Geen verrassing: Meeste diplomaten betalen boetes niet

Auteur: , 45 Reacties

Heb jij ook zo'n hekel aan verkeersboetes betalen? Dan moet je er even voor zorgen dat je zo'n mooi CD-kenteken op je auto krijgt. In dat geval ben je namelijk niet verplicht om boetes te betalen. Als je het graag wil mag het wel, maar het hoeft dus niet. Op deze manier loopt de Nederlandse overheid wel flink wat geld mis.

Buitenlandse diplomaten die in Nederland werken (en wonen) genieten onschendbaarheid en kunnen daardoor niet verplicht worden om hun boetes te betalen. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar is internationaal afgesproken. Als je tot het Corps Diplomatique behoort heb je dus diplomatieke onschendbaarheid. Zo weigerde Obama ook tol te betalen in Londen.

De redactie van nu.nl deed onderzoek naar de hoeveelheid (verkeers)boetes die zijn uitgedeeld van buitenlandse diplomaten in Nederland en keek ook hoeveel van die boetes betaald werden. Daaruit bleek dat zo’n 55-60 procent van de bekeuringen niet wordt betaald. En daardoor loopt de overheid jaarlijks zo’n 150.000 euro aan ‘inkomsten’ mis.

Overigens is Nederland wel zo netjes om boetes die Nederlandse diplomaten in het buitenland krijgen wel te betalen. Als je alle details van dit onderzoek wil uitspitten dan kan je HIER en HIER terecht.

PS En als je het idee achter diplomatieke onschendbaarheid nog steeds niet begrijpt dan legt Peter Griffin het graag nog even uit.45 reacties

waar slaat dat op ? :S gelijke behandeling is er anno 2012 dus nog steeds niet door..
@dennisr: jemig…sommige dingen zijn al sinds de geboorte van Christus zo hoor… :lol: (waaronder onschendbare diplomaten).
@Megakix: slaat ook al sinds de geboorte van Christus nergens op dan.. wat is de reden dat ze niks betalen? gewoon het feit dat ze langer en op hoger niveau geleerd hebben dan anderen?

walgelijk idd..
@dennisr:

Hoger niveau? Langer doorgeleerd? Niks van dat hoor. Gewoon hun arm in de juiste kont gestoken voor dit leuke baantje!
@dennisr: bull shit.

In de verdragen van Wenen is onschendbaarheid van nature functie-gerelateerd. Met andere woorden: de diplomatieke onschendbaarheid is niet in het leven geroepen om diplomaten te bevoordelen, maar om ervoor te zorgen dat zij hun werk moeiteloos kunnen uitvoeren als vertegenwoordiger van een land of regering. Daarbij is inbegrepen dat zij onafhankelijk zijn ten opzichte van de autoriteiten van de (gast)staat. Deze regeling geldt binnen zekere grenzen voor inwonende familieleden van diplomaten, en het personeel van buitenlandse nationaliteit van de missie. Dit wordt begrijpelijker wanneer men beseft dat hiermee autoriteiten geen kans krijgen om diplomaten en/of hun gezinsleden onder druk te zetten. Enkel de zendstaat kan de erkende diplomatieke immuniteit van een onderdaan opheffen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Diplomatieke_onschendbaarheid

Het is juist een bescherming. In Nederland is dat wellicht niet zo aan de orde, maar je kan je ongetwijfeld wel voorstellen dat als jij in een “boevenland” zit het fijn is dat de leiders van dat land jou niet allerlei rare boetes kunnen opleggen.

Je moet het dus van de andere kant bekijken.
@robbie: ok.. ik snap em, maar blijf het raar vinden.. waarom moet en diplomaat te hard rijden rijden zijn werk? waarom MAG hij dat..
dat hij een keer ergens moet parkeren waar dat eigenlijk niet mag, vanwege zijn werk kan ik dan weer inkomen.. maar al met al een vreemd iets..
@dennisr: Hij mag niet te hard rijden. Het hoeft zich alleen van de consequeties niets aan te trekken.
@rikkon: kortom, hij mag het..
@dennisr: yep…of anders gezegd, ‘ze kunnen werkelijk alles flikken wat normaal gesproken retezwaar bestraft wordt’. Heel maf, maar tevens onacceptabel.
@dennisr: dat parkeren heeft ermee te maken dat ze hun wagen op een locatie kunnen achterlaten waar ze snel bij kunnen, handig voor het geval dat ;)
@dennisr: 10 jaar geleden was er een enorme rel, omdat russische diplomaten enkele amerikanen hadden doodgereden…en zich – door te beroepen op onschendbaarheid – totaal lachend konden wegkomen. Sterker nog, ná de diverse aanrijdingen reden ze gewoon door. Macht is slechts aan weinigen ten voorbeeld gegeven….
@dennisr: Inderdaad. Walgelijk dit.
@dennisr: denk je dat willem alexander zijn rijbewijs kwijtraakt als die 50 km te hard gaat.

