Lamborghini Huracán EVO: rijtest en video

Auteur: , 25 Reacties

Dit licht bijgepunte monster moet nog steeds met benzine gevoerd worden. Lamborghini gaat gelukkig nog steeds tegen de trend in en gebruikt geen turbos of superchargers.

Nog steeds houdt Lamborghini vast aan het “oude” recept: een grote V10. Feitelijk krijgt de EVO het motorblok van de Huracan Performante en er is niets ouderwets aan.

Atmosferisch is fijn
We zijn enorme fans van de moderne turbomotoren, die dankzij de beschikbaarheid van een enorme bult koppel bij lage toeren, verschrikkelijk lekker rijden onder dagelijkse omstandigheden. Het contrast met de ouderwetse atmosferische 1.6 zestienklepper is enorm, uit die blokken moesten de pk’s bij de hoge toerentallen worden uitgewrongen. Leuk in een 106 GTI, niet in een auto die meer weegt dan twee kratjes bier.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

Gelukkig monteert Lamborghini geen lullig, klein atmosferisch blokje, maar een nogal forse jongen. De tiencilinder in V-vorm heeft een slagvolume van 5,2 liter en kan meer dan 8.000 toeren per minuut aan. De V10 is zo’n blok die er heerlijk “vanuit de kelder” heerlijk aan sleurt, maar waar het nog leuker wordt bij toerentallen waar normale motoren al zijn afgehaakt.

Voor de EVO is de V10 bijgewerkt, heeft nu titanium inlaatkleppen en een lichtgewicht uitlaatsysteem. Het maximumvermogen van 640 pk (+30 ten opzichte van de reguliere Huracan en exact evenveel als de Performante) komt pas vrij bij 8.000 tpm, om er alle snelheid uit te wringen is het zaak om lekker door te halen in de versnellingen. Als je dat doet haalt de Huracan EVO vanuit stilstand 100 kilometer per uur in 2.9 seconden, 0-200 duurt exact 9 tellen, de topsnelheid is meer dan 325 km/u.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

Facelift of nieuw model?
Wat ook tegen de trend ingaat is dat Lamborghini niet met de afdeling productmarketing bij elkaar heeft hoeven zitten om een nieuwe naam te verzinnen. In Maranello zijn ze er maar druk mee, boze tongen beweren zelfs dat er meer nieuwe letters in de naam F8 Tributo zitten dan dat er onderdelen zijn gewijzigd ten opzichte van de 458 en 488. In Woking daarentegen zijn er minder druk mee, het aantal pk’s + één of twee letters is nieuws genoeg.

De EVO neemt het opgepepte V10 over van de Performante, maar niet diens actieve aerodynamica met de grote vleugel op de achtersteven. Vanuit technologisch oogpunt is dat jammer, maar vanuit esthetisch oogpunt eigenlijk niet. Om een beetje op te vallen heeft de Huracan geen grote vleugel nodig, de vorm an sich schreeuwt al uit dat de Huracan iets echt bijzonders is.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

En aerodynamische wijzigingen zijn er toch wel, daar hebben de Italiaanse engineers behoorlijk veel stappen gezet. Aan de voorzijde is er een nieuwe bumper met een in het midden geplaatste splitter. Als we de weg van de wind zouden volgen, dan komen we langs de onderzijde nieuwe, gladdere beplating tegen. De lucht gaat er makkelijker onderdoor, want een component is voor het genereren van downforce. De achterkant heeft een subtiel spoilertje, het eindresultaat is dat de Huracan EVO vijf keer meer downforce genereert dan voorheen.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

Er is meer dan een paar nieuwe bumpers, want ook de uitlaten werden verplaatst naar wat hoger in de bumper. Wat wel weer een traditioneel facelift itempje is, zijn de nieuwe velgen. Ze zijn best mooi, maar ik zie niet vaak genoeg Huracans om direct op te merken dat ze helemaal nieuw zijn. Gelukkig is er onderhuids nog veel meer aangepakt, misschien wel meer dan je verwacht.

