De opmars van de start-stop-technologie is niet te stuiten: dit jaar is 35% van de nieuwverkochte auto's in Europa er mee uitgerust, in 2013 zal dit 50% zijn.
Het principe van start-stop zal bekend zijn: sta je stil, heb je je versnelling in neutraal, en is je motor warm genoeg, dan slaat deze af totdat je de koppeling weer intrapt. Bij automaten registreert het systeem de druk die op het rempedaal wordt uitgeoefend: wordt deze minder zwaar, dan slaat de motor weer aan.
Een aantal fabrikanten rust zijn gehele wagenpark al uit met start-stop, zelfs bij auto’s waarbij je dat totaal niet zou verwachten. We noemen bijvoorbeeld de xx63-AMG-modellen van Mercedes. Maar eigenlijk is dit heel logisch: de relatieve meerprijs is erg klein, en in landen als Nederland, waar je per gram CO2 wordt belast, levert een beetje minder uitstoot meteen duizenden euro’s voordeel op voor de comsument (539 euro per gram in de bovenste schijf).
Start-stop bestaat nu ongeveer 5 jaar, maar is in die tijd uitgegroeid tot een groot succes. Inmiddels heeft alleen Bosch al 5 miljoen exemplaren geproduceerd. In 2008 had slecht 3 procent van de nieuwe auto’s start/stop, in 2009 13 procent en in 2010 22 procent. En eigenlijk zijn er ook geen nadelen te verzinnen, behalve een kleine markup in de nieuwprijs, en het feit dat er weer een onderdeel in de auto zit dat kapot kan gaan. (via Groen7)
56 reacties
Welke auto’s met automaat hebben een start stop systeem?
Bijna goed de pruis o.a. was hem jaren voor.
maar nee, mijn VW Lupo 3L had destijds gewoon al een startstop systeem.
ik heb een eco knop, als ik die indruk dat gaat hij sneller opschakelen, rijdt hij zuiniger, en is het startstip systeem actief.
tenzij het kouder is als 7 graden, de verwarming hoger staat als 60%, of de accu te leeg is.
Het verbruik wat je ermee bespaart lijkt me toch wel zo marginaal… Vroeger zeiden ze altijd dat je pas brandstof bespaart als je je motor uitschakelt als je langer dan 40 seconden stil zou staan, ik weet niet of start-stop dit efficiënter doet??
Hoe dit op lange termijn (10+ jaar) uitpakt weet ik niet, maar ik heb na 125K KM (3 jaar oude auto) in ieder geval nog nergens last van.
B.v. als ik langdurig met 200km/u over de Autobahn klap en dan even stop, slaat m’n motor niet direct af. Als ik echter met 120km cruise, doet die het wel vrijwel meteen.
Veel auto’s hebben tegenwoordig ook een turbo die voorzien is van kogellagers. Die kunnen er beter tegen.
Nu alleen nog de verkeerslichten eerst op oranje laten gaan voor groen, zodat mensen met hun schraapwagen meteen kunnen wegrijden bij groen.
gewoon de auto in 1e versnelling laten staan met koppeling ingetrapt lijkt mij zo.
heb nog nooit in 1 gereden metr start stop en was dat ook niet van plan. ik houd het lekker bij mijn “vieze” n\bmw uit ’96 znder iritante dingen om de uitstoot te verminderen en het plezier ook.
VagCom is een stukje software om middels de ODB2 aansluiting de ECU/boordcomputer te programmeren.
Denk dat je zelf leest hoe kinderachtig dat is………
De prius is een van de weinige die een start stop heeft die het altijd doet (ook bij heel lage temperaturen), die niet voor onrust zorgt (juist voor heel veel rust), waar je niets voor hoeft te doen en die ook een snelle start niet in de weg staat. En geen turbo nodig, dus ook geen kans op opgeblazen turbo vanwege het regelmatig uitzetten van een hete motor.
Heel cool dus.
Inderdaad. Een Prius en alle Lexus hybrides schakelen de brandstofmotor al op lagere snelheid uit. Da’s dus nog beter dan een start stop systeem.
En helemaal omdat je er geen last van hebt, zoals bij veel gewone start stoppers.
Maar ja garage zal wel met alle plezier de turbo’s vervangen na garantie..