Jaguar XJ markeert debuut 3.0 V6 Supercharged + XF

Auteur: , 22 Reacties

Sliep uit! Zaten we allemaal naar de F-Type te kijken, lepelt Jaguar de gloednieuwe 3.0 V6 Supercharged mooi even (vanaf modeljaar 2013) in de Jaguar XJ en XF. We kunnen dus binnenkort al beoordelen hoe de loopcultuur van de nieuwe powerplant is.

Jaguars nieuwste zespitter werd aangekondigd als 340 en 380 pk-versie, in de XJ en XF komt vooralsnog de ‘lichtste’ variant te liggen, die maximaal 450 Nm levert. De motor is een vervanger van de atmosferiche 5.0 V8 (tot nu toe de benzine-instapper in de XJ), de 510 pk sterke Supercharged-variant van de V8 blijft wel als rangetopper.

In vergelijking met de uitgaande 5.0 V8 levert de nieuwe geblazen zescilinder 45 pk en 65 Nm minder, maar het iets lagere koppel is dankzij de drukvulling wel veel eerder beschikbaar. Een andere prettige verandering die de koper zal bemerken, zal waarschijnlijk die aan de tankzuil zijn, hoewel het voordeel eigenlijk best tegenvalt: 9,4l/100km tegenover 10,4l en 224 gr/km tegenover 247 gr.

Bescheiden winstjes, zeker als je er van uitgaat dat de XJ voor het eerst start-stop krijgt, en bovendien de bekende ZF-achtbak. Voorheen lag er nog een zestraps-automaat in de wagen.

Naast de nieuwe motoroptie krijgt de 2013 XJ ook een verfijnd infotainment-systeem, en een verbeterde vering.22 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
helemaal geen gek idee eigenlijk zo’n 6-cylinder in zo’n jaguar..
@cassiewollie: like in the old days…
@tjorque: Dat wel, maar de verbruikscijfers vallen wel enorm tegen. Vergeleken met de V6en van BMW en Audi en Mercedes, klinkt dit als overjarige techniek; zeker als het inclusief start & stop en ZF-8bak is …
@dawwg: of ze zijn gewoon eerlijker…
Maakt de XJ een klein stukje toegankelijker. Ik verwacht t niet maar ik hoop zeker ‘m vaker tegen te gaan komen. Heerlijke wagen.
gelukkig geen 4 cilinder
Hoe zit het eigenlijk met het gewicht i.c.m. met de nieuwe motorisering?
De XJ6 is terug!
Doodzonde dat je dit soort karakterbakken zo weinig ziet! Zelfs met een V6 lijkt het me super.
Supercharger dus gelukkig geen turbolag……
@E34M5Touring:
En die fijne huil als bonus.
@jrk68: Ja dat zou wel te gek zijn. Jag and supercharged blijft toch mooi.
Prachtige wagen!
Doodzonde, ik moest een traantje wegpinken. Bye bye N/A 5.0 V8, je was een heerlijk blok met een ruw randje. Je liet de kat brullen. Dat zie ik de 3.0 V6 niet zo snel doen…
Gaaf ding, maar ik heb toch liever een v8
j00rs via iPhone app
Prachtige wagen maar moet natuurlijk eigenlijk gewoon de supercharger v8 hebben.
Als ik zie dat een atmosferische E350cgi met 306pk 159 gram uitstoot is dit gewoon een zware teleurstelling (ja ik weet dat dit niet elkaars concurrenten zijn, maar het zegt toch wel wat)
Voor die besparing heb ik liever een V8.
Om de centen hoeven de Jag rijders het sowieso niet te laten.
Weet nie wrm, maar doet me denken aan Fisker..
Dat infotainment systeempje doet me heel erg veel denken aan wat PSA levert in oa de 308 en de DS3..
Mooi dat ze die motor eerst introduceren bij de XJ en XF. Iedereen weet dat hij ook in de F-type komt (sterker, we hebben hem al gehoord). Het is dus naast XJ nieuws ook F-type nieuws!
Wat een prachtige wagen zeg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).