‘iPod in de auto leidt meer af dan radio’

Auteur: , 26 Reacties

Afleiding in het verkeer, het is de plaag van de 21ste eeuw. Vroegah konden alleen een krakkemikkige radio en misschien een praatzieke passagier je aandacht van de weg houden, tegenwoordig is dat wat meer. Volgens onderzoek leidt een MP3-speler veel meer af dan een radiozender.

Van alle nieuwe auto’s die op de markt worden gebracht hebben 90% MP3-connectiviteit (nog weinig eigenlijk), en we zien dat eigen muziek de traditionele radiostations steeds meer aftroeft. En met een MP3-speler heb je zo 10.000 nummers aan boord, wat veel gescroll en gezap tot gevolg heeft, wat op zijn beurt de aandacht voor het verkeer niet ten goede komt.

The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society (ja, dat bestaat echt) onderzocht de afleiding in een simulator met 50 testpersonen tussen de 18-25 jaar oud, en kwam tot de bovenstaande conclusie. Hoewel je tegenwoordig vaak genoeg bediening van je audio aan het stuurwiel hebt blijken de oogjes toch nog vaak af te dwalen naar het display om te kijken welke plaat er op staat.

Heb je zelf wel eens een (bijna-)klapper gemaakt omdat je drukker bezig was je playlist te bestuderen dan te kijken wat er voor je gebeurde?26 reacties

Heel herkenbaar.
Ja heel erg herkenbaar maarja… Ik heb gewoon mn ipad naast me als ik van songs wil switchen dandoe ik dat al rijdend
Wie gooit er dan ook 10000 nummers op zn mp3? 80% luister je toch nooit (ik denk wel meer). Dus als je alleen muziek erop zet waar je ook echt naar luisterd hoef je niet meer te scrollen en kun je je aandacht op de weg houden.

Wie zei dat er een probleem was?
@964rs: Op mijn iPhone staat een playlist met 1.500 favorieten en die draai ik dan. Gewoon via mijn Sony 3900BTU, volledige bediening via de AB. Gouden ding als je een iPod/iPhone hebt. Op een iPod Classic passen zeker 30.000 nummers.
@964rs: Dat is juist het probleem, als je alleen maar goede muziek hebt ga je op in die muziek. Met de bagger, het eindeloze en zinloze gezwets en de belspelletjes voor mensen uit Oss, Veghel of Sint-Michelsgestel kan je de meeste radio minuten gewoon langs je heen laten glijden en je met auorijden bezig houden.
240sx via Android app
Gewoon radio op. 538 draait goede automuziek tegenwoordig. Klaar.
pfff , ik kijk liever TV als ik rij :-)
Spraak gestuurd kiezen ;) nooit last van
@stevieevld: Knopjes op het stuur, Ipodje via een kabeltje in de cd wisselaar, ook nergens last van. ;)
Ik luister naar m’n V8. Dat is pas muziek.
@garp: 1
@garp: +100
Klinkt herkenbaar, vooral in een nieuwe auto ga je al snel met alle knopjes spelen om alles te testen en te proberen (vaak tijdens het rijden). Maar na een paar dagen heb je dat ook wel weer gehad en beperkt het gevaar zich weer.
Die andere 10% is VW natuurlijk? Die hebben nog geen fatsoenlijke USB aansluiting…
Gewoon vooraf een playlist maken en dan op ‘shuffle’ drukken.
Snelheidscontroles leiden mij nog meer af…….
@norge: Zo is ‘t..
Ik kan tijdens het rijden ook een dvdtje aanzetten, zal nog veel afleidender zijn gok ik zo ;)
In de Renault blijft spelen wat op staat, door 120 albums scrollen schiet niet op zonder index- of zoekfuncie. Plus dat het menu na enkele seconden weer verdwijnt. Maar als er dan eenmaal iets lekkers op staat verzacht de Bose set de ergernissen.
james125 via iPhone app
Zeker waar, elke keer een ander liedje aanzetten.
http://www.youtube.com/watch?v=O8tj3TJ_J_s&feature=youtube_gdata_player Kan toch prima?
@RoT___: Bij deze “muziek” hoef je niet te switchen; klinkt allemaal hetzelfde…
Wedden dat dit onderzoek door de (Nederlandse ) overheid is bekostigd?
Dit vereist dat je naast je aandacht ergens anders aan geeft ook nog aandachtig iets moet bekijken, niet handsfree bellen is nog gunstiger in dit geval
w115 via Android app
Ik heb gewoon nog een ouderwets cd spelertje.
Wel eens met je navigatie zitten spelen achter het stuur? Levensgevaarlijk, al die gadgets…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).