Is Fiat wederom op jacht naar Opel?

Auteur: , 40 Reacties

L'histoire se répète.

In 2009 stond Opel even in de etalage, met destijds toeleverancier Magna en in eerste instantie Fiat als grote gegadigden. Destijds ketsten de deals af en besloot GM Opel te behouden. Vandaag wordt het overnamevuurtje weer eens opgestookt door de Italiaanse krant Il Sole-24 Ore. Hoe betrouwbaar zijn deze geruchten?

Het verhaal gaat dat Fiat-CEO Marchionne Opel voor een appel en een ei wil overnemen, net zoals hij dat destijds met Chrysler deed. Het grote verschil is dat de focus van laatstgenoemde op de Amerikaanse markt ligt, die het momenteel met dubbele groeicijfers uitstekend doet, terwijl Opel voornamelijk in het zieltogende Europa actief is.

Zonder al te veel uit te wijden over de feitelijke juistheid van de bronnen (want daar kom je toch niet achter) kunnen we ons wel afvragen in hoeverre een overname een handige zet zou zijn. Beide merken hebben te lijden onder een slepende overcapaciteit en sterk krimpend marktaandeel, dus als je beide samenvoegt is het misschien makkelijker fabrieken sluiten en in de organisatie te snijden, iets dat er sowieso aan zit te komen.

Bovendien is er dankzij Chrysler weer wat geld in kas, dus als de prijs juist is moet het mogelijk zijn. Daar komt nog overheen dat Marchionne eerder heeft aangegeven te geloven dat een flinke schaalvergroting de manier is om zijn bedrijf naar een veilige haven te dirigeren. Maar schiet Fiat er wat mee op? Er is veel overlap in de modellen, met de nieuwe Adam en de 500 als voornaamste voorbeeld.

Ik weet het niet: bij Opel wordt nog flink geïnvesteerd en vernieuwd, en ik heb niet bepaald het idee dat GM er happig op is om het merk nu te laten gaan. Vooralsnog doen we de geruchten af voor wat ze zijn, geruchten, maar we blijven de bewegingen van Fiat (dat de nieuwe Opel Combo bouwt) scherp in de gaten houden.

De internationale pers heeft snel lucht gekregen van het bericht, en het toonaangevende Automotive News Europe nam contact op met het Fiat-hoofdkwartier. Het antwoord: geen commentaar. GM laat in een reactie weten dat Opel niet te koop is. Playing hard to get?



40 reacties

Fiat en Opel de merken met de meeste overbodige fabrieken in Europa willen samengaan? LOL!

