Lamborghini pronkt met SUV

Auteur: , 27 Reacties

Niet op de Autosalon in Genève, maar op de Techno Classica in Essen stond Lamborghini met een SUV. Maar dan wel eentje van een aantal jaar geleden, uit de tijd dat een SUV nog geen SUV heette. Hè, is er ooit al eens een Lambo SUV geweest? Jazeker, de Italiaanse sportwagenfabrikant bouwde van 1986 tot 1992 de LM002.

Dit bakbeest met een carrosserie van aluminium en glasvezel werd voortgestuwd door een 5,2 liter V12-motor met 450 pk die een topsnelheid van 200 kilometer per uur bereikte. De LM0002 was terecht een terreinwagen. Hij kon een helling van 54 graden de baas en de speciaal door Pirelli ontwikkelde banden deden het goed zanderig terrein. Het gros van de klanten van de LM002 bevond zich dan ook in het Midden-Oosten.

In totaal zijn er 301 gemaakt en het goudgele exemplaar op de foto is de laatste en de enige waarvan het stuur rechts zit. Hij is volledig gerestaureerd en staat in het fabrieksmuseum in Sant’Agata Bolognese. Het hoekige ontwerp doet nog het meest denken aan een Hummer.

Eind jaren zeventig gaf Lamborghini het Amerikaanse MTI (Mobility Technlogy International) de opdracht om een terreinwagen te ontwikkelen onder de naam ‘Cheetah’. Dit werk werd door de Italianen in 1981 in de persoon van Giulio Alfieri overgedaan en hij kwam met het prototype LM001. Er werd geëxperimenteerd met een motor uit de Countach die achterin werd geplaatst. Het productiemodel werd de LM002 met de motor voorin.

Dat Lamborghini graag een derde modellijn wil naast de Gallardo en de Aventador, is geen geheim. De vraag is of dat een SUV of een vierdeurs model à la de Porsche Panamera en Aston Martin Rapide wordt. Er waren dit jaar eerder al geruchten dat de Italianen in Genève met een SUV zouden komen. Dat bleek niet zo te zijn en nu wordt de Beijing Auto Show in april genoemd.

In Essen wist een woordvoerder van Lamborghini nog niet te vertellen óf er een SUV komt en zo ja, wanneer. Maar hij gaf wel toe dat Lamborghini hier niet voor niets met de LM002 op de beurs staat. Toch even laten zien dat het merk een geschiedenis heeft op dit terrein, en het publiek alvast opwarmen voor een eventueel hedendaags exemplaar?

En het is misschien ook wel een steekje onder water naar Bentley, dat andere merk uit de Volkswagen Groep dat op de Autosalon wel met een SUV kwam. Het kan bijna niet anders of een nieuwe Lamborghini SUV zal net zo in your face zijn als zijn voorganger LM002. En met een V12 uitgerust natuurlijk!

Met dank aan Robert en Maarten voor deze bijdrage!27 reacties

Rambo lambo’s zijn cool!
@AB: Wie van jullie loopt er rond op Essen? staat namelijk een klasgenoot van mij met 3 oude Opel kadetjes :) Dacht miss kan ie er foto’s van maken :mrgreen:
Wat een machtig lomp apparaat! Was er niet een of andere dictator die met zo’n machine rond reed?
@sajmun: Libië heeft er destijds een paar aangeschaft voor het leger.
@sajmun: Zie hierboven… ik heb de foute gereplied
Geweldig ding, jammer dat niet veel mensen van deze auto weten
Uk kan moeilijk wachten op het nieuwe model!
Als er echt een Lambo SUV komt, hoop ik ook dat deze veel weg heeft van die oude Rambo Lambo en niet zo’n suffe bak voor watjes word zoals bijna alle suv’s die nu te koop zijn.
bungabungastig
“Het hoekige ontwerp doet nog het meest denken aan een Hummer.”
De Hummer werd dan ook snel ontworpen nadat Lamborghini probeerde haar LM002 aan de US Army te slijten.
@bungabungastig: Correct, en de LM002 was op zijn beurt ook “afgekeken” van een eerder militair project.
Kom nou maar eerst met die Estoque voordat jullie aan een SUV denken! Dat is een veel mooier concept dan een SUV! Deze Lambo is dan wel weer bruut, maar liever die vierdeurssupercar !
Uit de oude doos:

http://youtu.be/_9Hi-M37ynU
@Kyanite: Geweldig :D ‘Hello Machiiiiine’
Dit is geen SUV maar een echte ouderwetse terreinwagen.Maar dan met een lekker Italiaanse gestoorde draai eraan .Jammer dat het nu niet meer Italiaans is …..
@norge: Idd, ik vind SUV immers zo patserig overkomen… haast premium. Gewoon een lekkere 4×4 om mee te raggen door de velden ipv een ‘SUV’ die problemen heeft om een plasje te doorkruisen.
Heb eens een rode zien rijden in Italië, wat een mastodont!
@brumax: Je staat wel mooi voor lul met je Range Rover naast zo’n ding!
Nieuwe Lambo SUV in your face?

Laat ze er dan tenminste een echte terreinwagen van maken, zoals idd de LM002. Dan is ie pas echt in your face. Zij die gewoon een hoge luxebak willen kunnen altijd binnen VAG terecht bij Porsche of Bentley…
@Esprit_de_Flandre: Zeker met die nieuwe EXP 9 f. Hoewel ik denk dat Bentley niet veel van die dingen zal verkopen want het ziet er gewoon verschrikkelijk uit.
Suv’s maken voor het cool was.
Enorme dikke wagen, doet me nog het meest denken aan een Dartz.
doe mij toch maar een lamborghini tracktor dan :)
Zover ik weet (van artikelen in de media en op internet), wat het dat MTI wat Lamborghini destijds opdracht gaf..
Er moest een snelle terreinwagen komen voor in de woestijn en na wat rondsnuffelen, kwamen ze bij Chrysler terecht (waar Lamborghini toen onder viel).

Eerst kwam er toen de Cheetah, met een Chrysler V8 achterin, maar toen moest het wat sneller en heftiger en kwam de V12 erbij. Die ging ook achterin, maar de wagen werd wat te zwaar achterin, dus bij hellingen viel ie achterover (dat was de 001). Toen is de V12 voorin komen te liggen, wat leidde tot de LM002, zoals op de foto. Alleen toen nog met carburateurs en daardoor een dikkere bult op de motorkap.

Pirelli moest speciale banden ontwikkelen, omdat deze wagen zo zwaar was en ook nog eens met een groep soldaten achterin 180 km/uur over los woestijnzand moest kunnen.

Aan het uiterlijk is ook wel te zien dat Chrysler later de Hummer daar op gebaseerd heeft. Zeker als je de Lamborghini Cheetah ernaast zet.

Helaas is ie nooit aan de start van Parijs-Dakar gekomen, want de sponsors haakten af. Er stonden een paar licht aangepaste LM’s klaar, met extra luchtfilters en meer opslag voor brandstof, maar helaas niets van gekomen.

Er zijn diverse sites, maar ik hen op mijn site een artikel gezet met de info die ik had, aangevuld met wat er op internet te vinden is. Let wel: het is voornamelijk van een interview met Valentino Balboni door een Nederlands autoblad. In hoeverre dat echt waar is, weet ik natuurlijk niet. De LM schijnt speciaal voor het Arabische leger ontworpen te zijn, om de grenzen te bewaken.

Op tv heb ik eens gezien hoe een LM002 van het Belgische leger (geen grap!) voor een Leopard tank werd gespannen. De tank woog 14 ton, stond stil en in de eerste versnelling. De LM sleepte de tank weg alsof het een speelgoedwagentje was! Hopelijk gaan ze bij Lamborghini deze wagen weer op de markt brengen. Zo dicht mogelijk bij het origineel dan s.v.p. :)

Uitgebreide special: http://www.sportiva-italia.nl/forum/viewtopic.php?f=13&t=248
Geweldige auto. Uber-SUV!

Topsnelheid: 200 km/u met zo’n motor is niet enorm snel. Maar hij kan het wel in elk terrein ;)
Er staat er 1 bij mij in het dorp (Arkel of all places :P )
De eigenaar rijdt er alleen nooit mee omdat de banden niet meer geproduceerd en geleverd worden. Wel een heel gave wagen!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).