Maatschappij loopt gewoon hard achter op dat gebied.
@amgpowerrr: Prins Laurent in ieder geval wel. En die hoefde er nog niet eens 50 te hard voor te rijden.
Valt me op dat de helft wel betaald, wie hier zou z’n boetes betalen als het niet verplicht is?
@ides: Nederland betaald volgens het artikel de boetes van Nederlandse diplomaten. Grote kans dat andere landen dat dan ook doen. Ik kan mij ook voorstellen dat als Nederland bijvoorbeeld vindt dat een Nederlandse diplomaat te veel boetes krijgt, dat ze hem daarop aanspreken…
150.000 euro maar? Dat is toch niks in vergelijking met het BNP! Ergens 4 getalletjes echter de komma maakt het misschien iets uit.

Wel niet echt eerlijk dat ze dat niet moeten, maar de helft is toch zo ‘lief’ om ze te betalen!

BTW: Wat een lelijke velgen onder die M3!
@vale46: Ja echt joh.. Een beetje aftermarket ugly velgen erop fitten ook nog..
Een M3 ook.. Ik kan wel janken.
@kaasboerin: en ook nog eens belastingvrij ;)
@robbie: Yep.. Jammer dat dit soort dingen altijd uitgebreid in het nieuws moet komen voordat er überhaupt misschien iets aan wordt gedaan. Misschien zelf een pers-bureau starten met wat goede juristen en prive-detectives?
Die CD kentekens zitten meestal ook nog eens op de dikste bakken. Dus met zo’n kenteken moét je wel een M3 hebben. Lekker racen op de openbare weg.
oneerlijk, net als vroeger toen de adel het privilege had geen belasting te hoeven betalen, het waren de enigen met geld..
Tja, er wordt hier natuurlijk schande van geroepen. Denk wel dat iedereen hier er ook gebruik van zou maken als ‘ie een CD kenteken had. En dat trots rondbazuint in de kroeg. Kwestie van een vak leren.
@glashelder: Ja inderdaad, het probleem is dat je het zou doen aangezien “de anderen” het ook (mogen) doen. De verschillende staten zouden gewoon de boetes van hun (te hoog) loon moeten afhouden.
Zit hier 500m van de Europese Commissie in Brussel. De meeste CD platen hangen aan Mercedes S klasse, BMW 7, Audi A8 en A6, Lexus LS,…

En de meest van deze wagens hebben dan ook nog een van de krachtigere motoren. Gisteren nog achter een BMW 740ld gereden. Daarnaast hebben ze ook nog eens hun eigen parkeerplaatsen in de straat terwijl de andere werkende mensen hier voor (dure) parkeerkaarten moeten betalen.

Onbegrijpelijk dat deze wagens nog aangekocht worden door de verschillende landen aangezien dit ook belastingsgeld is…
@stanny: Toevoeging:

Meestal zijn die dikke wagens wel diplomaten van Nederland of België. De andere buurlanden rijden met wagens van het minister-niveau A6, 5 reeks, E klasse..
In Londen hebben ze nog meer problemen met diplomaten. Zo betalen de Amerikanen bv geen ‘congestion charge’, zelfs niet voor de limo van Obama! ;-)
Ach zolang ze maar geen moord plegen of iemand dood rijden doen ze maar……
Dit gedoe spreekt voor zich, diegene die nu verbaast zijn, goedemorgen. Het is naar, maar waar. btw om het nog leuk te houden. Ik als diplomaat zijnde, rijdt in een S65 Lang AMG.Like a boss.

Greetz,

CD
@amgboss: een diplomaat die niet kan spellen, joke´s on you. :D
@amgboss:

“btw om het nog leuk te houden” .. dat dat jij daar ook geen last van had ??
kaasboerin via iPhone app
@amgboss: Je zal wel trots op jezelf zijn.
@amgboss: ‘ik rijdt’? Lever die S maar gauw in en ga eerst naar school…
@E320cdi: + verbaast hehe
Echt belachelijk, daarom rijden die gasten altijd lekker door…
kwist nog eens niet dat CD op je kenteken een bepaalde betekenis had.
Als je met alle landen met elkaar afspreekt dat boetes e.d. niet betaald hoeven woorden, doen wij dat dus wel in het buitenland? Dat is wel oneerlijk, ik zeg kappen daarmee.
beetje geenstijl sensatie artikel dit
Ik zou hetzelfde doen… iedereen hier trouwens…
Ik wil ook zon kenteken! Bijpassend gedrag heb ik al!
Kan je 1 ding vertellen, als zo’n Compact-Disc kenteken mij ooit aanrijd, en ff z’n id laat zien van…”ik ben diplomaat pauper, ff moeven met je bak” oid. dan zal ik hem ff op diplomatisch wijze duidelijk maken hoe ik tegen dat soort kakkers met een luizebaantje aankijk (op neerkijk).
En dan meenemen naar een uitzendburo om voor hem een “echte” baan te vinden, waarbij je moet “werken”.
@sanderm3: jouw reactie geeft EXACT weer waarom jij geen diplomaat bent en ook nooit zal worden.
Dus als je een CD bent en vaak al genoeg geld verdient, dan krijg je auto’s BPM/BTW vrij en mag je zo hard als je wilt? Ik heb mijn baan gevonden denk ik!
Kan ik gewoon een auto van zo’n diplomaat kopen met het CD kenteken? En dan alles doen?!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).