Is elektrisch racen de toekomst der autosport? [video]

Auteur: , 58 Reacties

Het gaat gebeuren. In 2014 start een nieuwe raceklasse zonder verbrandingsmotoren. En dus zonder geluid. Rome heeft inmiddels getekend voor het elektrofeestje.

De FIA is eigenlijk al jaren bezig om een elektrische raceklasse op poten te zetten. En onlangs ging de kogel door de kerk; in 2014 klinkt het startsein voor de eerste elektrorace in de Formule E-klasse en zullen er tien races worden georganiseerd. Voor de FIA een mooie gelegenheid om commercieel te gaan in grote steden. Aangezien hierbij geen lucht- of geluidsvervuiling optreedt (jaja, die CO2 komt ergens anders wel vrij, we weten het) hebben veel gemeenten er oren naar. Ook Rio de Jainero zou willen tekenen.

Maar wat is Formule E precies? Wel, tien races, twintig auto’s, techniek die door McLaren wordt ontwikkeld en heel veel gebrek aan het oude vertrouwde motorgeluid, op wat gepiep na. Tuurlijk, de Formule E zal een geweldig speelveld voor innovatie worden waar toekomstige EV’s van profiteren, maar racen zonder motorroffel heeft iets heel erg vreemds. Alsof Sinterklaas zonder Zwarte Pieten in een ecologische zeilboot de haven binnenvaart.

Testmajoor Luca di Grassi geeft ons in DIT FILMPJE een impressie van racen in Formule E-stijl. Meer details bij de met e-vlaggen wapperende buurtjes.

Video: Formule E in Rome58 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
LOL.. wat een saaie races zullen dat zijn..

midgetgolf golf maakt meer herrie..

Maarja, dat vinden we dan weer zielig voor de midgets..
1 keer woordje ”golf” te veel.. edit? :D xD
Klinkt als mijn keukenmachine
leuk een raceklasse voor renault twizy’s
Ik hoop dat ze goede muziek spelen tijdens de uitzendingen…
@norge: Én geen Olav Mol als commentator! ;-)

