Citroën DS9 Concept in al zijn naaktheid

Auteur: , 92 Reacties

Terwijl bepaalde media nog maar net het tweede Citroën DS9-teaserplaatje van eergisteren ontdekt hebben (goedemorgen!), vindt u het vast niet erg als wij alvast de hele auto laten zien. Gespot tijdens een fotoshoot, en dus nu al op het web.

Heel raar is het niet dat er beelden uitlekken als je je fotoshoot midden op het Parijse Place de la Concorde (een kilometer van het Place Vendome, waar twee weken geleden een garage vol supercars stond te roken) gaat doen. Het kon Citroën dus niet meer zo veel schelen of de plaatjes nu of pas 1 maand later openbaar zouden worden. Afgesproken werk natuurlijk, en zo kreeg de Franse pers ook nog een mooie kluif toegeworpen.

Citroen DS9 'spyshots'

Automobile Magazine stuurde een mannetje naar het plein, die vervolgens met een paar prenten terugkwam, die op hun beurt weer onder de watermerken werden gekalkt en het web opgeslingerd. Hun goed recht natuurlijk, een scoop is een scoop, waarvoor de benodigde props de kant van onze baguette-etende collega’s op gaan.

Over de naam is nog even een grote twiststrijd gaande: de Fransen noemen het concept nog steeds DS9, maar de Duitsers van AMS zijn een andere mening toegedaan: volgens hen is het concept een mini-Metropolis, en gaat het DS6 heten. Ik ben echter bang dat onze oosterburen er dit keer heel erg naast zitten en een lange neus krijgen van de Frenchies, kijk maar naar de kentekenplaat achterop de auto. Of zouden de Fransen hem omgedraaid hebben, om te trollen?

Citroen DS9 'spyshots'

