iPhone en iPad krijgen standaard TomTom kaarten

Auteur: , 41 Reacties

Het zal de ware Apple fanboys ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat gisteren het jaarlijkse WWDC festijn weer plaatsvond, waar Apple allerlei nieuwe software en andere speeltjes onthulde. Ze maakten niet alleen bekend dat er een knop op je stuur komt waarmee je Siri kan bedienen (who cares?), maar ook dat ze Google Maps aan de kant gaan gooien en met een eigen kaarten-app gaan komen.

Uiteraard werd er direct gespeculeerd over wie de data zou leveren voor die kaarten, want dat is niet even iets wat je zelf zomaar verzameld. Techsite Engadget kreeg via een anonieme bron beelden toegespeeld waarop duidelijk het volgende te zien is: “data from TomTom, others”. Het lijkt er dus op dat Apple (onder andere) bij het Nederlandse TomTom heeft aangeklopt om hun data (en die van dochter Tele Atlas) te mogen gebruiken voor hun Google Maps concurrent.

Er was sinds 2009 al een aparte TomTom app te koop voor de iPhone, maar die app zal niet te vergelijken zijn met de app zoals die straks in iOS6 zit. Zo zal de nieuwe Apple Maps app niet offline kunnen werken (zoals de TomTom app). In Nederland is dat niet zo’n probleem, maar in het buitenland kan het dan toch vrij prijzig worden. Google Maps biedt (op Android) binnenkort overigens wel de mogelijkheid om Google Maps offline te gebruiken.

Welke mogelijkheden deze nieuwe kaarten app van Apple allemaal zal hebben zal in de komende maanden ongetwijfeld duidelijk worden als beta testers aan de slag gaan met iOS6. De uitrol van iOS6 voor reguliere gebruikers staat pas in de planning voor komende herfst.

Een woordvoerder van TomTom heeft inmiddels bevestigd dat ze samenwerken met Apple: “TomTom has signed a global agreement with Apple for maps and related information.”. Het stukje ‘related information’ zal naar alle waarschijnlijkheid slaan op de techniek voor turn-by-turn navigatie en het leveren van POI’s. Met alleen kaarten ben je er immers nog niet. Naast reguliere kaarten zou de nieuwe app van Apple ook 3D hebben (van bepaalde steden). Iets als streetview zit er dan weer niet in.

Update 11:00 – Een (beknopt) persbericht van TomTom:

Amsterdam, 12 juni 2012 – TomTom (AEX:TOM2) TomTom heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met Apple® voor het gebruik van haar kaarten en gerelateerde informatie.

Er zullen op dit moment geen verdere details van deze overeenkomst worden vrijgegeven.41 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
En waarschijnlijk zal Google Maps toch nog de beste blijven. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het hele TomTom systeem heel erg fijn werken en de kaarten zijn heerlijk duidelijk, maar Google maakt zelf de kaarten (met de intentie om te gebruiken voor smartphones en tablets), Apple koopt nu non-dedicated kaarten, zo uit het schap. Zij hebben nu niet eens meer Streetview, iets dat ik heel handig vind. Je ziet dan gelijk of je goed zit.

Ik denk dat het vanaf nu alleen maar slechter gaat met Apple. Kijk maar naar deze vergelijking op Gizmodo: http://gizmodo.com/5917390/ios-6-vs-ice-cream-sandwich
Al is Android 4.0 nu al meer dan een half jaar af, het is beter dan iOS6 en nu dat de kaarten waarschijnlijk ook niet beter worden, zullen veel mensen eindelijk realiseren dat Apple niet alles is.
@gijsso: je vergeet alleen dat slechts 7% van de Android telefoons op 4.0/ICS draait en dat terwijl het zoals je zelf zegt al een halfjaar op de markt is.
@robbie: dat niet alleen je vergelijkt een os welke reeds een half jaar op de markt is met een os die nog moet komen?! JIJ MOET EEN GLAZEN BOL HEBBEN!!!
@jackass266: ik vergelijk het met iOS5 dat vrijwel direct op alle Apple telefoons (en tablets) beschikbaar was. Mensen hebben dan in elk geval ZELF de keus om het nieuwste OS te installeren (iets wat veel mensen doen).

Bij Android ben je afhankelijk van zowel je telefoonfabrikant als je provider. Ik zou heel graag ICS op mijn Android telefoon hebben, maar ik moet nog maanden daar op wachten (als ik geluk heb). Of ik moet zelf gaan lopen klooien met custom ROM’s etc.

