Hyundai Sonata crasht hard. ‘Klevend’ gaspedaal de oorzaak? [video]

Auteur: , 109 Reacties

Opmerkelijk. Een Hyundai Sonata-bestuurder staat voor een stoplicht in de stad Daegu en krijgt opeens last van een motor die uitzichzelf toeren begint te maken.

De bestuurder van het voertuig claimt volgens Koreaanse media dat de Sonata spontaan begon met accelereren. In de video is dan ook te horen dat de inzittenden steeds paniekeriger worden naarmate de snelheid toeneemt. Het lijkt er dan ook op dat de versnelling niet vrijwillig in gang werd gezet. Freaky.

We hebben de laatste jaren al veel gehoord over plotselingen acceleratiemomentjes, vooral vanuit de Amerikaanse Toyota-hoek, maar niet eerder werd een vermoedelijk geval op video vastgelegd. Natuurlijk kan uit één enkele dash-cam-film niet worden geconcludeerd dat het inderdaad een technische faal is die de acceleratie veroorzaakt, maar het heeft er nou niet bepaald de schijn van dat dit komt door menselijk handelen.

In de 15 seconden waarin de auto wegsprint, een aantal kruisingen passeert, om medeweggebruikers slingert en crasht lukt het de bestuurder niet om de automaat in neutraal te rammen of de motor uit te zetten, wat best jammerlijk is als je met 117 km/u op een stilstaande auto afstormt. Het bleef echter bij botbreuken.

Het Zuid-Koreaanse National Institute of Scientific Investigation zal de politie helpen om de oorzaak van de acceleratiecrash te onderzoeken. Tot die tijd: check het bizaro-filmpje op Autojunk.109 reacties

Vol op de rem handrem misschien , onee wacht het is een vrouw
@johanhummer9: of nog makkelijker: in ze vrij
@johanhummer9: ik denk eerder dat het zo ging: ”HUH!? how shit, verkeer.. rem rem rem, kut verkeer.. ah KAK!, en toen BAM!”

gelukkig is hier onder het artikel genoeg ruimte om te vertellen hoe stom die gast bezig is, en hoe hij het allemaal ”makkelijk” kon voorkomen, maar weet je nou nog niet dat zoiets allemaal in een paar seconden gebeurd, en dat je in die paar seconden niet altijd denk van ”goh, vervelend.. nou, in zn vrij dan maar!”
@johanhummer9: Als het een handbak is direct in z’n 1 hoeken, liefst zonder te ontkoppelen. Beste manier om tamelijk acute stilstand op te wekken.
@oli4k: vraag ik me af, als je remt krijgt hij het in de 5 zo moeilijk dat hij volgens mij zelfs afslaat..

overigens is dit duidelijk een automaat..
@dennisr: Allemaal niet nodig. De rem is altijd vele malen sterker dan de motor. Tot stilstand brengen lukt altijd. Als je er een beetje in het begin bij bent helemaal.
kgeloof er niet zo in, hij reageert kwa sturen wel erg snel in het begin als die onverwacht zou zijn. lijkt meer op voorbedachte rade.
Zeker weten fout in de auto!
zo de knetter! :| zal je maar gebeuren.. en al die mensen maar denken ”god god god, wat een aso!”
hou ik het toch liever bij duitse auto’s
@horsepower: Zoals Volkswagen met z’n schitterende TFSI’s?
@SimonMc: +1
@SimonMc: TSI *
@SimonMc: beter als dat de motor volle toeren gaat lopen toch?
@horsepower: Die zijn reteduur in onderhoud. Let maar op..
Yeah right! Rempedaal verdween uit het niets??
Wel een behoorlijke klap zeg. Mogen van geluk spreken dat het bij botbreuken bleef.
@zakar36: Jij kan het je niet voorstellen, maar er zijn mensen die blijkbaar totaal in paniek raken van zoiets en niet rationeel meer kunnen handelen.. En tja, een vrouw he..
@zakar36: Ik vraag me eigenlijk af als je gas geeft en remt zal dat werken?
@bbee: remt altijd IETS af..
@bbee: ja, dat werkt… Test het eens zou ik zeggen.
@bbee: een rem is zo ontworpen dat ie ALTIJD meer kracht levert dan de aandrijving. Vertragingssnelheid van een auto moet hoger zijn dan de acceleratiesnelheid. Dus ja, je hebt wel gekookte remmen achteraf, maar liever dat dan je neus als rem gebruiken.
@jzaero: bij mij krijg je dan een burnout
Blij toe dat er blijkbaar geen kinderen achterin die Hyundai Santemo (hier verkocht als Mitsubishi Space Wagon) zaten. Zeker als ze ook op de 3e zitrij gezeten zouden hebben, hadden ze het niet overleefd vrees ik.
Ga toch weg man; fout van de auto… Dan blijven ze wel heel kalm!
@Jokkebrok: Echt kalm zou ik dit niet willen omschrijven. Dat ze geen Hollywood-schreeuw opzetten wil niet zeggen dat ze geen doodsangst uitstaan.
@ricardo: Sure… Ik ben het daar in zekere zin wel mee eensch, maar ik zou toch echt anders reageren.. Dit is wel een erg makkelijke manier om van je ”schuld” af te komen…
Ik vind het een slap verhaal!
@Jokkebrok: Jij hebt teveel films gekeken.
Die auto heeft geen remmen ?
Vreemd verhaal weer :)
moet zeggen, het klinkt niet eens heel erg alsof ze angstig zijn.. althans, zo reageert mijn zus ook wel eens als ik wat harder rij.. niet direct dat ik daarbij denk dat de auto op hol slaat, en je merkt nergens dat hij er ook maar IETS aan doet om af te remmen, constant oplopende snelheid en nergens een teken van het intrappen van de rem, ik zeg net dat je inderdaad even moet bijkomen van de schrik, en dat terwijl het door gaat.. maar de rem intrappen is toch wel een soort reflex.. mag ik hopen!?

