Lamborghini Urus: rijtest en video

Auteur: , 53 Reacties

Voor wie het zich nog afvroeg: alle Lamborghinis worden vernoemd naar vechtstieren. Zelden was dat toepasselijker dan bij de Urus. Aan de SUV uit Sant Agata is namelijk niets subtiels.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
Om een potentiële fout direct recht te zetten: het is niet de eerste SUV van Lamborghini. Van 1986 tot 1993 bouwden de Italianen de LM002, een SUV (pickup) met de 5,2 liter grote en 450 pk sterke V12 uit de Countach. Overigens impliceert het cijfer 2, dat er eerdere offroaders van Lamborghini waren. Dat klopt. Al in de jaren zeventig bouwde Lamborghini voor militaire doeleinden achtereenvolgens de Cheetah en de LM001. Beiden hadden een Amerikaanse V8 die achterin lag, wat voor een beroerde wegligging zorgde.

Lamborghini Urus

Meer dan een spirituele opvolger is de Urus niet, want na het verstrijken van zoveel jaren delen de LM002 en Urus uiteraard geen enkel onderdeel meer met elkaar. Het is wel een leuk bruggetje naar de huidige bloedverwanten uit het grote Volkswagen concern. Qua carrosserielijnen lijkt de Urus het meest te delen met de Audi Q8, terwijl de aandrijflijn wordt gevormd door de bekende vier liter V8 met twee turbo’s, die te vinden is in de Cayenne Turbo en Bentayga, maar ook in de RS6.

Lamborghini Urus

Hoe rijdt het?
Als een vuurspuwende draak. Net als een topkok die met dezelfde ingrediënten iets lekkerders weet te maken dan dat ik zelf zou kunnen, zo weet Lamborghini met behoorlijk vergelijkbare componenten een SUV te maken die onbehoorlijk veel agressiever is dan Porsche, Audi en Bentley. Alsof een demonstratie van de spreekwoordelijke Italiaanse warmbloedigheid nodig was, zo maakt de Urus het duidelijk dat hun core business nog steeds sportauto’s bouwen is.

De 4,0 liter twinturbo V8 mag in de basis een bekende zijn, voor de Urus werden alsnog alle regisers open getrokken. Het is de meest krachtige versie tot nu toe. De unit levert 650 pk (bij 6000 tpm) en een maximaal koppel van 850 Nm (tussen 2250 en 4500 tpm). Ondanks een fors wagengewicht van bijna 2200 kg heeft de Urus de beste pk-gewichtsverhouding van alle SUV’s (3,38 kg/pk). Om de Super SUV snel te noemen is dus een understatement: van nul naar honderd kan in 3,6 seconden en van 0 naar 200 km/h in 12,8 seconden. De topsnelheid is 305 km/u, extreem hard voor een busje.

Lamborghini Urus

De aandrijflijn wordt afgemaakt met een achttraps automaat en vierwielaandrijving. Het centrale Torsendifferentieel stuurt normaal gesproken 40 procent van de aandrijfkrachten naar de vooras en 60 procent naar de achterwielen. Dat kan echter variëren: tot 70% kan naar de vooras of tot maar liefst 87% naar de achteras. Tijdens het rijden is het te merken en in combinatie met de wat gevoelloze besturing en de gemonteerde winterbanden kon het wel eens onduidelijk zijn wat er exact gaande was aan de wielen. Wat dat betreft zijn de moderne elektronisch aangestuurde vierwielaandrijfsystemen zowel een vloek als een zegen: het zorgt bijna voor grip ohne ende, maar het kan onduidelijk zijn wat de razendsnel regelende vierwielaandrijving voor je heeft bekokstoofd. De achteras is overigens ook nog voorzien van een differentieel met torque vectoring.

Lamborghini Urus

De standaard gemonteerde koolstofkeramische remmen zijn de grootste en krachtigste die beschikbaar zijn op productieauto: voor zijn ze 440 x 40 mm groot en achter meten ze 370 x 30 mm. De velgen zijn ook lekker fors, de maten gaan van 21 tot 23 inch, Pirelli ontwikkelde er speciaal een serie zomer-, winter-, all-season-, all-terrain- en sportbanden voor.

