Helft 60-plussers is bang in het verkeer

Auteur: , 68 Reacties

We maken geen grapje, het is echt onderzocht. Het onderzoek is weliswaar uitgevoerd bij onze zuiderburen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder (of meer?) betrouwbaar. De helft van de onderzochte 60+'ers die zelf nog actief deelneemt aan het verkeer voelt zich "onveilig". Ga eens lekker thuis achter de geraniums zitten zeggen wij dan.

Voor het onderzoek van mobiliteitsclub VAB zijn in totaal 2.051 automobilisten van 60 jaar en ouder ondervraagd. En die klaagden vooral over “asociaal rijgedrag” (verdraaide vlegels!) en ze hadden moeite met de “complexe wegeninfrastructuur”.

Tsja, in 1950 was alles natuurlijk een stuk overzichtelijker. Toen waren er 2 snelwegen, 3 karrensporen en hadden ze nog nooit gehoord van rotondes, stoplichten of andere verwarrende zaken.

Maarten Matienko van VAB heeft er in elk geval een duidelijk mening over:

“Wanneer bestuurders die ouder zijn dan zestig jaar – toch de groep met de meeste rijervaring – klagen over een groeiend onveiligheidsgevoel, dan is dat een alarmsignaal waar we nu op moeten reageren. De openbare weg is er niet alleen voor jonge, dynamische chauffeurs. Wij stellen voor om in de toekomst de groep van zestigplussers als maatstaf te gebruiken om het veiligheidsbeleid op af te stemmen.”

Wij zijn er meer voor om de situatie om te draaien. We zien wel iets in het motto: Adapt or Die Quit. Of we het nou willen of niet, de wereld om ons heen blijft veranderen. Als je niet in staat bent om jezelf aan te passen stop dan met deelnemen aan het verkeer. Hang je rijbewijs in de wilgen en verplaats je voortaan met het openbaar vervoer of stap lekker op de fiets. (via: gva.be)

Wat denken jullie?68 reacties

Groot gelijk. 9 van de 10 keer moet ik een gekke manoeuvre uithalen om erger te voorkomen. En wat zit er achter het stuur, juist ja Oudjes(Soms ook jongeren maar dat is een andere onderwerp).
@zakar36: De ene keer zul je inderdaad met een “gekke manoeuvre” erlangs moeten, de andere keer kun je daar wel afvragen of dat verstandig is. Oftewel mijn punt is dat het per situatie verschillend is en hoort te zijn.

Je moet eens weten hoe vaak ik door “onervaren” personen een “gekke manoeuvre” moet maken. Om maar een situatie te schetsen.. Als een automobilist (jong of oud, man of vrouw) 75km/u rijdt waar je 80km/u mag haalt een lul-de-behanger die geen geduld in zijn flikker heeft diegenen in en moet ik uitwijken. Is het dan echt aan “het oudje” te verwijten dat die door moet rijden???
Om een -meer naar jouw beeld- situatie te schetsen gebeurt het ook vaak zat dat iemand net op een rotonde de auto ervoor gooit. Onder het mom van “oh.. het kan wel”. En dan met 60 km/u op de snelweg invoegt.
@euro95:

True, je hebt gelijk over de jongeren maar omdat dat een andere onderwerp is liet ik het met rust.

Wat betreft de ouderen, het verschilt inderdaad per situatie maar neemt niet weg dat ondanks een andere situatie ik vaak genoeg toch rare dingen meemaak met ouderen achter het stuur.
@zakar36: precies, ouderen zouden ook eigenlijk alleen nog maar in ‘daluren’ de weg op mogen en dan ook alleen maar als ze jaarlijks dmv een rijtest blijken nog mee te kunnen met het moderne verkeer. Ze kosten ons al genoeg geld, die grijze potverteerders die hun hele leven aan het infuus van werkelijk ieder subsidiepotje hebben gelegen!
Nou als ze zo bang zijn hebben ze er wat mij betreft niks te zoeken
Ik vind dit moeilijk maar als je zelf zegt dat je bang bent in het verkeer moet je je toch afvragen of je er goed aandoet om te blijven rijden.
@jrk68: Dus mensen die pleinvrees hebben, rotten ook maar dood in hun flatje? Horen wij niet “met zijn allen” een tolerante samenleving te vormen voor zowel oud en jong?
@euro95: En als zo’n mummy in dr yaris iemand die je kent aanrijdt?
@E34M5Touring: Dan moet je bedenken dat de volgende keer dat je een yaris ziet, niet die mummy hoeft te zijn.

