God help us all: keuringsleeftijd gaat omhoog naar 75

Auteur: , 36 Reacties

Het wordt binnenkort een stuk onveiliger op de weg, met dank aan de minister van de witte lijntjes, Melanie Schultz van Haegen. Het percentage levervlek in het autointerieur ligt al hoog, maar dit wordt alleen maar erger door het ophogen van de verplichte keuringsleeftijd.

Dat het plan er lag, dat wisten we. Maar we hoopten eigenlijk dat er nog iemand zijn gezond verstand zou bewaren en ons voor de rijdende apocalyps zou behoeden. Vergeefs, zo blijkt, want de verplichte medische keuring voor ouderen met een rijbewijs gaat van 70 naar 75 jaar.

Maar hier houdt onze veekeersminister, die voornemens lijkt onze populatie te decimeren van 16,7 naar 10 miljoen, niet op: de gehele keuring moet er als het aan haar ligt aan geloven, ook al is 90% van de bevolking volgens onze poll tegen. Zou Schultz toevallig zelf stiekem een 75-plusser zijn die elke dag in een ingenieus kostuum met masker naar het werk gaat, om zo de bejaardenbelangen te pluggen? Een soort van crab people, maar dan met bejaarden?

Wat moet je doen tegen deze rimpelsauriërs? Ons advies: koop een Hummer, daar beginnen ‘the Driving Dead’ niets tegen. Rij je fiets of motor, trek dan in plaats van een jas of motorpak een maliënkolder of extra stevig harnas aan. Of laat vanuit je luidsprekers heel hard Slayer schallen, dat schijnt ze af te schrikken. Komen ze te dicht in de buurt, pas dan de double tap toe als ultieme redmiddel.

Verdere tips: mijd winkelcentra in de vroege ochtend, hier schijnen op dat tijdstip rond de automaat met gratis koffie erg veel bejaarden samen te komen. Mocht je een rijdende zombie met gillende motor en rokende koppeling treffen, pas dan een ontwijkende tactiek toe, en wees voorbereid op het minst logische verkeersgedrag. Alleen op deze manier maak je een kleine kans te overleven. Tot slot: bid. Bid alsof je leven er vanaf hangt. Wij zijn de ophaalbrug naar Autoblog HQ gaan ophalen voordat de wereld in vlammen opgaat. Sterkte.36 reacties

oo help
Eerlijk is eerlijk een autoblog poll over dit onderwerp is niet representatief.
Het gros van de reaguurders mag nog geeneens een autobesturen of is daar eigenlijk geestelijk niet toe instaat.
Die 70jaar regel is ingevoerd toen de meeste mens met 70 op waren of al dood.
Gezien het feit dat we gemiddeld steeds ouder worden in goede gezondheid vind ik dit best begrijpelijk.
Alleen is de keuring een wassen neus waar wel wat aan verbeterd kan worden.
Mijn opa werd op 80jarige leeftijd gewoon goed gekeurd.
Hij was alleen 1 oog blind en had 25% zicht in de andere.
Na lang inpraten heeft hij hem toen toch maar ingeleverd.
@jrk68: Mee eens en logisch als we op dit moment ook al 2 jaar langer gaan werken.
Toch nog goed nieuws voor de schadeherstellers?
@sdk16420: ik bedoel eigenlijk voor jou 1
Wut? Je reactie moet nog worden goedgekeurd.

Ik ga die ‘edit: nutteloze bijdrage’ echt missen
Leuk met dat zelfportret erbij Smoke!
@Svenska_Aeroplan_AB: 1
Ik ken er zat van twintig die never nooit zullen leren rijden.
Ik ken er van zeventig+ die hem nog ff dwars zetten als het moet.
Dus wat is goed autorijden?
Oefenen en het doen
De grote vakantie is aangebroken en ik zie veel, heel veel “gele platen” rucksichlos hun Nederlands gedrag vrolijk in het buitenland toepassen, vooral het naar links donderen, het is jouw probleem.
Of hulpeloos dolen over de peripherique
En als TomTom ganzen allemaal de zelfde afslag nemen

Dus wat is goed rijden????
@desjonnies: Elke 3 jaar gewoon iedereen herkeuren is op zich helemaal geen slecht idee. Heb een docu op de laptop van een Fransman van 74 in een Sierra Cosworth rally car en die rijd beter dan al mijn vrienden incl mezelf bij elkaar. Denk dt zo’n man de CBR examinator de stuipen op het lijf jaagt. En zo zijn er genoeg op te noemen.
@desjonnies: Wat Nederlanders echt eens bij gebracht dient te worden is dat de derde (of meer) strook VERBODEN terrein is voor caravans. Als er toch een in gaat halen is het 95/100 keer een Nederlander die zijn combinatie naar de baan der doorrijderz gooit.
@RoT___: Kunnen we niet beter de Nederanders bijbrengen dat de snelweg verboden terrein is voor die sleurhutten? Is natuurlijk niet zo maar zou wel heel veel problemen oplossen.
Goeie manier om de staatskas te spekken, hoe langer de keuring wordt uitgesteld hoe langer ze blijven rijden en krijgt de staat toch mooi weer wat extra centjes. Mooie manier ven het bestrijden van de crisis.
@jagxjl: Koos Spee zou vol blijven houden dat dat onzin is en dat het toch echt om de verkeersveiligheid gaat…
@jagxjl: zozo, das krap door de begroting heen, jij denkt dat zo’n herkeuring gratis is? en denk er aan, hoe eerder je laat keuren en hoe vaker je laat herkeuren, hoe meer mensen je nodig hebt om te keuren = meer werkgelegenheid. dit hoorde ik rond de automaat met gratis koffie deze ochtend..
Keuring opschorten is het probleem niet zo zeer, artsen mogen alleen wat meer bevoegdheid krijgen om mensen tussentijds een verplichte keuring te laten doen. Zodoende kan men een keuring krijgen op 60ste jarig leeftijd als de ogen bv niet voldoende zijn.

