Hoe regel je een parkeervergunning in jóúw gemeente?

Auteur: , 61 Reacties

Hoe verder je in de buurt van de Randstad komt, hoe groter de kans dat je een parkeervergunning moet aanschaffen, maar ook in de centra van steden in de periferie ontkom je er niet aan. Er zijn tussen gemeenten grote lokale verschillen in de klantvriendelijkheid (en prijs). Is het bij jou goed geregeld?

Je zou denken dat je als gemeente in deze moderne tijd meegaat, en tegelijk de efficiency opkrikt en de personeelskosten drukt door veel zaken waarvoor je vroeger op het stadskantoor langs moest komen nu online te regelen. Gelukkig wordt hier al veel gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld bij gemeenteinschrijvingen.

Er zijn echter nog steeds steden die liever een log ambtenarenapparaat aan het werk houden, en doorgaans zijn dit ook de steden die niet zo vriendelijk tegenover de automobilist staan. Een goed voorbeeld hiervan is onze hoofdstad, waar je zelfs voor een tijdelijke wijziging op een gemeentekantoor moet komen opdraven, met openingstijden van 10 to 16u.

Zak je een uurtje zuidelijker, naar Rotterdam, dan kan het ineens een heel stuk simpeler, en geheel online. Deze regionale verschillen zijn ook Minister Plasterk van Binnenlandse Funk Zaken (tussen 2 ministerschappen door nog even kamerlid) opgevallen, en hij probeert nu het aanvragen en overzetten van een parkeervergunning te stroomlijnen.

Terecht natuurlijk, want dikke stapels papieren zijn kenmerkend voor logge bureaucratieën die alleen maar gericht zijn op werkverschaffing. Veel gemeenten zeggen bijvoorbeeld nog een kopie van een kentekenbewijs of een uittreksel uit de GBA nodig te hebben, terwijl dit allemaal in hun eigen administratie (of die van de RDW) te vinden is.

Dit idee komt niet vanzelf: het werd aangedragen door Actal, een adviesorgaan dat de regeldruk moet verminderen. Klinkt paradoxaal, maar dit is een particulier bedrijf, en geen overheidsinstantie.

Maar terug naar de beginvraag: heeft jouw gemeente het goed voor elkaar, of word je nog met allerlei kleinigheidjes opgezadeld? Of woon je in Beerta en is dit hele verhaal voor jou niet aan de orde?61 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Centrum Groningen-stad, op de bonne foye de gemeente binnen gelopen en vijf minuten later voor minder dan 200,- een parkeervergunning voor 1 jaar voor ongeveer overal in de Binnenstad.

Zo kan het ook.
@Stefje: ok..je moet er maar voor willen betalen…voor Groningen that is ^^
@Stefje: en 15km hebben ze nog nooit gehoord van betaald parkeren, laat staan vergunningen….
En daar woon ik.
Ik woon in de hoofdstad, maar ik heb zelf geen auto. Hoe spijtig ook neem ik het openbaar vervoer naar m’n ouders. Een auto is financieel niet haalbaar als ie 4 dagen in de maand rijdt en de rest van de tijd stilstaat. Volgens mij zit er bij mijn appartement een parkeerplaats, of die kan ik aanvragen.. Zoiets. Maar wat ben je kwijt aan een parkeervergunning in Amsterdam?
@ferrari250gto: Ik betaal ongeveer €180 per half jaar in Amsterdam centrum
Parkeervergunning in Amsterdam? ..

……………………………………..________
………………………………,.-‘”……………….“~.,
………………………..,.-”……………………………..“-.,
…………………….,/………………………………………..”:,
…………………,?………………………………………………\,
………………./…………………………………………………..,}
……………../………………………………………………,:`^`..}
……………/……………………………………………,:”………/
…………..?…..__…………………………………..:`………../
…………./__.(…..“~-,_…………………………,:`………./
………../(_….”~,_……..“~,_………………..,:`…….._/
……….{.._$;_……”=,_…….“-,_…….,.-~-,},.~”;/….}
………..((…..*~_…….”=-._……“;,,./`…./”…………../
…,,,___.\`~,……“~.,………………..`…..}…………../
…………(….`=-,,…….`……………………(……;_,,-”
…………/.`~,……`-………………………….\……/\
………….\`~.*-,……………………………….|,./…..\,__
,,_……….}.>-._\……………………………..|…………..`=~-,
…..`=~-,_\_……`\,……………………………\
……………….`=~-,,.\,………………………….\
…………………………..`:,,………………………`\…………..__
……………………………….`=-,……………….,%`>–==“
…………………………………._\……….._,-%…….`\
……………………………..,<`.._|_,-&“…………….`\
1) Ga naar het platteland
2) Koop een huis met een groot erf
3) Parkeer je auto’s op je eigen erf
4) Of waar dan ook in of rond het dorp