Lamborghini Urus

Zijn er nog minpunten?
De Urus valt nauwelijks minder op dan een Aventador of Huracan, dus even snel anoniem een vergeten pak melk halen bij de buurtsuper zit er niet in. Het maakt niet uit waar je met de Urus rijdt, aandacht en driftig fotograferende jongens en meisjes zijn gegarandeerd. Het is heel leuk voor een weekendje, maar voor iedere dag kan het wat vervelend worden. En juist de Urus is de meest praktische Lamborghini, waarmee je relatief normale ritjes kan doen. Die worden dan wel allemaal gedocumenteerd door spotters bij je uit de omgeving.

Killer features
Het interieur is een fusion tussen het beste van Audi en Italiaans design. Zo valt het Lamborghini Infotainment System III (LIS III) te herkennen als het systeem wat ook in de meest recente Audi’s zit. Het werkt met twee touchscreens die boven elkaar in de middenconsole zijn geplaatst. Het bovenste laat alle media-, navigatie-, telefoon en informatiefuncties zien, het onderste is voor onder andere de climate control en kan als toetsenbord of als schrijfpad worden gebruikt. Het heeft, net als het scherm wat de analoge tellers heeft vervangen, wel een stevige Italiaanse saus gekregen. Net als de rest van het interieur.

Lamborghini Urus

Geen Drive Select hendel, maar een Tamburo dus. Daarmee kies je tussen rijstanden STRADA, SPORT en CORSA, maar ook NEVE (sneeuw), TERRA (offroad) en SABBIA (zand). Bak, aandrijflijn, luchtvering en de actieve, elektromechanische rolstabilisatie gaan dan allemaal in een andere stand. Dankzij de luchtvering kan de bodemspeling variëren tussen 248 mm en 158 mm.

Je kunt erover vallen dat er elementen uit het interieur ook terug te vinden zijn bij Audi, maar als het zo goed werkt is er niet veel mis mee. En laten we wel wezen: bij Rolls-Royce komen veel spullen van BMW, bij Aston-Martin komen ze van Mercedes-Benz en bij Ferrari van de Chrysler groep.

Lamborghini Urus

Alternatieven
Uit eigen huis zijn er de Bentley Bentayga (V8) en Porsche Cayenne (Turbo) die onderhuids meer met de Urus delen dan je van buitenaf wellicht zou zeggen. Beiden hebben wel een ander karakter, de Bentley is meer chique sportief, de Cayenne meer rationeel sportief en de Urus is dus een vuurspuwende draak. De Rolls-Royce Cullinan is qua prijs absoluut een concurrent, maar heeft een totaal ander karakter dat meer geënt is op pure luxe dan op sportiviteit.

Conclusie
Het is simpelweg een pretpakket. Iedere meter die je rijdt in de Urus is leuk. En dat alles voor slechts tweehonderdtachtigduizend euro, what’s not to like..Filmpje!53 reacties

