Is het zo makkelijk om een BMW te stelen? [video]

Auteur: , 85 Reacties

Ophef in Engeland. Op verschillende fora maken BMW-eigenaren zich druk over een golf aan autodiefstallen in de maand maart in één enkel gebied. Het zou veelvuldig om BMW's gaan die binnen een paar minuten via de OBDII-aansluiting zijn te 'hacken'.

OBDII, het klinkt als een gemuteerde bacterie, maar er is geen moderne auto op de weg die niet over dit -verplichte- diagnosesysteem beschikt. Het is in feite een universele stekkeraansluiting waarmee foutcodes en aanverwante zaken worden uitgelezen door garages en dealers. Zie ook deze uitleg.

En daar zit nu de crux. Een Engelse BMW 1M-eigenaar zag op camerabeelden hoe tuig binnen een paar minuten met zijn 340 pk sterke speeltje aan de haal ging. Hij claimt dat het raam werd ingetikt en de boeven van buitenaf makkelijk toegang hadden tot de OBDII-aansluiting (foto) in de buurt van de pedalen. Hierop sluiten ze een apparaatje aan waarmee de sleutelcode in een ‘blanco’ BMW-sleutel is in te programmeren, en klaar is de gecapuchoneerde autodief. Vervolgens rollen ze hem van het terrein af en rijdt het dievengilde weg met een dure BMW die op kinderlijk eenvoudige wijze is gekraakt. Althans, als de claim van de eigenaar klopt, en daar lijkt het wel op, aangezien één van de dieven met een stuk elektronica loopt te sjouwen. Check het filmpje hieronder en oordeel zelf.

Het inleren van een sleutelcode via OBDII gaat via een apparaat dat in onderstaande video wordt gedemonstreerd door een paar Bulgaren. Echt of fake? Helaas lijkt het eerste aan de orde te zijn. BMW zou er in dat geval goed aan doen om de inleesprocedures van sleutels iets beter te beveiligen. BMW zegt op de hoogte te zijn van de geruchten. (via 1Addicts)85 reacties

Slim van Autoblog om precies te vertellen hoe dit in z’n werk gaat, krijgen we dadelijk deze methode ook in Nederland.
@bsxc2: Alsof mensen nu een impuls krijgen ‘hey laat ik dat ook doen!’.. Dieven zijn dieven..
solmatje via iPhone app
@bsxc2: die is er al!
@bsxc2:

Het zijn juist de lugubere garages in Nederland die mede verantwoordelijk zijn voor de diefstallen, door de juiste apparatuur en manieren van stelen door te briefen naar figuurtjes die geld tekort hebben.
@bempi: Volgens mij is het probleem dat die apparaten in Duitsland gewoon ‘en public’ te koop zijn via WebShops/eBay.
@bsxc2: zodat je je er tegen kan wapenen als je een BMW van na 2008 bezit. Een verborgen microswitch op je OBDII kan al heel ontmoedigend werken…
@bsxc2: verder is het zo dat hoe meer ruchtbaarheid er aan gegeven wordt en hoe meer onrust er ontstaat door deze voorvallen des te eerder BMW geneigd zal zijn dit asap te verhelpen met een recall ofzo…
@bsxc2: O mijn god. Jij denkt echt dat dieven inspiratie opdoen van dit soort websites? Die weten dat allang!
@jeffreym3:

is duidelijk aanzetten tot diefstal ..

de copuchonknakkers zijn eigenlijk het slachtoffer ..

(citaat van Sjakie van Kooten) ..
@bsxc2:

Grapjas.
Yep, natuurlijk moet dit niet zo makkelijk kunnen, maar als ze je auto willen krijgen ze die toch wel gejat.. Tuig is er immers al-tijd.
Een M3 zal wel 3x lastiger zijn om te stelen ?
the-budel-guy via iPhone app
@bempi: en waarom dan wel??
@the-budel-guy: Omdat het een 3-serie is. Kan je nagaan hoe lang het duurt voor je een 7-serie open hebt. Ik denk al gauw 7x langer dan een 1M.
@bempi: Helaas niet. Zelfde manier, even makkelijk. Staan zelfde filmpjes op van 3 series, X5, X6, 5 series, alles.
@fedmas:

Wel vreemd dat ze dan over gelijkmatige beveiligings systemen beschikken op elke type model / uitvoering.
Maar goed BMW heeft ook inbouw GPS en die tik je er niet 1 2 3 uit. Elk voordeel heb zn nadeel. Hopen maar dat de daders hem niet in de prak rijden en links laten liggen vanwege die GPS systeem.
@bempi: GPS maakt niets uit. Je kan zo op het internet een GPS blocker kopen. Leg dit in de auto en elk signaal wordt verstoord…