Nog meer technische upgrades
Strikt genomen is het pakket aan technische updates een stuk interessanter dan de maar licht aangepaste looks. Behalve de aangepaste aerodynamica en de powerupgrade heeft Lambo voor de Huracan EVO de trukendoos voor het onderstel opengetrokken.

Het Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI) systeem is een centrale computer die kan voorspellen wat je wilt gaat doen. Het knappe daaraan is dat we het zelf nog niet altijd weten, maar dat moderne computertechnologie dat wel kan. Het is een feedforward systeem, in tegenstelling tot feedback dat pas achteraf reageert. Freaky.

Lamborghini Huracan EVO P-Zero Trofeo R

Het echt verschil wordt gemaakt door achterwielbesturing en een torque vectoring systeem, die de wendbaar van de EVO een stuk groter maken. Omdat productmarketing afdeling geen tijd hoefde te besteden aan een nieuwe modelnaam konden ze los gaan op andere gebieden en dus heeft de EVO het Lamborghini Piattaforma Inerziale (LPI), lekker naampje ook weer. LPI gebruikt sensoren die acceleratie meten en gyroscopische sensoren die in het midden van het zwaartepunt zijn geplaatst om te meten wat de bestuurder met de Huracan EVO aan het uitvreten is. Laterale, longitudinale en verticale acceleratie, rollen, duiken en yaw-ratio worden gebruikt om alle systemen inclusief het adaptieve dempersysteem de juiste dingen te laten doen.

“Onze” Huracan EVO gaf een glimp van hoeveel scherper hij is geworden. De Performante trekt het nog verder door, maar gevoelsmatig zit de EVO er niet ver van af. De nieuwe velgen waren uitgerust met erg plakkerig Pirelli P Zero Trofeo R banden, waarvan de fabrikant zelf zelf zegt: “not recommended for use in very wet track conditions”. Niet de ideale band voor een Nederlandse november maand is nogal een understatement, grip heeft een semi-slick onder deze omstandigheden nauwelijks. Dat je met een relatief dicht profiel last hebt van water op de weg is één ding, maar op koud asfalt en met koude buitenlucht komt er ook nauwelijks warmte in de band. Het rubber blijft daardoor harder en dat zorgt weer voor minder grip én een gevoel dat je op ijs rijdt.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

Interieur updates
Het interieur is erg mooi. En Lamborghini fans kunnen hier op houden met lezen.
Ben je er nog wel? Dan wil je waarschijnlijk wel weten dat de Huracan erg krap is. Ik kan er niet normaal in zitten, de hoofdruimte is te beperkt. Naar keuze kan ik dus onderuit gezakt of met mijn hoofd scheef zitten. Voor een uurtje is het prima, daarna niet meer. Ben je langer dan 180 cm, ga dan echt even proefzitten in de Huracan, het is niet de ruimste in zijn klasse.

Qua ruimte kan er dus helaas niets bij, maar het interieur bleef niet onveranderd. Boven de startknop verscheen een 8.4” HMI capacitief touchscreen voor de infotainment. In plaats van te winkelen bij eigenaar Audi (en/of het Volkswagen concern) ontwikkelde de Italianen zelf een systeem. Het werkt, maar daar is het meeste wel mee gezegd. Hoewel het absoluut heel gaaf is dat er een optioneel telemetriesyteem met twee camera’s kan worden toegevoegd.

Lamborghini Huracan EVO Arancio Anthaeus

Conclusie en prijs

Dit soort supercars wordt er, met dank aan Den Haag, bepaald niet goedkoper op. Voor de Huracan EVO vraagt de importeur 310.307,00, met wat goodies schoot de prijs van de testauto naar 360k. Ouch. De McLaren 720S en Ferrari F8 Tributo zijn echter vergelijkbaar geprijsd, hoewel die beiden een stuk meer pk’s hebben en sneller zijn. Vooral boven de 100 gaat het allemaal tellen, waar de Huracan 9 tellen doet over de sprint van 0 naar 200, doet de Ferrari het in 7,8 seconde en de McLaren zelfs in 7 punt 1.

