De wegen van het management van Alfa Romeo zijn ondoorgrondelijk. Het is heel lastig om de logica te begrijpen van hun beslissingen. Nu levert het in principe altijd interessante auto’s op, maar de lange-termijn visie lijkt compleet weg te zijn.
De Alfa Romeo 4C is daar het levende bewijs van. De auto kwam in een tijd dat Alfa Romeo slechts twee modellen in de showroom had staan, de Mito en Giulietta. De Alfa Romeo 159 was inmiddels uit productie genomen. Als men toen keek naar de markt, was het duidelijk dat er een D-segment crossover, sedan of station moest komen. Wellicht met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Maar niets van dat alles.
4C Concept
Alfa Romeo toont in 2011 de Alfa Romeo 4C Concept. De auto maakt furore op de Salon van Genève. Niemand twijfelt erover dat het een bijzonder fraaie auto is. Ook de specificaties zijn om van te smullen. In plaats van een grote supercar, is het een juist een kleine, rauwe en lichte sportwagen. De 4C Concept mag diverse awards in ontvangst nemen vanwege zijn bloedmooie lijnenspel. Over de productiekansen is men sceptisch. Alfa Romeo zegt serieuze intenties te hebben, maar ieder logisch nadenkend persoon ziet in dat men zich moet focussen op een 159 opvolger en crossover.
Productieversie
Echter, twee jaar later staat, wederom op de Salon van Genève, de productieversie van de Alfa Romeo 4C. Er zat overigens een gedachte achter: Alfa Romeo wilde een comeback maken op de Amerikaanse markt en deze auto kon fungeren als imagebuilder. De fans kunnen opgelucht ademhalen, want de productieversie is namelijk bijna identiek. Er zijn maar een paar kleine verschillen. Zo is de luchtinlaat aan de achterkant anders gevormd. Ook ander zijn de achterlichten. De koplampen zijn wellicht het duidelijkste verschil. Die zijn op de productieversie gemaakt van koolstofvezel.
Motor
De Alfa Romeo 4C krijgt een 1.750 TBI benzinemotor onder de kap. Deze is overdwars, in het midden geplaatst. Naast het blok zit de transmissie, een automaat met dubbele koppeling. De motor levert 240 pk bij 6.000 toeren en 350 Nm bij 4.000 toeren. Uiteraard gaan alle pk’s enkel en alleen naar de achterwielen. Omdat de 4C grotendeels is vervaardigd van koolstofvezel, is de coupé erg licht: 895 kg.
Prestaties
De prestaties zijn dan ook niet misselijk, het apparaat snelt 4,5 seconden naar de 100 km/u en stopt met accelereren bij 258 km/u. Die prestaties zeggen slecht een gedeelte van het verhaal, want de auto is natuurlijk in zijn element in de bochten. Zo is de Alfa Romeo 4C net zo snel op de Nordschleife als de Ferrari 360 Modena.
Modena
Toevalligerwijs is Modena ook de stad waar de 4C wordt gebouwd. In de Maserati fabriek worden de auto’s in elkaar geschroefd. In eerste instantie alleen voor de Europese markt, later ook voor Noord-Amerika. De Amerikaanse uitvoering wijkt een klein beetje af, je kunt ze eenvoudig herkennen aan de andere koplampen. In de VS gelden er helaas andere crashtest-eisen, waardoor de 4C extra verstevigingen moet krijgen en daardoor aanzienlijk zwaarder wordt: dik 100 kg komt erbij.
4C Spider
In 2014 wordt de 4C Spider onthuld en 2015 staat deze in de showroom. De Spider heeft ook ‘normale’ koplampen. Andere afwijkingen zijn de uitlaat en de motorkap. Uiteraard is het dak ook uniek en zorgt het voor minder stijfheid. Om dat op te vangen, worden er verstevigingen aangebracht waardoor de 4C Spider een kleine 50 kilogram zwaarder is dan de Coupé.
Speciaaltjes
Uiteraard zijn er in de afgelopen jaren diverse speciaaltjes geweest van de Alfa Romeo 4C. Er waren geen grote verschillen qua hardware, het was met name de aankleding. Opvallend genoeg is de CPZ Track Edition, speciaal voor de Nederlandse markt, het meest afwijkend. Het is de enige 4C die standaard geleverd wordt met een laptimer. Hieronder een overzicht van alle speciale uitvoeringen en de geproduceerde aantallen.
4C Launch Edition
2013 – 2015
1.000 exemplaren
4C Club Italia
2015
15 exemplaren
4C Spider 50 Anniversario
2016, 50 exemplaren
4C CPZ Track Edition
2016
20 exemplaren
4C Edizione Corsa
2016
35 exemplaren
Competizione
2018
108 exemplaren
4C Spider Italia
2019
15 exemplaren
Einde productie
De Alfa Romeo 4C Coupé werd al een tijdje niet meer geproduceerd. Het trieste nieuws heeft ons bereikt dat de productie van de Alfa Romeo 4C Spider ook is gestaakt. Er staan nog enkele voorraad modellen bij de dealers, op het moment dat die verkocht zijn is het over en uit voor de Alfa Romeo 4C. Het was niet de beste keuze in zijn klasse, het was geen goedkope aanbieding, het was ook geen product dat Alfa Romeo er boven op heeft geholpen. Het was wel een auto die enkel en alleen gebouwd is voor de pure petrolhead. Geen auto voor de poseurs, voetballer en rappers. Gewoon voor de liefhebber. Daarom altijd even een hoedtik uitdelen als je een 4C tegenkomt. Dankzij die bestuurder is het wagenpark net even mooier.
38 reacties
Maar liever oud spul, voor t turbo tijdperk.
😉
In Zolder rijdt deze de 360 zoek, zelfde met een Exige Cup 430 en een Porsche 911 Turbo …. laatste kan het op dit circuit met weinig topsnelheid vergeten!
Deze is sarcastisch toch?!
Dan heb je het echt niet begrepen.
Heb het geluk dat een goede Kameraad van mij eentje heeft en er zelf in heb mogen sturen.
Geloof me dit is echt een beleving die je bij weinig andere wagens gaat vinden, dat geluid /schakelen acceleratie bruut geweld, bochten kun je zo hard nemen, en overal waar je komt worden mensen enthousiast.
Zijn exemplaar is gekieteld tot een 300 pk en het onderstel is aangepakt.
Weinig wagens die hem bij kunnen houden, een nieuwe M4 tot de 200 delft het onderspit. Zo vermakelijk.