Kies maar: Boete betalen of je gedrag uitleggen

Auteur: , 48 Reacties

Automobilisten in Engeland kregen de volgende keuze: Een boete betalen of uitleggen aan kinderen waarom ze te hard reden bij een school. Wat zou jij kiezen?

De politie van Kent heeft bij wijze van proef bij twee scholen in Kent automobilisten voor dit dilemma gesteld. Ze mochten kiezen tussen een boete van £60 en punten op hun rijbewijs of ze konden hun gedrag proberen uit te leggen aan kinderen. Ga jij maar eens tegen die kinderen vertellen waarom je als een malloot rijdt in de buurt van hun school.

De 18-jarige Emily Slater die werd betrapt op te hard rijden en besloot met de kinderen te praten:

“The toughest question I was asked was how I would feel if I killed a child through speeding,” she said.
“I didn’t know how to answer that.”

Van de 10 mensen die werden betrapt besloten er 9 met de kinderen te praten en 1 persoon had liever de boete. Wat zou jij doen? En denk je dat deze manier van werken effect zou hebben?

Het kan in elk geval een manier zijn om mensen bewust(er) te maken van hun eigen gedrag. (via: bbc.co.uk)48 reacties

Ligt er maar net aan hoelang dat gaat duren op school.
Tijd is geld. Werken levert geld op. Als werken meer geld oplevert in de tijd dat ik op dat schooltje moet zijn is de beslissing snel genomen.
@Twan: Ja precies, stel: een boete van 200 euro. Dat is in een halfuurtje mooi verdiend!
Geen tijd voor, gewoon betoale dus. Trouwens dat meissie van 18 is zelf nog een kind.
@kaasboerin: meisjes van 18 schaar ik niet meer onder kinderen hoor ;-)
@audir8v10: Nee, ik vooral niet.. Alleen als het me heel af en toe uitkomt zoals hier.. :oops:
@kaasboerin: zoals Derksen zei voor heel veel geld: GEWOON DOEN!!
Naja ligt eraan wat je onder uitleggen verstaat. Als ik zeg: jongens, sorry ik heb te hard gereden omdat ik anders mijn afspraak zou missen, had dus haast… Ben ik duidelijk geweest, ik heb het uitgelegd en ik kom dus onder een boete uit? Makkelijk!
@Nino: Maar dan vergeet je het feit dat je allerlei vragen moet beantwoorden die de leerlingen stellen; die weer zijn geïnstrueerd door de lerares en die weer door de politie.
@Benz65: Nou en … “Hoe zou je je voelen als je een kind dood rijdt ?” Weet ik niet, heb ik nog geen ervaring mee.

“Wat heb er je ervan geleerd?” Beter uitkijken voordat je hard rijdt.

“Voel je je schuldig?” Totdat ik hier de deur uit ben.

“Ga je nu nooit meer te hard rijden”. Ik ga m’n best doen.

Als het een half uurtje lullen is versus paar honderd euro boete zou ik het wel weten hoor …
@dawwg: Ik zou zeggen doen, lijkt me wel grappig als al die kinderen worden geshockeerd door iemand die het geen biet schelen.
Ik denk dat dit voor sommige mensen zeker effect heeft.

Al lullen sommige zich er zo gevoelloos uit… Die trekken zich er niets van aan. Voor hun is het alleen maar een eitje. Even voor de klas. “hallo, ik reed hard lang jullie school. Daar had ik zin in. Of ik had gewoon haast.”
Toedeloe en tot volgende week, dan sta ik hier vast weer!

Mogen ze van mij in Nederland ook wel doen. Alleen voor de mensen die incidenteel te hard rijden. En je krijgt 1 kans om voor de klas te staan. De keren daarna gewoon lappen!
zo nieuw is dit toch niet? Een jaar of 10 geleden deden ze dit al in Soesterberg bij een controle voor een school.
En hoe doen ze dat na schooltijd? Of moet je dan blijven wachten tot de les weer begint. Bovendien als daar elke 200 man staat uit te leggen waarom ze te hard reden komt er van lesgeven weinig terecht.
@E34M5Touring: dag tussen elke en 200 surry.
interessant idee, de moeite van het onderzoeken waard.

