‘GM gaat 1 tot 2 Europese (Opel-)fabrieken sluiten’ [updated]

Auteur: , 12 Reacties

Het hing al geruime tijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd van GM's Europese fabrieken, ze draaien verlies en hebben te maken met overcapaciteit. Tel hierbij op dat de Europese automarkt momenteel krimpt (-7% in februari), dus moeten er spijkers met koppen geslagen worden.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel zouden de fabrieken in Bochum (Duitsland, Opel) en Ellesmere Port (VK, Vauxhall) op de lijst staan voor sluiting. Dit zijn twee van de in totaal negen Opel-fabrieken. Zuur voor alle werknemers daar, maar dat is de economische realiteit van vandaag de dag. Er zijn geen tekenen dat het op korte termijn beter wordt voor GM, en dan moet je keuzes maken. Wellicht dat de Britse werknemers alvast bij JLR kunnen solliciteren?

Onduidelijk is nog of het uiteindelijk over 1 of 2 fabrieken gaat, maar ik vermoed dat GM nu wil doorpakken en even maximaal door de zure appel heen moet bijten: 2 fabrieken dus. Dit zou 30% capaciteitsreductie opleveren. Het plan wordt volgens bronnen a.s. woensdag aan het GM-management voorgelegd.

De deal die GM eerder dit jaar met PSA sloot kan hier ook niet in helpen: op productievlak gaan de twee partijen voorlopig niets met elkaar doen, als er gezamelijk ontwikkelde modellen komen dan is dit nog jaren weg.

Nog niets is officieel, vermoed wordt dat volgende week meer helderheid komt. Dit is een niet op zichzelf staand geval, ook elders in Europa tiert overcapiciteit welig. In Italië (Mirafiori) ziet Fiat zoch al genoodzaakt tot tijdelijke ontslagen over te gaan, en hun Sicilliaanse fabriek is reeds verkocht. Ook in Frankrijk hangt ontslag voor zo’n 6.000 Peugeot-medewerkers al maanden boven het hoofd. We sluiten dan ook niet uit dat dit niet de laatste snij-operatie voor de komende tijd in West-Europa gaat worden.

Verder naar het Oosten wordt ondertussen wel uitgebreid. Mercedes is bijvoorbeeld bezig met een fabriek in Hongarije, waar o.a. B-klasses geproduceerd moeten worden. Bottom-line: we zijn in West-Europa gewoon te duur.

UPDATE – Ook in Spanje (Zaragoza) zou een aantal banen op de tocht staan.

UPDATE 2 25-03 – Opels CEO Karl-Friedrich Stracke ontkent de geruchten in hun huidige vorm: ‘tot 2014 geen sluitingen’12 reacties

die van Antwerpen is pas dicht en de volgende 2 zijn al weer aan de beurt!
Elsmere en Bochum waren meer verlieslatend dan de gesloten site in Antwerpen, duidelijk idd dat deze sites slachtoffer zullen zijn
Maar niet enkel slecht nieuws; Volvo Gent draait full capacity, Audi Brussel ook en Ford Genk modellen tot 2018…
Audi, VW, BMW en Mercedes draaien sowieso prima, die hebben meer werk dan capaciteit ondertussen.
@upstream: Volvo Gent draait goed omdat het ook de enige, niet Zweedsee Europese fabriek is. Van overcapaciteit is daar dan ook geen sprake. Opel heeft 9 fabrieken dus dat is een heel ander verhaal…

En Audi Brussels is enkel en alleen (voorlopig) gered door de komst van de A1. Anders was het ook daar 2 jaar geleden over en uit!
Ja klopt. Hier hebben we cao lonen en vakbonden.
Maar het is niet zo verwonderend, want multinationals worden altijd aangetrokken om ervoor te zorgen dat mensen kunnen werken.
Ze betalen geen of dragen amper belasting af. De oost-europese landen liggen ook niet stil en zullen deze tactieken ook gebruiken, alleen zij zullen onder de cao lonen werken die hier wettelijk zijn vastgelegd.
De sluiting van Bochum zou de zoveelste klap in deze regio zijn.
Leuk dat “we” in west europa te duur zijn. Maar ik vraag me af wat er gaat gebeuren in de toekomst als de lonen in al die goedkope landen ook op westers niveau gaan komen.
Misschien duurt dat nog wel 100 jaar, maar dan nog, niemand schiet er wat mee op als straks half europa zonder werk zit, dan verkoop je als autofabrikant nog slechter.
Kortom het wordt tijd om het huidige economische systeem gewoon af te schaffen en iets nieuws te verzinnen ala het voorstel zoals in de docu van Zeitgeist Moving Forward.
@Specht:

In dat soort landen komen er nooit vakbonden en instanties die pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden ( hogere lonen ).
Het interesseert die bedrijven echt niks als half Europa straks zonder werk zit.
Integendeel dat is juist beter voor de economie van welvarende landen.
Het zal me niks verbazen en ik durf zelfs te voorspellen, dat de arbeidsmarkt verschuift en dat wij Nederlanders of andere west europeanen straks bedelend bollen zitten te pellen in oost europese landen en dat die mensen een meldpunt opzetten.
Met een jaar geleden nog 10 fabrieken snap ik de sluitingen wel. Behoorlijk inefficient als je het mij vraagt voor 1 automerk.

Het probleem zit ‘m niet in arbeidsloon en de kosten voor een fabriek in Europa. Sinds 2008 is Europa amper duurder geworden. Het zit meer in de hoeveelheid automerken. Er zijn ongezond veel merken actief op Europese bodem en als je dan auto’s maakt, waar het publiek blijkbaar niet om staat te springen, dan zit daar het probleem.

Alleen al de situatie in Nederland, Opel was vroeger groot hier, in 1992 verkochten ze hier nog bijna 15.000 auto’s, dat is inmiddels nog minder dan 6000. En kijk je naar recenter, dan hebben ze in de afgelopen 10 jaar de helft aan marktaandeel verloren, alleen al in Nederland.

Dat lijkt me meer het probleem.
Lijkt me een prima plan. Europa kampt gewoon met overcapaciteit. Een paar jaar geleden sloot GM al een fabriek in Portugal en onlangs inderdaad in Belgie, maar voor Opel is dat nog niet genoeg. Vooral Bochum (maar ook Kaiserslautern) schijnt erg inefficiënt te zijn, en Opel heeft dan alsnog twee fabrieken in het dure Duitsland.
In de VS zijn er tijdens de bail-out in 2008 een hoop fabrieken van ‘The Big Three’ gesloten, en nu kunnen deze drie weer goed draaien in de VS. In Europa had men precies hetzelfde toentertijd kunnen doen, maar de leiders van Europese landen willen gewoon de realiteit niet onder ogen zien en het zal dankzij de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk alleen maar moeilijker worden. Fiat heeft gelukkig al een verliesgevende fabriek in Italie kunnen sluiten, maar GM en PSA moeten gewoon volgen.
Verrassend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).