deze specifieke auto, en omdat het niet jouw auto is, is het ook niet jouw probleem. Schade wordt dus niet gemeld, en het betreffende Smartje is uit de running tot iemand het meldt.

Smartmageddon

Ziehier de kracht (of het manco, zo je wilt) van de individualisering. Volgens de uploader stond de bewuste Smart er al een aantal dagen zo bij. Zou daar ook nooit eens een politieauto langs rijden of zoiets? Lijkt me toch dat die in ieder geval een seintje uitdoen richting de betrokken partij. Of wil ik te snel en gaan er gewoon een paar dagen overheen? Check de foto’s op autojunk!

Met dank aan anwar voor de upload!40 reacties

ooit moet ie toch weg voor een beurtje.. tegen die tijd is er weinig veranderd aan dit plasic autotje
@dakarbemo: Elektrische auto en beurtje? Olie verversen bij Nuon?
@audicoupe84: denk je echt dat elektrische auto’s nooit eventjes een beurtje krijgen?? t ding zweeft niet, mechanische delen moeten op zijn tijd gecontroleerd worden/ onderhouden worden
doet me toch echt een beetje hieraan denken:
http://static.autoblog.nl/images/wp2011/BMW_schade_Amsterdam_450_03.jpg
http://www.autoblog.nl/archive/2011/09/21/amsterdam-bmw-5-touring-heeft-tikje-gekregen
[ btw: on-opgeloste mysterie ?? ]
@bigcar: De Smart heeft volgensmij enkel een goede tik gehad, de schade van de 5 is ronduit apart.
Ja, ik voel me als gebruiker van car2go medeverantwoordelijk. Heb car2go ingelicht. Simpel zat.
@schlijper_nl: wow, de grote schlijper zelve op Autoblog. Welkom.
Iemand had haat aan car2go?
@meneersander: ik! [ haat aan die kleine rot wagens :P ] haha
Overigens reserveer je de auto meestal ongezien vanaf je smart phone en zul je dus sowieso wél de auto moeten openen om geen reserveringskosten te hoeven betalen. Vervolgens druk je op de sos-knop in de auto om je reservering kosteloos te laten cancelen en geef je de schade door. Probleem van verweesde smartjes bestaat dus amper.

Inmiddels hoor ik dat de schade zondag al gemeld is door een oplettende automobilist. Valt weer mee.
ze zouden met foto’s moeten werken.. wanneer je je smart achterlaat, je een
foto (vanaf je telefoon) maakt en doorstuurt, van alle kanten. Zo kunnen ze in de gaten houden hoe het met die autootjes gaat (hoe ze eruitzien).
@pimmas: alsof je daar niet mee zou kunnen frauderen…
@pimmas: dat klinkt als werkverschaffing.
@pimmas:

dat werkt ook niet, degene die hem heeft beschadigd stuurt dan de foto van een vorige huurperiode, of fotografeert een andere + evt wat photoshop voor het kenteken (of fotograferen uit de juiste hoek)
@timberleek: Het is idd nog geen waterdicht idee, maar ik vind dat je als een service verleent aan mensen je mag verwachten dat mensen daar met respect mee omgaan en zich dus verantwoordelijk voelen voor wat ze kapot maken.
maar wellicht vinden jullie dat niet.
@pimmas:

hoezo ik niet,
Je moet met andermans spullen juist voorzichtiger doen als met je eigen. Maar als een fatsoenlijk iemand schade rijdt, dan heeft hij/zij ook het fatsoen om gewoon even dat bedrijf te bellen of bij de paal die sos knop in te drukken. Een fatsoenlijk iemand heeft geen ‘systeem’ nodig.

Het gaat juist om de hufters…
@timberleek: snap ik, maarte systeem nu zet al helemaal geen zoden aan de dijk. En aangezien we tegenwoordig allemaal camera’s op onze telefoon hebben lijkt het me een prima middel (of handiger) om er iets mee te doen. of je maakt een filmpje waarop je rond de auto loopt en de datum en tijd roept (van voor en na de verhuur)…
ach weet ik het, het was maar een idee
Doet me denken aan Rome, daar staan veel ingedeukte auto’s langs de straten. Alsof er iemand met een vrachtwagen op in gereden is.
lelijk, ze hadden ook gewoon de stekker dr uit kunnen trekken, had je ook lol gehad ;)
Ik vraag me serieus af hoelang dit goed kan gaan.

Aangezien minimaal 1 op de 50 mensen in NL toch wel een aso is kunnen die Smartjes nooit lang heel blijven.

Aangezien er toch al zoveel subsidie op zit vraag ik me af of er niet ook uitgiftepunten konden worden gekozen ergens waar nog enige sociale controle kan plaatsvinden. Bijv. door ze voor een winkel te zetten en de winkelier kan dan wat bijverdienen door steeds id en schade controle te doen.

