Illegale radiozender brengt auto’s volledig van slag

Auteur: , 40 Reacties

Automobilisten die hun auto de afgelopen maanden in de buurt van het Hollywood Police Department parkeerden stonden de laatste tijd vaak voor een gesloten (auto)deur. De afstandsbediening van hun auto werkte namelijk niet meer. Dus werden auto's massaal afgesleept. Boze burgers wezen met een beschuldigende vinger naar de politie, maar dat bleek niet terecht.

Na een onderzoek bleek dat er in de buurt van het politiebureau een illegale radiozender geplaatst was. Deze zender zond niet alleen 24/7 vrolijke Caribische muziek uit, maar zorgde er ook voor dat afstandsbedieningen en startonderbrekers niet meer goed functioneerden. Zodra de auto’s afgesleept waren werkten ze namelijk weer naar behoren.

Zo blijkt maar weer eens waarom illegale zenders verboden zijn. Niet omdat we niet zitten te wachten op de muziek die ze uitzenden, maar omdat ze voor storingen en andere hinder zorgen.

Overigens weet ik dat er in het verleden ook regelmatig problemen waren (met bepaalde auto’s) die parkeerden in de buurt van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Zoetermeer, tegenwoordig Dienst IPOL. Misschien toch maar overstappen op een systeem met NFC zoals Hyundai wil?

Met dank aan Redbad voor de tip!40 reacties

Haha, weer zo’n storing die ineens verdwijnt als je bij de garage bent..

Lang leve de piraten muziek!
@dennisr:

pirates of the Caribbean in dit geval dan ..
@lincoln: hahaha!
Dat ze die zenders dan niet buiten dat frequentiespectrum laten werken…
@towi1989: Wat zal hen dat kunnen schelen…
@xilver: ik bedoel natuurlijk de zenders in de autosleutels. het is niet de eerste keef dat RF stoort met elektronica in autos
@towi1989: Het is illegaal..

Je gaat ook niet inbreken in je eigen huis..
@dennisr: Ik neem daarom ook doorgaans een sleutel mee
Laatst had ik gekeken naar 192tv, kon ik later ook mijn huis niet meer in.
1 april is vroeg dit jaar!
@MARS:

In dit geval laat.
@heidi: Je krijgt gelijk, omdat je vrouw bent!
@MARS: Verifier steeds je assumpties… dit hebben de banken enorm veel geld gekost… niet alles is wat het lijkt…
@xilver:
Bij die assumptie moet ik een kleine kanttekening plaatsen.
Het heeft de belastingbetalers veel geld gekost, niet de banken….
Ook hoogspanningsmasten kunnen die soort storingen veroorzaken, is in het verleden gebleken.
Jammer dat startonderbrekers nodig zijn, al heeft het dievengilde ook daar zijn oplossingen voor.
Dus waarom niet terug naar de ouderwetse sleutel, zonder electrisch geneuzel?
@jrk68: Beetje slotenmaker is daar 10 minuten mee bezig. Sleutel van onze auto was afgebroken op vakantie in Italië, willekeurige slotenmaker had gewoon een template liggen, details erin groeven en klaar is Mario.
@sdk16420:
Dat is dan nog altijd 5 minuten langer dan onze oostblok vrienden nodig hebben voor een auto met startblokkering….
Is dat niet een hele andere frequentie? Of zond die zender niet in een normale radioband uit?
En niet van die rare woorden over piratenzenders he?

Lijkt me nogal nep dit, tenzij die zender niet deugde en ook nog wat uitzende op een hele gekke frequentie. En konden die autos niet meer gewoon met de sleutel open?
@undifined1: keyless go niet nee, heel veel van die dingen hebben niet eens meer een sleutel.. en dan heb je nog Renault met hun pasjes..