Niet heel erg gebruiksvriendelijk.
@robbie: Ikzelf heb een HTC Sensation met standaard update, daarom ben ik dat aspect een beetje vergeten. Maar inderdaad, Google moet de fabrikanten meer pushen om nieuwe updates vrij te maken op meer modellen.
@robbie: was mijn toevoeging op jouw reactie aan gijsso. Dus niet jij vergelijkt maar gijsso vergelijkt
@robbie:

Da’s deels waar want IOS6 komt er gewoonweg niet voor de iPad 1.
@robbie: Dat is wel het nadeel dat één bedrijf de software maakt, terwijl de andere de hardware. Zelf heb ik een HTC Sensation, dus ik kan al een paar maanden genieten van ICS, maar het zal inderdaad nog een tijd duren voordat een groot deel van de apparaten op minstens 4.0 draaien.
@gijsso: vergeef me als ik het mis heb maar denk dat je android fan bent waar niets mis mee is. Zal je een hele simpele rede geven waarom apple zal blijven bestaan. Android en ios hebben beide een totaal andere doelgroep. Android is voor de techneut die altijd zal blijven shoppen en daardoor niet loyaal is. Ios is voor de fan en de mensen welke niet doe moeite willen nemen android te leren. Dit hoeft namelijk niet bij ios, alles is zeer intuitief!
@jackass266: Je hebt nu gelijk op twee punten. Ik ben een redelijk Android-fan omdat ik dus die techneut ben en dat er twee markten zijn, elk met een eigen doelgroep. Maar wat ik merk is dat Android steeds intuïtiever wordt (als de schil van de fabrikant tenminste een beetje goed is). Dit geldt ook voor Windows Phone 7. Die twee markten komen steeds dichterbij dus.

Mijn punt was meer dat Apple over het hoogtepunt heen is. Innovatie is er niet meer en ze beginnen achter de feiten aan te lopen. Ik snap wel waarom Apple kaarten van Teleatlas heeft gekocht, maar dit lijkt mij een slechte beslissing. Veel mensen (waaronder ik) gebruiken die kaarten intensief, iPhoners misschien nog wat meer dan Android (zeer ruwe schatting van de doelgroep) en als die ineens slechter worden, zullen veel mensen overstappen naar een ander, iets dat zij heel makkelijk doen.
@gijsso: Google Maps zal (naar ik aanneem) gewoon beschikbaar blijven op de iPhone. Apple komt alleen met een andere standaard kaarten app. Die zal uiteraard wel gelijk overal ingebakken zijn, maar als je wil zal je ongetwijfeld Google Maps kunnen downloaden en gebruiken. Zoiets kan (zelfs) Apple moeilijk verbieden lijkt mij.
@jackass266: Android voor techneuten? Ik ben alles behalve een techneut, maar toch heb ik Android. Denk dat de kracht er juist in zit dat Android ook op betaalbare toestellen draait. Ik had geen zin om veel geld te betalen, maar wou wel een smartphone, zodoende dat ik bij een Android toestel uit ben gekomen.
@gijsso:

Apple heeft geen keus. Ze moeten deze stap wel maken, omdat Google met een Ipad killer binnenkort komt en ook op termijn met een Iphone killer komt.
Dan lijkt het me niet handig als je software gaat gebruiken van de concurrent die een zeer sterke marktpositie aan het vergaren is en in jouw vaarwater terecht komt.
Doe je dit wel, dan kan het zomaar zijn dat ze met die software kunnen infiltreren in je apparaat en b.v. bugs plaatsen, waardoor iedereen meteen overstapt.
@bempi: Hahaha! Dat verhaal van die iPhone- en iPad-killer hoor ik al jaren. En iedere keer blijkt het hem niet te zijn.
@dafmaf:

Zo dacht men vroeger ook over kia/hyundai…onderschatting is…
Google Maps wordt nu standaard meegeleverd in iOS en straks dus niet meer. Maar is Google Maps dan wellicht gewoon als app te downloaden? Of zal Apple zo ver gaan om Google Maps uit de appstore te weren?
@dennis: Ja er komt een Google Maps App, met streetview, offline opslag en al de standaard voordelen.
@Donstil: maar komt dat ook beschikbaar voor iOS. Dat is natuurlijk de hamvraag ;)
Het hele idee van alles online hebben, zoals de kaarten is te veel op de Amerikaanse markt afgestemd. In Europa, met alle roaming, gaat dit nooit werken.
@Susp1cious: daarom komt Google ook met offline kaarten in Google Maps ;) Je kan dan zelf bepalen welk deel van de kaart je (tijdelijk) op je telefoon wil opslaan.