5) En als je naar een stad moet, nooit betalen voor parkeren.
De kans dat je een bon krijgt is niet zo groot.
En als je hem een keer wel krijgt, is het goedkoper dan per keer betalen voor parkeren.
Zie het als een soort van valet-parking met een gokje.
Je hoeft in ieder geval nooit naar een automaat te lopen.
De factuur komt vanzelf thuis.
Alleen jammer dat ze je auto nooit even poetsen.
@zdev: en hoe meer zielen meedoen met dit stille protest tegen de parkeermaffia, hoe minder de kans dat iedereen een bon krijgt. We outnumber them!
@zdev: Mmmhhh, mijn ervaring is precies het tegenovergestelde. Ik betaal liever want je kunt je kont niet keren of je hebt een bon te pakken. Ik weet niet waar jij woont maar ondergetekende woont in Groningen en wij zijn gezegend met parkeerwachters…op scooters…en volgens mij werken ze op commisie (grapje, zoals een boer-kies-pijn grapjes maakt)
@BrutaalAapje: ik parkeer heel vaak in Groningen. Twee keer per week een uur zeker. Kwestie van de goede plekjes zoeken ;)

Betalen voor parkeren zou me €2,20 per uur * 2 * 52 = €228,80 kosten per jaar.
Een bon kost €60. Ik vang er gemiddeld 2 a 3 per jaar. €180 euro.

Maar ik doe het niet om geld te besparen maar uit principe. Gemeenten misbruiken parkeerinkomsten om er de kas mee te vullen, omdat ze teveel geld uitgeven aan onnodige zaken waar de automobilist niets aan heeft.

Zeker in Groningen toen GroenLinks-heks Karin Dekker (wacht ff, vieze smaak ineens, ff mond spoelen) er nog de scepter zwaaide, was er ordinaire haat tegen auto’s, en werd alles wat met autorijden te maken had tegengewerkt, maar het geld van de automobilist kon ze wel goed gebruiken. Hypocriete domme troela, en helaas liepen al die ambtenaren als lemmings mee.