@gerard1710: Bedankt dat je mijn mening ook respecteert. Maar oke man, ik ga met je mee.. Wie zegt dan dat het de (verkeers)-veiligheid bevordert om alle 60+sers het rijbewijs te ontzeggen?

@jrk68: Oh, sorry man. Dan had ik het verkeerd begrepen. Het is iig ook heel moeilijk te beoordelen en gelukkig is dat onze taak dan ook niet. En natuurlijk, iedereen staat zelf volledig vrij om wel of niet aan het verkeer deel te nemen!
@euro95: Dat zeg ik niet, die 60-plussers die een volle luier krijgen op de weg, kunnen dan beter niet in de auto stappen. Vaak zijn ze overigens op hogere leeftijden niet alleen incontinent, maar ook incompetent.
@gerard1710:
Buitengewoon interessante stelling van iemand, die zelf nog maar pas uit de luiers is.
@9000cse: Ja he?
@E34M5Touring:
JA! Dat is natuurlijk 100X erger, dan wanneer een 28-jarige macho in een E34 M5 Touring dat doet!
@9000cse: Ach gut, is Opa op de teentjes getrapt….. Rotjongs ook altijd met die BMW’s. Die zijn de neergang van de maatschappij. Absoluut een stuk gevaarlijker dan een bejaarde die doodsangsten uitstaat op de weg en daardoor mogelijk een ongeval veroorzaakt.
@E34M5Touring:
Wie kaatst moet de bal verwachten. En verder: Onvolwassen, nee zelfs zielig commentaar.
@9000cse: Dito
@9000cse: Ja inderdaad, alleen werd de bal jouw kant niet op “gekaatst”. Jammer dat je je zo snel persoonlijk op je pik getrapt voelt dat je andere mensen persoonlijk aanvalt. Kom op.. Op een fucking blog waar niemand het geen ene reet interesseert. Of denk je soms dat het leuk is voor de bezoekertjes van de website? De enige “onvolwassen” en laat staan “trieste” reactie’s –> VIND IK HUN <– oftewel iedereen behalve jezelf "onvolwassen" en "triest" reaguren?
Om mij niet aan hetzelfde schuldig te maken (haal eerst die balk uit uw eigen oog, dan ziet u pas scherp genoeg om die splinter uit het oog van de ander te halen) wil ik je verzoeken om dit soort fratsen op andere websites uit te halen en of anders geen deel uit te maken aan de discussies. Het maakt het niet echt gezelliger zo..
@euro95:
Ik krijg de stellige indruk, dat je niet helemaal begrepen hebt waarop ik reageer, want anders kan ik niet anders concluderen dan dat je het volledig eens bent met de uitspraak:
“En als zo’n mummy in dr yaris iemand die je kent aanrijdt?”.
Gezien je reacties op anderen zou ik dat niet hebben verwacht.
En verder moet ik aan je kwijt, dat een blog als AB wel bijzonder saai zou worden als hier alleen maar mensen zouden mogen komen, die het altijd en met iedereen over elk thema eens zouden zijn. Maar wat mij betreft heb je uiteraard het recht op je eigen mening.
@euro95: Wat een ballenargument, het gaat hier om de veiligheid van andere mensen, niet de vrees op zich..
@euro95:
Volgens mij zeg ik dat niet.
Wat ik zeg is dat ik dat moeilijk vind om te beoordelen en dat zij die keus zelf moeten maken.
@euro95:

idd .. en clastrofobie patienten in kleine hokkies proppen ..
@jrk68: Helemaal mee eens, je moet gewoon realistisch zijn over jezelf. Je weet zelf het best wat je wel en niet kan.
@jrk68
Amen! Het verbaasd me overigens niks, oudjes en hele jonge bestuurders zijn beiden gewoon gevaarlijk. De enige verschil is dat die jonge jochies nog goed herstellen en die oudjes niet :P
Ik zie dit zelf ook terug. Het rijgedrag van ouderen is over het algemeen “twijfelachtig”. Je ziet het terug bij kruisingen en dergelijke. Zo ontstaan brokken. Maja de mensen die moeten uitwijken komen in de ongelukkenstatistiek terecht (de “jonge dynamische bestuurders”) en de oudjes niet.

