Kijk uit voor glijden en glibberen [video]

Auteur: , 69 Reacties

We gaan het winterse weer tegemoet. Ben jij al goed voorbereid? Deze Russen in ieder geval niet.

Je zou zeggen dat ze in Rusland wel weten hoe ze met sneeuw om moeten gaan. Dikke pakken komen er naar beneden en het dagelijkse leven gaat gewoon door. De wegen blijven begaanbaar, de treinen rijden en mensen als ik zul je niet horen klagen over de kou want die zijn al lang doodgevroren.

In Nederland is dat wel anders. Zodra er hier ook maar één vlokje naar beneden komt, wordt de hele samenleving ontregeld. En met “samenleving” doel ik hier voornamelijk op de automobilisten. Iedereen vergeet hoe je een auto moet besturen. Hell, zelfs de auto sneeuw- en ijsvrij maken blijft voor sommigen nog een hele uitdaging.

Het is dan een hele geruststelling om te zien dat ook in Rusland het niet altijd even goed gesmeerd loopt op de weg. Kijk mee naar een potje autobowlen, een glijpartij in Vladivostok en besneeuwde heuvels. Nu weet je wat niet te doen straks.69 reacties

Paupers, zeker geen geld voor goede winterbanden…
@norge: lol winterbanden…hoort in hetzelfde rijtje thuis als wichelroedes, tarotkaarten en regendansen.
@SimonMc: vertel ze dat even in duitsland daar plaatsen ze jou tussen je tarotkaartjes, die weer in het rijtje dom, ondoordacht en hersenloos passen…
@SimonMc:
’s Winters al eens zonder winterbanden door jullie Ardennen gereden? Ohw, wacht…..dat is voor jullie Vlamingen buitenland. Toch?…..
@SimonMc: ja jij hoeft op je fiets ook geen winterbanden te monteren.
@Soulmaster: Ik heb ook enkele fietsen, dat klopt.
@SimonMc: daarom dat die achterlijke zomerbanden-rijders het verkeer vandaag tot stilstand brachten. Ze konden de bruggen niet eens meer over!
@driftkicker: Dat ligt meer aan de bestuurders dan de banden die onder de auto zitten. Sommige mensen die raken al (zowaar) in paniek als er twee vlokjes sneeuw uit de hemel vallen.
speelt ook wat anders mee. Bergen/heuvels.

Gelukkig doen we daar in Nederland niet aan!
@redneckdarian: Heb je hier ook, blijft dat met winterbanden…
@redneckdarian:
Typische reactie van iemand voor wie Nederland niet groter is dan de polder waarin hij woont.
@9000cse:

Ik ben op de hoogste heuvel van Nederland geweest. Is bezwaardelijk indrukwekkend te noemen. Ik heb letterlijk in m’n tuin meer hoogte verschil dan heel Nederland.
@Hupke:
Een Vlaming met hoogteverschil in z’n tuin? Zoiets heet toch gewoon molshoop?
@9000cse:

Ben je ooit bij het circuit van Zolder geweest? Zolder heeft ook nog wel een heuvel, het is nu niet direct Franchorchamps maar toch.

En Leuven (waar ik door de week woon) is nu ook niet echt helemaal vlak.
@9000cse: veluwe… Ik ben in america geboren moet toch zeggen dat nederland er niks bij is
@redneckdarian: http://goo.gl/i2rKq?
In Drenthe ligt het ook.
@YouRockMyWorld: nee. die hele grote land… Ooit van gehoord? houdt van oorlog voeren enzo
Hebben die mensen nog nooit van zout gehoord ofzo ?
@JaxDryke:
Zout werkt maar tot een bepaalde vriestemperatuur..;-)
@alfa156: Ik kom zowat elk jaar in Oostenrijk om enkele weken (soms zelfs maanden) als skileraar aan het werk te gaan (ook al voer ik een bedrijf, in de decembermaand is het altijd té rustig om de zaak open te houden) en dan strooien ze altijd rond kerst en oud&nieuw (als de temperatuur zelfs tot ver onder de -25 duikelt) vrolijk pekel. En dat helpt heel goed.

In Vladifockmestok vriest het om en nabij rond de 20 graden.