ik denk, de bestuurder geeft lekker gas, en de bijrijder(s) geven daarbij wat extra geluid..
@dennisr: Ja dit ziet er echt uit alsof het vooropgezet is.. Niet alleen jezelf, maar ook anderen de dood injagen.
Er is echt totaal geen enkel voordeel waarom iemand dit bewust zou doen.

Hangend gas en pure paniek waardoor er niet wordt geremd lijkt me erg logisch.
@jeffreym3: ”Niet alleen jezelf, maar ook anderen de dood injagen.” Is natuurlijk niet de bedoeling, denk ik.. gewoon lekker gas geven en door het verkeer want ach, dat kan hij.. totdat het verkeer ineens heel dicht op elkaar zit en je dan bedenkt dat je met die snelheid eigenlijk wel heel sne.. NAM!

als ik dat filmpje kijk krijg ik gewoon niet het idee dat ze HEEL angstig zijn en zeker niet het idee dat hij er ook maar IETS aan doet om af te remmen.. althans, tot de botsing..

maar goed, wellicht is alleen dit filmpje niet genoeg..
@dennisr: Facepalm, je bent toch niet echt zo dom?
@fernie: ben ik gelijk dom als ik er een ander idee bij heb? ik kan uit dit filmpje geen grote paniek opmerken en ik zie ook nergens dat hij er iets aan doet om af te remmen.. als jij daarbij denkt dat alles per ongeluk gaat moet je dat zelf weten, ik denk er anders over..
@dennisr: Als je dat denkt, heb je echt totaal geen inzicht! Dat verhaal vergeten van die mevrouw die 911 ging bellen omdat d’r gas bleef hangen en uiteindelijk het met de dood moest bekostigen omdat ze uit angst/paniek/onmacht niet meer wist wat ze moest doen? Of heeft die het ook allemaal expres gedaan.. -_-
Handrem?
@zender: dat zou ik absoluut niet doen!
@zender: Zo’n handrem remt voor geen meter joh, en alleen op de achterwielen ook maar he.
@zender:

eerder je gewone rem, die remt op alle 4 en dus vooral op je voorwielen (Wat vermoedelijk ook de aandrijfwielen zijn hier)
@zender:

Ooit al eens een handrem opgetrokken?
Zou je eigenlijk eens moeten doen (nu niet in vol verkeer ofzo). Dat ding remt eigenlijk helemaal niet en moest het toch remmen zou je auto beginnen te tollen.
@dutchiehd: @SimonMc: @hupke: Als je gewone rem niet werkt dan is dit een behoorlijke snelheid om op je tegenliggers te klappen. Als je weet (oke, je hebt 10 seconden dus het zal wat onwaarschijnlijk zijn) dat je gaat crashen dan kun je beter wat snelheid verminderen met die handrem. Als je tolt vlieg je in elk geval minder hard tegen een andere auto aan, maar misschien is dat nog wel gevaarlijk dan vol achterop botsen. Ik weet het niet, nooit geprobeert en nooit gehad. Laten we dat ook zo houden. @timberleek: Natuurlijk eerder je gewone rem maar omdat deze persoon niet remt ging ik er vanuit dat die niet werkte.
Bizar! Paniek kan er voor zorgen dat je alle logische dingen zoals remmen of uit versnelling zetten zou vergeten…