Grappig ding ..
Populair geworden door Breaking bad ..
@lincoln: leg uit?
@dnadave: net zo lelijk als die witte Pontiac.
@dnadave: internetgrap
In het geel. Met zwarte velgen en een rocket bunny kit of een ander pakket. Lekker fout zoals een Lambo heurt te zijn.
Doe mij dan toch de Bentayga maar. En een échte Lamborghini voor het weekend.
@dutchdriftking: doe mij dan maar een X7 en een GT3 RS voor t weekend
@str8six: Jeep Trackhawk vergeten ?? :)
@dutchdriftking: Doe mij maar de nieuwe G63 en een DBS Superleggera voor de lekker weer ritjes.
Echt spuuglelijk dit ding.
Das wel een heule dure Audi!
@raoufff: orgineel
@g60gti: is toch gewoon een fact!?
@vagtroep: Mwa niet echt, staat Lamborghini op de neus. Maar de onderstel techniek en aandrijving afstelling en leer keuze en design is Lamborghini.
Tja een lambo valt altijd op. En dan is het weer niet zo n top auto om mee boodschappen te doen. Sta at overal dat je met je dure lamborghini urus gewoon naar de prijzenslager gaat. Daar zit je niet op te wachten
@flik2punt0: nog een pilsje dan maar?
@flik2punt0: “een lambo valt altijd op” ben ik het niet mee eens. Er stond een zwarte in een drukke straat in Utrecht, in de snelle vaart miskende ik ‘m als Hyundai tot een tweede blik me bijna op m’n bek deed gaan omdat het m’n eerste blik op de Urus was.
Wellicht in daglicht en een echte lambo-kleur is het er eentje om niet te missen. In het zwart en stilstaand vond ik ‘m inwisselbaar voor een dikke Koreaan
Dit is toch geen echte Lamborghini kom nou zeg, dit is Lamborghini onwaardig. En snel ja maar een alfa stelvio quadrifoglio is niet veel langzamer voor een fractie van de prijs.
@jwcroy82: zeiden ze ook bij Porsche toen de Cayenne op de markt kwam. Inmiddels weten we beter.
Los van feit dat dit ding een gedrocht is, wat valt het geluid van die geblazen motoren toch altijd tegen. Veel gepruttel en scheten tijdens het schakelen, maar toch nét te weinig toeren maken naar mijn smaak.

Niet per se slecht, maar het valt in het niet bij de v10/v12’s uit Huracan en Aventador, die werkelijk waar een genot zijn voor het gehoor.
Hoezo ‘net zo opvallend als een Aventador’?
Helemaal niet. Neem je dit ding in het zwart en de Bentayga of Cayenne valt meer op. Pas mensen voor de 2e keer kijken, snappen ze het niet en krijg je aandacht.
Hoe laag en breed een Aventador is, daardoor valt ie op. En ook door het geluid bij 20kmh. Dit ding is echter makkelijk te rijden met een normale v8 roffel.
Overigens: vet stoer ding. Staat er 1 bij me in de garage (in Geel, zie autojunk). Als er kennisen bij me langskomen (we gaan door de gemeenschappelijke garage richting appartement), vraag ik vaak of ze weten wat dat is. Meeste mensen die het kennen,vinden m mooi. Meeste mensen die m niet kennen snappen het niet en kijken maar raar als je ze vertelt wat zo’n ding kost.
Jammer van die velgen. Ik heb bijna identiek dezelfde onder mijn smax in 18″ onder zo’n dure auto mag je wat originelers verwachten lijkt me
Ik neem aan dat Ferrari er iets beters van gaat bakken.