Dus .. biertje ?
@JaxDryke: Weet nog dat er een burgemeester was vorig jaar, die weigerde van te laten strooien in zijn gemeente in de loop van de dag, omdat zout de vriestemperatuur verhoogt.

Met als gevolg dat de sneeuw die overdag zou wegsmelten door het zout, door de vriestemperaturen ’s nachts weer zou aanvriezen, waardoor je de volgende dag geen sneeuw hebt…maar een ijspiste.
“Zodra er hier ook maar één vlokje naar beneden komt, wordt de hele samenleving ontregeld. En met “samenleving” doel ik hier voornamelijk op de automobilisten. Iedereen vergeet hoe je een auto moet besturen.”
Spreek voor jezelf aub.
@alcantara:
Dat komt ook omdat er hele generaties geen idee meer hebben hoe een auto reageerd op de grens.
Al die electronica heeft ook een grens maar als je die berijkt hebt ben je passagier als het glad is.
Ik plijt dan ook al zo’n 25 jaar om een antislip cursus een verplicht onderdeel telaten zijn van het praktijk examen.
Dan weet je pas hoe het voelt en weet je wat je eraan moet doen.
Inderdaad…Erger me al jaren dood aan automobilisten, die plotseling door een vlok sneeuw, ineens 30 Km/h moeten gaan rijden, waar je anders 70 kunt…

Komaan…Ik heb 3 jaar lang met voorbanden gereden met nog amper profiel op (zomerbanden), en geen enkel noemenswaardig probleem gehad.

Zelfde effect zie ik soms ook als het begint te regenen. Mensen op snelwegen vertragen tot 90 Km/h, en dan praat ik nog maar over een plensbui…Ik steek ze uiteraard gewoon vriendelijk voorbij aan de normale snelheid, en dan krijg je soms vreemde blikken…en dat terwijl het lichtje van mijn tractiecontrole nooit aanschiet. Wel spoorvorming vermijden natuurlijk…
@SimonMc: Eens, zolang je gewoon rechtuit blijft rollen op de snelweg is er niets aan de hand bij wat gladheid. Het gevaar zit hem alleen in een eventuele noodstop die je moet maken oid. Maar hé, dat risico is klein en dus aanvaardbaar, als je geen risico’s wilt nemen moet je niet aan het verkeer deelnemen en anderen in de weg gaan rijden.
@SimonMc: stoere jongen ben jij!
@mar10us: Stoer omdat ik niet als een bejaarde rij en weet wat wel en niet kan in een auto? Ok, stoer dan…
@SimonMc: Ik vind het overigens wel knap dat je de vreemde blikken waar kunt nemen die je krijgt van andere bestuurders als je ze in een plensbui voorbij rijdt. Ik heb in zo’n situatie al moeite genoeg met het zicht voor me, laat staan dat ik de blik van de rijder naast me kan beoordelen tussen het regenwater door. En dat in België nota bene waar de nattigheid toch al zo mooi opspat over de betonplaten!
@alcantara: Achteruitkijkspiegels zeggen soms ook meer dan genoeg, en met rare blikken bedoel ik zeker ook de armbewegingen die ermee gepaard gaan. Misschien had ik reacties moeten gebruiken ipv blikken ;)
@SimonMc: kom maar een winter in Zweden rijden met je stoere kale zomerbanden, volgens mij ben je nog nooit een echte ijsplek tegengekomen. Niet eentje van 2m maar eerder van pakweg 50m lang en dan uiteraard in een bocht en/of helling. Daarna zal je wel anders piepen – en een stuk armer zijn…
@Onehp: niet eerlijk: daar hebben ze spikes
@Onehp: Is geen vergelijk vind ik. Ik had het nog steeds over sneeuw, en geen ijs. Bij ijs helpen zelfs winterbanden niet meer…Dan moet je al iets hebben dat in het ijs vastbijt, zoals spikes bv zoals flippert al zegt.
@SimonMc: Net het rijbewijs zeker? Een noodstop maken in de regen is het probleem niet. Rechtdoor gaan met hoge snelheid in de regen is juist het probleem. En tractioncontrol? Heb je die aan staan? Dan heb je nog geen idee wat er met je auto gebeurt. Je hebt veel meer aan geen stuurbekrachtiging.
@dotternetta: starlet power. Al zit daar helemaal niks in qua elektronische hulpjes
@jzaero: ?
@SimonMc: Hij rijdt een Toyota Starlet, zonder ABS, TCS, ESP of Stuurbekrachtiging. Ik heb er ook één.
@jzaero: I see.
@dotternetta: Ik gebruikte die tractiecontrole als een maatstaf. ALS hij zou ingrijpen, weet ik dat ik het te bont aan het maken ben, en ik mijn rijstijl moet aanpassen. Zolang die tractiecontrole nog niet eens geknipperd heeft, ga ik er van uit dat er altijd tractie geweest is.
@SimonMc:
Tsja, SominMC (naamt zegt genoeg trouwens).
Stoer om 3 jaar op kale banden te rijden. Maar dat lukt waarschijnlijk alleen maar met de Alto van je moeder waarmee hooguit 5000km per jaar wordt gereden.
Maar moezeggen, je doet je landgenoten echt eer aan…
@Hubert: Nee, m’n moeder is al 8 jaar dood en heb altijd mijn eigen auto’s gekocht dankjewel. Het zal je verbazen hoe lang je banden van een fatsoenlijk merk in ere kunt houden, als je niet elke keer als een debiel accelereert…

