Hoeveel teveel betaal jij voor brandstof?

Auteur: , 80 Reacties

Leuk dingetje van de Britten. Zij hebben onderzoek gedaan naar brandstofprijzen. Daarbij hebben ze in een kek online rekenmachientje alle brandstof(advies)prijzen van over de hele wereld gestopt. Intikken wat je betaalt, hoe groot je tank is en dan erachter komen hoe hard Shell/Dijsselbloem&Weekers je echt naaien.

Klagen en jammeren over brandstofprijzen tekent de moderne westerse wereld. Ook in Groot-Brittannië zijn ze er dol op. Daar wel een iets pro-actievere houding. Ze hebben een en ander uitgezocht; hoe liggen de verschillen in brandstofprijzen wereldwijd en zijn oliemaatschappijen continue met de prijzen aan het spelen? Om de eerste vraag te beantwoorden is DIT handige brandstof rekenmachientje in elkaar gezet. Voor de tweede vraag was enig onderzoek nodig. Uiteindelijke conclusie: NEE.

Hoewel bij iedere onzekerheid op de olie-markt de brandstofprijs door het dak lijkt te schieten valt het spelen met prijzen mee. Evenmin stellen Shell, BP, Gulf, enzovoort de prijzen veel later naar beneden bij als de olieprijs daalt. Het is een gevoel dat bij de consument heerst maar wat in de berekeningen geen stand houdt.

Dan blijft over: hier verzamelt de overheid jaarlijks 10 miljard aan belastingen op brandstof. Een litertje ruwe olie is niet goedkoop maar na raffineren en onder pompstations verdelen verdubbelen accijns en BTW de prijs nog eens voor het in je tank zit. Dat werkt

Precies het tegenovergestelde gebeurt in Venezuela. Daar spuit in redelijke hoeveelheden zwart goud uit de grond en subsidieert de overheid juist brandstof.

Daarmee hebben we meteen de twee uitersten van de wereld te pakken: Nederland en Venezuela. De enige ontbrekende landen die ook altijd hoog scoren: Noorwegen en Turkije. Tegelijkertijd is ook het Midden-Oosten buiten beschouwing gelaten. Om te veel jaloezie te voorkomen? Dan gebruik je de lijst verkeerd. Dit is het ideale instrument om je volgende vakantie-bestemming te bepalen. Huur een leuke auto en besteed kostbare euro’s aan goedkope benzine.