(Oké, Olav Mol’s was best tof, maar hij is lang niet meer zo scherp als vroeger…)
@Frux: Commentaar moet nog ergens in de onderste zin, waarom geen edit knop?!
@Frux: Opdat men bij slecht gebruik van de Nederlandse taal zich publiekelijk moet verbeteren door op het eigen bericht te reageren. :)
Zullen wel korte races worden dan.
Ach ja, zo lang dit naast de Formule 1 blijft bestaan is het misschien wel een leuke toevoeging.
@Frux: vind ik ook
@Frux: Precies, mooi moment om ff bier en patatten te gaan halen.
Maar alle uitstoot van de bezoekers die erop af komen en van het hele logistieke gebeuren eromheen laten we dan maar achterwege.
Ben wel benieuwd eigenlijk, en ze mogen het PR bedrijf achter dat filmpje wel ontslaan want dat trok echt op niks.
Wat een irritant filmpje! Zelfs in hun promofilm moeten ze al alle filmtruuken uit de doos halen om het een beetje interessant te maken (en daar falen ze dan nog eens grandioos in).
Wel het platform om de ontwikkeling een boost te geven en het grote publiek er warm voor te maken.
Als 1 aparte klasse oke, dat elke raceklasse zo word….NO MY GOD NO
@rsvbf1:
Wat ik begrepen heb is het de bedoeling om deze klasse in binnensteden te laten racen. De sport naar het volk brengen dus. En ik denk dat, mits ze een beetje veld bijelkaar krijgen ze best voor spectakel kunnen zorgen.
Geluid is idd belangrijk bij racen maar niet het enige waar het om draait.
@jrk68: kan ook leuk zijn, lekker races kijken in de stad, zonder dat mensen gaan zeuren over geluidsoverlast
De auto lijkt een beetje op een FR3.5 auto
veel mensen zijn erg kritisch op alternatieve aandrijflijnen, maar toen de gemotoriseerde koets voor het eerst uitkwam waren mensen ook erg sceptisch, een paard was veel praktischer en goedkoper. toch zijn mensen door gegaan met het ontwikkelen er van, en het resultaat is dat paarden op recreatie-gebied na uit het straatbeeld zijn verdwenen. waarschijnlijk gaat dit ook met de verbrandings-motor gebeuren. of het elektrisch rijden, op waterstof of wat ze ook verzinnen zullen we wel zien. ik blijf voorlopig lekker door vlammen.
@hobbelweg: Je doet net alsof elektrisch rijden nog nieuw en in ontwikkeling is. Elektrische auto’s waren er rond dezelfde tijd als de eerste verbrandingsmotoren. En toch hebben ze het nog steeds niet gehaald. Vind je het gek dat mensen kritisch zijn.
@Dev: destijds zijn ze met het ontwikkelen van elektro auto’s gestopt omdat het produceren van batterijen te moeilijk en te kostbaar was, door de technologische vooruit gang van accu’s / batterijen door de opkomst van mobieltjes/laptops kan het een comeback maken. veder heb ik het niet alleen over elektrisch rijden, ik heb het over alternatieve aandrijflijnen.
@Dev:
Het idee is idd niet nieuw.
Je gaat alleen even voorbij aan het feit dat de ontwikkeling op EV gebied bijna 100 jaar heeft stilgestaan omdat er geen significante ontwikkelingen aan de accu’s werden gedaan. Waar was dat voor nodig, de olie ging immers toch nooit op….
Pas de laatste 10 jaar is die ontwikkeling weer opgepakt en gaat het eigenlijk best snel. Dat moet ik als verstokte petrolhead zelfs toegeven.
Zelf zie ik het hooguit als stads alternatief en mijn glazenbol wil mij ook niet vertellen wat de toekomstige aandrijflijn wordt.
Maar dat er iets bedacht moet worden om de wereld honger naar olie te temperen is mij wel duidelijk.
Pitsstops om de 5 a 10 rondes (van ongeveer 5 km) en dan een nieuwe accu erin ofzo? Lijkt mij de enige optie. Geluid zou er wel moeten worden toegevoegd. Dit is echt rete saai. 90% van de beleving van autosport verdwijnt met het wegnemen van het geluid.
in plaats van DRS mogen ze dan gebruik maken van ‘piekspanning’ om zonder enige vorm van tegenstand in te mogen halen..
@dennisr: Mag je 2 weerstanden uit het paneeltje trekken…
@dennisr: piekspanning? Krachtstroom!
Ha een nieuwe A1 GP….
De enige vorm van autosport waar het publiek de auto’s perfect na kan doen ZZzzZZzZZzZ
Zit wel iets in…
Zolang de hele autosport zo niet wordt vind ik het niet erg.
Saai? Ik denk het niet. Wielrennen en schaatsen trekt toch ook duizenden bezoekers? Er zal heus af en toe wel iemand een scheet laten om de verbrandingsmotor te compenseren.
Sssjt stilte.. ze zijn net gestart!
Mensen die dit al meteen als saai bestempelen snappen niet dat racen veel meer is dan alleen maar auto’s die heel veel herrie maken.
@alcantara: Het grote publiek komt naar de races voor het spektakel, niet om de zogenaamde duurzaamheidsindustrie een veer in de reet te steken.
Als we kijken naar de fluisterstille Audi’s op Le Mans, dan zijn die allerminst populair onder het publiek. Enkel onder de groep die zelf een diesel Audi rijden of bij de fans die een bepaalde rijder in zo’n auto steunen. ALLE anderen halen hun neus op voor die zielloze dieselstofzuigers… Neem van mij aan dat zo’n electrokampioenschap een stille(XD) dood zal sterven.
@lemans96: dat nemen we maar even niet aan aan. Alles wat nieuw is behoeft gewenning, over 20 jaar wordt er gezocht naar de reden waarom men toch ooit die stinkende en lawaaiige auto’s in het straatbeeld heeft getolereerd. Let op mijn woorden.
@alcantara:
Dus jij kijkt niet naar autoraces vanwege het mooie geluid? Die elektrische formulewagens moet men niet willen. Oké ermee racen is prima en zal ook gaan, maar voor de echte liefhebber is dit de dolkstoot in de rug. Zonder rauw geluid ben ik niet meer van de partij.
Hier zou ik dus echt geen geld aan uit gaan geven..
Hier komen zeker alleen maar milleu freaks op af
De Formule 1 wil in 2017 dat de wagens in de pits alleen op een elektromotor mogen rijden.
@pinokotsbeer:
En vanaf 2020 blijven de auto’s in de pits staan en kijken we naar een racesimulatie.
wichardvangraas
De races kunnen interessant zijn, zeker omdat deze gaan plaats vinden waar normaal niet geraced mag of kan worden.

Of het een succes wordt hangt weer van veel factoren af. Kwaliteit van de teams en rijders, (hopelijk niet enkele van hoge kwaliteit en de rest vulling, zoals het uiteindelijk in de A1GP was) maar ook van de circuits en de lengte van de races. Ik zou geen geld betalen voor dit soort races als ze maar 15 minuten duren.

