Het gladde onderkantje van de McLaren P1 Concept [updated]

Auteur: , 44 Reacties

Bij een presentatie van de P1 Concept in het SLS Hotel te Beverly Hills, waar ook Jay Leno aanwezig was, ging de superbrit een heel eindje de lucht in. Krijgen we eindelijk eens een kijkje op de onderkant van de aanstaande supercar.

De verwachting is dat de P1 Concept zonder al te veel wijzigingen in productie zal gaan. De rijdende prototypes laten weinig verschil zien met het exemplaar waar we in Parijs omheen stonden te kwijlen, en dus zullen de meeste ingrepen voor een maximale downforce worden overgenomen. Denk aan een gigantische uitklapspoiler die 30 cm omhoog komt, maar misschien nog veel belangrijker: een vlakke bodem -van koolstofvezel- die aansluit op de enorme (nee, hij is niet gesmolten) diffuser om een vacuüm te creëren. Plakken aan de weg!

Het duurt niet lang meer voordat McLaren met de definitieve specs strooit. Tot nu toe weten we dat de P1 600 pk per ton krijgt. Niet verkeerd voor een auto die rond de 1.500 kg zal wegen, gokken we. De maximale downforce is 600 kg en de Cw-waarde bedraagt 0.34.

Een feestje vol potentiële klanten om de koperbruinoranje zie je HIER in beeld, dankzij de fotoinspanningen van Dirk A. Photography.

Update 14:30 – Zojuist heeft McLaren een paar camouflagefoto’s en een video van de P1 vrijgegeven. De gelikte foto’s, inclusief vlammende uitlaat, staan in deze gallery. Luisteren naar hoe de 3,8 liter V8 in de P1 klinkt doe je op autojunk!

44 reacties

Leuke techniek, de styling daarentegen…
@mcpeek: McLaren’s reactie op het gezaag dat ze de mp4-12c te braaf ontworpen hebben…
Het is echt een vette bak, alleen de voorkant klopt niet helemaal
600pk/ton, en hoeveel weegt dat ding?
1.400kg? Dan krijgen we een goeie 800pk in het achteronder?

De cw-waarde is nog behoorlijk goed voor 600kg downforce.
Een F1-auto heeft een cw van 0,7. Maar die produceert wel meer dan zijn eigen gewicht aan downforce bij 200km/h. (ondersteboven in een tunnelkoker)
Terwijl die 600kg wel pas geproduceerd zal worden bij 300km/h ofzo.
BTW: ik vind de diffuser er zeer vet uit zien, geen vierkantig gedoe maar vloeiende vormen :)
De P1 is geen beauty (die heeft Mclaren nooit gemaakt), maar ik vind hem wel mooi genoeg om zo in productie te gaan, vooral de organische vormen spreken mij aan.
@vale46:

De F1 vond ik anders echt wel een beauty. De SLR had ook wel iets. En de M6GT is een van de mooiste wagens ooit, getuige oa. het groot aantal kitcars dat er van bestaan.
En de mp4-12c valt ook best nog wel mee.
@Hupke: Nog nooit van gehoord, maar inderdaad, een prachtige auto!
@vale46: Gelukkig spreek jij voor jezelf en niet voor de èchte autoliefhebbers…
@lemans96: Verklaar je nader…
@vale46: Lijkt me duidelijk. Als je de Mc F1 ‘niet echt mooi’ vind, ben je verloren…
@vale46: 600kg is voor een straatauto wel gigantisch veel echter.

Sommige fabrikanten adverteren al enthousiast bij 50kg aan downforce nabij topsnelheid.

600 is immens. Serieus aerodynamica niveau. Volgens mij (beetje natte vinger) produceert zo’n Viper ACR ong een zelfde hoeveelheid en voor alle lompheid die een Viper representeert is dat apparaat echter wel ontiegelijk snel.

Racewagen aero niveau als je ’t mij vraagt.

(niet dat ik veel van aerodynamica op zich afweet, hoor. die shit is vaag)
Tont = ton?
@volvov70: nee hoor, das Autoblog-petjes taal ;)
@vale46: Oh, ik wist scootert en subwoofert bijv. maar tont is nieuw ;)
Hij zal helaas nooit in de schaduw van de f1 kunnen staan, die was toch in alles meer bijzonder. Dit is toch meer een normale supercar
Wat een dikke bak! Zo in productie nemen!
Waar de MP4-12C veelste saai vind, vind ik deze geweldig!! Laat maar komen hoor! Maar waarom word zelfs dit conceptmodel uitgevoerd met slicks? Verwijzing naar niet-straatlegale auto??
Toen ik hem voor het eerst op foto’s zag dacht ik: wat een gedrocht.. Maar eigenlijk zitten er wel prachtige lijnen in die auto.. Bijzonder ding.

Alleen wel veel referenties naar het McLaren logo!
Misschien niet mooeders mooiste, maar ik heb zo’n vermoeden dat deze P1 brandhout gaat maken van alles wat er nu en tegen dan op de markt is als het op trackracen aankomt. Wil zelfs best geloven dat de Zonda R z’n Ring-record gaat verbroken zien.
Vreemde achterzijde, vind ik. Zo’n vlakke bodemplaat wil ik ook wel, maar toch laat ik deze P1 staan, mijn voorkeur gaat naar de F1 GTR.
@toroloco: Als deze wagen dezelfde prestaties gaat leveren ten opzichte van al het andere wat momenteel rondrijdt als de F1, dan moet dit net zo’n icoon worden.