Brandstofprijzen verdeling80 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Brazil thats what we need
@lamborghini: Niet alleen de benzine uit Brazilië..
@Brutus: Nope, Venezuela we need! € 0,01/liter
Kwaliteit zal wel niet overal hetzelfde zijn. Terwijl ik hier mn tank vul met Euro 98 vult iemand in Venezuela z’n tank met octaan 80 en een hoop takjes…
@pleiades: dat valt reuze mee, en wat heb je nou liever? Een liter “goede” peut of 20 liter (volgens jou veel slechtere) normale benzine.
@lambo4all: Ik bedoel alleen te zeggen dat ze waarschijnlijk niet de kwaliteit in acht genomen hebben. En het octaangetal ook buiten beschouwing gelaten hebben. Zo is in West Europa 95 het laagste octaan en in Amerika 90/91.
@pleiades: Dat is niet helemaal juist. In Duitsland kun je gewoon Euro90 tanken, en dat is toch echt West-Europa. Sterker nog, die pomp staat op 5 minuten van Nederland.
@CapsLock: Alleen jammer dat Duitsland onder Centraal-Europa valt.
@pleiades: Zoals ik al zei: Die pomp staat op 5 minuten van Nederland. Vanaf Hardenberg 5 minuten naar het oosten rijden en je bent er. Dat noem ik gewoon West-Europa.
@lambo4all: liever goede peut. Maar als mijn verdediging is het zo dat de boxers niet zo van 95 of 97 (Shell V-Power, Total Excellium etc.) houden. Er komt minimaal 98 in en nog liever 100.
@pleiades: onzin, in Rotterdam wordt alles in een en dezelfde tank gemieterd…
@C220AMG: hoe verklaar je de verschillen tussen bijvoorbeeld V-Power en ‘normale’ 95 van bijvoorbeeld de Tango dan?
@RRenault: het gaat mij hier vooral het verschil dat veel mensen maken tussen kwaliteit van verschillende merken… Wat er exact gebeurt met v-power e.d. weet ik niet. Maar kwaliteit tussen Shell of onbekend merk is gewoon hetzelfde, bij normale brandstof.
Okee, brandstof is hier duur, maar is in dit model ook gekeken naar zaken als inkomen en kosten voor levensonderhoud? Ik verwacht niet dat de levensstandaard in landen met een heel lage brandstofprijs, zoals bv Roemenië, heel veel hoger ligt dan hier.
@moveyourmind: Wat een onzin. Als of wij hier, dankzij die achterlijk hoge belastingen op ALLES, zo’n o-n-t-z-e-t-t-e-n-d veel betere welvaart genieten.
Vergeet even niet dat het bedrijven als de Shell, Unilever en de algehele goede handelsgeest daarvoor verantwoordelijk zijn. Onze overheid presteert het om, ondanks de vele miljarden belastingen die zij van dergelijke bedrijvigheid EN haar werkende burgers eisen, er als nog een puinzooi van te maken…
Nederland is gewoon schofterig duur v.w.b. haar brandstofprijzen.
@lemans96: Jij wilt zeggen dat wij het hier slechter hebben dan in Roemenië? Qua vrouwen wel ja, maar dat is dan ook het enige.
@lemans96: ja, ik durf met droge ogen te beweren dat we het hier in Nederland over het algemeen nog steeds erg goed hebben. Zo goed zelfs dat we ons de ogen uit de kop zouden moeten schamen over de heersende ontevredenheid. Dat het minder aan het worden is zie ik ook wel, maar zolang je te vreten hebt en je een dak boven je hooft hebt is er geen reden om moord en brand te schreeuwen.
@moveyourmind: precies! Zie het lijstje: de rijke, welvarende landen staan bovenaan (behalve Griekenland dan misschien…) en de arme ‘daar-wil-je-nog-niet-dood-gevonden-worden’ landen onderaan… Conclusie: hoe duurder de benzine, hoe beter je af bent!
@moveyourmind: ONDANKS onze welvaart, maakt onze overheid er een zooitje van. Nogmaals, voor hen die dit maar niet kunnen of willen begrijpen, het is dankzij onze multinationals en onze goede handelsgeest dat ons land zo welvarend is.
Onze overheid, die 1 op 1 de oorzaak is van de schofterige brnadstofprijzen, dragen daar NIETS aan bij. Eerder het tegenovergestelde. Zo heeft de geschiedenis al ettelijke malen laten zien dat belastingVERLAGINGEN de economie juist een flinke boost zouden geven maar onze overheid, die verslaafd is aan hoge belastinginkomsten als een junk aan heroïne, zal deze logica altijd afwijzen en haar burgers steeds verder proberen uit te zuigen…
Noorwegen heeft op het moment een adviesprijs van 1,986 voor een liter euro 95.
Wordt leuk komende zomer met mijn auto die 1:10 loopt op z’n zuinigst :’)
@metalmike: moet haast wel een leuk bakkie wezen!
@ej20g: Dat beest van mij doet ook 1 op11.. (met mij achter het stuur tenminste)

met andere woorden.. wees voorbereid op een teleurstelling xD
@dennisr: Misschien tijd om dat gat in de tank eens te dichten?
@sdk16420: mehh, 4 versnellingen.. tijd voor een andere versnellingsbak dus ;)
@dennisr: haha bedankt voor de tip. Aan de andere kant, ook al heb ik niks met VW, jouw auto vind ik een fantastisch ding! Met mijn voet ga ik straks helaas gemiddeld 1 op 8 doen maar daar krijg ik ook een hoop voor terug.:)
@ej20g: ah, dank :D