ik vraag me wel af of scholen zitten te wachten op veel hardrijders die hun gedrag komen verantwoorden. Eentje kan je misschien nog inpassen onder verkeersles ofzo, maar verder zie ik er niet echt het educatieve nut van in.
zeker naar de school, puur omdat ik geen geld wil geven aan de staat!
@MAB: dit soort anti staat readcties vind ik altijd zoveel bullshit.

als je daar geen geld aan uit zou geven zou je geen wegen hebben, geen ov, geen leger, geen aow, geen scholen, geen biliotheken, geen politie, etc, etc, etc,

het zou een chaos worden
@hahahi20: geloof mij het zal heus geen chaos worden, we betalen al genoeg belasting en een boeten hoeft er nog heus niet bij.
Op de snelweg rijden we vaker te hard wat voor keuze krijgen we dan?
@sanderbmwfan:

uitleggen bij het tankstation
Te hard langs een school of door een woonwijk rijden is nu eenmaal moeilijk uit te leggen aan een ander en zal absoluut een goed effect hebben op rijgedrag. Feit is dat veel mensen het domweg niet realiseren. Hoe vaak zie je niet de drukke huismoeders met 60 over het woonerf scheuren. Op de snelweg zijn ze niet vooruit te branden, maar in hun eigen wijk hebben ze plotseling haast. Een stukje zelfreflectie zal dan best helpen.

En dan trap ik het keer het gas in op de A1 en ben ik de aso….
Geen tijd en vooral zin. De boete dus!
Dan moeten kinderen straks een paar uur luisteren naar onzin “presentaties” van volwassenen die weer iets op te biechten hebben. Dan leren ze straks nog het verkeerde aan.
@Vanquish:
Ze leren in ieder geval dat met de juiste smoes je overal onderuit kunt komen.
@Hubert: Dat leren ze al gauw genoeg :P.
Absoluut uitleggen… maar als het een laden & lossen van kinderen was, reed ik er waarschijnlijk ook niet met onverantwoorde snelheden langs.
Ik zou het nooit in m’n botte harses halen om te hard langs een school te rijden. Simpel genoeg.

Elke zwakzinnige idioot die zo nodig hard langs een school moet jakkeren voor die 5 seconden tijdswinst mag je wat mij betreft een enkeltje Jupiter geven.
@bozewolf: helemaal met je eens.
Gek genoeg lijken het vooral de moeders te zijn die te hard rijden in de bebouwde kom. Tenminste, dat is mijn observatie, ik heb geen feiten.
@tinnemans:
en ze stoppen ook allemaal het liefste recht voor de school om daar hun kind te dumpen. De volgende zet zijn of haar auto dan maar schuin op de stoep, de volgende schuin in het gras aan de overkant enz. Lekker overzichtelijk met allerlei overstekende kinderen.

Dan is de snelheid misschien nog niet eens de echte oorzaak van het probleem.

(ook dit is een observatie, en een feit, maar kan ik niet met cijfers of bewijs onderbouwen ;-) )
Mja, helaas past de werkelijkheid inderdaad niet altijd bij de stereotypes. Brave huismoeders zijn lang niet altijd zo braaf in het verkeer.

Als ik ergens een broertje dood aan heb zijn het mensen die veel te hard rijden waar het echt niet kan. Zelf woon ik in de binnenstad, ook vlakbij een school overigens, veel nauwe en onoverzichtelijke straatjes hier. Zaterdagavond popte ik er snel tussenuit om sigaretten te halen, ik loop terug door krap binnenstadstraatje, komt me een zwarte E46 drie serie tegemoet. Reed makkelijk 60+ richting 70 (waar je 30 mag en geen fuck kan zien, he…) dus ik gebaar met mn handen naar beneden van “doe maar wat rustiger, joh”

Wat denk je? Jaaaa, toeteren en extra gas geven op het moment dat ie langs me rijdt. Wel een petje (jong knaapje) ditmaal. Fucking schorem, dat soort mensen mogen ze wat mij betreft meteen het rijbewijs afpakken als iemand zo egoistisch aan het verkeer deelneemt.

