Is de Fisker Karma een pyromaantje? [updated]

Auteur: , 34 Reacties

Een kleine glitch in de Fisker die leidt tot een ongevraagde barbecue of een ultieme zwartmaakactie uit het kamp der Amerikaanse (felle) tegenstanders van EV's? Oordeel zelf, maar Karma + garage zijn compleet naar de haaien.

Voor de haters: nee, het was niet Justin Biebers Karma en, nee, hij zat er dus niet in. Volgende keer beter. Dit incident voltrok zich bij een Texaanse eigenaar van een nagelnieuwe Karma, en volgens de autoriteiten is de auto ook de oorzaak van de brand. Wat er dan precies gebeurd is weet (nog) niemand.

Aan de oplaadapparatuur kan het echter niet gelegen hebben. Volgens de berichten zette de eigenaar zijn auto in de garage, was de lader niet aangesloten, en ontstond er 3 minuten later een forse binnenbrand. Vlak voor de brand merkte hij bovendien een geur van ‘verbrand rubber’ op. Strepen lopen trekken misschien?

Dikke pech voor de eigenaar, het huis was net nieuw, de Karma ook, en in de garage van de niet geheel onbemiddelde Amerikaan stonden tevens een Mercedes SUV en een Honda NSX. Tja, ‘verzekeringskwestie’ zullen we maar zeggen. (via autoweek.com)

Ondanks de bad press die de Karma bij tijd en wijle te verduren krijgt, verkoopt hij in Nederland als een trein. In een triomfantelijk persbericht meldt Fisker dat de Karma “the second-highest selling brand in the segment for high-end four-door models in the first quarter of the year” is.

Als we de cijfers er bij pakken, dan zien we dat er tussen jan-apr 88 Karma’s op kenteken werden gezet. En dat is inderdaad meer dan de BMW 7 Serie (87), Audi A8 (52), of Mercedes S-klasse (52). Ga je hem echter vergelijken met de 5 Serie (297), A6 (214) en E-klasse (89), dan pakken de verschillen nadelig uit voor de Fisker. Desalniettemin een mooie prestatie om 88 Karma’s af te zetten!

UPDATE 11-05 : Volgens Jon Bereisa, een EV-expert, ligt het probleem niet bij de accu’s, maar bij de te krap geplaatste motor:

“That engine is shoehorned into that bay, because they had to use a larger engine, because it was too heavy a car. As a result, there’s no room for exhaust routing and heat shielding to route the heat away… [the Karma is] using the hell out of that motor-generator.”34 reacties

Hot topic…
Karma is a bitch…
Super stom ! Dan baal je als eigenaar! Maar een fisker is toch niet echt te vergelijken met een a8 een 7serie en een S klas ? Dat zijn toch hele andere auto’s miss is daar minder vraag na ?
@zion88:

Nou het is niet alleen de vraag er naar, maar voornamelijk de prijs die er voor betaald moet worden. Wel knap inderdaad en leuk om te horen dat Karma het goed doet in NL :D
wie zei dat hybride goed is voor de aarde? nou moet alles nog een keer gemaakt worden en dus nog meer uitstoot. gewoon benzine rijden!
Hopen dat hij een goeie verzekering heeft.
@meneersander: nieuw huis en nieuwe karma, zou zuur zijn als je dan zo dom bent om onderverzekerd te zijn toch;)
@mightymike:

komt anders best veel voor
@meneersander: goeie verzekering? Tis een amerikaan, claimkampioenuhhhh.
ik verwacht slechte grappen over karma en spontaan in de fik vliegen
hij had de bbq optie aangekruist volgens mij
waarom was het justin bieber nou niet
Die Fisker, ik bedoel Fikster (flauw), boeid me niet. Die NSX wel, ow en het huis ook een beetje
Maart of april zijn er ergens 40 7 series verkocht..
crap, je hebt gelijk. Ik zat in de april-kolom te kijken, niet bij de cumulatieven…
Slechte karma
Die Karma probeerde een Ferrari te zijn ;)
Enne @rsvbf1: I feel you man :(
Nee dat gat is niet voor de benzine meneer de Amerikanos.
Fisker Nederland verwacht deze maand de 100ste Karma op kenteken te zetten. Dat is in 4-5 maanden tijd (de eerste werd eind december op kenteken gezet). Er staan er nog 60 meer in bestelling.
Premium = Ferrari
Ferrari = Fik
Fik = Premium
Fisker = Premium?
Overigens verkocht Volvo in dezelfde periode 135 S80’s, de Panamera 139 keer, en de Audi A7 166 keer.
@sir_smokalot: panamera en s7 zijn inderdaad veel belangrijkere concurrenten. Maar dan nog: een gloednieuw merk met een nieuw concept dat even leuk tussen de gevestigde merken gaat zitten? Mooie prestatie!
@bosje: en mensen die al 2 jaar op hun auto zitten te wachten. En al die auto’s komen plotseling in 1x vrij.

Het is alsof je de dam van een stuwmeer sloopt.

De vraag is of ze zo goed blijven verkopen. De auto’s die nu worden afgeleverd zijn (naar alle waarschijnlijkheid) al jaren geleden besteld.
Zonde van de NSX.
Je bent ook gewoon dom om een auto als dit direct als 1 van de eerste te kopen…

Als ik er een wilde wachtte ik nog wel even tot ze alle fouten eruit hebben gehaald want vooral met die elektro auto’s is er veel gedoe in het begin.
Ik ben best benieuwd hoe fisker hierop reageert; wat was de oorzaak, gaat dit leiden tot een grote terugroepactie, etc. ?
Pfff verkoopt die Mercedes zo onder verwachting dan? 200 tegenover 80 .. Dat is best een verschil. Jammer dat de Karma in slecht publiciteit komt. Ondanks ik geen fan ben van EVs vind ik het een hele mooie auto. Zie ze ook heel vaak rijden, vergelijkbaar met 7 series en S klasses qua hoe vaak.
@Mattraket: ?? Leef je nog?? Laat effe wat van je horen aub..
@kaasboerin: ja, ik leef nog hoor. Thanks for asking. Ik had gisteravond al wat gepost (zie hierboven), maar ik heb een nieuwe avatar van mijn Fisker in mijn eigen kleur: zilver. Dus die herkende je misschien niet.

Met mijn Karma en de 1000+ andere die er rondrijden is niets aan de hand. Echt een heerlijke auto, ik heb er al 8200 km mee geklokt.

Het verbruik staat momenteel op 1 op 105, dus zeg maar wat pakweg tien Panamera’s, A8’en en 7-Series bij elkaar verbruiken. En mijn verbruik is ook echt 1 op 105, want de stroom die ik naast die paar literjes benzine gebruik wordt met eigen zonnepanelen op de zaak en thuis opgewekt.
@mattraket: Goed om te horen. Kwam er op de A1 weer 2 tegen vandaag. Tijdje achter blijven hangen, ff lekker kijken. Mijn broertje is ff hier en was echt blown away door de looks.
@E34M5Touring: Leuk dat je ze regelmatig ziet rijden. De A2 schijnt een populaire route voor Karma’s te zijn, zo zie ik op Autogespot.nl (sorry, scheldwoord hier). Ik ben er overigens zelf nog nooit eentje tegengekomen! Ik rijd voornamelijk op het oostelijke deel van de A15. Maar ik kan wel steeds vaker Ampera’s begroeten (o.a. die van mijn broertje).
@mattraket: Haha, jullie zijn échte milieufreaks?
Laat Karma To Burn nou hele vette muziek maken ;)
Bad Karma ;) !
Hoop dat eigenaar goed verzekerd is en snel weer in een nieuwe Karma rondrijd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).