maakt me nieuwsgierig..
ah, ik gok op Subaru :P
@dennisr: Subaru Impreza GT Turbo.:) Duurt nog eventjes maar ik spaar me rot. Gelukkig dat een vriend van me al een exemplaar heeft. Dat voedt de verslaving enigszins. Het wordt wel zeker weten een RHD. Voorkeuren.:)
@ej20g: Gegarandeerd plezier! RHD hoort er een beetje bij he in die scene.. helemaal eens met die voorkeur!

Ik ben traag ook aan het sparen voor de auto die ik over een aantal jaar wil gaan kopen.. BMW E46 M3.. mooiste bmw ever.. :D prachtbak.. over paar jaar is het verkering technisch wel te doen, vandaar :P
@dennisr: exact mijn idee! In Nederland zijn RHD Impreza’s niet populair. Dat betekend dus dat ze zeldzaam zijn en dat vind ik gewoon genieten.

Ook een leuke auto! Vooral het geluid is verslavend en daarnaast in mijn ogen na de E30 gewoon de mooiste M3. Hopelijk wel een handbak toch?
@ej20g:

Ik denk dat wanneer jij een scooby hebt dat je meer aan de 1:6, 1:7 moet gaan schatten. Geloof me, 1:8 ga je in elk geval niet redden ;)
@jack_abarth: het kan hoor. Het worden vooral snelwegkilometers en dan is gemiddeld 1 op 8 wel te doen. maar je hebt gelijk, in de stad wordt het meer 1 op 6/7. Komt ook nog bij dat ik waarschijnlijk net als mijn ouders een zware voet zal hebben.:)
@ej20g: Tuurlijk een handbak! kan ik zelf! :D :P
@ej20g: Volkswagen T2
@metalmike: lachen man! Leuke wagentjes.
@metalmike: En zuipen doet zo’n motor hier in de bergen.
@metalmike: 1:6 ik ben de trotse winnaar…. Not! Echt kolere zo’n onzuinige wagen, benzine prijzen in NL maken het mij niet makkelijk :-)
@metalmike: 1 op 9 bij mn best doen en 1 op 6,6 met leuke ritjes. Ach het is te doen. Autorijden kost gewoon geld.
@michelyman: 1 op 3, met geduld 1 op 4, ik ben hier de winnaar!
haha, maar is wel op gas dus valt wel mee
@Jaapferrari: Een Ferrari op gas joh.. Grapje!
Hoe goed is die calculator als ie al aangeeft dat het 3 zoveel meer zou kosten in Nederland als het geselecteerde land op Nederland staat? :P

Nee hoor… Begrijp het wel. Het wordt daar berekent met het gemiddelde bij de calculator bekend. Wel grappig dingetje verder
@quincy: 3,53 verschil op een tank van 82 liter, dus niet 3,53 verschil per liter.
Nou jongens.. het was gezellig.. ik heb een lange reis voor de boeg..

