Klassieker: Opel Admiral en Super 6

Auteur: , 20 Reacties

We gaan 75 jaar terug in de tijd. In 1937 stelt Opel op de autoshow van Berlijn twee nieuwe modellen met baanbrekende technologie voor: de Super 6 en de Admiral.

Yep, tijd voor een stukje geschiedenis van Opel. De lancering van deze nieuwe modellen was destijds net op tijd voor het 75-jarig bestaan van Opel, het merk is namelijk in 1862 opgericht en in 1937 bestond men dus 75 jaar. En ja, dat is nu alweer 75 jaar geleden! Een mooi moment om even terug te blikken op deze twee modellen en hun technologie.

De Super 6 is oorspronkelijk ontworpen als een auto uit het middensegment en heeft een stille zescilinder lijnmotor met een cilinderinhoud van 2,5 liter en een vermogen van 55 pk. De Admiral zit in het hogere segment en heeft een 3,6 liter zescilindermotor met een vermogen van 75 pk. Beide motoren hebben één eigenschap gemeen: ze zijn uitgerust met bovenliggende kleppen. Bij de Super 6 en de Admiral worden de kleppen bediend door een nokkenas die door rechte tandwielen wordt aangedreven. De motor is speciaal ontworpen voor stabiliteit in het hoge toerentalbereik en was bekend om zijn grote hoeveelheid koppel, zijn soepelheid en zijn stabiliteit.

Klanten konden kiezen tussen een Super 6 vierdeurs sedan of een cabrioletversie af fabriek. Vanaf 1938 was er tevens een tweedeurs limousine verkrijgbaar. In tegenstelling tot de Opel Olympia, met een zelfdragende carrosserie die voor het eerst in 1935 werd getoond, wordt de Super 6 gebouwd met het klassieke kastframe en een afzonderlijke constructie. Dit is positief voor onafhankelijke carrosseriebouwers zoals Hebmüller, Autenrieth, Buhne of Gläser die een carrosserie op maat ontwerpen voor een roadster of cabrioletvariant van de Super 6. De reclameslogan voor de nieuwe Super 6 was “krachtige motoren, aantrekkelijke contouren”.

Opel zet zijn leiderschap in het zescilindersegment voort met de Super 6 en consolideert de rol als de grootste autofabrikant in Europa. Reeds in 1939 komt er een opvolger voor de Super 6; de Opel Kapitän. In totaal zijn er 46.453 stuks van de Super 6 gemaakt.

Opel Super 6

De Opel Admiral wordt op hetzelfde moment als de middelgrote Super 6 gelanceerd. Het nieuwe vlaggenschip maakt veel indruk met zijn weelderige vormgeving en stijlvolle interieur. Zijn design is gestroomlijnd en is voor een deel geïnspireerd door de art-decoperiode. Naast de sedanversie, die 6.500 Duitse Mark kost, wordt er een vierdeurs cabriolet aangeboden voor een prijs van 7.000 Duitse Mark. Net zoals bij de Super 6 wordt in de carrosserie een torsievrij frame geplaatst. Zo kunnen de carrosseriebouwers hun eigen design verwezenlijken.

Het rijcomfort is groot dankzij “onafhankelijk geveerde” individuele ophangingen aan de voorwielen. De zogenaamde “gesynchroniseerde Opel-ophanging” gaat gepaard met hydraulische schokdempers en stabilisatoren. De Banjo-achteras wordt gecomplementeerd door een halfelliptische vering. Er worden ook hydraulische schokdempers gebruikt. Het voertuig wordt aangedreven door een zescilinder lijnmotor met een cilinderinhoud van 3,6 liter, een vermogen van 75 pk en een topsnelheid van 132 km/u.

De motor van de Admiral, geroemd vanwege zijn stille werking en betrouwbaarheid, wordt ook gebruikt in de Opel Blitz. Dit maakt van de drie ton zware Opel Blitz de vrachtwagen met de meest geavanceerde aandrijving in die tijd. Het is ook de enige Opel met een grote zescilinder lijnmotor met bovenliggende kleppen. Nadat er 6.404 auto’s van de band zijn gerold, wordt de productie van de Admiral stilgelegd vanwege het uitbreken van de oorlog in 1939.

Na de oorlog neemt Opel weer een plaats in het hogere segment in, wanneer het merk de productie van de modellen “Kapitän” en Admiral hervat. In 1948 verlaat de eerste naoorlogse “Kapitän” de fabriek. Pas in het voorjaar van 1970 wordt de productie van de “Kapitän” B, de populaire opvolger van de Super 6, uiteindelijk stopgezet. De nieuwe Admiral, die na de oorlog debuteert in 1964, wordt tot 1977 verkocht en treedt in de voetsporen van zijn grote voorganger.20 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
integralechubasco
dit is nou een echte MÉH auto..
Interessant stukje, wat een technologie en innovatie toendertijd al..
Wat wordt er bedoeld met een ‘stabiele motor’? Er wordt verteld dat de blokken veel koppel hebben en voornamelijk bovenin ‘stabiel’ zijn. Mooie loop? Heeft een 6 in lijn dat niet van zichzelf door de natuurlijke balans die een 6 in lijn bezit?
@autoblogger: er staat in de 1e zin dat de wagens in 1937 op de autoshow in berlijn stonden. maar net boven de tweede foto staat dat zijn opvolger in 1938 al op de markt kwam en dat er in de tussentijd 46duizend stuks waren verkocht!?
@lambo4all: klopt, de auto werd al heel snel opgevolgd.
In totaal zijn er blijkbaar meer dan 46.000 van gemaakt.

Ik heb de tekst nog wel iets aangepast, want volgens ons artikel over de Admiral kwam deze pas in 1939 (ipv 1938)
http://www.autoblog.nl/archive/2009/10/12/klassieker-opel-kapitan
Altijd leuk om zo’n artikel te lezen over lang vergeten merken…
@baasbas: dank je!
@baasbas: Jij bent je tijd wel erg ver vooruit zeg, vooralsnog bestaat Opel nog steeds…
@baasbas:
modellen Baas Bas, modellen, Opel is er nog steeds hoor !
Admiral en Super 6. Wat klinkt dat toch machtig. Geldt voor alle modelnamen uit de vroege 20e eeuw trouwens. Tegenwoordig moeten we het doen met ‘Kangoo’, ‘Mokka’ en ‘Fiësta’ om maar eens wat treurige voorbeelden te noemen.
Yep, na de oorlog zijn het de Kapitän, Admiral en Diplomat (met een dikke V8 uit …..ja waar zou die toch vandaan komen)
Daarna werd het heel kort en hevig Senator.
Vooral ontwikkeld voor de tuinbouwers in het Westland.
Daar stikte het van die Senators…….
Toen Opel nog premium was?
Opel is toch Overal Pech En Last?
@dennis245turbo: Onze Producten Eisen Levens ;)
@Jesper: HAHAHA, You made my day..
Altijd leuk, zo’n stukje geschiedenisles! Dit zou vaste prik moeten worden, met steeds een ander merk uitgediept! #ideeënbus
Idd leuk een stukje auto geschiedenis!
Wat een leuk stukje! Eigenlijk horen we nooit wat over Opel Klassiekers.
lucb via iPhone app
Leuk artikel, had zelf nog nooit van de super 6 gehoord
O ja; van die plee rollenreclame! (koning keizer admiraal Poepen moeten ze allemaal ofzo)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).