McLaren F1 was zeer bijzonder, hoop dat dit model de F1 van deze tijd wordt.
@epimetheus: De P1 lijkt mij minder hardcore te zijn dan de F1.
Kever en porsche hadden al een gladde onderkant eind 40er jaren, voor degene die dit bijzonder vinden
Boeiuh, Midas had al in 1988 een vlakke onderkant, ontworpen door Gordon Murray in de Brabham windtunnel. Moet ik helaas bij elke APK van de auto af schroeven.
http://s1094.photobucket.com/albums/i444/midasracer/My%20Midas%20Gold%20Convertible/?action=view&current=AUT_6132.jpg
De mainstream autobouwers hadden geen interesse in dergelijke verbeteringen, maar gelukkig dat er nog een aantal kleine autofabrikanten verder denken. Je hoeft dus geen supercar te kopen om een innovatieve auto te hebben.
@midasracer: Ik heb nooit gesnapt waarom zo weinig gewone auto’s fatsoenlijke bodemplaten hebben. Het is goed voor je aero-waardes en het beschermt je kwetsbare auto-ingewandjes ook nog wat.

En uiteindelijk is het alleen maar een plaat metaal die je eronder plakt. Geen raketwetenschap.
@bozewolf: Precies, die glasvezel dingen van mij heb ik geloof ik 350 euro voor betaald:
http//i1094.photobucket.com/albums/i444/midasracer/My%20Midas%20Gold%20Convertible/AUT_6132.jpg
Behalve besparing op het benzineverbruik, is het grondeffect nog veel interessanter. Die van mij geven ongeveer 30kg neerwaartse druk. Dat geeft veel meer grip dan ik had verwacht. Ik heb een keer met 130km/h een elandmanoevre moeten doen (blok beton op de weg). En het was alsof het ding op rails liep. Ongelooflijk gewoon voor een autootje van 730kg. Tegenwoordig is er ESP voor, maar hiermee werkt het ook prima.
Het is dan ook maar een concept he.
De voorkant van dit ding is zo mooi.
@GOD: Meningen verschillen. Ik vind die koplampen in de vorm van het logo een beetje geforceerd. Leuk detail, maar ik denk dat andere lampen het design meer tot hun recht lieten komen
@adyton:

Meningen verschillen dat klopt.
Alleen was dit geen mening anders had ik “ik vind” in de zinsconstructie gebruikt.
@GOD: Zo, dus blijkbaar bepaal jij dan in de autowereld wat mooi en niet mooi is…
niets mis met een gladde onderkant
Zeer vreemd object is dit…iig niet zo smoelloos als zijn voorganger!!
Logisch dat Jay Leno erbij is, hij was ook de eerste om in het prototype van de MP4-12C te mogen rijden.
gekke theorie:

zou het mogelijk zijn dat de deur twee scharnier opties heeft – in twee stadia kan openen – en dus toch weer een centrale bestuurder – een door mij genaamde 1+2

ze lijken geheimzinnig te doen over het interieur – dat kan gewoon voor de algemene tease zijn – maar wetenede dat dit de f1 opvolger is – met de relatief unieke ervaring – misschien zelfs identiteit – van een gecentreerde bestuurder – dat mensen willen weten waar de bestuurder zal zitten – houden ze deze informatie nog achterwege

maar ze weten wellicht ook dat fans puristen zijn en puristen zitten te wachten op een 1+2 – het zou vreemd zijn om een teleurstelling te teasen – en een 2zitter zou toch een milde teleurstelling zijn voor de fans

maybe i’m just being hopeful
@Pieter-Jan Catteeuw: Kijk eens naar de spy-shots. Daar zit de bestuurder duidelijk opzij en niet in het midden.
Ik denk niet dat ze deze auto veel willen vergelijken met de F1. Daar kunnen ze toch niet aan tippen. Dus zullen ze zo elementen weglaten om voor een eigen, nieuwe identiteit te zorgen. En dat is zeker niet slecht. Anders wordt het weer zo’n afkookseltje. Er zijn tenslotte al genoeg jaren gepasseerd ondertussen.
Als je mag kiezen tussen een Ferrari, Lamborghini en deze McLaren, is de keuze snel gemaakt. Wat is die McLaren verschrikkelijk lelijk!!!!!!
vind hem als een van de weinige mooi!
@bmwe46csl: Nee hoor, ik ook. :)
McLaren F1 blijft mijn favoriet
maar ook deze vind ik nu al heerlijk!
Vorige week nog een dag of 5 in dat hotel geslapen. Heb dit helaas net gemist. Wel een prima plek om wat leuke autos te zien van de gasten die er verblijven.
het vermogen blijft onder de 1.000pk
de motor is in de basis dezelfde V8 als van de MP-4/12C
het meest aannemelijk is 940-960pk
en het gewicht gaat fors onder dat van de concurrentie (Porsche 918 en Enzo opvolger) blijven, ruim onder de 1.500kg
Heeft iemand een idee va hoe snel deze McLaren P1 zal kunnen rijden? Hij ziet me er zo aërodinamisch uit en zo krachtig (ze zeggen een 1000 pk v8? ja toch?) uit dat hij wel een Veyron SuperSport moetn verslaan, of minimum een ‘gewone’ Veyron 16.4 met 407km/u..
Zo’n vette lijnen heb ik nog nooit gezien. Ik schat 2 miljoen euro voor zo’n auto dealerprijs :p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).