Zulk gedrag van een overheid die zich tegen haar eigen burgers keert vraagt op zijn minst om burgerlijke ongehoorzaamheid.
@zdev: Je hebt wel gelijk in deze: de geijkte plekken worden continue bezocht door de parkeerwacht-nazies. Misschien dat dit de reden is dat ik altijd ‘mazzel’ heb. De laatste jaren houdt ik me gewoon aan de regels. Niet alleen kwa parkeren maar met alles. Scheelt zoveel geld en stess. Wanneer ik in de stad moet zijn probeer ik zoveel mogelijk de fiets (WAT??!! *SPUUG* *SPUUG*) te pakken. Ook beter voor de gezondheid. De lol van het autorijden is verdwenen. De motor brengt uiteraard nog wel steeds een vette smile op mijn gezicht! ;-)
@zdev: aan de Bornholmstraat heb je geen vergunning nodig en hoef je niet te betalen. ;)
@awesome: En als je lang genoeg blijft kan je meteen een wip maken.
@sir_smokalot: brrrr, dan nog liever een schaap!
@zdev: nou start een fonds waar mensen z’n parkeergeld op storten en als er dan ooit iemand een boete krijgt wordt die daarvan betaald!
Leeuwarden, top geregeld. Binnen 10 minuten sta je buiten met de vergunning op zak.
Bij ons in het dorp is het 5min werk. 48,- voor een heel jaar parkeren. Ook in de stad, kan met die vergunning 50m van huis parkeren!
@E34M5Touring: LOCHEM jonguh!! Zoals je broertje zou zeggen ;)
@roberto: Hahaha, klopt, hij komt de 22e Dec weer naar NL voor kerst en oud en nieuw.
@E34M5Touring: Ik zal hem dan is bellen, ik heb alleen nog maar zijn NL nummer. Dat wordt dronken vliegen :P
@roberto: Hij oefent de laatste tijd weer met dronken zijn, dus het vliegen is maar een kleine stap :) . Denk dat ie nog wel contact opneemt, hij heeft allemaal plannen!
@E34M5Touring: haha, ja ik heb hem sinds de zomer niet meer gesproken, en moet zeker met hem ff een pilsje/wodkaatje drinken
We zijn dus zo suf en murw gemaakt, dat we dit soort zaken gewoon accepteren en betalen.
En verder niet meer nadenken.
Ik heb hier altijd maar 1 vraag bij : WAAROM BETAAL IK WEGENBELASTING?
@desjonnies: Die betaal je niet…
(Dat noemen ze tegenwoordig heel slim Houderschapsbelasting.)
Bij ons in de “stad” Muiden (bij A’dam) is het ook goed geregeld. Het duurder ongeveer 5 minuten om een vergunning te krijgen en een bezoekerskaart totale kosten 150 euro per jaar! Extra bonus = alleen mensen met vergunning mogen in het centrum parkeren alle toeristen mogen hun auto bij P&R neerzetten en betalen! Zo doe je dat, bewoners eerst!
Niet zoals in Amsterdam, toen ik in de pijp woonde wachttijd 4-5jaar moest ik eerst 6 maanden in zuid parkeren overloop vergunning, ik had 4 jaar “gespaard”. En vervolgens kon ik nog nergens parkeren omdat alle toeristen zo graag de Albert kuip willen zien!
Ik moet voor elk klein kut dingetje naar de (gloednieuwe & peperdure stads’huis'[eerder hotel], maar daar niet van), waar het natuurlijk bomvol zit met … nou in ieder geval zijn ’t geen Nederlanders, die volgens mij rechtstreeks van een piratenboot afkomen..
Als je dan uiteindelijk als een beest in de rij aan de beurt bent, krijg je te maken met een ontiegelijk lelijke, vadsige stomme chagrijnige muts die er helemaal geen zin in hebt..
Uiteraard moet je daar vrij voor nemen, want zoals vermeld in het artikel, werktijden zijn 11u tot 2u smiddags, en vrijdag gewoon niet…….
Dus ja, digitaliseer die pleurisbende z.s.m. gaarne….
@kaasboerin: Heb het hier overigens over achterstandsstad Zaandam (beter bekend als Zaanbabwe).
@kaasboerin: ah..een zaankanter, ik ben Zaandijker van geboorte en in a’dam opgegroeid.
@Megakix: nice, dus jij snapt wel wat ik bedoel ;D
Ben er geboren en getogen.. Helaas zit ik er nog steeds.
Doe dus iets niet goed ;/
@kaasboerin: stinkstad, dat Zaanstad, really ! Wat ik me nog kan herinneren, is de hoeveelheid negers (seedorfjes, lex-goudsmitjes en ander gespuis) in Zaandstad. Is dat nog steeds zo ? Of is het juist extra ‘lekker volgelopen’ daar ? :)
@Megakix: Dacht vroeger dat het absoluut niet erger kon maar amper NL’ers meer te bekennen..
En ’s ochtens op weg naar werk ben ik vrijwel de enige…..
Polen roemenen, doordat ze flats neerhalen in de bijlmer nu ook vol met dat..
Wekelijkse basis word er wel iemand neergestoken om een peuk..
Etc etc………….
@kaasboerin: jemmerlijke bende dus ! En Opstelten maar zeggen dat veiligheid zo lekker gaat in Nederland…Sommige politici mogen ze direkt in het gevang gooien; even nadenken over hun positieve-leugenarij.
@kaasboerin: volgens mij ging het in deze niet WIE je tegenkomt in het gemeentehuis. Advies: verhuis naar de Maan. Daar ben jij de enige bewoner èn allochtoon in één.
-edit: nutteloze bijdrage-
Trut een useloze bijdrage? Fair enough.
@kaasboerin: We houden er van als de reagurders zich enigszins volwassen gedragen. Dit vooral om complete off-topic discussies te vermijden. Fyi.
@kaasboerin: trut is dan ook met ‘dt’… ^^
Hardinxveld-Giessendam, op de rand van de Randstad, centraal, geen parkeertarieven.. nee nergens last van!
In mijn straat en wijk in Almere-stad geen parkeerproblemen/blauwe zones/betaald parkeren, daar de meeste woningen een garage hebben als ook parkeren op eigen terrein/voortuin. Cabrio in de garage en 2 wagens op erf.Zodoende blijven de parkeervakken langs de weg voldoende vrij voor visite en bij verjaardagen.Woonde eerst 10km verderop in ’t Gooi en daar is een huis met garage onbetaalbaar en had altijd parkeerproblemen. Betaald of niet.
In spijkenisse kost het je behalve het wachten (nog) niks…
@rednasnamsob: Alleen je bezoek betaalt.
Mijn voorruit moet clean zijn dus betaal gem. drie boetes per maand.
@CL65:
Lag dan het kaartje op je dashboard.
Dan blijft je ruit schoon.
In Amstelveen kost een bewonersparkeervergunning 100 Euri’s voor de eerste auto en nog eens 160 Euri’s voor een eventuele tweede auto. Dan kun je ook nog een of twee bezoekersvergunningen kopen a 75 Euro per stuk – tenzij je heel vaak bezoek overdag krijgt is dat per uur een flinke uitgave, maar heeft dan weer als voordeel dat niet zomaar iedereen mag parkeren (hoewel, wanneer heb ik voor het laatst een parkeercontroleur bij mij in de straat gezien?)