Met dank aan Frederik voor de tip!92 reacties

Geen lelijke wagen! Ziet er vrij vernieuwend uit.
@maksim: lijkt erg hard op de brera van alfa langs achter
@conny: Ohnee, wacht ik weet het! het lijkt verdorie wel een auto! Ik zie duidelijk een spoiler!
Ziet er mooi uit!!! Dikk
Dik!
niceeee :D
Dat middenstuk is mij te lang en zonder vloeiende lijn. Lijkt een opgerekte ds5 zo. Met een voorkant een tussenstuk en dan een losse achterkant.
@jolig: dat was ook mijn gevoel… nu maar wachten op IRL ervaring…
Gaaf, al moet ik zeggen dat ik het Metropolis concept toch nog een stuk mooier vond.
bouwen die handel!
alleen; hoe gaat de achterdeur open? Er lijkt een soort van handvat op de voordeur te zitten op de eerste foto. Verder loopt die achterdeur wel heel erg ver over het achterwiel heen… niet zo handig in die garage aan het Place Vendome als die weer open gaat.
@Jansen: het is een conceptcar, who cares…
@robbie: je hebt gelijk… even die slakken en dat zout opruimen.
@Jansen: RX-8 style?
@awesome: Je bedoeld als een boekenkast? hmmm… zou de vet-factor wel verhogen!
@Jansen: Jouw boekenkast heeft deuren? =/
@bozewolf: Ja, en heet Meriva
Tijd om te vergelijken. Mooie wagen, met erg eenvoudige lijnen. Dat geeft de voorkant een wat audi gehalte wat mij betreft. De achterkant vind ik dan meer onderscheidend qua detail. Mocht ik de poen hebben en hij blijft in de huidige vorm dan zou ik gerust overwegen om hem aan te schaffen.
Hey een superscirocco! Wel echt een gave auto overigens.
@robinio: haha idd! Dat kwam ook als eerste bij me op
optisch lijkt het dak alleen bevestigd aan de voorstijlen die ver over het dak heen lopen. Meestal zie je dat (zoals bij de Suzuki Swift, niet helemaal de zelfde doelgroep, geef ik toe) anders om, dat het dak alleen aan de achterkant bevestigd lijkt te zijn… Hij blijft vet, maar of ik ‘m nu héél erg mooi vind, ik weet ’t niet.
idd, een Scirocco XL. Wel mooie wagen!
Wauw! Strak én dik tegelijk. Gave bak!
Ho, ho, autoblog.nl loop ook regelmatig achter de feiten aan hoor!
Niet alleen andere media. Dus pas op de plaats is gepast autoblog.nl.
@mepdenepper: dan heb je het echt over uitzonderingen die eens in de zoveel jaar voorkomen;)
Erg mooi maar lijkt wel sterk op een scirocco.
En maar concepten blijven maken, ga gewoon zo’n model in productie nemen. Daar ga je veel meer lol mee beleven. Maar nee hoor, men denkt het beter te weten.
@mepdenepper: Oh? en die DS3’s, DS4’s en DS5’s die ik steeds zie rondrijden zijn gewoon verbeelding, fantasie, een soort kortsluiting in mijn hersenpan?
Nice, krijg steeds meer respect voor Citroën nu ze met dit soort juweeltjes komen.
Inderdaad een opgerekte ds5. Gelukkig is dit (naar mijn mening) een zeer geslaagde auto, dus laat maar komen!!
Misschien dat ik de enige ben, maar ik denk nog steeds dat de Metropolis het concept was en dit misschien toch de productiewagen, misschien ben ik als enige die dat denkt, mja… sluit er toevallig iemand bij me aan?
Als hier nou NIET (Citroëns rampmotor) die 1.6 THP in wordt gelepeld, zou het wel een heel gave auto kunnen worden
@bmwalpina: Jij geloof ook alles op TV he? Jammer dat ze er niet bij hebben kunnen/mogen zeggen dat die problemen al lang zijn verholpen..
@motoragent: Nee, maar die aflevering heeft wel bevestigd dat onze auto -met de bewuste motor- niet de enige was met contstant gezeik. Ik geloof niet alles op TV, maar alle klachten in de uitzending van RADAR zijn een keer bij onze auto voorbij gekomen (zo niet meerdere keren -distributieketting, nieuwe motor, turbo, turbolader enz. enz. enz.-). Dit komt het imago van Citroën in ieder geval niet ten goede
@bmwalpina: Als het daadwerkelijk de productiewagen van metropolis is, wordt er verwacht dat er een combi van een 2.0 V6 en een elektromotor in zit, samen om max power een vermogen van 460pk
@jopk1992:
Alleen jammer dat het waarschijnlijk dan op de voorwielen zal zijn.
Tenzij ze opeens vanuit het niets een goed sturende achterwieler hebben ontworpen.
Lijkt me wel vreselijk gedurfd.
@deedrieen: 460pk op de voorwielen is onmogelijk. Ik herinner mij een TopGear item van enkele jaren geleden van een Saab 95 waarbij ze dat vertelden. De max voor een voorwiel aangedreven auto ligt ergens bij de 250 pk, daarna moet het echt vierwiel aangedreven worden. Eventueel als het echt niet anders kan kan alleen achterwiel ook.
Ik vraag me nog steeds af waar de 2.0 V6 opeens vandaan zou moeten komen. Die heeft Citroën / PSA niet in productie nu, dus een nieuwe motor?
@Jansen: Die max lag enkele jaren geleden misschien op 250pk, tegenwoordig kunnen die voorwielen een hoop extra pk’s verstouwen. Gedoodverfd voorbeeld is natuurlijk de Ford Focus RS500 met 350pk op de voorwielen. Je zal het wel voelen als je gas geeft, maar in elke rijtest prijzen ze toch het stuurgedrag van deze auto en wordt verteld dat het geheel goed handelbaar is.Neemt niet weg dat 460pk misschien wat te veel van ’t goede is ;)
@deedrieen: Naja precies wat Jansen al zei, t wordt ook een 4wheel drive. http://www.citroen.nl/home/#/auto/concept-car/citroen-metropolis/
Prachtig! Meteen bouwen en dan koop ik hem later!

