Gratis rijbewijs voor Belgische werklozen

Auteur: , 62 Reacties

Heb je nog geen rijbewijs, woon je in Belgie en ben je toevallig werkeloos? Dan maak je zomaar kans op een gratis rijbewijs! Met een rijbewijs heb je immers veel meer kans om een baan te vinden. Er zitten echter wel de nodige addertjes onder het gras. Zo moet je bijvoorbeeld in Wallonië wonen.

Het Waalse gewest heeft maar liefst 1 miljoen euro uitgetrokken om vanaf 1 januari werklozen aan een rijbewijs te helpen. Als je in aanmerking komt en voldoet aan de eisen krijg je een ‘rijcheque’ ter waarde van 1.000 euro waarmee je 20 uur praktijkles bij een erkende rijschool kan volgen. Binnen 4 maanden na de laatste les moeten ze dan hun praktijkexamen afleggen.

Zoals gezegd zijn er echter wel de nodige voorwaarden. Allereerst is dit dus alleen voor Belgen die in Wallonië wonen, daarnaast moet je dom zijn hoogste diploma er eentje van het middelbaar onderwijs zijn. Daarnaast moet je al minimaal 1 jaar zonder werk zitten en moet je al geslaagd zijn voor je theorie. Tot slot moet je ook deel uitmaken van het actieplan dat door Forem is opgesteld.

Naar verwachting zullen zo’n 750 tot 1.000 werkloze Walen in aanmerking komen voor een gratis rijbewijs. (via: hln.be)62 reacties

Hè potverdrie.. Wilde ik net een baan gaan zoeken zodat ik mijn rijlessen kon betalen.. Laat dan maar zitten dat stomme werken, werken is voor sukkels! :)
@kaasboerin:
http://cdn.memegenerator.net/instances/250x250/28182230.jpg
@zeeuw: Je hebt absoluut gelijk. Ik zou ook liever een regering willen, die een 5 baansvak aanlegt, om dan een snelheidsbeperking van 100 km/h op te leggen. Veel beter.
@zeeuw: één van de 5 bemgische overheden bedoel je
Of hadden we er 7, I fogot
@belg: belgische dus ;)
@kaasboerin: je kan gaan werken om een auto te kunnen betalen? kan je daarnaast gratis je rijbewijs halen en met je auto naart werk!
Dus, je woont in Wallonië, bent werkloos en hebt geen rijbewijs…. Volgens mij heb je dan grotere zorgen dan autorijden…
@E34M5Touring: Bwa, toch handig om je uitkering te gaan halen. :p
@pjp911: True, helemaal naar de bushalte lopen lijkt al weer teveel op werken.
@E34M5Touring: Idd, dat je tussen de Walloniërs woont..
@kaasboerin: Good place to start ;)
@kaasboerin: Je bedoelt Walen?
@E34M5Touring: wallonie is gewoon belgie toch? kan je beter zeggen je woont in belgie bent werkeloos en hebt geen rijbewijs ;)
als je sowieso als belg bent :P
Mmmm en de verzekering, rijtaks en de wagen zelf kunnen ze dan wel betalen? Ahja juist…. dat doen ze niet…
@E34M5Touring: Hoezo? Je grootste zorg kan dan zijn dat de Parti Socialiste niet meer de grootste partij van Wallonië is bij de volgende verkiezingen…
Maar dat is een vicieuze cirkel waar ze toch niet uitgeraken, dus volgens mij hebben ze daar helemaal geen zorgen?
Verander die Belgische maar heel rap in Waalse.
En verander gratis maar in betaald worden om je rijbewijs te halen want het kost je net 36 euro in België op je B rijbewijs te krijgen en je kan er zeker van zijn dat 90% van die mensen die 20uren niet gaat volgen maar wel het op een akkoordje gooit met de rijschool zodat het 50-50 verdeeld word.
Lachen als sommige belgen dan zakken. Waste of time and money.
Mooi land toch dat Belgie…
@norge: zeker! hebben ze het er weleens over in noorwegen?
ze zijn zeker jaloers op ons dat wij er aan grenzen :P
@Flamingo: Chocolade en bier hebben ze het hier over als het over Belgie gaat, en Nederland staat alleen maar bekend om hasj…
@norge: Én hoeren!
.. Prachtig land!
met andere woorden gratis rijlessen.
voor walen.
Wallonië, het Griekenland van België.
Een auto is een luxe-product. Als je het niet kunt betalen, moet je het ook vooral niet doen. Er is ook nog zoiets als het OV. Lekker is dit als je je de touwtering werkt voor een minimumloontje en je hebt krom moeten liggen om het allemaal zelf te betalen. En een of andere werkloze die ‘krijgt’ het eventjes.
@borrelnoot:

‘C’est la vie’ zullen ze zeggen in Wallonië.
@borrelnoot:

Spijtig is er maar een enkeling die gaat werken voor een minimumloon. Eeuwig werkloos zijn en in het zwart bij verdienen is veel lucratiever.
En dan krijgen ze hun woning, scholing,… allemaal van de gemeenschap. ipv het zelf te moeten betalen.
Een werkloze Waal, net een pleonasme.. Er zullen er wel meer zijn dan 1000 die ook aan de resterende criteria voldoen.
What’s next: gratis auto?? Wel een beetje 7 serie, ze moeten er ook in kunnen slapen.
@barrrry: 1tje maar? Minstens 1 per werkloos gezinslid.
Is die mevrouw Fatima Elatik verhuisd????????????
als ik de voorwaardes zo lees, komt ook de gemiddelde volendammer in aanmerking!!
Natuurlijk vergroot automobiliteit de kans op werk aanzienlijk. Alleen weet de Belgische overheid wel dat een rijbewijs alleen geen automobiliteit brengt?
@mashell: Gratis rijbewijs!!! O, wacht, ik ben werkloos en heb dus geen geld voor een auto…..
man, man, man, wij werkende betalen het wel.
Wat een zever! Iemand met een diplome midelbaar onderwijs kan toch perfect een een kassa gaan zitten, of dozen uitpakken ofzo. Toch genoeg werk voor mensen met een laag diploma.
& om er te geraken heb je geen auto nodig, met het OV & een plooifietsje geraak je bijna overal.

waarom zouden wij het rijbewijs van een werkloze moeten betalen als deze niet eens een auto heeft?(want anders zou hij er wel al een hebben)???
@vale46:

Ken je de term brood en spelen?