Enige manier om een wagen te beveiligen is door er een gewapende dwerg in te verstoppen.
@stanny:

Hahaha eentje die kung fu dan kan, dat zou ik ook wel willen. :D
@bempi: Vreemd? Denk je dat ze voor elke auto een nieuw beveiligingssysteem ontwikkelen? Dat kan gewoon niet, veel te duur. Het is niet de Nederlandse politiek die voor alles een nieuwe wet aanstelt of nieuwe regels verzint, zo lang de burger er maar voor betaalt!
@fedmas: ook wel grappig dat het LIJKT dat niemand de grap snapt :D
@bempi: Als ze bij BMW slim zijn komen ze met een M7. Of beter nog, een M8!!
@oli4k:

Ha ! Inderdaad.
@bempi: Niemand snapt je grap :(

+1
@umadbrah:

Hahaha idd. voortaan maar een smiley erbij zetten. :D
@bempi: Waarom zou dat nou weer? En waarom krijg je voor deze opmerking 4 plusjes? LOL
@bempi: er was vorger ook een grapje van dat de prijzen van m5 specifieke onderdelen maal 5 waren, dus 5x zo duur
@bempi: Da’s kut met je superdure en zeldzame M1…
the-budel-guy via iPhone app
Regel 1. Als het donker wordt auto(s) in de garage. Wel slim dat hij 2 camera’s gebruikt. Zo kunnen we het mooi aan 2 kanten bekijken. :P
@the-budel-guy: Moet je wel een garage hebben.
@ the-budel-guy. Omdat die ‘1’M in 1x is gestolen :P
the-budel-guy via iPhone app
@bempi: haha LOL
@bempi: op die manier, flauw.. xd
@bempi
Ik zou geen enkele reden weten waarom. Hij is 20k duurder, maar de 1m is echt geen budgetauto zonder beveiliging. En de 1m is nieuwer, dus zou beter beveiligd moeten zijn.
@bosje: Gekke jongen haha.

1M, M3; Drie keer zo moeilijk? M5; Vijf keer zo moeilijk. Etc…
ruit kapot
http://www.dailymotion.com/video/xgjrdw_renard_news#

renard deed dit geruime tijd geleden al gladjes voor in deze franse docu. interessante docu om te zien hoe bepaalde mensen elke avond gewoon een auto van min. 40.000 euro mee naar huis nemen
@creativetechnologie: Ik wou precies dezelfde docu hier posten. Interessant maar ook bijna beangstigend dat zulke georganiseerde misdaad in west Europa mogelijk is.

Aan de anderen: de link hierboven is zeker het kijken waard. Let er echter wel op dat het in het Frans is, geen ondertitels.
@creativetechnologie: Voor wie de rest van de interessante documentaire wil zien, check onderstaande link. Gaat eveneens over overvallen, drugs koeriers en de hiërarchie binnen de organisatie. Zeker het kijken waard.
http://mp4.streampower.be/vrt/vrt_mobile/vrtnieuws_geo/GEO2011/02/210239025ONL1102133126562.Geo3GP_MPEG4.3gp
@RoT___: Tevens inclusief Nederlandse ondertiteling, nog even vergeten te vermelden.
@RoT___:

dank u ..
@creativetechnologie: http://www.youtube.com/watch?v=I5SUamKMWr8&feature=youtu.be Is de nederlandse versie van dezelfde docu. Is op Panorama in Belgie uitgezonden als ‘grote jongens uit de cite’ 1e deel is out of synch qua beeld/geluid, rest werkt gewoon.
@creativetechnologie: heb de docu bekeken, niet normaal.. En ik moest even lachen toen ik zag dat deze dieven ook in een audi rijden! ( RS6 Avant )
Gebeurd al jaren bij Transporters en Golfjes V en IV GTI. Zelfde methode. Binnen 2 minuten is de auto weg zonder braakschade. PON houdt het alleen erg goed stil…
@adinsx: Precies, VW Transporters zijn vooral geliefd i.v.m. het mogelijke gereedschap achterin. Heb op een forum al gezien dat er mensen zijn die een hangslot om hun OBD-stekker hangen (schijnt net te passen) en een dummy/onbruikbare losse stekker er naast hangen. Moet je er wel op letten dat je ’t hangslot weg haalt als je de auto naar de dealer brengt.
@adinsx: Het probleem is het bijna 20 jaar oude ODBII protocol. Nooit ontworpen met beveiliging in gedachten en door vrijwel alle fabrikanten gebruikt.
wtf ridiculous
Dit is echt zuur, komen er 4 van die tering gasten je auto stelen. Maar altijd nog beter op deze manier dan wakker worden met een 9mm op je hoofd, want dat is de andere makkelijke manier.
Een goede manier van beveiligen is 4 herders om de deur buiten s’nachts. ouderwets en doeltreffend.
Waarschijnlijk hebben ze dat OBDII apparaat ook eerst gestolen want ik denk niet dat ze 8000 € aan dopgeld hebben samengelegd.