Btw:
De 117km/u is zelfs hoger denk ik. Als je goed kijkt zie je dat die km/u meter enige vertraging heeft. Op seconde 24 zie je dat de snelheid 129 km/u is!
als dat een vrouw is kan die wel behoorlijk wat sturen.
@4991: voordat mijn moeder met haar auto een mug raakt ben ik al 13 keer gestorven.. hou nou toch eens op met dat gedoe over vrouwen achter het stuur..
@dennisr: welkom op een internet autoblog. Auto’s… Blog… bloggers… Internet…PING!

Dat gedoe over vrouwen achter het stuur houdt nooit op, dat weet je zelf ook wel, net als het fanboyism, het gedoe over sterren in de ruit en zo kun je nog wel even doorgaan. Tenzij je ieder zou gaan bannen die het nogmaals durft te zeggen zal het niet stoppen xD


Ontopic: das best effe lastig zo’n situatie, maar waarom niet in vrij gezet?
@HDM: Kweet niet of je een automaat zomaar in vrij kunt rammen als je accelereert. Wat wel kan is de rem (nog logischer dan N of P) indrukken of aan de handrem rukken.
@jzaero: zodra je de rem in drukt is er een mogelijkheid tot schakelen van D naar N.. een extra handeling maar niet bepaald moeilijk :P
@dennisr: Mjah dat zou in een paniekactie misschien net een stap te ver zijn, alhoewel.. 15 seconden om te denken. Ik zou in ieder geval de rem proberen in te drukken. Anders nog de mechanische handrem en anders inderdaad in vrij rammen als ik daar nog op kan komen. Lastig bij zoveel paniek.
@jzaero: Lijkt me inderdaad nogal lastig te zijn als je vol accelereert, dan nog uit de versnelling te raken.
@jzaero:

kan me voorstellen dat hij niet zomaar uit versnelling wilt glijden als je vol kracht op de tanden hebt staan, maar je kan hem wel in zijn N zetten.

Kon bij onze vorige auto ook gewoon onder het rijden
@timberleek: Maar alleen als je de rem indrukte neem ik aan?
@jzaero: ik denk dat dat niet moet. Ik heb ooit met een Vauxhall gereden en je kon zonder op de rem te duwen naar N. Maar van P of N naar D moet je op de rem duwen.
@dennisr: Mij reactie was niet zo negatief bedoelt. De mensen tolleren echt niets meer tegenwoordig. Deprimerend.
@4991: @timberleek: Ok! Ik heb het in ieder geval niet geprobeerd met de automaat die ik rijd ;)
@jzaero:

nee hoor, dat was niet nodig.
hij kon gewoon in zijn vrij en terug in D terwijl je reed. zonder de rem aan te tikken.
Motor uitschakelen. Kan ook helpen.
@karstenlommers: Veel automaat auto’s kunnen niet uitgeschakeld worden tenzij de bak in P staat. Gaat dus moeilijk!
@jzaero: uitschakelen kan wel, starten niet ;)
@dennisr: Bij de E60 kan die niet uitgezet worden als je zo’n Start-knop hebt als ie niet in zijn P staat! Lijkt me ook logisch omdat je de auto stil moet zetten alvorens je hem uit zet. Daarom ook niet logisch dat je een automaat uit zet als hij beweegt, immers, de motor staat nog in gekoppelde stand, wat betekent dat je de complete motor in de soep draait als hij plots uit gaat als hij in de versnelling staat.
@jzaero:

zo erg zal het toch niet zijn, dan zou je een auto ook niet aan moeten duwen.

