Honda, Mazda en Nissan staken productie in China

Auteur: , 22 Reacties

De aanhoudende volkswoede tegen Japanners en producten van Japanse makelij (het vanochtend uitgelichte 'autootje flippen' bijvoorbeeld) heeft een aantal merken doen besluiten om de productiepijp voorlopig aan Maalten te geven. Niet alleen toko's van Panasonic en Canon gaan dus dicht, ook automerken hebben er last van.

Het omhoog borrelende anti-Japan-sentiment onder veel Chinezen laat zijn sporen na. Letterlijk. Om te voorkomen dat de fabrieken en dealers verder worden getrashed – of Japanse expats de dupe worden – gooit Honda alle vier, en Mazda zijn enige fabriek op Chinees grondgebied dicht. Honda is alsnog van plan om donderdag weer verder te gaan met produceren in de provincies Guangzhou en Wuhan, Mazda opent de deuren in Nanjing volgende week pas weer. Reuters meldt verder dat Nissan ook van plan is om alle fabrieken (2) op slot te gooien. De fabrieken zijn overigens allen joint-ventures waarin minstens een Chinese partij deelneemt (anders mag je als buitenlander niet in China beginnen), die worden dus de dupe van hun eigen landgenoten met flashbacks naar vroeger en een blinde Japanhaat.

Ondertussen doen eigenaren van Japanse auto’s er alles aan om hun auto’s veilig te stellen. De Toyota Camry-rijder hierboven hoopt angry mobs te misleiden door ze te laten denken dat het een BYD is. Seems legit.

Morgen is het trouwens de gedenkdag van een Japanse deelbezetting (inval Mantsjoerije in 1931). Reken er maar op dat de protesten dan weer zullen oplaaien. Inmiddels hebben 1.000 scheepjes de tocht naar de door Japan opgekochte en onbewoonde eilandengroep waarover alles te doen is ingezet. Beelden hier.

PS. Hoe zou deze tot Honda vermomde Mercedes het er eigenlijk vanaf brengen?22 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
‘de productiepijp voorlopig aan Maalten te geven ‘…Maarten toch ?
@daffy: Is zijn Chineze neef.
Als dit zo door blijft gaan word de crisis alleen maar erger, toyota, lexus al het japanse zal failliet gaan, en de zaken gingen al niet geweldig bij hun.
@slipstreamer: overdrijven is ook een kunst.
@slipstreamer: Ik zou toch maar even je huiswerk gaan doen.
@slipstreamer: China is net als Japan erg afhankelijk van de export, dus als die Chinezen zo doorgaan met hun PVV-opstelling (‘hun Japan, ons China’) komen ze zelf op blaren te zitten.
Grappig, ik zou geen verschil kunnen zien tussen een jap en een chinie.
@slipstreamer: Ik denk dat het wel mee valt,china en japan zijn altijd al aards vijanden geweest.Dit waait wel weer over.
Zo laat je ’t ze enigzins voelen, er zullen zat Chinezen nu thuis op de bank zitten hierdoor.
Heb te doen met deze Camry eigenaar..
@daffy: no shit, Sherlock!
Die Chinezen zijn ook helemaal leip geworden
Eerst het gedonder met Foxcon en nu dit. Chinezen beginnen zichzelf aardig het gras onder de voeten te maaien. Mooi.
of is de auto op de foto een chinese kopie?
@daffy: het gaat over chinezen, r = l snappie?
hehe zouden wij hier in europa eens de duitse merken op eenzelfde wijze moeten gaan bashen….

maarja zulke emotionele reacties komen bij ons koudbloedige europeanen niet voor…misschien in het zuiden nog wat, maar verder niet.
@johanw: dat zal iemand van de relschoppers dan toch gaan bezuren, als ik zie dat mijn auto gesloopt wordt. Al zou ik een Hyundai rijden.

Dat je staatseigendommen sloopt is daaraan toe, dat kan werkend nederland dan weer mooi samen ophoesten. Maar van prive-eigendommen blijf je gewoon af.
@johanw: hebben wij ruzie met Duitsland over de waddeneilanden dan?
Oh, wacht…. Je bedoelt het grappig.
Er zullen ook best een aantal Chinese klonen bolides sneuvelen dan (copy paste) als ze de typeaanduiding over het (hete)hoofd zien. En dat alles voor zo’n bo0ring eiland..!!
Die Chinezen moeten niet zo zeuren. Zelf bezetten ze Tibet al voor 50 jaar!
Niet dat het Chinese volk dat weet, die hebben een andere versie te horen gekregen.
@johanw: koudbloedige Europeanen hebben daar de ballen niet voor
Zorgvuldig geregisseerde protesten.

China is nog altijd een centraal geleide plan-economie naar de waarden van Karl Marx en Lenin.
Met een Westers kapitalistisch sausje overgoten, maar tot de rijkste Lambo bezitters zijn ze allemaal communist in hart en nieren. En lid van de partij.

En @Bracket heeft gelijk, grote mogendheden hebben nogal selectieve geheugens.

Probleem hier is dat dit kan exploderen in het gezicht van de Chinezen, mochten Japanse bedrijven zich echt en serieus bedreigd voelen trekken ze weg en kan China de honger weer voelen die ze onder Mao hebben meegemaakt.
Want India staat al met open armen klaar om de Japanners een warm economisch welkom te heten.

En wij ook. Bulgarije, Roemenie, Albanie.
En dat voor een paar eilandjes met olie… Je moet er maar zin in hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).