Voor het wijzigen van het kenteken moet ik inderdaad naar het gemeentehuis, gewapend met legitimatie en kentekenbewijs of berijdersverklaring. Wachttijd: afhankelijk van de drukte, maar als je eenmaal aan de beurt bent is het in een paar minuten gedaan.

Per bewonersvergunning kan ik twee kentekens registreren op het gemeentehuis, en op de internetsite van de gemeente kan ik vervolgens de een of de ander activeren (om het simpel te houden gaat dat niet met DigiD maar met een afzonderlijk inlogcode). Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet.
@potver7: Laatst wilde een parkeerprutscontroleur mij bekeuren, terwijl ik in de rij stond voor de parkeerautomaat om een kaartje te kopen.

zucht.
Ik heb geen idee. Bij ons heb je dit soort onzin niet :-)
Hier in Hengelo opperen ze om een straat bij het centrum te trekken en nog voor ook maar énige bewoner van die straat überhaupt z’n beklag kan doen, staan er al van die palen t.b.v. een betaalde parkeerzone in de straat, waardoor piet en truus, die al 25 jaar in die straat wonen op ongeveer een volle kilometer hemelsbreed van het centrum, ineens duur moeten gaan betalen om hun auto voor hun eigen huis te kunnen parkeren.

En vervolgens komen ze erachter dat ze dit niet online kunnen regelen, terwijl op de website van Gemeente Hengelo vrolijk staat dat dat wél kan maar het systeem fungeert al twee jaar niet, dus moeten ze naar het loket. Waar altijd, hoelaat of vroeg je ook komt, een rij staat van hier tot Tokio en ze je vrolijk een uur laten wachten ‘omdat ze ineens om 12.30u lunchpauze hebben en het ze geen ene fuck interesseert dat jij een halve dag vrij hebt genomen en door het éxtra wachten je baan op het spel zet omdat je doordat die typmuts niet even 10 minuutjes kan wachten een uur later dan afgesproken op je werk komt.

Goed geregeld ? Gemeente zegt van wel, men verwacht het ook, maar het is gewoon ruk. We zitten in 2012, bijna 2013, maar 60% van het ’s Neerlandse volk snapt geen ruk van internet’.

Assumption is the mother of all fuck-ups.

Zo … ik moet columns gaan schrijven :P
@JaxDryke: btw, dit is niet mij overkomen, maar een vriend van mij (en zijn vrouw) .. ze hebben na 6mnd maar een garagebox in de buurt gehuurd voor 8e per maand om daar hun auto in te parkeren, van iemand die in een appartement woont in de binnenstad en geen auto heeft.

Scheelt toch 58 euro t.o.v. de ‘normale’ manier.
@JaxDryke: 8 ekkies… Ik betaal ongeveer 70 p.m. voor mijn plek in de garage…
@sir_smokalot: ja, maar jij woont niet in Twente :P
@JaxDryke: Niet? Dacht het wel..
Nou Maastricht zuigt!

Na jaren van parkeren in de brusselsestraat hebben zij ineens besloten dat we daar niet meer mogen parkeren, dat is nu voor vergunninghouders. Niemand heeft bericht gehad over deze wijziging en er staan geen andere borden die dit aangeven.

Ik heb mooi een boete gekregen zonder waarschuwing..HOPPAA
@gnuur: Ze moeten die miljoenen om naar kampers te gooien ergens vandaan halen natuurlijk :s
@gnuur:
iemand moet dat miljoen voor die kampers toch ophoesten?
@desjonnies: Druk eens wat vaker op F5 joh ;-)
je komt toch ergens ‘dichter’ in de buurt?
En je gaat ‘verder’ weg..
Leusden = VAG = NERGENS betalen :). VAG dreigt ff en de wethoudertjes knikken, kruipen en likken…
op voorwaarde dat ieder voertuig een tracker heeft kan je automatisch parkeerplaatsen controleren
Geen idee, die heb ik hier niet nodig ondanks dat ik op 3km van de Coolsingel woon….
Parkeer vergunning? Ik geloof niet dat ze hier van zoiets gehoord hebben, maar ik kan het invoeren voor mijn gasten als ze op mijn grond willen parkeren.
Voor mijn auto zou ik een carte de riverain aan kunnen vragen, iets wat echter totaal geen nut heeft. Betaald parkeren geldt van maandag t/m zaterdag van 9 tot 17. Op doordeweekse dagen ben ik voor 9 weg en na 17 terug, dus kan ik de auto gratis in de buurt van mijn huis neerzetten. In de weekenden hem gratis aan de rand van de stadsring parkeren en vijf minuten lopen naar huis. Te veel moeite om dan nog eens zo’n kaart te regelen, ik loop wel even.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).