bovendien denk ik dat er van het blok nu ook weinig over is :twisted:
@timberleek: Een auto hoor je ook niet te duwen of te slepen wanneer hij in versnelling of handrem staat. Vandaar dat het belangrijk is dat wanneer je gesleept word, je versnellingsbak in neutraal te zetten. Hoe dat in een automaat gaat weet ik niet, waarschijnlijk auto-ambulance dan.
@timberleek: Ah je bedoelt aanduwen, maar dat is van korte duur en als je hem moet aanduwen is ie vaak al verkloot ;) Maar ach, ik snap je punt. Echter denk ik toch dat het logischer is dat je een auto niet uit moet zetten wanneer hij niet stilstaat.
@jzaero:

nee het lijkt me niet handig, maar het lijkt me ook niet dat je dan meteen je blok in de soep draait. Het is eigenlijk heel agressief remmen op de motor
@jzaero: & @timberleek: volgens mij kan je een automaat helemaal niet aanduwen, je laat bij een handgeschakelde tijdens het aanduwen namelijk de koppeling opkomen..

als ik het goed heb kan je een automaat dus helemaal niet aanduwen..
@dennisr: Geen idee, sowieso zou ik een automaat (meestal van het duurdere type) niet zomaar aanduwen. Liever bel ik dan gewoon de ANWB o.i.d. om het te fixen..
He?? Wtf!!! Dat wordt vast wel een recal
Heel knap van de auto’s van tegenwoordig trouwens dat het slechts bij botbreuken bleef. Zo ook dat van vanochtend, die jongen die werd gelanceerd. Overigens zou ik hoe dan ook, hoe hard ik ook zou schrikken, toch wel de rem ingeduwd hebben. Tjah, vanaf mijn computer is het makkelijk praten, maar het is de eerste reactie die ik doe als ik mijn auto voel bewegen. Uiteraard is dit een totaal ander kaliber, maar toch.. Tenzij de rem plots ook niet meer werkte in de video.
@jzaero: Dat van die jomngen heeft weinig met de auto te maken..
nou dat noem ik nog eens vip service
Tsja, @norge…. Daar gaat je goede woord over dit soort auto’s.
@theblackstig: LOLOLOLOLOL!!! jij leest het artikel niet? dikke frontale klappert met 127km.u en HET BLEEF BIJ BOTBREUKEN..

ik been geen waarzegster, maar ik voorspel dat norge alleen maar bevestiging krijgt, althans.. als je het zo zwart wit gaat bekijken..
@theblackstig: Ach, ze hebben wel de crash overleeft!
@theblackstig: Dit is zo opmerkelijk dat het nieuws is ,bij andere merken wordt er al niet meer over gepraat .
129km/h

auto uitzetten en als het geen automaat is via versnellingen afremmen ofzo?
@arashrsf:

ik neem aan dat het een automaat is. ik ken weinig auto’s die >100 doen in de eerste versnelling
Zeker een prius die niet terug geroepen is en waarvan het gaspedaal nog van bleef haken
@mightymike: je loopt achter, die toyota waarvan het gas bleef hangen was van een vrouw die het leuk vond om dikkere matten in haar auto te plaatsen.. zoiets was het..
@mightymike: “Hyundai Sonata crasht hard. ‘Klevend’ gaspedaal de oorzaak? [video]”

Hoe simpel kan het zijn….
Wellicht een stiekeme launch control in de computer die per ongeluk werd geactiveerd. Je weet het nooit met die verveelde onderbetaalde engineers.
Dan ben je ook echt een aap achter het stuur…

Er zijn nog een heel aantal dood eenvoudige oplossingen:
– Remmen
– Handrem
– Koppeling
– Uit de versnelling trekken
– Contact omdraaien

Maar twee keer aan je stuur trekken leek deze bestuurder beter… top!
@Ikke_ferrari: knul, word rijinstructeur..
@Ikke_ferrari: contact omdraaien moet je dus nooit doen bij hoge snelheid! Stuurbekrachtiging etc. valt dan namelijk ook uit.
@bbee: Stuurbekrachtiging die wegvalt is geen ramp toch? Zeker als de auto reeds in beweging is valt het nog zeer goed mee om te sturen? Wat ik niet zo leuk zou vinden, is dat de rembekrachtiging wegvalt…
kaasboerin via iPhone app
@Ikke_ferrari: Ja, en als er een haai op je af zwemt sla je ook gewoon effe op z’n neus toch? Omdat je dat ooit gehoord heb op TV.. Easy peasy..
@Ikke_ferrari: Contact omdraaien einstein ! Wat denk je wat ergebeurd je draait helemaal naar links stuur je een beetje KLIK stuurslot nou dan ben je mooi klaar.
Plus dat je rembekrachtiging het niet meer doet.
Mens schrikt zich rot heel gek vind ik het allemaal niet
@luuktb: Zolang je het contact niet volledig terugdraait, maar enkel zover zodat de auto uitvalt, schiet het stuurslot niet eens aan ( denk ik !).
@SimonMc: Ja want als je f*cking schrikt ga je dan niet gelijk remmen maar wel even het contactslot net niet helemaal terug draaien want dan gaat hij niet op stuurslot. Als je schrikt dan ga je daar al helemaal niet opletten.
Geen idee of het de computer was of de idioot die met z’n poten op de pedalen zat. Mij lijkt het de computer te zijn aangezien die zelfs op het laatste niets remt.
Wat kan je in zo’n geval doen om dat op te lossen.
In ken de hyundai sonata helemaal niet.
Maar als die geen contactsleutel heeft (luxe wagen niet onrealistisch), geen manuele versnellingen (niet abnormaal), en zo’n elektronische handrem dan is het enige wat je nog kan doen op de rem gaan staan.
En ofwel is de bestuurder te paniekerig ofwel werken die dingen niet naar behoren.
Bizar. En wat een klap zeg.