En de groep met de meeste rij-ervaring. Ja wat voor rij-ervaring? Het verkeersbeeld van circa 42 jaar geleden zag er toch iets anders uit dan nu. Het moet wel relevant blijven. De relevante rij-ervaring zal wel meer zijn maar beperkter dan het alleen aan leeftijd te relateren. Ik zou ze dan ook nooit als uitgangspunt nemen.
Overstappen op 45 km wagentjes zeg ik!
@dennisr:

Dat vind ik zomogelijk nog grotere ondingen op het secundaire wegennet. Het snelheidsverschil is dan alleen maar groter.
Toen ik nog op Voorne/Putten woonde lag er regelmatig een in de sloot of op z’n kant.
@jrk68: ach je ziet van een kilometer afstand die grote ronde sticker achterop dus goed inschatten en je zult er weinig hinder van hebben (y)
@dennisr: WAT!!!! Die ***** dingen moeten ze verbieden
@hoonigan247: Neeeeee, dan heb ik geen werk meer :O

Vertel, wat zit je dwars? :P
Dat is wel veelzeggend. Mijn eerste reactie is ook: als je bang bent, stoppen met rijden.
Maar op de weg is het nog altijd geven en nemen. Als je jong en ervaren bent geef je,ben je oud of <24 dan neem je wat meer.
Maar er moet wel wat aan gedaan worden. Als we dat doen vallen er minder verkeersslachtoffers. Zowel bij oud als bij jong
Bovendien is België niet maatgevend, Heb je de (kasseien)wegen daar wel eens gezien, of de bewegwijzering? en het aantal verkeersdoden is daar significant hoger. Dus daar is echt nog veel werk aan de winkel.
Ik ben ook bang voor oudjes int verkeer
Nare toon in dit artikel. ‘ Of we het nou willen of niet, de wereld om ons heen blijft veranderen. Als je niet in staat bent om jezelf aan te passen stop dan met deelnemen aan het verkeer.’

Dus onze oude van dagen moeten zich ook maar aanpassen aan de steeds agressievere idioten in het verkeer? Met name hele legers van van die jonge kutmurken vinden dat ze aan alles en iedereen scheit kunnen hebben (hee, ’t is toch ons land niet en aan die wetten hoeven we ons, volgens de fabeltjeskorant, niet te houden) en stappen regelmatig uit om ff een paar trappen tegen andermans auto te geven of mensen gewoon uit hun auto te trekken en te molesteren.

Kijk, ik heb me hier op al lang ingesteld (Make my day ! XD) maar kan me goed voorstellen dat ouderen door de stortvloed van agressie zich niet meer veilig voelen. Ik bedoel, van onze blauwbloezen hoeven ze niets meer te verwachten dan boetes…
Daarbij kan ik me er wel iets bij voorstellen als ouderen het achterlijke oerwoud aan verkeersborden in dit land niet altijd kunnen volgen, hé, ik ben veertig word er van tijd tot tijd al helemaal gek van ! XD
@lemans96:
Fossiel ;)
@stannl43: Goeie inhoudelijke reactie, broekie. ;-)
@lemans96:
Hoho! Ik ben al wel 18 jaartjes oud, dus ik heb veeeeel meer ervaring dan jij !
@stannl43:
En tellen kun je ook al niet. Je wordt in November pas 18!
@9000cse: Uhmmm, ik heb op mijn profiel toch echt ingevoerd dat ik geboren ben op 04-05-1994!
@stannl43: Jochie, toen jij geboren werd, ging ik voor mijn eerste keer naar Le Mans. Jij hebt misschien veel meer ervaring met smssen, maar daar houd alles mee op. ;-)
@lemans96:
Meer ervaring met sms’en weet ik niet, met whatsapp wel denk ik… ;) Maar nu even eerlijk, ik betrap mezelf natuurlijk ook op veel fouten, maar ik rij liever 20 kilometer op een N weg te hard dan 20 te langzaam. Dan gaan mensen inhalen en juist dan wordt het gevaarlijk.. Als ik een poosje achter een opa die met 75 over zo’n weg sukkelt zit, haal ik sneller in voor een bocht of een tegenligger die nog heel ver weg is. Nou ben ik met mijn 206 GTI er vrij snel voorbij, maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat het andere weggebruikers maar net lukte.

