Justitie mag gescande kentekens vier weken bewaren

Auteur: , 31 Reacties

Onder de noemer "het onderzoeken van strafbare feiten" mag Vadertje Staat het gefilmde kenteken van uw auto vier weken bewaren in een Orwelliaanse database. En aan dat kenteken mogen ze natuurlijk een naampje koppelen, als het de agenten uitkomt.

Camera’s boven onze snelwegen willen om wat voor kulreden dan ook nog wel eens een kentekentje links en rechts registreren. Dat is één. Het opslaan van deze gegevens met locatie, foto en tijdstip en meneer de “bevoegde politieagent” toegang geven tot deze data is een tweede. Maar het mag. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Opstelten. Tenzij de Raad van State het er niet mee eens is, bijvoorbeeld omdat de SGP geen kentekenscans op zondag wil uitvoeren, kan het nog worden tegengehouden, maar die kans lijkt ons onwaarschijnlijk.

Het komt er op neer dat de data van alle (!) camera’s die kentekens kunnen scannen straks vier weken bewaard wordt. En die periode van 4 weken geldt ook voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera’s. Volgens de politie wordt de info alleen gebruikt voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden. Echt waar. Kom op, geloof ze nou! Ze zijn super serial. De overheid wil gewoon graag weten waar u ten alle tijden rondrijdt.

Amsterdam is overigens al langer bezig met actief kentekens scannen van iedereen die de stad binnenrijdt.31 reacties

en toen werden er nog meer kentekens gestolen.
@sportquattro: “Vastlassen” was het toch? Hoor je trouwens ook niks meer van.
@bobb:

Jahoor, lassen… op plastic bumper… succes! Van popnagels gehoord?
@Jesper: popnagels is idd het beste idee :)
@dennisr: Die boor je in 2 seconden uit…
@Northwestern: ja maar dat is toch wel opvallend lijkt me, weinig andere opties ook denk ik, ja dan word het dikke laag 2 componentenlijm erachter xD
@dennisr:

valt nog best tegen hoor.
er zijn ook wel eens tests uitgevoerd waar iemand een kenteken verwijderd in een drukke winkelstraat. Niemand die erop reageert. als je niet teveel herrie maakt (niet te hoge toeren) zal geen hond het zien/erop reageren
@dennisr: Mijn idee zou zijn dat alle auto’s geleverd worden met een plaathouder waarbij je vanaf de binnenkant de plaat moet bevestigen, ipv de buitenkant.
@bobb: Ik wel maar was dit niet de vereniging van pompeigenaren.
Dus als ze mij in den haag scannen en 15 minuten later in utrecht kan ik een boete verwachten in de toekomst?
Soort van verkapte landelijke trajectcontrole voorbereidingen zijn het!
@bassie: en op het moment dat ze jou in maastricht scannen en 10 minuten later in groningen blijven ze volhouden dat jij te hard reed, en hun systeem gewoon goed werkt.
@sportquattro: hehe je brengt me op een idee
aangezien mij broer bijna exact dezelfde auto heeft even kenteken voor er af halen en bij hem achter op doen en dan op 2 plaatsen tegelijk rijden

eens kijken wat er in 4 weken gebeurt xD
@Bart_V: Dan is een van jullie misschien wel fucked ivm rijden met valse platen, of misschien jullie allebei wel. Ik zou niet vragen om moeilijkheden.
@Bart_V: En je hebt ook wel wat uit te leggen als wachtmeester Bromsnor je met verschillende platen voor en achter ziet rijden…
@statler: heb je een punt ;)
opsporing van ernstige misdrijven ..

ja ja .. klooien met kilometer registratie is een ernstig misdrijf ..
@lincoln: inderdaad: belastingfaude. Gewoon bijtelling lappen of niet privé gebruiken, zo moeilijk is dat niet…. Al ben ik wat dat betreft ook voorstander van betalen per kilometer ipv die keiharde 500 km grens.
@bodejodel: ja, want belastingfraude is echt wel de oorzaak van alle, momenteel aan de gang zijnde kwaad. Het is een symptoom van een veel groter probleem, en geen probleem an sich. ‘Achterlijke burgertrut dat je bent’ zou ik willen zeggen, maar laat ik dat beleefdheidshalve maar niet doen.
Zo, voortaan mag jij bewijzen dat jij niet op locatie X gereden hebt op datum en tijd Y. Volgens de politie ben je schuldig tot jij hebt bewezen dat je onschuldig bent. Dit is totaal verkeerd en de omgekeerde wereld van hoe het zou moeten zijn. Bewust zeg ik, zou moeten zijn, want we zijn alweer een privacy station gepasseerd.En de criminelen? Die jatten gewoon een kenteken de avond voor ze de Brink overvallen.