http://www.buddy-icons.info/img/smile/1424.gif
Brasiiillll, lalalalalalala!
@dennisr: Doei!
En Turkije dan?!
@VWTouran75: ik snap het ook niet want turkije kost het nog meer dan nederland. miss paste het niet in de grafiek haha
@VWTouran75: en indië en kaap verdië en swaziland en … .
begrijp je mijn punt?
@4991: swaziland is het omgerekend een euro, gewoon zuid-afrika dus
@4991: Ik begrijp je punt. Maar, Turkije is zeker weten wel een van de duurste landen op dit moment, als het gaat om benzine.
@VWTouran75: so what? er bestaan er wel duurdere landen dan turkije die er niet tussen staan
Waar staat de VS?
Populistisch lijstje over iets wat we al lang wisten.
@Hubert: Zout toch op met je ‘populisme’ dooddoenert, dat is zooo 2009.
Feit blijft dat wij hollandse burgers gewoon mega genaaid worden door onze eeuwig inhalige overheid.
Het fnuikende is dat er, ook hier op een blog waar men pretendeert gepassioneerde autoliefhebbers te zijn, maar bar weinig mensen zijn die het werkelijk grondig oneens zijn met diezelfde crimineel inhalige overheid ! Het lijkt of men het allemaal maar best vind of zoiets heeft van: ‘Ach, we kunnen d’r toch niks an doen’.
Het is die apathische gelatenheid die er JUIST voor zorgt dat uitzuig-Den Haag lekker door kan gaan met het grenzeloos verhogen van de belastingen en accijnzen aan de pomp. Sta daar even bij stil mensen…
@lemans96: misschien zijn zo weinig mensen het ermee oneens omdat die wel snappen hoe het leven werkt… Wil je weinig belasting betalen? Ga lekker naar Syrië ofzo! Maar dan ook niet zeuren als je afgeknalt wordt om je mening of niks te eten hebt… Maarja, wel lekker goedkoop tanken jongen!
@Svenska_Aeroplan_AB: Speciaal nog één keer voor jou bekrompen wereldbeeld: Het zijn niet onze hoge belastingen die voor onze hoge welvaart hebben gezorgd.
De kans dat je in ons land word afgeknald(of doodgetrapt) word hier steeds groter en groter ONDANKS jou wil om hoge belastingen te betalen…
@lemans96: Maar het zijn ook niet lage belastingen die voor belastingen hebben gezorgd. Beter nog volgens mij zorgen licht hoge belastingen voor een betere welvaart. Welvaart komt voort uit veel publieke organisaties, zoals educatie, ziekenkas, betere wegen… Ook met milieu uitstoot moet je rekening houden als je een goede welvaart wilt hebben, en die hoge benzineprijzen kan dan juist co2 uitstoot verminderen. Met juiste belastingen kan je dan nog verder gaan in inkomensongelijkheid verminderen en nog de welvaart ‘manipuleren’.
Uiteraard komt het er allemaal op neer hoe de belastingen dan terug worden gespendeerd waarbij eigenlijk geen enkel land het perfect doet. Nu ik zeg niet dat belastingen een goede oplossing zijn, integendeel, maar daarvoor is het ook niet de zondebok(?).
@lemans96:
Roepen dat iets zoooo 2009 is, is zoooo 2008…
@Hubert: Sterk verweer, mijn beste. Sterk verweer. XD
@lemans96:
Nederland is gewoon meer dan alleen maar een land waar de benzine duur is.
Niemand heeft hier honger, iedereen mag studeren, mag zeggen wat hij wil, heeft een dak boven zijn hoofd en gezondheidszorg.
Dit alles kost veel geld en ik heb het er graag voor over.
Ik heb in meerdere landen gewerkt, maar nergens was het zo goed als hier. Je houdt elders wel netto wat meer over, maar je moet ook kijken of je daar zou willen wonen als je niet meer werkt.
En de beschaving van een land kun je afmeten aan hoe ze omgaan met de minder bedeelden.
En dan steekt Nederland toch met kop en schouders overal bovenuit.