Daarnaast zal GM ongetwijfeld bedingen dat er géén GM/Opel techniek buiten Europa (dus China & VS) verkocht mag worden.
Laten ze bij de fiat groep eerst eens met nieuwe modellen komen ipv zich bezighouden met de overname van een schijndode GM poot….
@jrk68: Wat voor auto rijd jij eigenlijk? Het enige waar je jezelf mee bezig houdt is het afzeiken van auto’s…
@autobart:
Zo simpel is het niet, maar jij als echte Fanboy leest hoogstwaarschijnlijk alleen de VAG gerelateerde comments.
Anders had je geweten wat ik rij en dat ik niet louter afzeik comments plaats.
Hooguit probeer ik soms om blinden hun zicht terug tegeven….
Maar om het niet te moeilijk temaken voor je wil ik best nog wel een keer herhalen dat ik in bezit ben van een Lotus Elise, Smart Roadster en een Toyota Aygo voor de boodschappen en het meisje.
@jrk68: Nee, ik ben geen fanboy. Herinner je die Kia Cee’d nog? Dat vond ik een mooie auto. Maar jij hebt enkel je vorige eeuwse oogkleppen op en bent er voorstander van dat vroeger alles beter was.
@autobart:
Leuk geprobeert maar er zijn ook zat nieuwe auto’s waar ik vrolijk van word.
Ik zal er een paar voor je op een rijtje zetten war ik zeer positief over ben in willekeurige volgorde.
GT86/BRZ
Aston Martin (alle huidige modellen)
Lotus Evora/Elise
Caterham
Donkervoort GTO
En meer van dat soort spul….
@jrk68: Aha ok. Lotus Elise vind ik een leuke keuze, maar hoe kom je bij een Smart Roadster? Achter die auto staat bij mij al heel lang een vraagteken, omdat ik niet begrijp waarom hij gekocht wordt. Ben eigenlijk wel benieuwd!
@solmatje:
Gewoon omdat het een leuk rijdend speeltje is, Niet zo hardcore en snel als de Elise maar bijna net zo leuk.
Technisch staat er geen vraagteken maar eenuitroepteken achter maar als je zelf handig bent en de juiste adressen kent valt ook dat best mee.
Onderdelen zijn niet echt duur en een motor revisie kost ong 2k. Als hobby auto is het dus best de moeite waard om er een te behoeden van de vergetelheid.
@jrk68: Ok, jammer van de versnellingsbak en (mijn mening) het uiterlijk. Maar hé.. het is wel een Mercedes!
@autobart: Hij rijdt vast een derdehands Aston Martin. Zodat hij alle paupermerken kan afzeiken.
@kickass:
Was dat maar waar, zelfs 5de hands zou ik graag een V8 Vantage hebben.
Helaas zijn die nog een beetje te kostbaar, je wil er immers ook mee rijden en niet alleen naar kijken….
@jrk68: Klopt. Kon ik maar een keer in een Aston rijden…
@autobart:
En om even OT te blijven deze comment is geen afzeiken maar een uiting van bezorgtheid.
Ik ben een groot liefhebber van italiaanse auto’s en ik heb er een heel aantal gehad. Ik betreur de huidige gang van zaken bij het Fiat concern en zie dus liever nieuwe modellen dan een overname van Opel.
@jrk68: Bezorgtheid? Misschien moet je eerst maar eens een les Nederlands volgen. Zo kan ik je mededelingen al helemaal niet serieus nemen.
@autobart:

Het feit dat je gaat lopen zeiken over een spelfout i.p.v. inhoudelijk reageren op zijn reactie(s), geeft meer aan hoe mensen jou moeten benaderen dan hem.
@autobart:
Ja kan gebeuren, een typefoutje, als je zoveel reacties wil geven op een onzin uitkramende puber.
Eigenlijk zou ik daar mijlen boven moeten staan maar soms heel soms kan ik de verleiding niet weerstaan om mij te verdedigen….
@autobart:
zeurpiet.
Kopen onder de prijs, fabrieken sluiten en gronden verkopen om wat geld terug te verdienen. Techniek en ontwikkeling -bij FGA stopgezet in 2009, volgens Marchionne zelf- die ze zelf kunnen gebruiken bijhouden en de rest met de merknaam verpatsen aan de chinezen. Zo koop je gratis nieuwe modellen. Kunnen we weer een jaar of vijf verder en dan gaat de grote magier met pensioen in Canada, een industriele en sociale puinhoop achterlatend in Europa. So long suckers. En ondertussen de fanboys maar gillen en gieren dat we gewoon nog even moeten wachten op de Uniair Alfa V12 Zagato Autodeltadinges.
@heidekonijn: Lol! Hoewel akelig zwartgallig, komt me dit ook aardig spot-on over…
@heidekonijn: “Zo koop je gratis nieuwe modellen”

Denk maar niet dat GM dat verkoopt. Fiat zal een licentie kunnen afnemen bij GM (voor veel geld). De patenten en rechten op de modellen van Opel zullen gewoon bij GM blijven liggen. Alleen al omdat ze in de rest van de wereld als Buick worden verkocht.