Maar niet heus. Tegen de tijd dat dit ding op de markt komt ziet ie er een stuk saaier uit. Dit ziet er echt nog te futuristisch uit
concept tja… Maak me wakker als de foto’s er zijn met 15″ wieldoppen, zwart plastic deurgrepen enz enz…
@tstile: jij al een citroën DS 3/4/5 gezien met wieldoppen? mooi niet! mensen die in deze klas shoppen kopen namelijk niet voor niks zo’n auto ipv een zwartgrijs VAG product.
@v8amg: Kijk eens waar het gros van de DS3’en op rolt, wieldoppen! Verplicht bij de belastingvrije diesel, lichtmetaal kan (lees: mag) niet i.v.m. uitstoot. Vrij apart, stalen velgen zijn nog altijd zwaarder dan lichtmetaal.
@tstile: een DS5 is al niet met minder als 17″ velgen te krijgen! En wieldoppen al helemaal niet.

De enige, maar dan ook de enige auto uit de DS serie met 16″ wieldoppen is een DS3 e-HDI de rest heeft allemaal 17″ velgen of meer ;-)

Maar ja, zover zal je wel niet kijken schat ik zo, jouw neus stopt toch bij VAG
Wow! Alleen jammer dat ze nooit het lef hebben om zo’n concept zonder compromissen ook daadwerkelijk in productie te nemen. Wat een mooie auto…
@BrutaalAapje: ligt niet aan lef, maar aan productiekosten. Zo’n one off is al immens duur en dat issie nog steeds als ie zo in productie zou gaan.
Redelijk Audi, Citroën!
doe mij er een! als dit concept net zo goed word uitgevoerd als de ds5, wordt het een prima bak.
hmm, nu een realiteitsfilter er overheen:
ja, nog steeds cool, diesel hybride er in en bestellen maar!
Mooi concept maar ik denk dat je er enkel in kan zitten als je wereld kampioen turnen bent
Beetje dubbel.
Aan de ene kant heel mooi, maar ook wel een beetje (Chopshop) Coddington uitstraling.
Miischien wordt hij mooier (=minder ordinair) als de ramen gewoon helder zijn en een mooie aansprekende kleur.
Echt super gaaf!

Qua afmetingen op het eerste gezicht zou je toch wel zeggen dat dit een tegenhanger wordt van bijv een Audi A7 sportback.

In ieder geval erg interessant ;-)
Atmosferische V8 erin en heb je de meest dikke (station)wagen.. Bmw 550i touring is lekker maar dit is nét wat specialer.
Wat is dit dan…
Ok.. Die eerste foto is echt SLECHT genomen. Hoe kun je als autofotograaf een auto zo schieten. Haalt alles uit proportie. Ten tweede de kleur: Mijns inziens leent deze auto zich niet voor zo’n kermis kleur.
Was deze auto wit dan kwamen de vormen en de raampartijen er veel mooier uit.

Wat betreft de auto. pfoeh, nice ! De voorkant met de lange neus herinnert me qua uitstraling (dus niet qua uiterlijk) aan de SM. En het model oogt me als een GT pur sang. Het wijkt wel wat af van de Metropolis maar veel stijlelementen zijn terug te vinden.
Als ze dit uitbrengen krijgen we een bloedlinke stijlvolle auto met looks van een Maserati en performance van een nieuwe generatie techniek: Een V6 is gepland met additionele electromotoren voor een totaal vermogen van 400+pk verdeeld over voor en achterwielen.
Eerdere geruchten bevestigden tevens de installatie van hydroactieve suspensie voor verbeterde wegligging comfort en aerodynamica door verstelbare hoogtestanden.
Kortom, eindelijk een DS die ook echt weer durft te innoveren. Ben errug benieuwd naar het interieur, nog een trapje bijzonderder dan de DS5?
@DoubleChevron: Van binnen een trapje ruimer dan de DS5 en minder dode hoeken zou prettig zijn. Vond de DS5 vrij krap over komen, panoramadak verschafte gelukkig nog iets aan ligt. Maar vooral de dode hoeken, bij elke rotonde weet de vraag waar de fietsers waren gebleven.
Frlpt
Gewoon een concept dus.
Wow! echtelijk heb ik uit principe een hekel aan franse auto’s ik vind ze allemaal lelijk. Maar citroën heefd met de ds lijn bewezen dat ze super strakke auto’s maken! Man wat zien die dinge dr super uit zeg! Ik zou alle modellen van de ds lijn zonder te twijfelen mooier wille noemen als de concurent. Ik weet niet precies waar dit de concurent van is? Maar ik hoop dat de metropolis concept ook nog gemaakt word. Als overtrevende trap. Wat een bakke! Goed bezig citroën!
@bartjuh: heeft je vrouw/man dan zo’n hekel aan Franse auto’s dat hij/zij je verbied ze mooi te vinden!
@Jansen: nee ik vond ze zelf nooit mooi. Tot citroën met deze modellen kwam. En de concept snoek, die retro kar vond ik ook super.
@bartjuh: zie t nu pas.. echtelijk is eigenlijk. Autocorrectie…
wel jammer dat het geen sedan is.
Achterkant heeft wat weg van scirocco maar dat iets opgeblazen
“Terwijl bepaalde media nog maar net het tweede Citroën DS9-teaserplaatje van eergisteren ontdekt hebben”