En dat van die landgenoten moet je wel eens uitleggen, want daar begrijp ik je niet.
@SimonMc:
Ja hebt alto’s van 8jaar en ouder, dus die kan nog steeds van je moeder geweest zijn (ik kreeg destijds de mijne van mijn pa, maar dit terzijde).
Verder was het sarcastisch bedoelt dat je je landgenoten eer aandoet. Want ik schat ze stukken hoger in dan dat jij laat zien.
@Hubert: als je zegt “je doet je landgenoten echt eer aan…” neem ik dat op als dat je denkt dat we allemaal een bende debielen zijn, en dat ik daar bij thuishoor. Maar dat bedoelde je dus niet?
@SimonMc:
Jammer…
Je begrijpt het echt niet.
Ik schat juist al je landgenoten hoger in dan dat jij hiet laat zien.
@Hubert: zucht…
@Hubert: Weet je eigenlijk wel wat “eer aandoen” wilt zeggen?

“Zijn afkomst of naam eer aandoen :
Zijn wat men op grond van afkomst of naam verwacht.”

Bv: Na de winter, ligt het Belgisch wegdek er erbarmelijk slecht bij. ( België doet zijn naam alle eer aan )
@SimonMc:
Sorry MC, ik geef het op.
Hier is voor mij geen EER aan te behalen.
Veel succes met je gladde bandjes. En sterkte nog.
@Hubert: Ik geef het ook op. Weet wel nu waarom Belgen altijd 10 voor taal wonnen.
@SimonMc:
Dat 10 voor taal winnen is logisch te verklaren : Belgen doen extra hun best om Nederlands te spreken. Want ze willen gewoon graag bij ons horen…
Maar ik heb het over begrijpend lezen. En daar laat jij helaas toch enkele steken vallen.
Met of zonder 10 voor taal.
En de SUV rechts in het beeld op het begin. Hij moet en zal over de stoep heen gaan..
Gelukkig heb ik pas nog een setje winterslicks gekocht….
@SimonMc:
…..”Komaan…Ik heb 3 jaar lang met voorbanden gereden met nog amper profiel op (zomerbanden), en geen enkel noemenswaardig probleem gehad.” En:
…..”Mensen op snelwegen vertragen tot 90 Km/h, en dan praat ik nog maar over een plensbui…Ik steek ze uiteraard gewoon vriendelijk voorbij aan de normale snelheid”.

Met bijna kale banden? Ooit van aquaplaning gehoord? Dat je jezelf willens en wetens in gevaar brengt is nog tot daar aan toe, maar dat je door je stompzinnige weggedrag anderen in gevaar brengt vind ik ronduit een schofterig gedrag.
@9000cse: Ik had misschien moeten verduidelijken dat die “geen noemenswaardige problemen” enkel sloeg op problemen tijdens de winter ( sneeuw ), omdat ik weet dat als er ijs is, ook winterbanden niets uithalen. Ik pas natuurlijk rijstijl aan, zoals iedereen doet, of zou moeten doen.