In mijn ogen moeten ze hier net zulke wegen aanleggen als in Scandinavië ; Net zoals de N wegen hier, maar dan met vluchtstrook waar slomer verkeer alleen op rijdt als andere mensen voorbij willen.
Is gewoon niet iedereen, behalve ikzelf dan, een slechte bestuurder? Ik dacht dat we hier al lang uit waren gekomen.
@Hupke: Eehr, nee. Ik schat mezelf,als rijder, toch echt stukken beter in dan de eerste de beste niet-europese immigrant die zijn ‘rijbewijs’ via wat handjeklap en twee geiten heeft verkregen, als je het niet erg vind…
@lemans96: Knap dat je toch nog de Marokkanen de schuld weet te geven van onze bejaarden.
@r3fl3x: JIJ bent hier degene die ‘de marokkanen’ erbij haalt, ik niet. ;-)
“Helft automobilisten is bang voor 60-plussers in het verkeer”
@robinio:
Nog een groep die zijn rijbewijs moet inleveren?
Ga zo door en het wordt weer lekker rustig op de weg.
Ik herken dit overigens bij mijn pa, rijdt 80 over de snelweg (ja links, want hij vind dat iedereen maar rustig aan moet doen), raakt in paniek als hij bij mij in de auto zit als ik 5km te hard rij. Hij kent moderne verkeersborden niet en spreekt mij er dan op aan dat ik me niet aan de regels houd.
Geloof mij, het is enorm moeilijk hem te overtuigen ervan dat hij opnieuw moet gaan lessen (of anders helemaal niet rijden).
@robinio: links=rechts
@robinio:
Pas 25 en dan al rechts met links verwisselen? Kan dodelijk zijn in het verkeer. En ja, Alzheimer kan al op jonge leeftijd beginnen.
Rijbewijs inleveren op je zestigste? Kan je nog minimaal zeven jaar op de fiets of met het openbaar vervoer naar je werk… Denk dat niemand hier dat een prettig vooruitzicht vind.
Scheelt dat er niet steeds meer 60+’ers bij komen… Oh wacht…
Maareh… ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat mensen die bang zijn in het verkeer het zichzelf af en toe ook wel lastig maken. Waarom zie je “dit soort” mensen toch regelmatig links oplijnen bij dubbele rijstroken voor het verkeerslicht? Of met 2 km/h verschil een bus inhalen op de snelweg? Of met 60km/h op een N-weg naar de omgeving kijken op zondagmiddag (en met al die verdomde inhaalverboden tegenwoordig breng je de achtervolgers ook wel in een frustrerende situatie). Ik praat het niet goed, maar dan lok je ook wel een beetje irritatie uit die zij waarschijnlijk weer als bedreigend opvatten.
Sjongejonge…..stelletje tolerante Hollanders weer! De oudjes hebben dat asphalt voor jullie betaald, stelletje zeikerds! Tuurlijk zit er soms eentje te klooien en toen ik nog een jong pikkie was stoorde ik me eraan. Nu heb ik extra geduld en ik gun ze juist de vrijheid om nog te kunnen autorijden. Ik bedoel: jullie willen ze op een koud perron zetten en in de trein (heel gezellig tegenwoordig), of beter nog: op de fiets!!