Te koop op http://vag-info.com/BMW%20Group%20products.htm
@nielsr:

kan zomaar gejat zijn, of ze hebben een louche garagebedrijf erbij. en op naam van dat bedrijf die zooi gekocht.
8k heb je er zo uit bij al die dingen
Hoezo sleutels aanleren via ODB2? Dat zou niet moeten kunnen. Natuurlijk zijn de CAN bussen op de stekker te vinden en kun je in principe alles sturen. Maar iets als extra sleutels aanleren zou toch niet zomaar moeten kunnen daar zou je toch een beveiligde sessie voor nodig moeten hebben.
input output iemand?
Weet wel dat hier in NL Alarmklasse 3 zo geprogammeerd is dat alarm af gaat als de deur geopend of raam ingeslagen wordt. In Duitsland bijvoorbeeld kun je de deur dus openen met een loper zonder dat het alarm af gaat omdat daar alarmen anders geprogammeerd zijn. Belangrijk om te weten dat dealer bij import dat omprogrammeerd.

Dit is natuurlijk niet afdoende, maar toch vervelend voor zulke gasten als zij in alle stilte bezig zijn en dat ding begint te loeien terwijl zij met de OBD willen beginnen.
Heb een documentaire gezien van franse Autodieven en drugs(runners) bendes gezien .
Als je kijkt vanaf >>9:40 MINUTEN<< hoe ze bij een mini inbreken en hem even starten , alleen maar om te laten zien hoe makkelijk het gaat om een auto te stelen ( voor hun dan ) . Even later rijden ze nog door de wijk en komt politie hun achter na . Maar ja ze hebben de perfect get away car audi (r)s6? ! Politie had geen schijn van kans !
Filmpje is wel in het Frans maar ach kijk hoe ze te werk gaan.
http://youtu.be/o3S8TVTzSOM
Hufters, je zal dit maar terug zitten te kijken s’ochtends nadat je naar je werk wilde en je auto pleite is. Overigens zijn ze wel zo achterlijk dat ze niet eens met 2 man 1 camera kunnen afdekken.
via de obd2 kan je nog andere leuke dingen doen, een een bluetooth blokje opsteken, en de boel met je telefoon uitlezen
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm9yZy5wcm93bC50b3JxdWUiXQ..
Zolang het bij BMW’s blijft, zie ik het probleem niet…
@bertorelli: In alle merken auto’s zit deze elektronica. OBD (On-Board Diagnostics, begin jaren 80) en OBD2 (eind jaren 90) is standaard in alle auto’s ingebouwd.
Maakt niet uit welk merk auto je hebt, die van jou kan dus ook binnen enkele minuten meegenomen worden.
@cgvdwerf: Hoezo? Als via obd niet een sleutel kunt aanleren dan werkt dit niet. De functie omvang van obd is beperkt.
@bertorelli: Tja Italiaans is doorgaans weinig waard dus die zullen ze niet snel meenemen ;)
Ooit een keer een docu over een stel Franse runners gezien. Hier werden ook gestolen auto’s voor gebruikt die ook op deze wijze werden gehackt. De dief vertelde toen dat van dat apparaat slechts een klein aantal bestaan die het inbreken zo gemakkelijk maakt.
makkelijk op te lossen, door wat draadjes in die obd los te solderen en van plaats te verisselen, hulpstekker erbij om het op te heffen als je naar de garage gaat om hem uit te lezen. Done.
@TDI-goeroe: Mwah is nog niet zo’n gek idee van je eigenlijk. Soort van slotbout idee :)
valt iemand ook op dat er in het 2e filmpje op dat ene apparaat aan de bovenkant vag-info.com staat. ben ik de enige die dit vreemd vind of is dit één of andere nare actie van volkswagen?
@bigcar:

ODBII is een universeel systeem (zodat garage’s niet 10 verschillende apparaten nodig hebben). Met een apparaat via VAG kun je dus ook een BMW uitlezen
Een auto gestolen is weer een nieuwe verkocht .Eigenlijk heel slim van BMW om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken voor het dievengilde.Vervolgens een paar websites de informatie doorspelen met wat zakgeld voor de bloggers en alles is koek en ei ….
@norge: Denk je dat een gedupeerde BMW 1 eigenaar weer voor hetzelfde steelhok kiest. Ik denk het niet. Die wordt ook verstandig.
3 minuten is 180 seconden.Zo krijg je natuurlijk nooit een eigen film(Gone in 60 seconds).
OT:

Eigenlijk is het heel slecht dat dergelijke standaarden niet beter beveiligd worden. In elk geval niet alle systemen op 1 stekker. diagnostics en foutcodes kunnen wel, maar ‘gevaarlijker’ spul op een alternatieve, moeilijkere manier.

