Jonge auto’s worden vaker gestolen

Auteur: , 16 Reacties

Niet alleen het aantal benzinedieven neemt toe, maar ook de autodiefstal zit in de lift. Vooral jongere auto's zijn vaker het slachtoffer, in het eerste halfjaar werden 1.402 personenauto’s van 0 tot 3 jaar oud gestolen.

Dat zijn er 83 meer dan in het eerste halfjaar van 2011, een stijging van 6,3%. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) die deze cijfers publiceerde, maakt zich zorgen over deze stijging. “Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto’s kunnen kraken” aldus Guus Wesselink van AVc. “Autobezitters kunnen er niet meer van uit gaan dat hun bezit voldoende beveiligd is tegen diefstal. Aanvullende maatregelen zijn nodig om diefstal te voorkomen.”

AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen. Maar autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen zouden ook zelf maatregelen kunnen nemen. Bij inbraken worden vaak autosleutels gestolen en wordt vervolgens de auto meegenomen. Een goede beveiliging van de woning helpt dus om dat te voorkomen.

Of je koopt gewoon een ander merk auto. De kans dat een Volkswagen wordt gestolen is namelijk drie keer zo hoog als het gemiddelde van alle merken. Bij de merken Audi, Mercedes, Seat, BMW en Honda is het risico twee keer zo hoog als gemiddeld.

Criminelen leggen zich vooral toe op jonge auto’s van deze merken omdat ze tweedehands veel waard zijn. Van de oudere bouwjaren werden minder auto’s gestolen. Het totale aantal gestolen personenauto’s komt daarmee op 5.593, dat is 2% lager dan het eerste halfjaar van 2011. Van de gestolen auto’s van 4 jaar en ouder werd 47% teruggevonden. Bij de jonge auto’s was dat slechts 32%.16 reacties

Ben blij dat de 330i 11 jaar oud is.. haha!
Daar krijg je idd OCD van..
@kaasboerin:
Niet doen joh wij hebben daar geen last van.
Die van jouw is te oud en die dingen die ik heb moeten ze toch niet.
Jonguh! Auto’s worden vaker gestolen.
Die fabrikanten hebben er baat bij als een auto gestolen wordt, want dan moet je weer een nieuwe bestellen.
@robinio: Onzin natuurlijk. De kans dat jij, wanneer je auto gestolen is, wederom hetzelfde merk aanschaft lijkt mij uiterst klein. Als jouw 2011 Golf GTI gestolen is bedenk je je wel nog een keer om er wederom 1 aan te schaffen.
@fiatsco: Correct, en daar komt bij dat je vrijwel nooit de volledige nieuwwaarde krijgt uitgekeerd. Én het is absoluut geen reclame voor je merk.
@kaasboerin: idd, want de meeste merken worden met 1 en hetzelfde trucje gestolen. Op een gegeven moment had VW de deursloten die je er met een platte schroevendraaier zo uit wipte en het alarm vervolgens zonder uitschakelde en als klap op de vuurpijl ook nog de raampjes naar beneden deed. De MFD is ook een goudmijn voor het dievengilde. BMW heeft nu natuurlijk ook weer een flinke blamage te pakken met hun OBD-loop hole…

De meeste eigenaren van zo’n auto komen daar pas achter wanneer de politie ze dat vertelt “oh ja meneer, u bent de 5e al deze maand, een bekend probleem bij deze auto!”.

Ik zie mezelf dan niet meer zo snel zo’n auto kopen hoor…
@kaasboerin: krijg je wel tot 3 jaar daarna word het dagwaarde dus dat is geen probleem.
“Criminelen leggen zich vooral toe op jonge auto’s van deze merken omdat ze tweedehands veel waard zijn.”

Zou het niet ook iets te maken kunnen hebben dat ze makkelijk te stelen zijn zoals die BMW’s (zie linkje in artikel)?
Collega van mij is twee keer de klos geweest in een maand tijd. Reed een VW Golf, werd gejat voor zijn deur, vervangende auto was ook een Golf, dus ja hoor, die kwamen ze een paar weekjes later ophalen.

Hij heeft nu toch maar voor wat anders gekozen.
Boefje is ze zeker LOL.
Dat jongere auto’s worden gestolen is eigenlijk wel logisch,ze hebben namelijk een grotere winstmarge als ze de auto als 2dehands verkopen dan een 3dehands.
Het rijtje van de gestolen auto’s is al jaren hetzelfde,dieven gaan dus niet naar andere merken die in de lift zitten kijken zoals Kia of Hyundai.
Nou, ik blijf gewoon lekker in mijn Escort RS2000 van ’92 scheuren! Dat is tenminste ècht auto rijden!
BAM!! ’99 Arosa jongu! Wordt toch nooit gejat!

Maar als het dieftuig steeds moderner wordt, kunnen ze dan nog wel “Old School” autostelen!? Echt handwerk zeg maar… (zie topgear aflevering met 3 325i cabrio’s)
Wie gaat er nou ouwe meuk jatte? Toch logisch dat je de nieuwere wagens jat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).