Is de naam Touareg wel handig gekozen door VW?

Auteur: , 61 Reacties

Het was je misschien nog niet opgevallen, maar de naam Touareg duikt de laatste tijd zeer regelmatig op in het nieuws. Alleen heeft dat nieuws geen betrekking op de Volkswagen die we allemaal kennen. Het nieuws gaat wel over een rebellengroep uit Afrika dat de regering van Mali omver heeft geworpen en vandaag zelfs een eigen land (Azawad) hebben uitgeroepen.

De term Touareg (of Tuareg/Toeareg) heeft dus een hele andere lading gekregen de afgelopen tijd. Het Toeareg is al vaker in opstand gekomen en hun oorspronkelijk leefgebied is verspreid over meerdere landen in Afrika zoals Niger, Mali, Algerije, Marokko, Libië, en Burkina Faso.

Toen Moammar Khaddafi vorig jaar onder vuur kwam te liggen in Libie riep hij de hulp in van Toeareg strijders om zijn eigen vol te onderdrukken. Zoals we allemaal weten verloor Khaddafi de strijd en werden de Toearegs verdreven uit Libië.

De strijders waren door Khaddafi echter wel voorzien van veel modern wapentuig en dat gebruikten ze vervolgens weer om in Mali de macht te grijpen. Op 22 maart pleegde het leger van Mali en staatsgreep en in de chaos die daarna ontstond grepen de Toearegs hun kans.

Ze pikten een groot deel van Mali in en noemden het Azawad. Er is echter nog geen enkel land ter wereld dat deze nieuw uitgeroepen staat erkent. Het zou zomaar kunnen dat buurlanden van Mali te hulp schieten en gaan helpen om de Toeareg te verdrijven. Reken er in elk geval maar op dat je het woord Toeareg/Touareg de komende maanden nog vaak gaat horen.

Misschien moet Volkswagen maar overwegen om een andere naam te vinden voor de Touareg. Heb jij misschien een suggestie?61 reacties

AK47 ..

da,s tenminste een meer alles omvattende naam ..
@lincoln: ROFLOL
Waar haal je ze toch weer vandaan?
Tot die tijd zullen we Colt of Magnum moeten rijden.
@mout:

Ik heb vroeger een Mitsubishi Colt gehad…Geinig hoekig, maar wel behoorlijk snel karretje. En dan toch zo zuinig (wanneer ik dat wilde, maar dat was niet vaak. :P )!
http://www.autoweek.nl/images/myauto/480/53435-1.jpg
Hmm, Nomad misschien? Mongol? Lolol
@kaasboerin: een Nomad heeft Chevy al gehad, en die naam is redelijk heilig, die kan je dus al vergeten. Mongol… Mja, valt wat voor te zeggen. Zeker aangezien het om een VAG gaat.
@kingdecay: Correct, dacht er net aan na het plaatsen. Jij denkt aan de ‘Mongol’ die ik niet bedoel denk ik.. Touran hebben we al, dus how about Tourannicus? :)
@kaasboerin: U bedoeld de motorbende? :P The Mongols :D
en dit staat op ab omdat??
@thom96: omdat ie ook daadwerkelijk naar die stam vernoemd is. Een naamswijziging is natuurlijk schokkend nieuws voor VW’s :P

Btw, de naam Touran lijkt ook ongelukkig gekozen. Ik kan me een verhaal herinneren dat iemand die zo van de achternaam heette een rechtzaak aanspande en uiteindelijk een aantal Tourans van VW geschonken kreeg…
@HDM: en een kruiwagen met geld. De man beheerde de rechten op de naam Tarek (geloof ik) en alle varianten daar op. En dat terwijl die naam een soort Jansen is in die regio.
@thom96:

maakt je zin eens af ..

want dit leest voor geen meter ..
@lincoln: Ja inderdaad, geen hoofdletters, verkeerd toegepaste comma’s en punten etc. Irriteer me er mateloos aan.
@danielj: Komma’s
Touareg staat synoniem voor leven in de woestijn of woestijnvolk en dan is de naam wel betekenisvol. Dacht dat de naam Steppewolf ook werd gebruikt toen het nog een prototype was. Anderzijds is de naam Touareg al zo goed ingeburgerd om nu nog iets anders te verzinnen. Samoem of Samoen (hete woestijnwind)
@speedie: je begrijpt het niet he…

Touareg is een bepaald volk dat in de woestijn leeft en er nu lekker op los vecht. Het is geen generieke term oid.

Iets vernoemen naar een wind (zoals VW meestal doet) is een stuk veiliger.
@robbie:
De VW Katrina dus :)
Tja, als je echt niets anders weet te posten. Volgende keer kan je misschien beginnen over de masturberende Mitsubishi Pajero.
@fortuna: Zo ,die is oud zeg….
Touareg staat voor onbetrouwbaar dus….mja goed gekozen van VAG… dus.
-edit: check!-