Maar ook simpel spul. Waarom niet het hele ODB2 systeem uitschakelen als het contact uit is? of als er geen sleutel in zit. Die laatste zal wel onmogelijk zijn, in de uit stand past elke sleutel. Maar via het contact lijkt me wel te doen.
@timberleek: Helemaal mee eens. Sleutels aanleren is gevaarlijk en mag niet via obd kunnen. Maar contact is natuurlijk geen beveiliging, je hebt toegang tot de CAN bussen en kunt dus gewoon het contact signaal simuleren.
@mashell:

daar heb jij weer gelijk in.
Er is vast iets voor te bedenken
Hahaha check op 2:52 die gozer die de camera ruim een minuut op zwart houdt, terwijl die andere gewoon doorloopt (eerste deel filmpje)
heb al vaker over die kastjes gehoord, zijn ook te krijgen zonder sleutel programmeren, dan ben je in 39 sec weg, bmw’s t/m 2012..
oplossing is erg simpel, duw je obd stekker uit zijn houder, en duw er een afgeknipte voor in de plaats.. werk zelf bij een vag gerichte garage, en het is meer dan bekend dat deze kastjes ook in de vag wereld in omloop zijn..
Sta je dan met je sportieve priemiejum. Ach ja, BMW rijders zijn ineens sociaal geworden volgens mij, zoveel rijplezier dat ze het moeten delen :D
Ik zou de Passat nemen..
ik heb bij de beveiliging van mijn audi gekozen voor een alarm klasse 3 icm een ECU aanpassing. Deze schakelt na het afgaan van het alarm het ecu systeem volledig uit waardoor het ook niet meer mogelijk is om met een obd of iets dereglijks de auto te starten of te programmeren. las er een hoop over op internet en leek mij een goede oplossing tegen dit soort praktijken
Handig dat t alarm na een ruitje tikken niet af gaat,,
Volgens mij is het niet de OBD2. OBD2 is een standaard ivm met milieu wetgeving en universele garages kunnen met een vrij simpel OBD2 apparaatje wat dingen uitlezen. Wil je meer, dan moet je merk specifieke apparaten aansluiten, lastig aan te komen en niet universeel toepasbaar. Het gebruikt vaak wel dezelfde stekker als de OBD2.
Dus voor een BMW moet je via BMW een apparaat zien te krijgen. Of stelen van een BMW garage. Of een hacker heeft het BMW protocol ontcijferd.
Yup, meer en meer wagens worden zo gestolen, verhaal is steeds zelfde, wagen correct afgesloten en toch verdwenen (zelfs nieuwe modellen met transpondersleutel)

Verzekeringsmaatschappijen doen extreem moeilijk in dit geval, zeker als de wagen ergens anders total-loss wordt teruggevonden (ramkraak, hold-up, ongeval, vandalisme). Zorg zeker dat je steeds je twee sleutels hebt en indien je je reservesleutel kwijt bent, doe hiervan aangifte en laat nieuwe programmeren bij de dealer
Pfff; ik was ooit mijn autosleutel kwijt (na 1 dag teruggevonden). Contact met de garage zei me dat dit me tussen de 200 en 300 euro ging kosten wegens veel werk en heel moeilijk… Afzetters! Als ik zie dat je op 10min dit klusje klaart…
@upstream: 3 minuten…
On Board Diagnose II …. sucks…
Mooi kut voor die eigenaar.
Onlangs nog een reportage gezien over een Franse bende.
Zij konden ook met een “betaalbaar” apparaat veel nieuwe wagen starten zonder probleem..
Elektronica, ik ben er nooit voorstander van geweest..
@Stijn Torfs:

Elektronica is prima, geen enkel probleem mee. Het probleem is dat er niet goed over nagedacht wordt. Dan gebeuren dit soort dingen.

Hetzelfde probleem zie je in veel ecu’s, het is zo’n mooi systeem, maar veel programmatuur bestaat uit lapjes oude en nieuwe software die ongeveer samenwerken. De meeste storingen komen ook voort uit ‘foutjes’ in de software
@ RoT___
Merci voor de link, handig voor de nederlanders die het willen zien kende hem alleen in et frans , Les Caids de Cité, te prachtig toen ik dat jaartje geleden voor het eerst bekeek!
Echte dieven pakken toch wel wat ze willen pakken..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).