Daarnaast is het verminderen van het aantal regels ook wel eens tijd, zijn er veel te veel in Nederland.
Wat?!! Nee de leeftijd zou juist OMLAAG moeten. Sowieso moeten sommige mensen boven de 65 al eens goed nadenken of ze überhaupt nog wel auto moeten rijden.

Dan krijg je zo’n statistiek naar je hoofd geslingerd dat oude mensen zogenaamd minder ongelukken maken. Maja, als iemand dus moet uitwijken voor zo’n ouwe lul en vervolgens tegen een paaltje parkeert dan is de enige naam die daarbij komt staan van de verongelukte. En blikschade en dergelijke wordt al niet eens als ongeluk gezien, ondanks dat de oude mensen ook daar veel verantwoordelijk voor zijn.

M’n punt is het is gewoon niet verantwoord als je naar de praktijk kijkt.
@Dev: Haha. Een jonger iemand moet dus uitwijken en slingert zijn auto tegen een paaltje? Rijdt de jongere dan niet te snel, houdt deze dan niet voldoende afstand? Kiest deze dan niet voor de foute maatregel! Immers uitwijken is pas de allerlaatste optie als remmen niet meer kan. Ouderen rijden over het algemeen rustig en beheerst, als je daar niet meer om kan gaan kan je zelf niet rijden.
Serieus gaat dit door? Dus we krijgen ventjes van 16 in een auto en opa’s van 75 ? Is dit omdat het nog niet zo heel druk op de weg is of omdat we natuurlijk zo’n mega groot stuk asfalt de laatste jaren aangelegd hebben? Als ik me cente op het droge heb dan neem ik wel een vakantie huisje in nederland ipv van in het buitenland en ga ik aan een costa in spanje wonen ofzo tranquilo amigo’s, adios
@mightymike: Ja want in aan de Costa heb je 0 bejaarden. Waar denk je dat ze allemaal overwinteren…….
Afgelopen week gooide er nog een van 70 zn autotje direct vanaf de afrit de weg op met 40 Kmh…… Op een 100 weg !!!! Ik vol in de ABS en de auto achter me dus ook ( gezin met 2 kinderen ) dat ging dus echt nog net goed ! Die seniel gek heeft wat te horen gekregen van mij en die gast achter me XD
Afgelopen week gooide er nog een van 70 zn autotje direct vanaf de afrit de weg op met 40 Kmh…… Op een 100 weg !!!! Ik vol in de ABS en de auto achter me dus ook ( gezin met 2 kinderen ) dat ging dus echt nog net goed ! Die seniel gek heeft wat te horen gekregen van mij en die gast achter me XD
Goed nieuws voor VAG…. Nog meer klanten .
@norge: Toyota verheugd zich ook al. En Suzuki brengt speciaal voor de gelegenheid een een Celebration actiemodel van de Alto uit, met een brillenhouder standaard, voor de leesbril.
@mashell: lol :)
Misschien is t zo gek nog niet dat iedereen om de 10 jaar een keuring krijgt.. Niet dat ik altijd netjes rijd, maar ik zie toch vaak behoorlijk rare/gevaarlijke capriolen op de weg
Lijkt me ook handiger dat ze een opfriscursus gaan doen. De regels veranderen door de tijd.
@sir_smokealot;

Mag ik uw commentaar a.u.b. be-applaudiceren? Goed gedaan, dit was een leuk afsluitertje van m’n vrijdag!
Minder flitsen en meer controleren op echt gevaarlijk rijgedrag, invoegen direct na het puntstuk zonder snelheid, linker baan op drukken met een k*t snelheid, die dingen. Gewoon hinderlijk gedrag. Dat nou eens aanpassen. Ja ik rij door, maar geef ook ruimte dus ben niemand tot last.
@w124: Natuurlijk heb je helemaal gelijk maar flitsen is zo veel gemakkelijker, je zet zo apparaat of paal neer en de rest gaat van zelf. Die idioten die bij het eerste blok de snelweg al oprijden heb je veel lastiger te pakken.
Geen nood. Binnenkort zitten wij allemaal in een google auto.
Ze zouden beter de leeftijd verlagen en een jaarlijkse medische keuring verplichten.
benieuwd of iedereen die tegen doorrijden boven 65 is, nog steeds zijn rijbewijs wilt inleveren wanneer ze zelf 65 worden…..
Wordt afgeschaft omdat naar 1% door de test kwam. Zijn ze nou zo dom in Den haag? Wellicht dat er wat aan de test gedaan moet worden ipv de leeftijd te verhogen!
Ik vind dat alleen nog mensen tussen de 40 en de 60 auto mogen rijden. Die veroorzaken namelijk de minste problemen.

Alles daaronder en daarboven: lekker op de fiets of met de bus.
Moet inderdaad wel mee omhoog met de AOW leeftijd.

OV is ook geen optie meer. Met mijn V6 die 1 op 7 rijdt ben ik dagelijks nog voordeliger uit dan met trein/bus voor woon-werk verkeer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).