Het Saab-museum is gered van de ondergang

Auteur: , 24 Reacties

Driewerf hoera voor de gemeente Trollhättan, Saab AB en de Wallenberg Foundation. Deze partijen willen namelijk 28 miljoen Zweedse kronen (€3.18 mio) voor het inmiddels veelbesproken Saab-museum neerleggen. Wat er ook met de restanten van het overleden merk gebeurt, de collectie van bijzondere Saabs blijft in Zweden.

De drie aangestelde curatoren die zoveel mogelijk euro’s uit het failliete Saab zullen te trekken, sloten niet uit dat de collectie stuk voor stuk verkocht zou worden. zolang er maar geld binnenkwam, de opkopende partij was onbelangrijk. Ook als dat zou betekenen dat het Saab-museum hierdoor in zijn geheel zou verdwijnen. En terwijl de burgemeester van Trollhättan eerder aangaf geen heil te zien in het investeren in het Saab-museum (“scholen en zorg gaan voor“) leek het er op dat er een einde kwam aan de Saab-heritage. 109 pronkstukken voor eeuwig niet meer bij elkaar.

Maar zowel Saab AB (defensieconcern) als de Walllenberg Foundation (van de Wallenbergjes die in Scania hebben geïnvesteerd) zijn bereid met een aardig bedrag over de brug te komen, waardoor de gemeente Trollhättan ook interesse heeft om mee te doen en op te draaien voor de running costs van het museum. Ook de provincie Västragötalandsregionen zal daar een deel van financieren. Netjes. En voor alle Saab-liefhebbers een mooie opsteker in nare tijden. (via SaabsUnited)

Eén van de auto’s uit het museum: De Saab 9-3 SS Racing Edition van Peter Wallenberg. Jep, de Wallenberg-familie heeft duidelijk een band met Saab.

Photocredit - Jörgen Trued

Hieronder een selectie van de auto’s in het museum. Zet een bezoekje aan deze Saab-smullerij dus maar in uw roadtripagenda.24 reacties

Trollhättan? Echt waar?
Nou toch leuk om te zien dat het museum toch gered is. Maar toch blijft het jammer dat het Victor niet is gelukt om saab levend te houden..
Da’s wel goed nieuws.
Erg leuk nieuws!

Ik wacht nog op goed nieuws uit Turkije…

(Ja, ik weet het, dromen zijn bedrog maar je weet nooit! :D)
Goed dat het daar blijft en dat de collectie bij elkaar blijft. De plaatselijke Saab dealer hier heeft net een smetteloze 94 gekocht. Echt in showroomstaat wel een gaaf ding.
@E34M5Touring: Een Saab 94? Er bestaat wel een Saab 9-4x, maar da’s een concept, als ik het goed heb. Zal wel vreemd zijn, die dealer.
@theblackstig: er zijn er 64 van gemaakt/ verkocht hoor.
@theblackstig: Sorry een 96, excuses ben niet helemaal thuis in die nummers
Yes! Goed nieuws voor Saab- en autoliefhebbers!
@Svenska_Aeroplan_AB: haha, zo klinkt het net of een Saabliefhebber iets anders is dan een autoliefhebber…
@gerard1710: oeps… Maar vond ‘Saabliefhebbers en autoliefhebbers in het algemeen’ wat te lang… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik had al zo’n vermoeden… ;)
En toen er in 1 keer een cadillac bls, en ja ik weet dat het eigenlijk een verbouwde 9-3 is.
Verdorie gaat die James Bond Saab aan mijn neus voorbij,en ik had zulke leuke plannen met die mitrailleurs voorin ;)
Wauw! Wat geweldig goed nieuws! Ben zelf een Saab-liefhebber, dit jaar voor de zoveelste maal naar Zweden toe, en natuurlijk nogmaals genieten van het Saab Bil Museet! :D
-edit: check!-
Ontopic: super goed nieuws! Blij die collectie samen blijft!
@sakke: “super goed nieuws! Blij die collectie samen blijft!”
Als we dan toch gaan lopen zeiken….
Haha, tuurlijk maak ik zelf een fout! Slecht gezeikt van mij daar..
Dat museum zorgt toch ook voor bekendheid en een stukje werkgelegenheid in ‘Trollywood’.
Vist die Louwman toch nog iets achter het net :p
Goeie zaak dit!
Saab AB? Saab autoblog? is dat van robbie?
Nice :)
Ik ben blij dat dit museum blijft bestaan. Hierdoor blijft het merk toch wat meer in leven dan wanneer de modellen verspreid zouden raken over de hele aardkloot.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).