al heb ik trouwens wel ergens gezien hoe je met een pasje een deur opent..
@dennisr: in de pasjes van Renault zit natuurlijk ook een sleuteltje
@dennisr: De sleutelkastjes hebben nog wel een noodsleutel er in zitten, waarmee het indien nodig mogelijk is om het bestuurdersportier te openen.
@undifined1: normaal gesproken zenden ze wel op een andere frequentie uit. Maar de gemiddelde piraat heeft nou eenmaal nog minder verstand van techniek dan dat deze muzieksmaak heeft.
@jrk68 Ik snap niet wat er mis was met de sleutel.. elektronica is veel makkelijker te hacken dan een gewone sleutel, althans als je recente berichten bekijkt in de media over autodiefstal…
En dan wilt Hyundai deuren vergrendelen met een Smartphone.
@bsxc2: Haha, las het ook… nog makkelijker te kraken
oops – heeft bluetooth en wireless daar ook last van – ik zou denken van niet met packetjes controle en de reeds veelvuldige signaled die mijn pc aanduid
In scheveningen staat ook n zendmast, van defensie oid, die ook zorgt voor storing bij de vergrendeling van je auto. N maat van me heeft daar ook problemen gehad. De ANWB is op de hoogte en sleept je dan n kilometer verder zodat je AB gewoon weer werkt.
Radiostraling kan veel hinder geven. Heb eens een documentaire op tv gezien van een gezin dat daar ook over klaagde. Die wonen vlak bij de zender van Lopik. De radiozender 3FM wordt daar met zoveel duizenden watts de lucht in geblazen dat die mensen daar echt last van hadden. Inderdaad storing op de telefoons, etc. Maar ook echt lichamelijke klachten, hoofdpijn, etc. Het toppunt vond ik toch wel de wasmachine. Dat lieten ze ook zien en horen. In de wasmachine zit dus die grote stalen trommel. Dat werkt als antenne en klankkast.. en omdat die zender daar naast hun huis zo waanzinnig krachtig is ontving de wasmachine 3FM. M’n mond viel open.. ze deed de deur van de wasmachine open.. microfoon erbij.. en je hoorde het keizuiver en hard “Een hele goede middag.. Radiooo 3 FMMMMMM”
@Freewarefreak: funny cause it’s true! Hahaha!
Wat wil je met zo’n hoofd als op de foto !?!!?
Ook altijd leuk als je naast een vrachtwagen met zo’n kraantje erop staat met draadloze afstandbediening die aan het heisen is. Speciaal de Vito die ik had kon je dan echt niks meer mee doen.
@norge: bedankt voor de info!

Vorige maand met mijn audi naast een kraantje van wat bouwvakkers, kreeg ik mijn deuren ook niet open gebliept.

Vervolgens na veel vloeken maar de sleutel gebruikt, begon daarna ook nog het alarm te loeien.
@norge: werkt het andersom trouwens ook? Anders kan ik vanaf het kantoor ook mooi die ……….. gaan pesten.
@desoper: Hehe, denk dat het recht van de sterkste geldt met radiozenders.
Het volgende nummertje is een verzoekje! “Maybe you can drive my car”
De piratenzender zend ongetwijfeld ergens tussen 88.0 en 108.0 MHz uit, want anders kan niemand hem met een normale radio ontvangen.

Maar een vervelende technische eigenschap van élke zender is dat hij niet alleen uitzend op de gewenste grondgolf, maar ook op veelvouden hiervan, de zogenoemde harmonischen.

Een zender op 100 MHz zend ook op 200, 300, 400 etc. Zeker als hij niet perfect sinusvormig is.

Een professionele omroepzender is al vrij ‘schoon’ van zichzelf, maar daarnaast hebben de fabrikanten nog veel energie gestoken in het wegfilteren van ongewenste harmonischen.

Een piraat wil ook de harmonischen zoveel mogelijk wegfilteren, maar heeft vaak niet de dure meetapparatuur om te controleren of dit daadwerkelijk goed gelukt is. En filters dempen ook een beetje van je grondgolf weg, en da’s dan weer zonde..

Ik denk dat de autosleutels op iets boven de 400 MHz werken, en gestoord werden door een harmonic van de piratenzender.
Waar ik deze zomer op vakantie was (zuid frankrijk) was er een militair test domein die testte met elektomagnetische puls ( emp) daar flipten de auto’s ook van km’s ver…gelukkig zonder schade. Ruiten gaan vanzelf naar beneden, deuren gaan op slot, radio aan…al dat soort dingen :P
@boomhauwer:
Klinkt als een Laguna II, al had die daar geen externe factoren voor nodig….
Waar ik dan weer van baal; In Hollywood draaien piraten vrolijke Caraïbische muziek en wij moeten het hier met Jannes en Sieneke doen :-(
Systeem met NFC kan ook worden gestoord door illegale radiostations. Overigens worden die steeds professioneler, vaak nu wel met goede filters waardoor ze niet ineens ook op de vliegtuigband te horen zijn (wat een groot probleem is met deze omroepen altijd).

En inderdaad, waarom draait niemand hier vrolijke Caraïbische muziek? Beter dan 24/7 Hazes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).