Maargoed, duur betaalde idealen dit.

Wat denken ze, witte stationsfietsen gingne massaal naar de klote dus we proberen het maar met high-tech auto’s?
Heel slecht trouwens dat zo’n auto er zo lang zo bij kan staan. Slechte reclame en het signaal dat het ze geen reet uitmaakt. Hoe moeilijk kan het zijn om even een autotransportbedrijf te bellen die dat ding even op een achterafterreintje neerzet.
Maak gewoon een melding dat ie fout geparkeerd staat, zijn ze er binnen 5 minuten.
@faalhaas: Je mag die Smarts overal parkeren.
@faalhaas: Met je car2go parkeer je altijd en overal gratis. Zolang het maar een plek is die de gemeente toestaat. Zoeken naar een vaste parkeerplaats is er dus niet bij. Een parkeerkaartje kopen hoeft ook niet. In het tarief is alles inbegrepen.

Bovendien kun je gebruikmaken van 6 Q-Park vestigingen:

Q-Park Amsterdamse Poort
Q-Park Europarking
Q-Park de Bijenkorf
Q-Park Mahler
Q-Park de Kolk
Q-Park Museumplein

Per vestiging heeft car2go 6 plekken.

Bestemming bereikt? Zet je auto gewoon op een plek die je uitkomt. Liefst aan een oplaadpaal. Dat is alles. Je hoeft je auto niet terug te brengen naar een standplaats of voor een bepaalde tijd terug te brengen. Je gebruikt de auto gewoon zolang je hem nodig hebt. En betaalt alleen het aantal minuten dat je de auto gebruikt.
@audicoupe84: Mooi systeem! Hoeveel van die Smarts rijden er dan in Amsterdam?
@Svenska_Aeroplan_AB:

300 als het goed is.
@audicoupe84: dit is 1 en al reclame, werk je voor hun??
@bigcar: inderdaad, klinkt als een verkoop praatje.
@bigcar: Zijdelings, ik werk niet bij car2go. Het bericht over parkeren is copy/paste van de website van car2go
Zie ze erg vaak rijden hier en slaan goed aan alleen stopt dat opladen van een accu als ie vol is anders is het verspilling van stroom…
@The360box:

dat moet wel, anders wordt de accu overladen, dan is hij vlot kapot.

Het enige dat hij dan zal doen is af en toe wat bij druppelen om hem vol te houden
@timberleek: Wat ik wel weet van accu’s in die zin dat je ze niet op moet laden voordat hij onder de 5% is, anders gaat hij sneller leeg, maar overmatig opladen doet er ook niet goed aan.
@The360box:

dan heb je dat nog opgevangen in een verkeerde tijd.
Dat pas opladen bij een echt lege accu was in de tijd van de nikkel accu’s. die hadden geheugen effect.

lithium accu’s wil je juist zo snel mogelijk weer opladen.
volledig leegtrekken zorgt voor veel meer slijtage als bijvoorbeeld tot 40%. Ook het stukje helemaal bovenin is relatief slecht, opladen tot 90% zorgt voor minder slijtage als die laatste 10% extra.

overmatig opladen is niet zozeer slecht wat betreft slijtage, overladen van lithium is levensgevaarlijk
Laatst stapte ik in een car2go auto waar een voorgaande rijder het nodig vond z’n lege blikjes Albert Heijn energiedrank achter te laten.. Blijkbaar wordt car2go inmiddels ook gebruikt door petjes en kraagjes wat een groot gevaar kan vormen voor het succes van het project.
@laminaatplaat:

dat is altijd het nadeel aan dit soort dingen. Sommige mensen verliezen elk fatsoen als iets niet van hunzelf is…
had inderdaad hetzelfde, stapte bij iemand in die er regelmatig gebruik van maakt en hij klaagde ook over de viezigheid, rooklucht inde auto etc.
leuk vraagstuk voor car2go: hoe de boel een beetje fris houden?
@wimbers: door cams op te hangen :-D Als iemand zich dan misdraagt lekker aanpakken (boete) en z’n lidmaatschap intrekken. Te zot voor woorden om zomaar in een auto te gaan roken/rommel achter te laten etc… Doe je toch ook niet in je eigen auto? Oh, wacht…
Vraag me af of hoe dan met GreenWheels met die Peugeots gaat, die zien dr nog wel degelijk uit.
Als het verhaal klopt, is degene die dat heeft gedaan echt een stakker.
Green Wheels werkt volgens mij met een pasjes systeem dat je eerst thuis gestuurd moet krijgen. Met dat pasje kon je dan de auto openen en gebruiken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).