Gratis geld! In Koeweit €37 mld begrotingsoverschot

Auteur: , 80 Reacties

Als het populaire gespreksonderwerp 'hoge olieprijs' (en de daaraan verwante hoge benzineprijs) de kop op steekt, hoor je doorgaans veel gemor. Niet in Koeweit echter, waar het geld met bakken naar binnen stroomt.

Het leven hangt aan elkaar van toevalligheden. De een wordt geboren in de Hoorn van Afrika, met een geringe levensverwachting, de ander in een Westerse welvaartstaat met eten in overvloed. En dan zijn er weer anderen die de mazzel hebben om in een dwergstaatje met hun aars bovenop een enorme oliebel ter wereld te komen.

Koeweit is zo’n mini-landje. Ingeklemd tussen Irak en Saoedi-Arabië, met slechts 3,5 miljoen inwoners, en grofweg 2,5 keer zo klein als Nederland. Onze pijn is hun brood, want per vaatje olie een dollar of 100 schuiven, terwijl je lekker dadels eet en aan de waterpijp lurkt, dat moet toch geen verkeerd leven zijn.

In Nederland moet de overheid zich in allerlei bochten wringen om een paar extra centen binnen te harken door heel creatief de accijnzen en belastingen maar weer te verhogen (want eens een keer echt snijden in de moloch die de welvaartsstaat is geworden durft niemand aan), maar hoe anders is dat in Koeweit: het begrotingsoverschot stijgt er dit financiële jaar tot, hou u vast, 37,7 miljard euro (13,2 miljard dinar, dure munt..), niet minder dan 27 procent van het BBP, zo meldt Reuters.

De olieverkoop bepaalt 95% van de totale inkomsten van Koeweit, waar ze momenteel de Land Cruiser V8 (of de politie-Charger) maar weer eens aanzwengelen, en zich de ballen uit de jurk lachen over de prijs van het zwarte goud. Tja, dan maakt zo’n geroosterde Lamborghini ook niet meer uit natuurlijk, dat heb je zo terugverdiend.

Misschien moet de overheid in Koeweit zijn volk maar een nieuwe auto geven, gewoon omdat het kan? Wat zou jij kiezen als cadeautje als jouw overheid besloot eens gul te doen?

Foto: random supercarspot in Koeweit, via autojunk.nl80 reacties

Olie
misschien eens tijd om daar slavernij af te schaffen ..
@lincoln: Of hier
Hmmm, denk dat ik maar eens ga verhuizen!
En zo wordt een WK voetbal gefinancierd.
Doe mij die GT maar, laat ik hem zelf nog wel in een ander kleurtje spuiten.
Nou zit ik daar even over na te denken, en schiet mij voor het eerst de illusie te binnen dat het wel eens behoorlijk saai zou zijn om daar te wonen..

niet even een vuile blik naar de buurman omdat die een duurdere wagen heeft, want mocht dat al voorkomen dan haal je die de volgende dag toch ook gewoon?

allemaal van die dingen die je daar niet hebt, gezamenlijk even rijk en de een gaat er nog gekker mee om dan de ander..

ik zou dolgelukkig worden als ik miljonair ben, maar daar absoluut niet.. ik blijf hier wel, of nja, net over de grens dan, de belasting is ook weer zonde..
Een cadeautje van een gulle overheid? Geen belastingen meer.

Tenzij het uit de grond komt moet geld ergens vandaan komen als ze bij ons ooit eens alle schulden afbetaald hebben en dan nog geld te veel hebben dan is het wel duidelijk dat ze gewoon te veel stelen.
@Hupke: daar is voor de normale man al geen belasting!
@spykerboy:

Nee economische vrijheid hebben ze er wel.
Daar zou er wat meer persoonlijke vrijheid mogen (nuja dat zeg ik maar wie ben ik, als zij zich er goed bij voelen moeten ze maar weten, dan blijf ik er gewoon weg) zijn maar die kan je nu niet direct met 37miljard kopen.
@Hupke: In die oliestaten als Dubai en Abu Dhabi betaal je geen belastingen, maar ze verkopen producten wel nog steeds tegen dezelfde prijs als je hier hebt in die twee steden.
@jzaero: dubai is trouwens al lang geen olie staat, aangezien olie maar voor 5% van de inkomsten zorgd.
@4apaev: Toerisme is hun uitgangspunt, olie is onderhand wel op daar.
@jzaero: Toerisme en zeetransport. Dubai heeft zich geprofileerd als doorvoergebied en is trouwens ook een van de weinige havens ter wereld die megatankers kan ontvangen.
Ze mogen ons best wat miljarden geven. Dan hoeven wij tenminste op de meest belachelijke dingen te bezuinigen
@Edge: kunnen ze niet gewoon geld bijmaken dan is al dat gezeik voorbei. en begint iedereen opniew
@rsvbf1: aan je spelling te zien meen he het nog ook…
@rsvbf1: ga je eerst maar is even in economie verdiepen..
@rsvbf1: Hahaha, lach me kapot!!!
Ik zeg we beroven ze, VOC mentaliteit!
En daarom ga ik dus op het eerste vliegtuig terug als het kon! lekker naar huis!

