Italië boos op Marchionne, maar hij sluit geen fabrieken

Auteur: , 38 Reacties

Dat het niet zo lekker loopt met de Fiat-groep werd gisteren nog eens pijnlijk duidelijk toen het alle persberichten voor de Autosalon van Parijs vrijgaf. Je vraagt je af wat de Italianen überhaupt in Frankrijk komen doen, maar goed. In eigen land ligt CEO Sergio Marchionne eveneens zwaar onder vuur.

De Italianen zijn niet zo content, want Fiat komt niet met beloofde investeringen over de brug. De groep, die inmiddels tot lamme vleugel van het Fiat-Chrysler-duo is verworden, moest wegens de algehele Carmageddon-misère terugkomen op de belofte ondere de noemer Fabbrica Italia 20 miljard euro in Italië te investeren. Tot nu toe is er slechts… wait for it… 1 miljard euro geïnvesteerd, en hierover zijn de Italianen not amused. Fiat is toch een van de grote symbolen van Italië.

De boekhouder Marchionne voelt de bui natuurlijk al hangen, en dus heeft hij maar snel bekend gemaakt dat geen van de zes resterende Italiaanse fabrieken gesloten wordt. Maar over welk tijdsbestek heeft hij het? Na de sluiting van de fabriek op Sicilië hangt een zelfde lot als een zwaard van Damokles boven het hoofd van de overige vestigingen, want het concern lijdt onder enorme overcapaciteit, en in de nabije toekomst lijkt het niet beter te worden.

De 60-jarige Marchionne heeft naast een Italiaans overigens ook nog een Canadees paspoort, dus mocht hij het zo bont maken dat hij in zijn thuisland tot persona non grata wordt verklaard, dan kan hij altijd nog in Canada terecht, ey?

P.S. Morgen komen we te weten of de Ford-fabrieken net zo gelukkig zijn als hun Italiaanse collega’s. Dan krijgt het personeel van Ford Genk namelijk te horen wat de toekomstplannen zijn. Oh nee, toch niet, aldus de Ford-directie…38 reacties

Wat ik eigenlijk heel vreemd vind, is vooral wat ze met Alfa doen momenteel. Twee wagens in je assortiment dat schiet ook niet op.

Dat ze niet willen investeren, ok. Maar waarom dan geen wagens uit het Fiat assortiment nemen en deze met een Alfa jasje overgieten? Doen ze met de Mito en Giulietta immers ook al. Lekker goedkoop en precies zoals Volkswagen dat doet met Seat en Skoda.

Je zou bijna denken dat ze alleen al aan de Fiat 500 voldoende winst moeten maken…
@sebastos: Inderdaad. De Alfa Romeo showroom is zo leeg. Ik wacht al jaren op de opvolger van de Alfa 159 en GT.
Ze zouden zelfs van elke Chrysler een fiat en Alfa rebadge kunnen maken…. of omgekeerd. Maar liefst zie ik toch een nieuwe GT !
@sebastos: Vertel, hoeveel verdienen ze per Fiat 500 volgens jou?
@Jesper:

Geen idee, maar met zoveel 500’s die je alleen al in NL ziet, zou je toch moeten denken dat dit een ZEER winstgevende auto is. Ze zijn niet bepaald budget geprijsd.

Het kan niet anders dan de moneymaker van Fiat zijn.
Kunnen ze geen (mooiere) opvolger maken van de Chrysler Crossfire en deze een FIAT en ALFA badge geven?
@stanny:

Bijvoorbeeld de Fiat Linea. Wordt hier in Noord Europa niet verkocht, maar daar kun je prima een Alfa 159 opvolger van maken. Precies dezelfde wagen, maar dan met Alfa jasje er overheen. Zit er tenminste weer een sedan in het gamma. Of nog gekker, die 500L SUV, daar kun je met een Alfa jasje perfect de Alfa SUV van maken.

Alfa is toch al jaren geleden vermoord, breng dan wat meer premium Fiats met Alfa design en badge. Als Volkswagen het kan, waarom Fiat niet?
@sebastos: Goed, heb je misschien ook nog goeie ideeën?
@Vanquish: Ik heb tot nu toe 2 Alfa’s gereden en vond het altijd prachtige auto’s. Vroeger thuis reden we Alfa. Maar de nieuwe generatie… kan er niet warm van worden. Het zijn gewoon Punto’s met Alfa design.

Die weg zijn ze daar ingeslagen, prima. Dan kan een Sedan er ook komen op basis van de Linea.

