Jaguar XJ (2010-heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 35 Reacties

Tijdens de introductie in juli 2009 kan het bijna niet anders dan dat enkele Engelse heren zich verslikten in hun thee. De XJ was volledig anders dan voorheen en de styling was ook nog eens controversieel.

Jaguar XJ

Het klassieke Jaguar moest zich echter opnieuw uitvinden om bij een jonger koperspubliek aansluiting te vinden. In den beginne kenmerkte het motorenpalet door dik, dikker, nog dikker of de diesel. Later kwam er opeens ook een twee liter grote viercilinder met turbo bij, wat bij traditionele Jaguar rijders ongetwijfeld weer tot een hartverzakking leidde.
Dankzij het lage gewicht en relatief sportieve onderstelafstemming stuurt de XJ lekker sportief, zeker voor zijn klasse. De Xj’s met V8 zijn ook serieus snel.
Heel modern was het dashboard waar de traditionele klokken in 2009 al het veld moesten ruimen voor een LED paneel. Het infotainment systeem was een touchscreen variant, maar de graphics van beide schermen voelde tijdens lancering al wat ouderwets aan.

Aanbod op Marktplaats
Door de lage verkoopaantallen nieuw is het aanbod op Marktplaats niet heel ruim bemeten, er staan een kleine 30 XJ’s te koop. Het lijkt heiligschennis, maar het merendeel van het aanbod betreft een XJ diesel. De prijzen beginnen net onder de 40 mille.’

Pluspunten

  • It’s a Jag.
  • Lichter dan de concurrentie.
  • Geen dertien in het dozijn styling.

Aandachtspunten

  • De vijf liter grote V8 zonder supercharger heeft een slecht ontworpen koelbuis. De twee harde plastic buizen kruisen elkaar en daar kan de naad losraken waardoor de koelvloeistof weglekt. Direct stoppen als het waarschuwingslampje van het koelwater gaat branden!
  • Een andere bron van koelproblemen bij de beide V8 motoren is de waterpomp. De eerste bouwjaren hadden snel last van lekkages, veelal zal de pomp inmiddels wel door een verbeterd exemplaar vervangen zijn.
  • Vanaf modeljaar 2012 is het infotainment systeem geüpgraded en werd sneller. Voorheen reageerde touchscreen vaak langzaam of soms niet op input.
  • Rammelend open dak en rammels in de hemelbekleding komen regelmatig voor.
  • XJ’s hebben snel last van een verkeerde uitlijning van de wielen, wat tot scheef afslijtende banden kan leiden.
  • Waarschuwing voor lage accu spanning: kan worden veroorzaakt door van alles in het elektrische systeem waardoor het lastig op te lossen kan zijn. De accu houdt er overigens niet van om lang stil te staan, soms is de accu na twee weken stilstand al leeg.
  • Net als sommige andere moderne auto’s houdt de XJ er niet van als de accuspanning te laag is, het kan diverse vreemde elektrische en elektronische problemen veroorzaken.

Zoek de XJ of een andere auto op Marktplaats.nl.35 reacties

We kunnen volgens mij zeggen dat de nieuwe styling niet bepaald een succes is in vergelijking met de vorige modellen. Zeker als je het vergelijkt met het 90’s model. Die zie je nog regelmatig. De nieuwe helemaal niet. En ik begrijp het ook wel een beetje, want echt mooi vind ik ‘m niet.
@e550: Je ziet ze inderdaad niet veel, maar ik vind de styling wel geslaagd. Ziet er strak en modern uit, lekker agressief maar toch stijlvol en tegenwoordig vooral direct herkenbaar als een Jag.
Daarbij kon ik het design van de oude XJ ook waarderen. Echt een tijdloos design dat altijd mooi zal blijven.
@e550: Ik vind ‘m juist erg mooi! Alleen het infotainmentsysteem zou mij tegenhouden aangezien je in een wagen met een moderne uitstraling ook een moderne, goed reagerend infotainmentsysteem verwacht. Bij die oude, klassieker gelijnde Jags valt het niet zo op dat de wagen nog niet zo oud is :)
In Duitsland is een veel groter aanbod te vinden va 25k. Ex
Bpm natuurlijk. Maar tel er 5-7 bij op en je bent gemiddeld 8k goedkoper uit?
Op autscout24 is aanbod een stukje groter: 80 exemplaren.

Ik zou er altijd eentje met een zes cilinder nemen, want dan kun je zeggen dat je een “XJ6” hebt ;-)
Nee, zonder gekkigheid, heb dit altijd een mooie kar gevonden. Interieur oogt heel aangenaam en ben een klein beetje verliefd op die achterlichten. Overigens lijkt mij de vier cilinder een heel prettige optie; 240pk op 1700kg, dat is toch ruim voldoende?

Maareh, het probleem met deze kar lijken mij de occasionprijzen van de XJ X350…..
Wel mooi maar niet mijn smaak
Wat een prachtige auto is het toch, al is deze wel wat saai uitgevoerd.

@autoblog Wat ik een beetje mis in deze rubriek is hoe duur het oplossen van probleempjes met de auto ongeveer is. Is het oplossen van het koelvloeistof probleem in deze Jaaag bijvoorbeeld een paar honderd euro of moet je een tweede hypotheek afsluiten? Ik begrijp dat het niet te doen is om voor ieder probleem uit te zoeken hoeveel het kost, maar ik denk dat de video’s wel een stuk informatiever worden.
Ik vind de XJ toch wel de mooiste uit zijn segment. Een Audi A8 heeft zo’n inwisselbaar design dat je er écht niet mee opvalt. Dan is zo’n XJ toch andere koek.