Nog voor de redactie, het is Lucas di Grassi, niet Luca di Grassi. http://en.wikipedia.org/wiki/Lucas_di_Grassi
Het elektrische rijden gaat de eerste jaren volgens mij geen echt hoge vlucht maken. Persoonlijk zie ik meer heil in waterstof, hiervoor zijn de huidige verbrandingsmotoren relatief makkelijk aan te passen, met een grote voorraad en relatief makkelijk aan te maken.
@ronin1130: het kost meer energie om waterstof te maken dan het oplevert.
@xiran: Dat is complete onzin. De splitsing van water in waterstof en water door middel van elektrische spanning levert exact dezelfde spanning op wanneer men de waterstof recombineert met de zuurstof.
@ronin1130: het maken van 1 deel waterstof kost ongeveer 4 delen fossiele brandstof, daarnaast is dichtheid van waterstof erg laag en heb je dus veel mee volume nodig om dezelfde afstand van benzine te krijgen. Daarnaast zijn er helaas nog een zootje nadelen aan waterstof.
@xiran: waterstof zou moeten gewonnen worden uit de splitsing van (zee)water, met elektriciteit opgewekt door windmolens/getijdenenergie/zonnepanelen. NIET uit fossiele brandstof want dan is men helemaal onnozel bezig.
@ronin1130: de verhouding blijft hetzelfde, als je nu fossiele of duurzame energiebronnen gebruikt. Ik ben ook geen fan van elektrische rijden maar waterstof is gewoon geen oplossing.
Gewoon niet eens aan beginnen!

Wij eisen herrie…
-edit: ok, hou je caps in de gaten-
Ach, leuk probeersel hoor, maar dergelijke electrobarges gaan het spectakel van brullende en gillende verbrandingsmotoren nooit overtreffen.
Daarbij kom dat steeds meer mensen in zien dat ze met het hele CO2 en ‘O jee, de fossiele brandstof is bijna op’ verhaal, flink bij de neus worden genomen. Dit gaat er, binnen afzienbare tijd, voor zorgen dat de populariteit van de volledig elektrische auto’s, in ieder geval op sportief gebied, als een plumpudding in elkaar zal zakken.
Wordt door niemand gekeken hopelijk, minnus 1 of 2 Groep links members.

Fck formula E. Geen autosport lief hebber kijkt hier naar.
ben ik de enige hier die geluid relatief vind ? F1 is in mijn oren gewoon tering herrie.. niets meer.
Bijvoorbeeld een 6.3 AMG, daar zit pas een mooi geluid in, alles boven de 12.000 toeren is eigenlijk herrie.
Mensen houden niet van veranderingen.. dat is me weer duidelijk als je die commentaren leest..

Over tien jaar weet je niet beter.. zeker in ons overbevolkte nederland is er geen plek voor autosportherrie. Ik heb jarenlang wedstrijd tweetakt gekart, en heb diverse kartbanen zien verdwijnen alleen door de milieuherrielobbie… Dat geluid is dan wel leuk voor de liefhebber, maar het is echt geen randvoorwaarde om fun of snel te rijden. Het zou geweldig zijn als de racerij hier goed op inspeelt, en meerdere snelle electroraceklasses introduceert.. zodat we in nederland ook weer gewoon kunnen karten en race in de bebouwde kom.. zonder onmogelijk vergunningencircus. Ik denk dat we het gebrek aan geluid best kunnen missen….

anders gezegd.. als je door een ongeluk opeens doof zou worden… zou je dan niet meer naar formule 1 kijken?
Ben benieuwd! Ik hou van verbrandingsmotoren, maar ik hou ook van nieuwe techniek… Denk dat het voor de ontwikkeling van elektrisch rijden zeer positief is. Pitstops waarin even snel geladen moet worden lijken me een goede stimulans om snelladen goed te ontwikkelen :)
Jakkie bah. Vind t echt helemaal niks.
Elektrisch kan volgens mij wel een mooie toekomst tegemoet zien. Zie onderstaande video. op slechts 65% vermogen 70 meter in 3,45 sec. @ 126 km/u. En dit is een studentenproject met een relatief klein budget. Met de budgets van McLaren en dergelijke moet er toch wel iets heel moois van te maken zijn!
http://www.youtube.com/watch?v=u9e6I5D7Z3c
@Tesla-fan: Bijna poëtisch, zoals je het geluid van een elektrische race omschrijft.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).