Ik kan me dus absoluut niet vinden in deze discussie, wat een zeikland! Waar ik nu woon rijdt men 30/130 er bestaat geen tussenweg, iedereen is gestoord en het gaat vooral goed. Waarom? Niemand maakt zich druk, en iedereen accepteert elkaars gedrag….
@niex: Hmmm… Los van wat het er precies toe doet, maar wie het betaald heeft is wel een interessante vraag. Gezien de staatsschuld zouden dat wel eens de banken/obligatie bezitters kunnen zijn… :-)

Ben wel benieuwd over welk land je het nu hebt overigens. Gezien je omschrijving zit ik te denken aan iets Zuid Europees als Italie? Anyway, dat het daar altijd goed gaat is natuurlijk niet waar; NL zit bij de top van laagste relatief aantal verkeersdoden (wat ik zo snel kon vinden was cijfers van 2005 = NL verkeersveiligste land op Malta na, maar dat is dan ook een dwergstaat). Van het land waar jij zit vraag ik me dat af (aantal slachtoffers in Z-EU is 2 a 3x zo hoog).

Los daarvan heb je nu natuurlijk gelijk dat het in het verkeer een kwestie is van tolerantie en mensen af en toe ruimte gunnen, of ze die nou verdienen of niet.
Ik word eigenlijk wel een beetje moe van dit soort discussies en zeker als de teneur al gezet wordt door de schrijver van dit artikeltje. Mensen, die zo denken, geven alleen maar blijk van een ikke-ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken-mentaliteit. En daar wordt het deelnemen aan het verkeer alleen maar gevaarlijker door. Helaas denken er hier velen, dat wanneer je kunt driften en een burn-out kunt maken, (veel) harder rijdt dan is toegestaan en schijt hebt aan andere verkeersdeelnemers, dat je dan pas een goed chauffeur bent. Maar dat ben je pas, als je rijdt met een vooruitziende blik, je snelheid aanpast aan de verkeerssituatie en rekening houdt met anderen.
Maar ja. Er zullen wel weer een stel 18-jarige wijsneuzen zijn die vinden dat dat de mening van een bejaarde is.
@9000cse: Je zegt het zelf: ‘als je je snelheid aanpast aan de verkeerssituatie’
Er zijn genoeg plaatsen waar je maar 50 mag maar waar je perfect 90 kan, en waar amper andere bestuurders te vinden zijn. Als je dan 50 rijd en gaat klagen dat iemand je inhaalt, en vind dat dat roekeloos is en niet kan, dan vind ik dat wel kortzichtig.
Verder ben ik het wel met je eens. En ja, ik ben een ‘snotneus’ van 19. Probleem?
@jensdm:
Dat is mijn punt helemaal niet. Ik heb ook niet gezegd dat ik me er -in de door jou geschetste situatie- over beklaag of vind dat dat roekeloos is of niet kan. Maar je zult best begrijpen wat ik bedoel.
En: Ik heb wijsneus gezegd en niet snotneus. Ik heb niets tegen jongeren. Ik ben het zelfs zelf geweest en ook toen dingen uitgevreten, waar ik liever niet meer over praat. Maar daar heb ik alleen maar van geleerd en ben daardoor tot mijn mening hierboven gekomen.
Levensgevaarlijk die oudere mensen!
En het mooie is dat je Belgen hun rijbewijs (of wat er daar voor door gaat) bij deze “zeer ervaren” automobilisten haalt! Ja je leest het goed; geen rijschool, neen pa, ma, opoe of opa! Dus opgepast in Belgie (en de a2 en a73 richting het zuiden!)
Op een dag ben je allemaal oud.
Je wordt wakker, bent grijs en er zal een grijze muis Japanner voor de deur staan, omdat je een auto nodig hebt als noodzakelijk kwaad.
Om de boodschappen te halen
Om naar de media markt te gaan.
Om naar de stad te gaan.
Onze gehele maatschappij is ingericht op de auto.
Het hele woon werk verkeer.
Het poldershoppen.

Probleem is dat weinigen relaxed achter het stuur zitten.
Me gaat er vanuit dat waar me rijdt, geen ander kan rijden.
Me maakt ook fouten in het verkeer.
Me sorteert wel eens verkeerd voor.