Het verhaaltje van mensen voorbijsteken in de regen, zei ik enkel, omdat mensen schijnbaar panikeren als er 1 druppel regen of 1 vlok sneeuw valt. Geef je absoluut gelijk dat banden met zeer weinig profiel en spoorvorming bv gelijk staat aan aquaplaning, en je zeker geen debiele dingen moet gaan doen.

Het voorbijsteken in de regen, deed ik dan ook niet met mijn vorige auto, met die kalende banden, maar wel met mijn huidige auto, met alles behalve kalende banden ( haartjes staan er nog op zelfs ). 2 voorbeelden stonden los van elkaar voor alle duidelijkheid.
Als je je voertuig goed beheerst kun je in Nederland makkelijk zonder winterbanden. Omdat veel mensen hun voertuig niet goed beheersen is het een goede zaak dat het gebruik van winterbanden gestimuleerd wordt.
Ik zelf ga pas aan de winterband als ik met mijn auto op wintersport ga, omdat het daar verplicht is, en ook wel noodzakelijk uiteraard.

Mvg.
@fennekbestuurder: Ik zou dat vrij vertalen als: “zolang ik zelf geen winterbanden kan betalen hou ik mezelf voor dat goede bestuurders het met gewone banden net zo goed kunnen”.
@smokin: Grappenmaker. Zou niet best zijn denk ik..

Mvg.
@smokin: Nee, ik zou dat eigenlijk vertalen als: ” met winterbanden ben ik onoverwinnelijk, en hoef ik mijn rijstijl niet eens meer aan te passen, terwijl mensen met zomerbanden dat juist wel doen, omdat het van moeten is”.
@SimonMc: Mensen we druipen af. Deze vertalingen van mijn bericht zijn niet correct en doen afbreuk aan mijn oorspronkelijke boodschap. Die overigens “dead-on” is.
(living proof) ;)

Mvg.
Aardige mensen daar, doen er met een paar man wel veel aan om een andere auto niet ergens tegen aan te laten botsen.
Ik zeg: MEER DASHCAMS! Wát een feest!
Het is weer wachten op de eerste BMW 1-er met sneeuwkettingen op de voorwielen…
Winterbandjes erop en anderen uitlachen maar.
Hij blijft wel netjes op het randje lopen!
200 km monsterfile in de russische sneeuw:
-=edit: die hadden we al: http://www.autoblog.nl/russen-dagenlang-vast-in-200-km-file-door-sneeuwstorm=-
Wanneer start de jaarlijkse winterbanden discussie op autoblog? Ik vind het er nu wel de tijd voor.
“Zodra er hier ook maar één vlokje naar beneden komt, wordt de hele samenleving ontregeld. En met “samenleving” doel ik hier voornamelijk op de automobilisten.”
Nee, dan de NS. Die ontwricht zijn eigen dienstregeling al voordat er ook maar 1 wit vlokje naar beneden dreigt te gaan dwarrelen :-D

Zou toch denken dat ze in Rusland niet moeilijk doen over spijkerbanden, maar dat valt blijkbaar tegen?
Winterbanden zijn voor amateurs.

Ik ben in ieder geval wel goed voorbereid. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

http://static.autoblog.nl/images/wp2008/hummer-rupsbanden-1.jpg
Toch knap dat we onszelf wisten te redden vóór de Winterbandhausse. Toen, in de jaren-1980, kwam ons pa ook keurig op tijd thuis met zijn Granada 2.8iGLS met gewone Michelin MXV’s en we aten precies om zes uur d’aardappelen. Terwijl de winters toen toch zeker pittiger waren. Maar we zaten ook met 5 kids in de kattenbak, zonder gordels & zwaaiend naar andere auto’s, pa en ma intussen lekker roken en ook nog wat wijnen op, gezellig op weg naar huis. Wat hebben we op het randje geleefd…
Filmpje van 14 seconden en eerst lekker advertentie kijken? Maal drie?


Neuh, danku.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).