De Macca en de Ferrari klinken allebei echter als een stofzuiger, de Huracan is een veel emotionelere auto. Het is maar waar je voor gaat. Mocht ik met het verstrijken van de jaren nog 15 centimeter krimpen, zou de Huracan zeker nog een kans maken. Het gaat niet alleen maar om de grootte en de hoeveelheid pk’s he, maar ook wat je er mee doet.25 reacties

En zo is het maar net, tegenwoordig klinken zelfs de duurste supercars niet meer. Hulde alleen lamborghini dat ze vast blijven houden aan de atmosferische motor, kijk naar Ferrari nu volledig verpest.
@nopetrolnofun: Verpest? Wederom engine of the year…
Bohh, alles hieraan is mooi en leuk maar die coverfoto van dit artikel is echt zó geslaagd. Heerlijk bruut, perfecte verpakking van een V10.
@nout: Helemaal mee eens. De ietwat saaie kleurstelling met deze weersomstandigheden en belichting werkt erg goed op de foto.
Hele gave auto met een bruut geluid! Heerlijk! Je had alleen die knop met de “nega-modus” even uit moeten zetten Wouter. Maakt het voor de kijker net iets leuker.
Evo aan me moeder vragen!
@fmgarcia: dat is toch uit de tijd, meid!
@stephane8200: je mag em ook bij mij kwijt ;)
@gwnbmw: Evo aan me moeder vragen
7 punt 1?

OT: heerlijke machine en gewoon gaver dan zijn directe concurrentie. In het groen graag.
Heerlijke auto, maar wat een saai kleurtje, velgen mogen ook een inchje minder.
Praat niet zo raar over die vleugel joh.. Diep van binnen wil je dat ook. Het zal geen tattoo zijn maar er staat wel iets op je voorhoofd.. Met je gympen.. ;)
Als ze die Audi navi erin lepelen zeurt ook iedereen.
En als ik het zo hoor is er eigenlijk niet veel handig aan die auto: richtingaanwijzers, bandenkeuze, bijzonder klein.
Het moest gewoon maar zo, alles draait om de V10 en die is wel geniaal. Missie geslaagd dus.
Blijft een wijs ding, maar hij is niet bepaalt mooier geworden van de facelift. Doe mij maar een Performante, de ultieme Huracan. Wat blijft is de hoofdruimte. Wellicht is er een modificatie welke dit oplost?
Wat een Huracan kan mijn vrouw veel beter.
@Rick-dos: hij maakt hem gewoon.
@Rick-dos: klopt
@Rick-dos: wat je macan ook
@Rick-dos: en wat te denken wat je macan
Al sinds de introductie ben ik fan van de Huracan. Meer nog dan de Gallardo omdat de Huracan echt goed rijdt. De wegligging en dan met name de balans is echt goed.

Zeker in combinatie met een V10 en het geluid daarvan. Kan het me nu helaas niet veroorloven maar op termijn misschien wel. Lijkt me leuk speelgoed.

Neem aan dat hierover op de redactie ook geen discussie was tussen Wouter of Casper wie dit mocht gaan doen?
Een goede video voor mensen die geen idee hebben hoe het is om met een supercar op semi slicks is door de regen te rijden… zwaar kut! Het straalt er aan alle kanten van af. 😂
@jippie: Moet je eens proberen bij flinke regen op de afsluitdijk te rijden, staan de plassen soms 2 stroken breed met al dat achterstallige onderhoud …
Wat is er mis met die achterlichten? Dan links, dan rechts, wtf!
Nomnomnom, veel leuker dan dit wordt t niet.
@tttijn: Oh jawel hoor. Als je tot een jaartje of 10 terug gaat in de tijd. Alles daarvoor is eigenlijk leuker dan dit. Misschien niet allemaal zo snel maar wel veel meer beleving dat ontbreekt in Playstationauto’s als deze. En qua beleving heb ik het dan niet over de plofjes uit de uitlaat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).