Alfa is toch Alfa niet meer, onder de huid is het gewoon een Fiat, maar dan is er tenminste nog wat Italiaans design in de showroom ;)
@sebastos: Het lijkt me beter als ze gewoon weer even de juiste weg inslaan. Wij tweeën zijn niet de enigen die het oude Alfa terug willen denk ik!
Auto\’s fabriceren in West Europa is toch ten dode opgeschreven. Is het niet nu, dan wel over 10 jaar… Óf het boeltje moet kunstmatig overeind gehouden worden door de (kuchduitsekuch) overheid…
@Svenska_Aeroplan_AB: volledig mee eens. Hier is enkel toekomst voor design en research afdeling. De rest gebeurt allemaal in de landen met de laagste loonkost.
Er is maar één uitweg voor Alfa, verkopen aan Audi…
Dan kan Audi het merk tot leven wekken door een achterwielaangedreven sportieve BMW concurrent terwijl Audi meer de traditionele weg opgaat en Mercedes bekampt… Ik ken veel mensen die vroeger een 3 reeks tijdelijk hebben ingeruild voor de Alfa 159… Zou er nog iets overblijven van operatie “Italian Dress” (overname Alfa) en de ontwerpen van Walter Da Silva (ex topontwerper Alfa nu head of design VW) binnen de VW Group?
@upstream: Als Audi Alfa wilde hebben had die dat al(lang) denk ik.
@upstream: Hoepel op man.
@upstream: Ik zie het merk liever verdwijnen dan in de handen van Audi te zien verdwijnen…
Audi weet iig wel hoe je een merk laat opleven ipv laat afsterven…….

Lamborghini bijv.

Maar goed, je hebt altijd van die no-brainers die vinden dat de 2 neuszware modellen in de huidige portfolio voldoende zijn om de oorlog te winnen…..
@gearhead: Vandaar dat Lamborghini verlies draait.
@norge: Is dat zo? Bene, dan nog, heeft Lambo ooit zonder verlies gedraaid? Je hoort ze bij VW toch niet zeggen dat ze dat wel even fixen door een Polo of een A4 te rebadgen.
@heidekonijn: Nee wel een Audi…,en Bugatti draait ook verlies.Hoe loopt het eigenlijk met dat lelijke Bentley?
@norge: Die audi is geen opgewarmde volume-volks-wagen maar een van wit blad ontworpen supersportwagen, voor of door Lambo. Geen seriewagen ingekocht van een ander merk met eerst een vw, dan een audi en dan een lambo badge op, laten we wel wezen. Bentley heeft sinds de jaren dertig geen gamma zoals het nu heeft en een model als de conti konden ze voor vag niet eens van dromen.

Als dat het ergste is wat vag met Alfa zou kunnen doen… vergelijk even met de huidige Alfiat Puntopelitos en de aankomende -tenzij weer gecancellede- dodge fart kloon. Ranzig. Geen ziel. Geen verkopen.
@norge: ik denk dat het een boekhoudkundig verlies is…iets met winsten verplaatsten enzo..
Ach, zolang men daar toch geen nwe Fiats, Alfaas of Lanciaas wil maken, who cares???? De merken zijn op sterven na dood, Saab en Rover achterna, we gaan allemaal VW rijden so what’s the problem????? We dood zonde natuurlijk….
Vakbonden daar, is het FNV niks bij.
Ik vergelijk het wel eens met kleding. De grote ketens draaien daar ook de boetiekjes de nek om. Van Zeeman (Dacia), via de V&D (VW, Opel) tot de Bijenkorf (BMW, Audi), allemaal eenheidsworst! Je moet goed zoeken naar een onafhankelijke boetiek met topservice en smaakvolle kleding. Die kant gaat het ook op met de automarkt…
@Svenska_Aeroplan_AB: Des te groter een bedrijf wordt, des te afstandelijker/onpersoonlijker het allemaal word.
We gaan toch niet doen alsof er enkel ooit de fabriek in sicilie gesloten is? Alfa in Milaan is *dicht*. De mensen die daar zijn opgeleid door de groten in de automobiel, zijn naar *huis*. Alfa is al kapotgemaakt door die boekhouder. Enkel de naam is er nog. Vergeet VAG, verkoop voor mijn part aan roemenen.
laat je toch niet konstant door autoblog opnaaien , ze kennen de feiten niet eens.
De meeste Fiats komenuit Polen.
En wat er mis is in Italië?