Hij reed wel verstandig door, moest ie in de buurt zijn was ik zeker even verhaal komen halen.
@bozewolf: Mensen in zwarte BMW’s… In het nauwe straatje waar ik woon worden beide straathoeken voor de schoolin- c.q. uitgang (bij een splitsing) 4x per dag ingenomen door een moeder in een zwarte 5-serie en een moeder in een zwarte X5, waardoor de situatie totaal onoverzichtelijk wordt en ook in de bocht geen ruimte meer is voor auto’s om elkaar te passeren. Bij voorkeur parkeren ze op het zebrapad, en inplaats van hun kinderen in te laden en weer af te nokken staan ze dan eerst nog een half uur met elkaar te kwekken.
@MarkieS: Ach ja…ik vind de discussie over welk geslacht beter rijdt onzinnig, maar mannen en vrouwen maken wel duidelijk andere fouten.

Vrouwen zijn inderdaad heel goed in slecht ruimtelijk inzicht en de boel blokkeren. Hebben ze ook geen auto voor nodig overigens, geregeld groepjes vrouwen hier in de binnenstad die pontificaal op straat staan te kwekken terwijl je er langs wil.

Eergister reed ik naar huis, staat er een autootje stil in het straatje. Midden op de weg, om zich heen te loeren en te kwekken met haar medepassagier. Ik kruip erachter, toeter eens….niks, geen reactie. Tien seconden gewacht, nog eens getoet, niks. Moest ik de auto er moeilijk omheen vouwen via de stoep, ik kijk boos naar binnen en maak een handgebaar zo van “wat doen jullie nou?”, kijken ze mij aan alsof ik gek ben.

Zucht.
@MarkieS: Eh… ik heb een zwarte BMW
@bozewolf: En langs een bejaardentehuis?
@kaasboerin: Bejaarden staan er niet om bekend dat ze als kleine lenige hindes de straat op springen om achter de bal aan te rennen.

Kinderen wel.
@bozewolf:
En zijn eveneens niet de toekomst van de maatschappij :p
Hier in Nederland gaat dat toch nooit ingevoerd worden, want dan loopt de overheid teveel geld mis als veel mensen hiervoor kiezen. Als het al wordt ingevoerd, zullen ze wel weer de accijnzen weer op “naar boven afronden”
Met de kinderen gaan praten, hoort daar nog een uitleg bij.
Geld die boete kwijtschelding alleen als je dat sereen doet of mag je het leuk maken? (niet dat ik ooit te snel rijd in de buurt van scholen, da’s gewoon gezond verstand gebruiken, waar kinderen, dieren of randdebielen (lees studentenstad) rondlopen rijd je voorzichtig.

Zonde dat je als je gepakt word op de snelweg dit soort maatregelen niet mogelijk zijn.
..voor je het weet heb je een overhitte petjes-marrokky in je klaslokaal staan…bless the children ! :lol:
Hoe walgelijk pedofielen ook zijn, één ding moet je ze wel geven. Ze vertragen altijd aan de scholen.
Ik zou die kinderen uitleggen waar ze wel en waar ze niet hard kunnen rijden :P
the-budel-guy
boete betalen heb wel wat beters te doen dan kinderen uit te legen waarom ik te hard reed. zij m’n vader :P
ik ga wel naar die school, is weer 60 pounds bespaard :) :P wat kan mij het nou boeien of ik hun gevoelens pijn doet met me uitleg :P
@spykerboy: Inderdaad, wat kan jou het schelen? Jij bent het belangrijkste ter wereld, niet? Fuck al die andere mensen op aarde…


Ben je nou bewust bezig om zo goed mogelijk het imago van “verwend snotjong met rijke ouders” te kweken?
Haha briljant!
Robbie ,wat heb je die kat aangedaan?
Uitleg geven! Gewoon zeveren dat snel rijden ethisch onverantwoord is. Dit zou een mooie regeling bij parkeerboetes zijn. Telkens als ge een boete krijgt wegens het niet betalen of te lang parkeren, een opstel schrijven waarom ge dat gedaan hebt. En dit dan opslaan en iedere keer opnieuw gebruiken.
Ik rij stapvoets voorbij scholen. Hard rijden alleen af en toe op een autobaan.
Wel zie ik soms mensen als gekken voorbij scholen rijden, dat zijn meestal de mamma’s die hun kinderen afgezet hebben en met een drukke agenda is de tijd krap dus scheuren naar het werk, de super, het postkantoor en dan snel door naar de sportschool.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).