Zou dit niet gewoon een gevalletje gas ipv rem intrappen zijn? Die bestuurder denkt gewoon al aan het remmen te zijn volgens mij.
En daarom: Handbak! Veel beter voor mensen die moeite hebben met rijden.
http://www.youtube.com/watch?v=jtdyVJWxX4Q

Helaas het is duits maar hier laten ze verschillende manieren zien en ook manieren waarop het niet moet
Uhmm sleutel omdraaien :)
Plotseling accelereren? Dan kan je toch altijd nog gewoon remmen? Alsof de rem op precies hetzelfde moment faalt. Wat een onzin verhaal, geloof er helemaal niks van. Die vrouw doet net alsof ze er niks aan kon doen terwijl ze eigenlijk gewoon in paniek raakte toen ze het gaspedaal indrukte. De verzekering dekt het niet en nu probeert ze op zo’n manier geld te krijgen.
@sdcd: Jij bent echt DOM
@sdcd: Denk even na, remmen worden gloeiend heet als je vol vermogen geeft en hebben geen zin. Jij denkt zeker maar dat er superremmen op zitten?
@The360box: Je remmen kunnen je auto ook van 200 naar 0 afremmen. Jij denkt zeker dat er een supermotor in zit?? Ga ’t maar eens in je eigen auto proberen, zullen we zien wie hier zo dom is.
Misschien een dom idee, maar indien er ruimte genoeg is langs de zijkanten van de weg, zou je het stuur dan niet een aantal keer zo snel mogelijk volledig naar één kant draaien, en dan naar de andere kant? Zeker zo’n auto’s remmen dan toch op die manier heel snel af, omdat je uitbreekt? En dan vol de rem erop ofzo.
@SimonMc: Als je toch al bezig bent om te manoeuvreren kan je ook de sleutel eruit trekken.
Het is de tweede keer dat dit gebeurd bij dit type voertuig. Eerste keer staat ook op video!!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H7X4qWaAadA
@J0riz0s: En jij denkt dat die dan stopt met het gas er vol op ;). Denk dat dit niet echt werkt..
@jeffreym3: Sorry wad @SimonMC
Ophangen maar eerst nog zn rijbewijs afpakken. Het eerste wat in je opkomt is toch de sleutel eruit trekken, desnoods de handrem…
@The360box: Ach ga maar forza 4 spelen kan je nog terug spoelen als je crashed.
@sjaakk: Weet je dat ik echt een scheithekel aan zulke reacties heb omdat de meeste mensen die zulke slappe reacties plaatsen zelf gewoon kansloos zijn.
@The360box:

Een handrem doet net niets in zo’n geval. Enig idee hoe zwak zo’n ding wel niet is?
Als je de sleutel eruit trekt (en bij welke wagens gaat dat nog?) springt het stuurslot op en heb je helemaal niets meer te zeggen.
@Hupke: Wat ik later aangaf hard op de rem trappen. En ga niet zeggen dat dat ook niet helpt want er waren zat mogelijkheden.
Bij een goede auto sluit het motormanagement automatisch de brandstoftoevoer naar de motor af als de bestuurder vol remt en gas geeft tegelijk. Iets wat Toyota dus was vergeten in te bouwen in de auto’s die op hol sloegen met die vloermatten onder t pedaal. Overigens had onze Alfa 156 deze beveiliging al wel (zelf getest).
@j00rs: En daarbij komt dat remmen altijd zo sterk moeten zijn dat ze een auto op vol vermogen moeten kunnen afremmen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).