Het zal voor Fiat dan zeer moeilijk worden om deze ‘nieuwe’ modellen concurrerend in de markt te zetten. Behalve als ze eigen modellen met Opel badge gaan verkopen.
@robbie: Beggars can’t be choosers. Blijkbaar is het daarop stukgelopen bij de vorige onderhandlingen over Opel en Saab, maar als ze echt willen verkopen zullen ze toch iets moeten bieden wat de tegenpartij interesseert. Overcapaciteit (a.k.a. modellen die geen koper kunnen vinden) hebben ze bij FGA geloof ik al. De tijd zal het uitwijzen. Overigens top tip : dasalfaromeo.com – ze hebben een nieuwtje :-)
@heidekonijn: “This blog is open to invited readers only”

Wat heeft Opel te bieden dan? Volgens mij vrij weinig.

– Merknaam (alleen ‘waarde’ in Europa)
– IP (Intellectual Property) ligt bij GM
– Huidige modellen zullen alleen in licentie gebouwd kunnen worden
– Opel is niet actief in markten waar Fiat (nog) niet zit
– GM zal niet willen dat Opel’s met GM techniek in China/VS verkocht worden
– GM-vrije Opel modellen ontwikkelen gaat veel tijd & geld kosten
– Opel heeft véél teveel halflege fabrieken (net als Fiat)


Het enige ‘grote’ voordeel van Opel is dat ze een grote R&D afdeling hebben. Ik kan me voorstellen dat die afdeling interessant is voor Fiat. Al zou het natuurlijk nog kunnen dat GM dat onderdeel niet verkoopt.


PS De twist dat Fiat zou eisen van GM dat ze stoppen met PSA is wel een interessante twist in het verhaal.
@robbie: Oowpsch. probeer eens dasalfaromeo.it – zie hun meest recente artikel, maar vergeet de laatste regel niet te lezen. Waarschijnlijk loos alarm maar waar rook is… lopen VW specialisten in een aantal Alfa fabrieken rond (staat niet daar maar in autonews.com en focus.de). Vreemd soort toerisme.

Ben het eens met je, het enige waar Marchionne op kan azen is de R&D van opel. Mogelijk ook wel de russische connectie maar daar heeft FGA deze week nog zelf de rem op gegooid.

Dat met PSA is gewoon vreemd. Als SM er op uit is om al de allianties te breken die PSA heeft opgebouwd dan heeftie nog wat werk voor de boeg.
@heidekonijn: je doelt op dit artikel? http://www.dasalfaromeo.it/?p=1031

Staat weinig nieuws in volgens mij. Tijdens de autoshow van Parijs (vorige week) ging dit verhaal ook al rond. Heb het toen verwerkt in dit artikel:
http://www.autoblog.nl/alfa-romeo-geen-nieuws-wel-beursbabes

Of Alfa Romeo verkocht gaat worden? Ik weet het niet, maar laat ik dit zeggen: Het ligt meer voor de hand dat Alfa Romeo wordt verkocht dan dat Opel wordt verkocht.

Op dit moment is Alfa namelijk niet echt ‘geïntegreerd’ (meer) binnen Fiat. Ze hebben slechts 2 modellen in productie en de pijplijn is ook redelijk leeg. Als iemand Alfa koopt kunnen ze dus met een (redelijk) ‘schone’ lei beginnen en op relatief snelle termijn modellen lanceren op een manier die ze zelf willen met techniek die ze zelf willen gebruiken.

Als je Opel koopt is dat vrij lastig, maar als je Alfa koopt heb je redelijk de vrije hand.
@robbie: Vraag is nu of het toeval is dat Alfa een lege huls is. Het lijkt er op dat het deel uitmaakt van een plan dat in 2009 in uitvoering gegaan is. Dat Geely betrokken zou zijn had ik nog niet gehoord, trouwens.
Ze complementeren elkaar perfect in Europa. Daarnaast zijn kunnen ze als een gek onderstellen en onderdelen delen aangezien ze zich voor 99% in hetzelfde segment begeven. Volgens geruchten zou Marchionne het bedrijf voor niets willen. Ik ben erg benieuwd, als het door zou gaan zou het erg goed nieuws zijn.
@raphael:

Fiat heeft toch al enkele joint-venture met Opel? In elk geval de Grande Punto / Corsa.
@jack_abarth: Ahum, wist je dat de Giulietta niet enkel verdacht veel op een Astra lijkt maar ook dezelfde wielsteek heeft? Tumpidumpidum…
Wist je dat hij ook beter is dan de Golf en de Focus?
@sir_smokalot: Subjectief, maar mijn Giulietta is alleszins stukken beter dan mijn eerdere Golf V. Alleen jammer dat het geen Alfa is.
@heidekonijn:
Ik weet het, het zijn FIAT’s met een designerjasje.
Maar de Dieseltechniek werd/wordt gedeeld met elkaar.
Volgens mij zat GM (Opel) in FIAT, zijn ze eruit ge-truuct door de Italianen maar hebben ze de diesel smaen werking nog steeds.
En misschien is dit de mogelijkheid voor Machionne om Italiaanse fabrieken te sluiten en elders met OPEL productie faciliteiten verder te gaan.
Of er Opels of ALfa’s van de band aflopen, is tegenwoordig niet zo’n probleem meer.
@desjonnies: Bijkomend probleem : fiats zijn al opels in een designerjasje.
@desjonnies: wat denk je hiervan? Opels Insignia moet vervangen worden binnen een paar jaar, heeft marktaandeel en is leverbaar met motoren waarvoor Fiat/Alfa een prima (beter?) alternatief in huis heeft… Opel heeft een zeer goed dealernetwerk in heel europa, de thuismarkt draait niet slecht en in het oosten van Europa is er zelfs groei en doen opels het ook niet slecht.

Volgens mij zou Fiat de 1.4 en 1,6 turbo benzine en 1,6 diesel en 2.0 diesel prima kunnen vervangen op relatief korte termijn en tegen acceptabele kosten..

Het volume van Astra en Insignia kan op termijn voor de benodigde aantallen zorgen voor de Giulia en Lybra. De Zafira en Meriva zijn verder interessant omdat Fiat/Alfa/Lancia niets vergelijkbaars heeft…

Natuurlijk is het een grote overname en dat is een risico, maar één van de grootste problemen van Fiat/Alfa/Lancia is dat elke substantiële investering moeizaam terugverdient kan worden door autonome groei.. dus moet je marktaandeel/aantallen regelen en kosten delen. You make money by lowering costs not by investing in a black hole.
Als ze weer wat geld in kas hebben dan weet ik wel wat ze moeten doen: ALFA ROMEO MODELLEN ONTWIKKELEN!! en nu heel gauw!

Verder zijn alle Opels qua platform en techniek bijna 100% GM, en zal dat heel lastig worden om dat los te weken uit het GM concern. (zie bijv. dwarsboming verkoop SAAB van GM).
Zag vandaag zo’n Opel combo, lijkt erop dat Fiat allang geleden Opel overgenomen heeft?
Op zich… Opel overnemen, alle fabrieken etc. van de hand doen, en dan Opels in de Fiat fabrieken maken. Eventueel op termijn wel weer echte Lancia’s en dan Opel gebruiken om Chryslers te re-badgen (zullen weinig mensen zijn die dan boos worden dat dat niet “Opel-waardig” is).
Ach, nog een jaar of tien en dan is vergrijsde Opel doelgroep dood, weg Opel.
Marktaandeel van Fiat en Alfa loopt in Europa steeds achteruit. Fabrieken zijn verouderd. Nieuwe modellen worden steeds utgesteld of gaan niet door. Enige overlevingskans is naar het oosten uitwijken met als gevolg sluiting van fabrieken. In dit klimaat Opel overnemen dat ook niet echt goed draait is de zaken verergeren. Beide merken tot 1 groep laten samensmelten zal veel geld kosten dat ook gefinancierd moeten worden. Misschien door Alfa aan VW te verkopen ?
Marchionne zegt njet en VW beweert de overnamekas op slot gedaan te hebben. Maar VW heeft tijd en wacht desnoods tot Alfa doodbloed. Dan is er ook nog Ferrari en Lancia natuurlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).