die gele CGT is trouwens van Bu-zaid ;) ga veel om met die gozer ;) de witte GT3RS was van zijn zoon die ingeruilt is voor een GT3RS 4.0. man heeft nog meer leuk spul ;)
@spykerboy: Heb vorige week nog een kopje thee met die man gedronken, samen voor nieuwe jurken geshopt.. en heb even gereden in die gele CGT die idd van hem is.. goeie gozer..


Hij probeerde mij toen ook nog de logica uit te leggen van al die ”jongeren” die dan naar Nederland gaan terwijl ze daar een staats overschot hebben van 37 miljard.. moet je bekennen dat ik het nog niet begrepen heb!

wellicht de volgende keer, onder het genot van een borrel..
@dennisr: heel simpel uitgelegd, opleiding afmaken, en zodra dat af is ben ik nederland uit en terug in koeweit :D dat is de enige reden waarom ik terug ben gekomen, moet me opleiding afmaken :(
@spykerboy: ok, dus je bent Nederlander? 1 van je ouders heeft een goeie baan daar? wat moet ik doen om daar aan het werk te komen?

let wel, ik wil natuurlijk niet te veel doen voor mn geld, maar volgens mij is dat ook niet aan de orde daar..
@dennisr:

Als buitenlander moet je daar net wel heel hard werken.

Als je ziet dat je iets kan dat niet 13 in een dozijn kunnen en dat ook al bewezen hebt (en dat natuurlijk in een sector die voor hen relevant is) dan krijg je tegen je 45e wel een uitnodiging om naar daar te verkassen. En als je er de 1e 5 keren niet op in gaat beginnen ze met belachelijke bedragen te gooien totdat ze je compleet gaan met rust laten.
@spykerboy: en van wie is die Seat Leon?
@maferick74: kan mij dat nou schelen? wss een auto van een indier ofzo, nix boeiends vergeleken met de rest wat daar altijd op dat terein staat :)
@spykerboy: Of misschien wel boeiender, dan je nu denkt. Het zou zo maar kunnen, dat de dagelijks “bak” niet zo dagelijks is. Misschien is één van die sjeiks wel uitgekeken op al dat “supersonische” spul en heeft daarom een Leon op de kop getikt, gewoon om te lachen. Nog beter was het een Fiat Panda geweest, maar dat is een Hollands detail.
@Orichy: dat zal je daar nooit tegen komen, waarom? uiterlijk vertoon is het meest belangrijke wat er is in koeweit,je moet kunnen laten zien dat je beter bent dan een ander, dat doe je niet als je met een leon ofzo aankomt zetten bij mensen met alleen exoten…
@spykerboy: Doei?
Zonda 760 rs. En dan wachten tot volgende begrotingsoverschot voor nieuw speelgoed.. Of mss voor een grondig(prijzig) garagebezoekje. Wrs zal dat tweede nodig zijn.
Als de Nederlandse staat een keer gul is mijn kant op, dan kies ik gewoon om de rest van mijn leven geen belasting meer betalen.
Als de overheid gul is? Dan nemen ze genoegen met nét iets minder belasting. Wat ze dan ergens anders wel weer zullen bijstelen.

Het verbaast me overigens serieus dat we nog geen adembelasting betalen. De lucht is van de overheid, dus betalen zullen we als we willen ademen. Kan zo het credo zijn van iedere willekeurige partij.

@swaffelaer: hoef jij dat niet te betalen?

ik word echt genaaid!
@swaffelaer:

De vervuiler betaald roepen ze toch nu al?

Ofwel 2 maal jaarlijks naar de tandarts en alle dagen poetsen ofwel tax betalen op ademen. :p

Roep het maar niet zo luid dat ze het horen je moet ze niet op ideeën brengen.
Ach als het zo gaat dat daar het geld en de olie zit dat we hier(europa) zo hard nodig hebben. En we hier zo ver in de schuld komen dat het niet meer te overzien is, kan het tog niet lang duuren voordat er weer een oorlog uitbreekt..
Overheid gul ? Ze vinden nu vast al dat ze gul zijn.