Probleem is dat we autorijden niet alseen sociale bezigheid zien.
Iemand die bij een wegversmalling door blijft jakkeren op de af te sluiten rijstrook, vergelijk ik altijd met iemand die voor wil dringen bij de bakker, de slager of het postkantoor.
Het gehele opgefokte gedrag, dat voor een groot gedeelte voortkomt uit frustratie en onmacht vinfd ik dan ook onbegrijpelijk
Als ik telaat dreig te komen voor een afspraak, dan bel ik even.
Kijk, voor alles is tegenwoordig een oplossing.
En rijden, dat doe je in Nederland praktisch niet meer.
Je verplaatst je.
En als we daar mee kunnen leven, hebben we 90% gewonnen.
Ja, een apathisch individu in een Alfa ben ik.
Ben ook altijd hoogst verbaasd als anderen willen “racen” met me.
Weet je, ze winnen altijd.
Want “racen” doe ik op een kronkelig bergweggetje, in the middle of nowhere.
@desjonnies: Spoken like a true old fart :)
En weet je wat ze in de VS met voordringers doen?

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/05/mac-breedlove-apology-apology-soutwest-airlines_n_1744294.html?ncid=edlinkusaolp00000003&ir=Weird%20News
@sir_smokalot:
+1 voor deze.
En ooit meegemaakt met een mijnheer die over de vluchtstrook reed terwijl de rest netjes op hun beurt wachtten om de afslag te nemen.
De motoragent liet de man onder zijn begeleiding een heel stuk achteruit rijden over diezelfde vluchtstrook.
En liet hem wachten.
Me dunkt dat een zelfde vernedering veel meer indruk maakt dan een bekeuring, die je later ontvangt.
@desjonnies: Heel mooi verwoord! Helemaal mee eens! Teveel stress op de wegen zonder noodzaak.
Niks belangrijkers dan ontspannen zijn tijdens het rijden, ik ken er wel een paar, ziet ’t al aan hun ogen en bewegingen al proberen ze ’t te verbergen natuurlijk. Veel oudjes zijn aardig onvoorspelbaar en angstig idd, je ziet ’t al aan ’t nerveuze rijgedrag.
Maar rijden moet niet onderschat worden, er gebeuren veel dingen en je moet veel in de gaten houden, het is vrijwel altijd druk hier, ik begrijp ’t wel. Het wordt allemaal teveel..
Ik denk dat als ze die jonge opgefokte knulletjes uit die bestelwagens halen die altijd als mafkezen volgeladen op je achterbumper zitten (al zijn er 1000 auto’s voor je), dan voelen die oudjes zich weer wat veiliger. En wie weet gaan ze daardoor wel weer beter rijden….?!

Woon in het caribische deel van NL, btw…… En ja, ongelukken gebeuren zeker naar verhouding meer als in NL alleen niemand zeurt over elkaar, dat was mijn punt. NL streeft altijd naar ultieme veiligheid. Zoals aangehaald is het al heel veilig daar op de weg. Nou mijn vraag dan: waarom die oudjes lopen jennen?
@niex: als achterop komend verkeer op jouw bumper gaat zitten dan betekent dat dat je onnodig links loopt te hangen! Je moet dus beter in je spiegels leren kijken en een beetje voortmaken bij inhaalmanouvres.
@flipper: Zet de wekker vijf minuten eerder, neem een bak koffie mee voor onderweg, zet je favouriete muziek op en geniet een beetje van het autorijden. En rijdt er eens iemand een beetje langzaam voor je, mooi toch, dan heb je meer tijd om van je auto te genieten, heerlijk toch?
Godver, ik las er glimlachend overheen, maar toch.

Echt BANG in het verkeerd?? Ga goddomme niet meer rijden, alsjeblieft. Je bent op pad met anderhalve ton metaal met snelheden die samen aardig wat energie vertegenwoordigen.


Als je je daar niet zeker mee voelt, ga er dan niet mee op weg alsjeblieft? Of neem een soort van rijlessen-voor-ouderen. Dat zou ik hard toejuichen, want je moet die oudjes hun eventuele mobiliteit ook niet willen afnemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).