http://www.youtube.com/watch?v=CrGjmxqtwcY
@robbie: Dat zou ik dus de ideale oplossing vinden. Vaak probeer ik thuis de kaart wel in te laden, zodat ik hem ook zonder internet kan raadplegen, maar dat is alles behalve efficient. In een stad als Parijs heb je al snel alsnog een kaart op zak.
Voor TomTom is dit een goede deal. Het ging al een tijd steeds minder met TomTom, omdat iedereen Navigatie via de telefoon ging doen( voorwl Google earth)
Jammer. Dat Streetview vind ik erg leuk en handig!
@ThomasBol: je kan Google Maps natuurlijk wel gewoon blijven gebruiken ;)
@robbie: of gwn een landkaart.
Wat TomTom levert zijn de Kaarten, Apple heeft dit omgevormd naar een Soort GoogleMaps variant (welke ook kan navigeren). TomTom levert dus geen Navigatie voor iOS6.0 maar alleen de kaarten.
@Donstil: en dat weet jij omdat? Dat is slechts jouw aanname/gok. Je weet dat helemaal niet zeker.

In hun officiele persbericht stelt TomTom heel duidelijk:

TomTom heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met Apple® voor het gebruik van haar kaarten en gerelateerde informatie.


Onder gerelateerde informatie kan prima navigatie vallen, want waarom zou Apple het wiel opnieuw uitvinden als ze dat gewoon bij TomTom kunnen kopen.
@robbie: Apple heeft de software zelf geschreven (net zoals bij het oude “kaarten” op iPhone Os en iOS) en gebruikt de 2d kaarten van TomTom plus de poi informatie in die kaarten. Die data is in de VS aangevuld met de techniek van Yelp. Voor het 3d gedeelte van de kaarten en de Satellietbeelden hebben ze weer een andere leverancier. Oa. een bedrijf wat ze 2 jaar geleden gekocht hebben.

Doordat TomTom de kaarten heeft geleverd denken veel mensen dat het om Navigatie software gaat maar dat is niet juist, het kan navigeren dat wel maar het is niet puur een navigatie programma zoals TomTom in de store aanbied (en blijft aanbieden).

Ik draai de Beta trouwens, ziet er wel fraai uit maar aan GoogleMaps kan het nog niet echt tippen.
@Donstil: Eindelijk iemand die even uitlegt hoe de feiten zijn, en geen onzin verkondigt!
@Donstil: Met een beetje geluk komt Google nu wel met echte navigatie voor iOS. Leve de concurrentie!
the-budel-guy via iPad app
@robbie: bij rtlz hadden ze het e ook over dat Apple alleen de kaarten van TomTom gebruik en de navigatie van Apple komt.
@the-budel-guy: bij RTL Z harden ze het er over dat ze nog nite precies weten hoe de deal in elkaar zit.

Het blijft dus gissen.
@robbie: Hoe de deal in elkaar zit blijft gissen, hoe Apple heeft uitgewerkt is geen gissen dat is gewoon zoals het is ;)
@ Robbie,

Ja bij Google weet ik dat het kan. Maar ik doel op de vele navigatiesystemen die continue internetverbinding vereisen. Dit geldt ook voor vele andere applicaties. Dan merk je gewoon dat een groot deel van de ‘tech’ markt niet ingesteld is op Europa.

Dus de telefoonaanbieders moeten hun diensten wijzigen of de aanbieders hun producten.

Om even in automotive sferen te blijven. Vraag me af hoe ze dat gaan doen met auto’s van de toekomst die continue in verbinding gaan staan met internet.
Dat merk kan ook echt helemaal niks zelf maken he XD. Alles is van een ander bedrijf en ze gooien overal patent op en klagen iedereen aan.
@hoonigan247: Apple is ook niet zo goed als iedereen altijd denkt, het wordt te verheerlijkt.
@hoonigan247: idd, maken het iets mooier en verkopen het voor 2x de prijs.
@hoonigan247: Google heeft Android ook maar gekocht, hoor. En Google Earth ook. En YouTube ook. De enige succesvolle eigen uitvinding is de zoekmachine. Google Wave? Neh. Google Buzz? Neh. Google+? Neh.
@dafmaf: ze hebben nog een andere succesvolle uitvinding: de advertentie verkoopdienst. Want dat is wat Google echt is en hoe het geld verdient: online advertenties verkopen.
Wel niet vergeten dat de navigatie alleen beschikbaar is op de Iphone 4S en Ipad 2/3, dus er zijn nog een hele hoop iPhone 4 & Iphone 3GS users die TomTom (of google maps) zullen gebruiken voor navigatie
Als je het woord fanboy in combinatie met Apple laat vallen, is je verhaal meteen slap.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).