Ik zou een porsche panamera 4s turbo wel aanvaarden. Enkel als er een tankkaart bijhoort natuurlijk :)
En hier gooien ze al dat geld in een “pensioenfonds” .wel lekker hoor .Geloof dat ze voor mij al een paar honderd duizend opzij gezet hebben voor mijn oude dag.
@norge: Hier halen ze het er alleen maar uit onder het mom van ‘vergrijsing’. Dat wisten ze al 50 jaar geleden dat er nu mensen met pensioen gingen.
@norge: …die straks eveneens verkwanseld is aan Brussel…
En als de Seven Sisters, waaronder Shell, niet alle westerse olie en gas hadden opgestookt en het midden-oosten en Rusland buitenspel hadden gezet, hadden wij (het westen) nu in mindere mate te kampen met te korten. Ik zeg bedankt! En alsjeblieft midden-oosten, geniet er van! Zie het nut van het artikel btw niet.
gewoon europa een miljardje geven, als vriendendienst. Stiekem lachen ze ons gewoon uit maargoed.

Mocht België geld teveel hebben? Onmogelijk!
Maar stel dat het zo zou zijn dan verwacht ik toch gratis telecomunicatie voor alle Belgen :)
@vale46: België zal nooit geld teveel hebben , je mag eens raden hoeveel de staatsschuld is. De belastingen die wij betalen, is niet om de staatsschuld te verminderen, maar wel om de staatsschuld hetzelfde te houden! Wij betalen namelijk de intrest af van de staatsschuld, niet de feitelijke staatsschuld, daar zijn we nog laaaang niet.
@SimonMc: 100% van het BBP…dat is ‘arm’ inderdaad…
@SimonMc: I know, I know. Vandaar dat ik ook zo terughoudend was ;)
We zitten inderdaad ergens rond de 100% van het BBP aan schulden.
Mochten we die nu eens voor 75% afbetaald krijgen dan hoefden we veel minder intresten te betalen.
Maar geen politieker die het aan durft dit door te voeren natuurlijk!
@vale46:

In alle eerlijkheid zijn het de politiekers die ons met die schuld opgescheept hebben.

En zij zijn er spijtig genoeg niet persoonlijk verantwoordelijk voor waardoor wij met z’n allen er straks voor kunnen betalen.

Het enige dat eigenlijk eerlijk is tov. de burgers is failliet gaan. En vanaf dan opnemen in de grondwet dat er geen schulden meer aangegaan mogen worden.

Da’s natuurlijk veel te extreem en zal nooit gebeuren maar het is het enige eerlijke.

Zeker in een represent democratisch systeem zoals het onze waarin het veel te eenvoudig is voor een regering om de zwarte piet door te spelen aan de volgende en zelf sinterklaas te spelen.
@Hupke: Wat is er nu eerlijk aan failliet gaan? De burgers moeten opdraaien voor iets wat ze zelf niet in de hand hadden!
@vale46:

In een directe democracy misschien. Maar bij ons is er een bende tuig (al dan niet door jouw verkozen) dat een heleboel geld gaat uitgeven in jouw naam.

Als jij het daar niet mee eens bent is er pas na 4 jaar iets aan te doen en zelfs dan heb je maar 1 stem om NEE te roepen.


De staatsschuld zien als een persoonlijke schuld is eigenlijk niet mogelijk. Da’s een schuld op naam van het land en niet een verzameling van de schulden van de burgers.

Het afbetalen ervan zou dus eigenlijk niet moeten gebeuren als we ‘failliet’ gaan.
Da’s een risico dat de leners rekening mee houden/hadden moeten houden.

Ze wisten tenslotte dat er geen onderpand was (anders dan de wispelturigheid van de belgische belastingbetaler) en dat hun geld terugbetaald zou moeten worden op kap van een (al dan niet ontevreden) belastingbetaler.