In Groot Brittanie is, zoals jullie misschien wel weten, erg veel camera toezicht. Hier is echter gebleken dat dit op geen enkele manier lijdt tot meer opgeloste zaken. Criminelen weten namelijk donders goed hoe ze hier mee om moeten gaan en zorgen gewoon dat ze niks voor de camera doen. Alleen de gewone burger is dus weer de dupe. Het is dus een bewezen kansloze maatregel die op geen enkele manier bijdraagt aan de veiligheid.
@SDM: ja, want veiligheid is natuurlijk numero uno als het over gouvernmentele belangen gaat. Wordt toch ‘ns wakker man. De regering (eender welk land) is niets anders dan een mafia die er alles aan doet en zal doen om ervoor te zorgen dat jij niet een clan ‘opricht’ die in staat is om ‘hun’ belangen in gevaar te brengen. Moesten regeringen oprecht geïnteresseerd zijn in jouw veiligheid en welzijn dan zouden de ondertussen om en bij de 100 triljoen dollars wereldwijd gespendeerd aan ‘the war on drugs’ in de afgelopen 40 jaar er voor gezorgd hebben dat er geen illegale drugs meer geproduceerd worden. Maar kijk ‘ns aan… Nooit werd er zoveel cocaine, heroine en synthetische rommel zoals oa. meth op de ‘markt’ gedumpt. Heelder families en zelfs complete samenlevingen in de vernieling helpende on their way.

Dan zouden regeringsvertegenwoordigers niet met uitgestreken gezicht op TV lopen verkondigen dat Brussel nog wel kan groeien, want hey, in Brazilïe leven ze met 200 mensen per vierkante kilometer. En als Brazilïe dat kan moet Belgïe dat ook maar kunnen. Hoe ze met 200 man op een vierkante kilometer leven in Brazilïe is verder niet van belang.

It’s all and only about money. Stelletje junkies.

Veiligheid. Veiligheid is iets waar je zelf voor dient in te staan. Want indien niet ben je de benaming ‘mens’ onwaardig wat mij betreft.
@kingdecay:

Groot gelijk, al ben ik het met je war on drugs niet eens.
De drang tot ‘genot’ is iets wat je niet kan uitschakkelen maar als je het legaliseert (ook en vooral de hard-drugs) houden tenmiste niet alleen criminelen er zich mee bezig maar kan je gewoon bij de apotheker een veilig potje MDMA met aardbijsmaak of een lepeltje coke met muntgeur kopen voor de prijs van aspirine.
Dan valt het stoere karakter van de coke weg, de prijs van de heroïne en desnoods kan je apotheker je ook laten afkicken als hij het onverantwoord vind dat je jezelf (wat een vrije keuze is) doodspuit.

Daarbij qua omzet is heroïne en cocaïne maar peanuts 4 jaar geleden schatte de EU dat er meer geld verdient werd met sigaretten smokkel naar Europa dan met heroïne en cocaïne wereldwijd, al gaat er minder geweld mee gepaard.
Achterlijk voorstel met een achterlijk gevolg. Echt ontzettend triest, dat hier akkoord mee is gegaan. Wtf, iedereen rijd wel eens te hard. Natuurlijk zit er een diepe kloof tussen “wel eens”. Het is nu eenmaal in NL zo dat er altijd stumpers tussen zitten die constant te hard rijden. En dat is nog niet het ergste, ook mensen die veel te zacht rijden als het mag, vervolgens moeten ze langzamer en rijden ze veels te mal.
Allemaal mede mogelijk gemaakt door de hier op autoblog doorgaans zo geliefde VVD. Heerlijk liberale partij zijn ze ook he…
@statler: liberale poolitieke partijen zijn vrijvechters. Wanneer het in hun kraam past tenminste. Niettemin, liberalen blijken doorgaans wel het meeste besef te hebben van, en het mmeste respect op te brengen voor de vrijheid van het individu.

Een beetje zoals dat de Joden inderdaad gelijk hebben, een gelijk dat ze vervolgens zelf teniet doen door te stellen dat ze het uitverkoren volk zijn.

Eigenbelang. En dan vooral het niet kunnen relativeren daarvan. Of “onze ondergang” zo u wil.
@statler:

Salon liberalen zijn het (op hier en daar een ideologisch fatsoenlijke type na) maar een haar beter dan al die kaviaar-socialisten en pantofel-nazi’s.
Maar achje je gaat voor de lesser of al evils in een representatieve democracy.
hmmm, is er geen een of andere handige knutselaar die voor een leuk prijsje voor iedereen james bond platen kan regelen?? Je weet wel van die klapdingen.
Werd bij ons (Arnhem) al gebruikt voor een programma voor het spitsmijden. Brief thuis dat onze auto regelmatig over de Pleijroute kwam, bonussysteem als we de auto zouden laten staan. Heeft aardig wat geld binnen gebracht overigens.
Doordat 95% van het gepeupel toch zegt: “ik heb niets te verbergen” voert deze overheid heel gladjes allemaal enge (inderdaad Orweliaanse)wetjes in waar we in dit land in de toekomst nog wel eens heel erg spijt van kunnen gaan krijgen.
Mensen die nu nog claimen in een ‘vrij nederland’ te wonen zijn echt stupid.
1984 was een boekje over hoe het NIET moest het was geen instructie manual! al blijken jullie politici er anders over te denken.
Waar gaat de wereld nog naartoe, als dit naar België komt is het tijd voor Burgerlijke ongehoorzaamheid.
Ik voel me inderdaad wat naief toen indertijd al die systemen geintroduceerd werden met de tekst “we gaan de gegevens niet opslaan of gebruiken voor verkeershandhaving.” Ik vond het toen dan wel oke. Maar al die mensen die zeiden dat we gefaseerd alles naar binnen geschoven zouden krijgen hadden toen gewoon gelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).