Simpel, er is geen plan, geen lijn, geen design, en men heeft geen idee wat men moet doen.

Behalve dat men drie aartsrivalen bijeen heeft gebracht krijg ik de indruk dat Marchionne nooit de documentaire
van Clarkson heeft gezien getiteld “Who killed the British motor industry ” waarin men dieper ingaat op het samenvoegen van alle Brtise aarts rivalen.

Italië is qua arbeidsverhoudingen nog gewoon een neo-communistisch land met vastgeroeste privileges en weinig felxibiliteit anno 2012.

Auto’s produceren in Europa kan succesvol zijn, immers de Japanners hebben naadloos de plaats ingenomen van de falende Britse industrie. Nissan, Honda en Toyota.

Marchionne’s eerste plan zou moeten zijn wie gaat wat doen?
Wat gaat FIAT maken ? – kleine zuinige auto’s, middenklassers en bestelwagens

Wat gaat Alfa maken? Grotere auto’s met van ieder model een zgn snelle jongen (quadrofoglio verde-een italiaanse M-lijn), en een grotere middenklasser met een life-style stationwagen in de modellen reeks.

Wat gaat Lancia maken? Op kleine FIAT gebaseerde niches met luxe en comfort a la Lancia en voor het grotere werk de techniek van Alfa lenen.
En misschien een wagen die in de E klasse 5 klasse kan meeblazen maar wel met een duidelijke Itiaanse flair en identiteit, maar voorlopig de tering naar de nering zettend moeten we het doen met de lancia/Chryslers.
Toekomstige Chryslers en Lancia’s zullen zeker veel techniek moeten gaan delen.

Verder ben ik geen voorstander voor ‘der untergang des abendslandes’, het sluiten van fabrieken.
Immers, of mensen in een fabriek werken of werkloos zijn, ze zullen in het laatste geval toch door de gemeenschap onderhouden moeten worden en zie ik daar geen enkel voordeel in.
Wat het product qua kostprijs goedkoper wordt, wordt in de momenteel heersende graai-cultuur eerder bij de aandeelhouder gedeponeerd dan bij de consument, zie KPN dat onlangs heeft aangekondigd om hun IT mensen te gaan outsourcen in India.

Marchionne zal iets moeten doen
Dat staat vast
En ik ben blij dat ik niet in zijn schoenen sta.

p.s. Voor de fans, petrolheads, die hards en romantici :

http://www.youtube.com/watch?v=EAWH0EfMDfc&feature=relmfu
@desjonnies: Helemaal waar. Een ding : anderen tonen dat, met dezelfde of zelfs meer nadelen, maar met inzet en ideeen, het WEL kan.
@desjonnies: Je hebt helemaal gelijk!
@kaasboerin: klopt. Daarom hou ik van kleine bedrijven.
@Svenska_Aeroplan_AB: Die vervolgens pleite gaan??
Of die vervolgens groter worden en nét zó worden??
Je houdt gewoon – net als de andere 99% – van de underdog.
@desjonnies: goed verhaal
@kaasboerin: de andere 99% houdt misschien wel van de underdog maar handelt er niet naar. Ik wel (op het ziek af). Kijk altijd waar een product vandaan komt, wat voor organisatie ergens achter zit, etc. Wordt steeds lastiger!
@Svenska_Aeroplan_AB: Niks mis mee toch, maar kan me dan idd wel voorstellen dat grotere instanties al gauw afschrikken. :)
@sebastos: de echte cashcow is de Punto. De 500 is een goed gelukt uitprobeersel.
Blijf het een episch verhaal vinden dat de Italiaanse maffia op jaarbasis meer omzet dan de FIAT groep. Of het ook geheel waar is zullen we natuurlijk nooit weten, maar toch.. Hoop wel dat de groep beter gaat presenteren. Zitten te mooie merken in. Italië moet weer doen waar ze goed in zijn; ontwerpen met passie. Dan sta ik maar een keer vaker stil dan in een Duitser of Fransoos (Aziaat is nicht im frage), het ziet er zoveel mooier uit…
@camber24: vaker stilstaan dan in een Fransoos? Ik dacht het niet. Sinds wanneer hebben die een goed imago? Want daar gaat het hier blijkbaar om, het imago, niet om de feiten…
Overigens hoor je nooit iemand over het rebadgen bij VAG. Daar doen ze (ook) nauwelijks de moeite om een Skoda Rapid, Seat Toleda van een VW Jetta te onderscheiden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).