Het lijkt me eerlijker dat mensen die geleend hebben wetende dat het terugbetaald zou moeten worden met ‘gestolen geld’ (en daarom ook de interest/risico premie kregen) hun lening niet terug krijgen dan dat mensen schulden moeten afbetalen die gemaakt zijn door anderen.
Jammer dat wij geen olie hebben. Maargoed, ooit komen ze zichzelf ook wel een keer tegen net als Dubai en andere staten. Dan is het over en zullen het (helaas) spooksteden worden.
@The360box: Ik dacht toch dat Shell (deels?) Nederlands is?
@The360box: Er is toch nog steeds oliewinning in het prachtige Drenthe?
Nu ik de Carrera GT zo nog eens op foto bekijk, valt de 918 me als opvolger toch zwaar tegen. Hij mist gewoon karakter terwijl dat bij deze GT echt afdruipt.
Ze kunnen vast wel een miljoentje missen, kan ik rentenieren en zit ik dus voorlopig wel goed.
Overschot? Geen probleem, we droppen er gewoon een paar van onze spilzieke politici en binnen het jasr is al hun geld op aan bizarre kijk-ons-een-gidsland-zijn projecten, migratie-instroom en ontwikkelingshulp. Solidair zijn jongens! Multicullen!
Als klap op de vuurpijl orden dan de oliepompen stilgezet wegens vervuilend en niet groennnnn.
@heidekonijn: ik begin me anders te schamen voor ons “gidsland”. We zijn 1 van de rijkste landen ter wereld, geven maar een klein beetje aan ontwikkelingssamenwerking, maar rechtse politici vinden het nog altijd teveel, hebben Europees gezien strenge immigratiewetten, liggen in Europa de laatste jaren altijd dwars, het volk holt van populist naar populist. Er moet bezuinigd worden, dus beginnen we bij de natuur (want daarvan hebben we nog zo lekker veel, niet!), het onderwijs, de zorg, de veiligheid, en dat allemaal zodat we ons helemaal te pletter kunnen betalen aan de villasubsidie (ook wel hypotheekrente aftrek genoemd (ja ik heb een eigen huis)), de JSF die elke dag weer duurder wordt, zinloze vredesmissies in verre landen waar we eigenlijk niks te zoeken hebben, peperdure verbredingen van snelwegen die door lagere maximumsnelheden vrijwel geen tijdswinst opleveren. Het kabinet heeft er in Kunduz stijl een dramatische verslechtering van het ontslagrecht doorgevoerd. Wordt je volgend jaar ontslagen, dat kan, het is immers “crisis”, dan kan gelijk je huis te koop zetten (niet dat je het kan verkopen, want het kabinet heeft door strenge bankenregels heel de huizenmarkt op slot gezet), en je bij de bijstand melden want je krijgt maar een paar maand salarissen mee, erger nog die krijg je niet mee, daarvan worden de Mercedes en de boot van de directeur van het outplacementbureau betaald. Het neo conservatief liberalisme heeft veel kapot gemaakt de afgelopen jaren. Hopen dat het volk wijs is en zo stemt dat we een gebalanceerde polder regering krijgen om puin te gaan ruimen.
@mashell: Ben het heeeel erg met je eens!
@mashell: goed betoog, voor zover velen dat nog niet wisten…alleen je ‘eerste volzin’ treft niet zijn doel. Jij vermoedt dat ‘wij’ een rijk land zijn. Een beetje speurwerk zal je opleveren, dat iedere nederlander (dus ook een baby, een gepensioneerde, een meisje van 14 etc..) € 64.000,- aan schuld meedraagt; deels door het overheidsgat en deels door hypotheken en andere pee-elletjes.
Waarlijk, wij zijn één van de armste landen ter wereld. Althans, in elk geval de ‘slaafse Nederlander’. Amerika daarentegen heeft € 45K per inwoner aan gemiddelde schuld, maar heeft per werkende inwoner 1,5x méér te besteden dan een Nederlander. Ondanks hun vele oorlogen etc. Hun feitelijke inwonerschuld is dan ook €45K/1,5 = €30K, hetgeen minder dan de helft van een inwonerschuld van een Nederlander is….
@Megakix: Ja zo kan ik het ook, lekker maar de helft van het verhaal vertellen. Vergeet je niet even te vermelden dat ‘de Nederlander’ vele malen meer spaargeld bezit dan ‘de Amerikaan’. Oh en vergeet niet dat de Nederlander de grootste pensioenpot ter wereld heeft. Nee uiteindelijk zijn wij wel degelijk een van de meest welvarende landen ter wereld..
@raphael: dus jij bent zo’n persoon, die vind dat hij ‘veel geld op de bank heeft’ (20K), maar ondertussen een hypotheekschuld van 3 ton heeft ?! :lol:

De pensioenpot heb ik inderdaad niet meegewogen, daarin reken ik inderdaad te kort door de bocht. Pensioen is evenwel uitgesteld inkomen, en geen direkt besteedbaar / direkt te consumeren inkomen. Met een pensioenpot los je dan ook geen hypotheek af of verminder je een staatstekort. Uiteraard vind er tzt wel belastingheffing over plaats. Maar die toekomstige baten zijn reeds verteerd vóórdat men tot heffing kan overgaan (roept iets over overbesteding vanuit overheidszijde).
@Megakix: Als je mij zogenaamd gaat quoten en ‘…’ gebruikt, zorg dan tenminste dat je ook daadwerkelijk quote en niet random zelf wat schrijft terwijl je pretendeert mij te quoten.