Of is trots zijn op je land ook zoooooo 2009?
@Hubert: Jij mist duidelijk de connectie met de harde realiteit in ons landje, niet?
Er zijn in ons land helaas weldegelijk véél mensen die het financiëel zo zwaar hebben dat ze, nadat ze alle vaste lasten en incassobureau’s hebben betaald, nog nauwelijks geld over houden om zichzelf en hun gezin van voedsel te kunnen voorzien. Vandaar de voedselbanken die als paddestoelen uit de grond schieten.
En sorry hoor, maar als jij in de hoogstnaïeve veronderstelling bent dat je in dit land ‘alles mag zeggen’ dan steek je je kop toch wel zo enorm diep in het zand dat enige verder discussie eigenlijk geen zin meer heeft.
Bottomline is dat onze (R)overheid onze vaste lasten(dus ook de brandstofaccijnzen/belastingen) alsmaar op blijft drijven terwijl het gros van de werkzame burgers op de nullijn worden gehouden. Vind je het gek dat er dan dus steeds meer gezinnen uit hun huizen worden gegooid en in de goot belanden? Dus dat ‘dak boven je hoofd’is hier zolangzamerhand ook al geen fijne zekerheid meer…
Maar in één ding heb je gelijk. Dit land zorgt héél goed voor haar minderbedeelden(lees uitkeringstrekkers en ‘nieuwe nederlanders’) zo goed dat ons hardwerkende burgers het vel over de neus moet worden getrokken om de astronomische kosten daar van te kunnen blijven betalen. Dat je er maar trots op mag zijn…
@lemans96:
Ik sta midden in de realiteit.
Ben alleenstaand, werk me 3 slagen in de rondte, heb een hypotheek, 2 puberende kinderen die op school zitten, kan niet 3x per jaar op vakantie en toch vind ik het hier fantastisch.
Of mag dat niet?
@lemans96:
Trouwens, enge standpunten hou jij er op na…
Als ik jou was, zou ik maar snel dit land ontvluchten.
@Hubert: Enge standpunten ? Zoals welke? Ik heb hier enkel wat feiten geponeerd, meer niet.
@lemans96:
Klopt, er zijn bepaalde partijen die dit allemaal als feit zien…
Waarom staat Norge er niet bij?
@norge: Onderzoek liep vast.. Meerdere vragen gesteld maar kwam vaak hetzelfde antwoord uit ;)

(no hatin, had to say it :P)
K rij stiekem een muesli auto met alles erop en eraan, met daarbij ook nog LPG en automaat. Een Honda, dat dan weer wel..
Turkije is toch absolute nummer 1. Voor een liter benzine betaalde ik afgelopen zomer omgerekend €2,35. En dan gaat het heel snel op met je V6
In Australie is het 1.03 euro de liter. Maar dat is wel 89/91. Het wordt 1.13 voor 95 en 1.17 voor 98. Als ze hier de prijzen van Europa gaan invoeren gaan Holden en Ford AU gelijk bankroet. Mmmm Misschien dus wel een goed idee. ;)
Vorig jaar in São Paulo, Brazilië, geweest. Daar kost een liter benzine (E25)(=75% benzine/25% ethanol) iets meer dan €1.05 (2,70Real). Ethanol (Álcool) kost ruim 40% minder (1,70Real). Diesel was zo’n 2,20Real, 90eurocent. Het gekke was dat sinds 2009 de prijzen niet zijn gestegen!
Vooral de uitkomst ‘hoeveel betaal je zonder de tax erop’ doet mij pijn aan de ogen en portemonnee…
1 op 7 kan mijn 1.6 doen van me maar dat krijg je in snelheid en in geluid dubbel en dwars terug
maar hij kan ook 1 op 15 halen als het moet en niet harder dan 110 ga rijden
leuk zo’n klein hoogtoerigblokje :D
@Bart_V:
??????????????????
@Hubert: was niet bedoeld om te replyen
Haha. 1,72 dhs (= ongeveer 34 eurocent)voor RON95 bij ons hier in de UAE. Dan maakt de 1 op 6 van mijn Jeep ook niet zo veel meer uit. :) RON98 kost ongeveer 38 eurocent.
@stnectaire: dat viel mij ook gelijk op toen ik in Dubai was en ging tanken, dacht eerst dat de pomp stuk was toen ik het eindbedrag zag:p Het woordje belasting kennen in Dubai ook al niet, heerlijk land!
Stond in Carmagazine(.co.uk) van deze maand. Alleen Noorwegen is duurder. Staat niet in dit lijstje
Reminder to self: MG geschikt maken voor minder monsterlijk dure flutbenzine uit Chavezland
BP Ultimate 98, hier in Zwitserland, omgerekend naar pleuro’s: EUR 1.45 :-)

Doei Nederland !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).