40 mille valt ook nog mee voor zo’n sloep, al zul je wel leeglopen op zaken als onderhoud en mrb :(
Heerlijke bak, wel als XJR met supercharger natuurlijk.
Maargoed, ik zou nooit een Maserati Quattroporte kunnen laten staan voor deze Jag.
Wat was ik verliefd op deze wagen toen voor het eerst uit kwam!
Geweldige auto, draai nog elke keer mijn nek om. Zeker in het zwart!

@wouter Mag gezegd worden, je hebt mooi grijs haar!
Is een mooie auto en dat er niet veel van zie rond rijden maakt hem voor mij een tikkeltje specialer
Goed om te weten van die koeling voor de V8. Geldt dat dan ook voor de XF? Ik vind het een prachtige auto! In de US koop je ze echt voor peanuts. Zou er best een willen. Wel een normale. Bij de L versie zijn de verhoudingen niet helemaal lekker vind ik.
Blijft een prachtig ding! Jaguar heeft haar design altijd goed voor elkaar gehad.
Ondanks een mindere verkoop ten opzichte van zijn Duitse concurrentie vind ik dit wel een ongelooflijk mooie auto. Heb menig kilometer mogen rijden met een XJ van deze generatie met de 3.0 V6 diesel en dat rijdt echt hemels. Doet niks onder in vergelijking met die Duitsers en qua staking vind ik hem ook mooier dan de concurrentie. Zet dit ding naast een A8/7-serie/S-klasse en zij gaan allemaal ten onder.

De video van Top Gear waarin Jeremy Clarkson het tegen ‘de tijd’ opneemt met deze auto is een geweldige video.
@viezefreddyw: Qua staking mooier dan de Duitsers? Deze komt niet meer bij British Leyland weg he ;) :p
@E34M5Touring: Scherp Tim, heel scherp. Snel ben je ook! Die klote iPhone moet van styling staking maken…
@viezefreddyw: Ik F5 de hele dag, wachten op deze verspreking. En dan zit ik er bovenop. Gelukkig voor mij stylde je spellingscontrole ;) :)
@E34M5Touring: Vanaf nu ga ik elke reactie eerst lezen voor ik op ‘versturen’ druk. Zou ik eigenlijk altijd moeten doen…
@viezefreddyw: Doe maar niet, komt de spontaniteit niet ten goede joh. Mensen denken te veel. Vaak buj te bange ;)
Ik blijf het een enorm mooie wagen vinden! Mooiste Europeaan in t segment.
Neem de DIESEL.
Da’s een kunststuk die ook in de C6 wordt gebruikt.
En die helemaal past bij deze XJ.
Overigens een heel prettige comfortabele wagen
De vormgeving is apart en eigenzinnig maar helaas niet meer van het oude oer XJ6 niveau. Al zit je met zo een ouder model XJ 6 en dan bedoel ik dus XJ 6 tot Series III altijd te klooien met de drommels slecht uitgevoerde elektriek.
En dit bedoel ik dus met een XJ6:
http://images.honestjohn.co.uk/imagecache/file/fit/730×700/media/5418444/Jaguar%20XJ6%20Series%203%20(2).jpg
@desjonnies: Maar dan het liefst de 3.0HDi. Die heeft ook nog in de laatste C6’en gelegen. Hoe fijn die 2.7 ook is, dat is echt een beer van een diesel. Is wat beter op z’n plek qua vermogen, past wel bij de Jag ;)
Altijd in dubio geweest of ik de styling wel of niet geslaagd vind. Mooie cleane achterkant, maar die spannende vorm van de koplampen t.o.v. de grille is me iets vreemd. En wie heeft besloten om Mickey Mouse op het dashbord te plaatsen?
Een van de mooiste auto’s ooit gemaakt! Ding klopt gewoon : formaat, verhoudingen, anders dan anders, chique, sportief… Helemaal goed!
Het valt mij op hoe gedateerd deze XJ eruitziet na pas enkele jaren. De oude Jags XJ waren en zijn nog steeds tijdloos.

Van de huidige saloons springt alleen de S-Klasse eruit, een hele mooie wagen.
Mooie auto, alleen rijdbaar als je geld over hebt. Het blijft een Ford uit Engeland met Duitse genen: onbetrouwbaar dus geld over hebben. Dit soort -/-punten kunnen echt niet, wat een rommel.
Vergeet steeds dat deze er ook nog is. Niet mijn ding en alweer verouderd.
Ongelooflijk dat zo’n dure auto zulke problemen kan hebben. Dat mag toch helemaal niet? Alsof dat nog niet genoeg is durft Jaguar dit tevens verouderde model, nieuw, zelfs nu nog een vanaf prijs mee te geven van bijna een ton! Ik begrijp heel goed waarom Jaguar al een tijd geen super succes is. Het is net alsof ze de concurentie soms maar net kunnen bijhouden
Ik vind dit iets meer een Jaguar dan die vervoersmiddelen die ze tegenwoordig verkopen, maar er gaat natuurlijk niks boven z’n voorganger. Wat een schoonheid is dat. Die zou ik graag willen hebben!
Tsja, tis dat €40k teveel voor me is, anders…..
Ons pa rijd er een. Mooie verlengde supercharger die aan vervanging toe is. Blijkt Jaguar gestopt te zijn met deze motor in de verlengde uitvoering in Europa. Word weer een klant minder dus..
G
@kennone: sorry dat ging mis

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).