Ten tweede gebruik je een verkeerde methode om de welvaart in een land te meten. Je kunt niet gewoon de external debt nemen en die delen door het aantal inwoners. Dan kom je tot verkeerde conclusies. Je kunt hooguit naar private debt, spaargeld en pensioen kijken. En ja al dat meegewogen hoort Nederland bij de paar rijkste landen. Als je ook public debt meerekent zoals jij doet aangezien dat in external debt zit dan ga je voorbij aan de vele functies die public debt heeft. Als je jou beredenering gebruikt voor een land als Luxenburg zul je zien dat de gemiddelde Luxenburger bijna 3,5 miljoen euro aan schuld heeft terwijl het de op twee na rijkste wereldburger is. Dat komt omdat Luxenburg een netto een internationale crediteur is. Hun eigen schulden zijn minder groot dan het totaal van de schulden die ze houden van andere landen. Daarnaast kan public debt hoog zijn om groei te stimuleren, zoals bijvoorbeeld in Singapore. Zolang de rente laag blijft, een land groeit dan maakt de omvang van de publieke schulden niet zoveel uit. Dat zegt niets over de welvaart van de mensen. Daarvoor kun je vele malen beter naar de schulden, spaartegoeden en pensioenen van huishoudens kijken.
@raphael: jochie…

a) ik quote jou helemaal niet (daarvoor ben je te onbeduidend en tevens mis je iedere detail van pretentie)
b) jouw schrijftaal barst altijd weer van onsamenhangend gebrabbel (debt dit, debt dat…je weet dat je engelse termen gebruikt om intelligenter over te komen ? ;))
c) het meest zuivere voor bepaling van individuele welvaart is het discretionaire inkomen en NIET hierbij uitgesteld inkomen (pensioenen) of lagere leenrente als uitgangspunt / maatstaf nemen ! Foei..les 1 Algemene Economie, en hop, je mag weer terug naar de bankjes.
d) Luxemburg is helemaal geen issue in dit verhaal; het is een bankenland; het produceert niets, geen toegevoegde waarde (dus).
@Megakix: Altijd weer op de man af spelen en kleineren.. wat sneu zeg..

En ik gebruik Engelse woorden omdat ieder tekstboek economie die gebruikt. En die woorden zijn in elke taal goed gebruik en laten zich niet altijd even duidelijk vertalen, elk mens dat in de economie werkt gebruikt die woorden.

En nee Luxenburg is geen issue maar het is een voorbeeld hoe je de situatie verkeerd ziet als je doet wat jij doet, namelijk de external debt delen door inwoners. Dat geeft geen indicatie van welvaart. En grappig dat je over discretionair inkomen begint om in je vorige stuk te lezen dat je de nationale schuld per huishouden als maatstaf neemt voor welvaart. Over onsamenhangend gesproken ;-)
Aha, weer een land wat we sponsoren….
En ook redelijk zuidelijk gezien vanuit Nederland…. goed bezig :-(
Tja, Kuweit is rijk. Omdat het kan:)

Ik hoop dat ze beleggen in de toekomst.
@sir_smokalot : wij zijn geboren op een gasbelletje…telt dat ook mee ? ;)
@ Megakix

Smoke de PVV`er heeft nog angsten voor mensen buiten NL. Vast nooit met getinte kids geknikkerd.

Ontopic: Hier kan NL een voorbeeld van nemen. 1 van de grootste gasreserves van EU.
@panasonic: En waar knikker je die getinte kids heen dan?
@E34M5Touring: hahaha ! (slappe lach + extra ademhalen)
@panasonic: Die heeft idd te vaak geknikkerd met die kids..
@ E34M5Touring

Alvast niet naar Nederlandse priesters.

Niet uitdagen s.v.p. Die privelege heb ik alleen!


NOT…
@panasonic: Dat privilege bedoel je waarschijnlijk.
@panasonic: [reply] <—— button = communiceren ;)
zal wel waar zijn meester Frits
Hij moet voor de grap zn landgenoten eens Tesla geven oid. Dan lacht hij die olieverslaafden nog harder uit.
Met 37 miljard kunnen ze wel een mooi EV-industrie’tje opstarten zeker? Uiteindelijk komt er toch een einde aan dat olieverhaal, dus als ze slim zijn investeren ze in de vervanger van hun geldschijtend ezeltje…
Kan me niet voorstellen dat ze daar belasting betalen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).