De PS word in Wallonië gezien als de goede Sint. De mensen stemmen daar op omdat ze er iets van gaan krijgen. Zolang die kunnen blijven uitdelen zullen die dus stemmers hebben.
Dit is maar gewoon een zoveelste cadeautje waarmee ze kunnen verhullen dat ze de situatie alleen maar erger maken.
Je zou voor minder op NV-A gaan stemmen…
@vale46: Idd maar als wij het dan beter gaan hebben is nog maar de vraag.. Echt schandalig, zo zie je maar dat dit land geen geheel vormt. Wat een beleid zeg, pamperpolitiek!
Doe zo voort Wallonie en de splitsing is nabij, wees daar maar zeker van,want wij (vlamingen) pikken dit niet meer!
Weetende dat al jaren om en bij de 15 miljard € vlaams! belasting geld naar Wallonie wordt overgeschreven om daar de boel recht te houden, alé tis te zeggen de sociale gevallen,doppers,ziekenkastrekkers,politiekers etc.. een luxeleven te bezorgen. Op naar het confediralisme!=NVA!
Mogen ze de auto die ze jatten tenminste wel besturen!!
Ik zeg het al jaren: we moeten Vlaanderen annexeren!
@flippert: nee dank u, weinig zinvol om na de cholera de pest op te lopen…
@9114life: maar dan mag je wel 130!
Waarom ik vanaf mn 13e als werkplaatsslet ben gaan werken voor een schijtloon?..
Zodat ik mijn rijbewijs op mijn 18e (€1800) kon betalen/behalen, zodat ik die dan maar iig in mijn zak kon steken mocht ik ergens ooit een baan kunnen krijgen waarvoor ik verder zou moeten reizen..

Zo krom hè die wereld..
@lamborgfan: +1 Als je vergelijkt wat iemand krijgt die parttime werkt en iemand die werkloos is zou je direct stoppen.

Heel ons sociaal systeem is zo corrupt dat we de mensen die er echt recht op hebben in de kou moeten laten staan… Onze linkse regering zal daar ook niet rap verandering in brengen..
En wij, de vlamingen, maar betalen! Corrupte zooi!
@nasty: vlamingen zijn graaiers die geld stelen van de walen
@flippert: Hahahaha.. jah we zullen van ons zelf stelen. Als eral geld is is het ons geld. En indien wij zouden stelen van Wallonie zou er al lang geen sprake meer zijn van Wallonie!
@flippert: dat je daar nog een +1 voor krijgt, begrijp ik niet.

-100
@Carreza: zoekt naar een afbeelding van een vishaak..
Franse mentaliteit:ist vandaag niet dan volgend jaar of zo.. Hoe sneller gesplitst hoe beter! Noteer maar:2014 politieke aardverschuiving in Belgie. Ze (walen)zullen wel snel genezen zijn en werk vinden. En walen:dank het socialisme er maar voor… Vind het wel raar zo’n beleid voeren, wetende dat ze daarmee crieeren wat ze willen vermijden = De splitsing Wallonie/Vlaanderen.
Nu geven ze tenminste zelf toe dat vooral de Walen werkloos zijn. Nu nog geld voor een wagen…
Dan maak je zomaar kans op een gratis rijbewijs!

Zit er prijsvraag aan verbonden?
@heidi: Ja natuurlijk maar altijd prijs..
Slimme actie om werklozen te belonen voordat ze überhaupt een minuut aan het werk geweest zijn. Alsof ze dan opeens wel werk kunnen vinden, geloof je het zelf.
Goed initiatief. Het hebben van een rijbewijs is vaak doorslaggevend om in aanmerking te komen voor een baan. Het aankopen van een goedkope tweedehands auto kan dan weer wanneer je de bank kan vertellen dat je een baan hebt.
@BaRa: lekker misbruik gevoelig weer.
Van mij mag dat allemaal wel leuk gratis weggegeven worden maar alleen als het écht noodzakelijk is en als er goede toezicht is.
Komt in Nederland ook vcor. Ligt aan de gemeente waar je woont. Ik ken er in ieder geval een voorbeeld van.
Een theorie examen is €15 en de praktijk is €36… Een zeer zinvolle investering van de waalse overheid.
Het ter ziele gegane, links-liberale Spirit pleitte destijds om het rijbewijs een onderdeel van de eindtermen te maken, maw. rijlessen inbegrepen in het gewone middelbare onderwijs.

Ik ben daar nog steeds een grote voorstander van. Is er tegenwoordig een partij die dat standpunt aanhangt?
Hoorde het gisteren ook op de radio, als Vlaming wordt je hier moedeloos van. Deze actie komt als gevolg op het feit dat veel Walen zonder werk zitten, omdat ze geen rijbewijs hebben, schiet dan toch in actie en haal je rijbewijs! Neen, ze hebben 1000€ motivatie nodig voor rijlessen. Ongelofelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).