Zonet autoweek.nl bezocht, ik lag strijk! :D

Dan over de wagen zelf: misschien had ik zelf liever een soort sedan gezien in plaats van dit maar voor de rest een prachtbak!
Als deze het productiestadium haalt:
– Grotere spiegels
– Twee extra deuren
– Subtielere achterspoiler
– Ramen waar je doorheen kunt kijken
– Open grille

Dan blijft het nog steeds een mooie wagen!
@potver7: volgens mij heeft tie al de 2 extra deuren als je goed kijkt. Alleen de deurgrepen ontbreken of ze hebben iets nieuws bedacht.
Met de V6 HDi240 en Hydractive veerbollen lijkt me dit een ideale kilometervreter. Hopelijk brengen ze die combinatie op de markt!
@RoT___: 1 dat was ook mijn gedachte! Heerlijk blok.

De 2.2 HDI met 200pk trouwens ook ;-)
Vind hem er geweldig uitzien, hoop zeker dat het uiteindelijke productiemodel veel hierop lijkt!
Moet toegeven dat hij er goed uitziet. Lijkt volgens mij toch goed op de scirocco.
wow!!!
zit er goed uit, het futuristische er een beetje af slijpen en in productie dat ding! lekker blokje erin! :mrgreen:
Even wat meer foto’s van dit concept en van enkele varianten, die PSA in petto heeft. Genieten!http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/citroen-ds9-studie-auf-der-peking-motor-show-neues-citroen-flaggschiff-erwischt-2943378.html
PS:
Wat ik mij begin af te vragen is, waarom dit concept niet de DS uitvoering van de huidige C6 zou kunnen zijn? Of slaat mijn fantasie hiermee een beetje door?
PPS:
In het begeleidend artikel vind ik de opmerking van de CEO van Citroën voor de Aziatische markten, Gregoire Olivier, wel zeer bemoedigend:
“De Metropolis zal er komen – het wordt werkelijk een auto”.
En ik hoop het van harte. En tevens, dat hij ook in Europa zal worden aangeboden. Wat een droom van een auto!
Djeezes.. Die DS5 was al een lelijk hok, wat is dit zeg..
Wat is zo’n DS toch lelijk zeg…