Tja, Volkswagen noemt meerdere modellen naar bepaalde ‘winden’ en dan een of ander volk zich naar zo’n wind noemt omdat ze leven waar die wind voorkomt kan gebeuren.
@smoked: Het hele namen systeem van VW rammelt: winden, kak sporten, volkeren, strijdwagens, fantasienamen, gewone woorden ze hebben het allemaal.
Dit slaat nergens op. Als je zo redeneert mag je ”volkswagen” sowieso opheffen. Is vele malen pijnlijker, ’t is immers een nalatenschap van Hitler.
@supermo: Juist meteen beginnen met ontmantelen :mrgreen:
@supermo:

die kon het idd goed vinden met die slavenhandelaren ..
@lincoln: o ja, DIE ja. Ik weet gelijk waar je t over hebt :S
@supermo: De naam Volkswagen is er door de geallieerden aan gegeven.
@mashell: Officeel wel, maar de naam Volkswagen duikt veel eerder op. http://strangevehicles.greyfalcon.us/picturesu/v5.jpg
Het zou veel mooier zijn als VAG ervoor zou kunnen zorgen dat de touareg door de internationale pers anders wordt genoemd, bijv. Sahara Nomads.
@allezen: ik zie VAG het nog doen ook nog
Ik ben deze touareg nog niet tegengekomen op de beelden uit Mali: http://www.autoblog.nl/archive/2011/10/10/vw-touareg-met-nieuwste-kenteken-in-marokko-gespot
@jasperverweij: die staat gelinkt in het artikel hoor ;)
Klik maar eens op het woordje Marokko…
nice! en nu weer over auto’s
Maak niet uit wat voor naam VW hanteert op welk model dan ook. Niemand die het verschil ziet.
Vw oase
De Volkswagen Hoetoe DSG
Owjee..
Niks mis met de Touareg. Ze hebben gewoon hun eigen staat uitgeroepen waar ze altijd al recht op hadden. Grond wat hun ontnomen was door de kolonisatie van Europa.
bungabungastig
“De naam Toeareg is een meervoud en komt waarschijnlijk van ‘Targa’: de naam die zijzelf geven aan de regio Fezzan in Libië.” (wikipedia)

“Of wat te denken van een gifgroene Targa-achtige-weg-met-dak-dakje-variant?” (autoblog eerder vandaag)

Volkswagen Tajine is wel veiliger ;)
@bungabungastig: “Targa” is een verwijzing naar de Targa Florio, waar Porsche meermaals heeft gewonnen (http://en.wikipedia.org/wiki/Targa_Florio), heeft dus niets met de Touareg te maken… ;-)
@robbie: Sinds wanneer leven de Touaregs in Marokko? Of heb je dat erbij gevoegd enkel voor dat kenteken?
@4991: beter lezen! Ik schrijf dat hun oorspronkelijke leefgebied onder andere in Marokko lag. Kan gewoon nalezen op Wikipedia hoor.

When African countries achieved widespread independence in the 1960s, the traditional Tuareg territory was divided among a number of modern nations: Niger, Mali, Algeria, Morocco, Libya, and Burkina Faso.


Ik schijf dat dus niet zomaar! Je moet beter lezen voordat je met kritiek komt.
@robbie: sorry, heb oorspronkelijke over het hoofd gezien. Je m’ excuse. :oops:
@robbie: geef het maar op… Dit artikel is voor sommigen te hoog gegrepen …
Krijgen we binnenkort een Volkswagen Touareg ‘Khaddafi Edition’? :)
Grappig! Zat hier als ‘autonerd’ ook aan te denken toen ik dat nieuws hoorde! Legde ook direct die link. Goed artikel zo, om het niveau wat op te krikken… ;)
onehp via Android app
@Svenska_Aeroplan_AB: inderdaad, welkom met wat niveau.
Noem hem dan gewoon de Dakar ofzo, of Sahara, klinkt ook niet verkeerd. Toch heb ik zo’n vermoeden dat er weinig mensen zijn die er een reet omgeven wat er nu in Afrika gebeurd. Zo is het nou eenmaal. Hier is niet de website om over dit soort aangelegenheden te praten maar wat zijn de wensen van did touaregs eigenlijk?
Oke…
Modern? Ak47 :D robuust dat wel:D iedereen kan met een Ak schieten:D
@urtarget1992: schieten vast wel.. iets raak schieten is een ander verhaal….
Blij dat hier eens aandacht aan geschonken word. Rij voor m’n werk in een daf en sinds dat gedoe met Khaddafi maak ik me ook zorgen over de naam daf. . . . Wat een onzin
Goed gekozen, de auto is zelf ook best wel rebels
Ik begrijp nog altijd niet wat er nu mis is met de naam Touareg, gewoon omdat een of ander zandstammetje dat graag hommeles maakt die naam deelt wilt toch niet zeggen dat je die moet opgeven?
Niks komt in buurt van een echte Toyota Landcruiser v8 adventure ;-
Ik zeg: Volkswagen Taliban
@sacha: +1

Ik zeg: DOEN… :D
Het maakt niet uit hoe je genoemd wordt, als je maar genoemd wordt. Bij VW mogen ze hun handjes dicht knijpen. Iedere keer als die woestijnknakkers in het nieuws komen is dat gratis reklame voor VW.
Touareg is al veel langer een term voor woestijnvolken dan het recent in verband is gebracht met gewapende opstandelingen.
@bozewolf: En met veel langer bedoel ik een milleniumpje ofzo…
Zoals de krant vandaag behulpzaam uitlegt: “De Toeareg zijn een Berbers nomadenvolk dat zwerft door de woestijnen van Mali, Niger, Algerije en Libië. Ze noemen zich zelf Tamasheq, naar de Berbertaal die ze spreken. Volgens de VN telt het volk 1 tot 3 miljoen mensen van wie 85% in Mali woont”. En aanvullend: Toeareg is meervoud, het enkelvoud is Targui of Targhi. Anders dan andere Berbers (ik ben jullie maar even voor): bij de Toeareg zijn de mannen gesluierd en de vrouwen niet – mannen rijden door het zand, de vrouwen zitten thuis.
Zoals Rooster hierboven zegt: prima reclame voor VW.
Wat nou, veranderen? Al die gratis reclame zomaar laten liggen zeker? Tsss…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).