DS9 concept ziet er wel aardig uit overigens.
Gave bak zeg. Helaas zal de betaalbare productieversie 14 inch velgen hebben, een 1.6 dieseltje en nog steeds de restwaarde van een keutel.
Ik wil er een, wel met hydropneumatische vering graag, maar dat moet wel goed zitten met de c6 als basis
Kan ik mijn jaguar xfs inruilen?
Prachtige auto! En kan mooi naast mn SM
wooo en nog eens woo wat een geweldig concept!! citroen is zeker goed bezig, lijkt een beetje op de citroen gt
lijkt op een uitgerokken scirocco. Met slechts 2 deuren is het niet geschikt om andere limousines te willen vervangen. Zal bij concept blijven.
@speedie:
Sta mij toe je op het volgende te wijzen:
– “lijkt op een uitgetrokken scirocco”.
Een Scirocco is 4.256m lang. Deze concept is ca. 5.00m lang. Dat is langer dan bijv. een Audi A7. (4.969m) Hij mag er in jouw optiek dan wel op lijken, maar het zal toch wel duidelijk zijn, dat er hier sprake is van een auto in een geheel andere, veel hogere klasse.
– “Met slechts 2 deuren is het niet geschikt om andere limousines te willen vervangen”.
Kijk eens naar de haarscherpe foto’s op de link, die ik hierboven gisteren om 19:09 uur heb aangegeven.
– “Zal bij concept blijven”.
Kijk eens naar mijn PPS van gisteren om 19:30 uur. Een hoge pief van Citroën gaf aan, dat de Metropolis er daadwerkelijk zal komen. De meesten hadden dat ook niet gedacht. ;)
Alleen de Fransen zijn in staat om zoiets revolutionairs erin te gooien. Van binnen gaan ze kapot in duitsland, blijft leuk al dat overprijsde VAG spul, maar dit zijn auto´s die het de moeite waard maken om naar auto´s te kijken. OT: i.c.m. met het oh zo heerlijke hydropneumatique systéme en iets nieuws op motorisch gebied kan dit zijn wat PSA nu even nodig heeft. Maar ze zal nooit La Déesse kunnen vervangen.
Hot wheels maakt toch alleen plastic auto’s voor kinderen?? Jezus wat een lelijk hok is dit, citroen slaat nu wel iets te ver door
Huh? Dit is lang niet zo mooi als het Metropolis concept! Dit lijkt zelfs nergens op als je het mij vraagt? Wat vreselijk zonde weer…
Zeker geen lelijke auto… men nemen de Scirocco, die stretchen we met een halve meter en zetten daar een Alfa Brera kont op. Led lampjes er op, klaar.

Iemand noemde vernieuwend, het is een mooie wagen, vind ik echt, maar wel 1 grote copyshow. Ik vind dat niet zo heel erg, omdat originaliteit sowieso erg lastig is tegenwoordig, maar dat is in ieder geval wat ik er in herken.

Die spiegels redden het iig al niet op een productiemodel, voldoen niet aan de Europese regelgeving verder lijkt me dat ‘ie ook wat hoger op z’n wielen komt te staan.
I’m impressed again, wat Citroën alweder hier neerzet !
Dik, stoer en vet en toch strak en sober gelijnd.
Strakker alvast dan de DS 4 en DS 5 die getooid zijn met verschillende welvingen in de flanken.
Een typische Citroën-lijn ook met de oplopende gordellijn vanaf het 2° zijraambij (zie SM, Xantia, XM, C5 en C5 break versie 1.0)
En ook een weer erg origineel détail de wijze waarop het dak als spoiler doorloopt omheen de ditmaal bolvormige achteruit. Ditmaal dus geen concave achterruit ?
Banaal blijf ik het radiatorfront vinden met een seutig double chevron-logo centraal. Cool en expressiever was net het logo boven het front uitpriemend zoals alle grotere Citroëns vandaag.
Fijne motorisatie in het verschiet ook met 4×4 V6 2.0 en elektro. Nog leuker: mét hydropneumatische vering !!
Hamvraag blijft natuurlijk wie gaat deze kopen ?
Met het Metropolis-prototype hebben de Chinezen in sé gewerkt op een klassiek 3-volume limousine-slee-concept, kwestie van hun markt te bedienen. Chapeau, want met alle respect voor de nieuwe DS-design-taal en de Citroën-heritage (denk o.m. aan de concave achteruit cfr. CX, C6).
Maar Citroën bouwt geen 3-volume limousines a la Mercedes Lexus, Audi of … De originele ID/DS, de CX, de XM en de C6, ze hebben allen een 2-volume koets.
Heeft Parijs in deze het laken naar zich toegehaald en het Metropolis – concept vertaald naar een DS 9 – met 2-volume-koetswerk – voor de Europese markt ?
…en krijgt China toch nog de Metropolis / DS 9 met limousine-allures ??
@jodocus:
Hogerop liet je noteren dat het radiator-front met het centrale Citroën-logo eerder banaal oogt.
Bij nader toekijken tonen de foto’s evenwel een glaspartij voor het front. Dat zou wel eens een realisatie kunnen zijn van het met led’s uitgelichte front dat we eerder zagen op de concepten Revolt en Survolt..
Misschien toch wel fraai en herkenbaar in de achteruitkijkspiegel…
Laat maar komen als opvolger voor de C6 !
Moet zeggen dat die Fransen het wel aardig aanpakken. Was al fan van de DS3, maar deze concept mag er ook zeker zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).