Een Lambo op een Audi platform, wat een ellende.
Ofschoon ik een grote fan van Italiaanse auto’s ben en een sportwagen heb van een concurrerend merk, doet dit mij werkelijk helemaal niets, nada, nop. Eigenlijk schrijft Wouter precies dat waarom het mij in ieder geval niets doet: totaal gevoelloze besturing en electronica die alles voor je regelt. Interessant, hoor. Wat voor beleving heb je dan in zo’n ding. Keihard acceleren is: gewoon voet naar beneden, electronica doet de rest. Bochten? Idem dito. Hoe die er vervolgens uitziet (lelijk) is ieders smaak en valt dus niet over te twisten, maar de echte liefhebber zit toch niet op zo’n rijdende computer te wachten. Nou ja, ik niet, ook al zou ik hem met veel geschraap misschien nog kunnen betalen maar realiseer mij steeds meer dat de super auto’s uit het verleden veel en veel leuker zijn. Auto’s die je moet bedwingen, waar je echt mee bezig moet zijn en waar foutjes hard afgestraft worden. Waarin je beloont wordt als je hem onder controle (denkt te) heb(t)benDus….tig keer liever bijv een Murcielago met handbak dan dit gedrocht. En voor die dagelijkse boodschappen waar Wouter aan refereert? Gewoon, een X-merk stationwagon….veel handiger.
@ttr6: Mooi he hoe mensen alles vervormen. Van:”Ik mis een beetje feedback” naar “totaal gevoelloze besturing”
@ttr6: Ergens heb je wel gelijk, maar die liefhebbers brengen niet (genoeg) geld in het laatje. Want Ferrari verkoopt ook niet of nauwelijks nog een auto met handbak, ondanks de geniale looks van een handbak, met het uitgefreesde profiel. En net als Porsche, heeft alleen de Gt3 nog een handbak. Maar zelf zou ik ook liever een atmosferische V10 of V12 zien, dat maakt hem een stuk unieker, sowieso qua geluid.
Heb er voor werk een uurtje in mogen rijden, gaat erg hard en maakt een hoop kabaal, maar t is gewoon een omgebouwde Q8 met mooi leer en sportieve bumpers. Infotainment systeem is van Audi met een ander thema. Zou hier dus nooit €3xx.000 aan uitgeven..
Ik ben benieuwd waar Wouter hebberiger van word, deze Urus of de Dodge Ram van laatst.
@kobus1967: Met de Ram ff langs Hennessy klaar :0
@RobUSA:
Of je GLS 63 AMG in Bottrop bij Brabus achterlaten samen met EUR 65k….. een week later beschik je over 850pk en 1.000 Nm….
@bennyweisz: Voor dat geld heb je bij Hennessy 6 wielen en 1500 pk :))
@kobus1967: Of van mijn vriendin.
Kan hem toch niet mooi vinden die aflopende daklijn (ruimte binnenin anyone SUV toch ?) die bbq vorken in de grill. Al met al zeer matige auto en zeker voor dat geld. Jeep Trackhawk toch maar dan voor een lousy $89.000 hier dan he.
@RobUSA: douw die plug met stars and stripes motiefje er maar weer lekker diep in Rob.
@2wheeler: Altijd… mooiste autoland evah en voor een fractie v/d prijs ook nog eens :)
@RobUSA: Blijft dan toch gek dat Amerikanen die geld hebben (zijn er al niet veel) altijd Europees spul halen. Veel plezier in het 3e wereld land!
@dieselkameel: Praat geen poep knul. Meeste rijkste mensen wonen in de VS.
Haal even alles wat uit de VS komt uit je leven iPhone, Ipad, computer, Starbucks, Mc D, Levi’s, Jack Daniels, HD, porn, movies, games, Coca cola enz enz dan kijken we verder ok.
En als je medisch uitbehandeld bent in NL omdat ze het niet meer weten kom dan ook niet hierheen ok.
Tis eigenlijk gewoon de X6 van Audi en dat is niet echt een compliment.
Gewoon in een felle kleur bestellen want zwart, grijs/zilver of wit is een te anonieme kleur. Wat ik echt een gemiste kans vind is dat ze niet de V10 van de Huracan met 2 blazers erop hebben gemaakt. Nu is het zo overduidelijk een VAG product
Wouter had een mooie zondag!
Meh. Had het een v12 gehad van de aventador of de v10 van de huracan gehad, dan was het leuk. Dit is te voorzichtig voor een Lamborghini
Lamborghini’s als de Countach en de LM002 zijn de real deal en dit is gewoon een dure audi in vermomming. Dat zal zeker waar zijn. Die Countach en LM002 waren echter ook apparaten met rijeigenschappen, zitpositie en betrouwbaarheid die we vandaag de dag niet meer accepteren bij dit soort dure exoten. Vandaag de dag willen we wel de lusten maar niet de lasten. Een exclusieve auto moet supersnel zijn, de hoogste veiligheid bieden, voorzien zijn van de laatste (multimedia) snufjes en ook heel praktisch bruikbaar zijn. Dan krijg je dit soort auto’s. Het bovenstaande is natuurlijk kort door de bocht maar door een Cayenne of een Urus kunnen merken als bijvoorbeeld Porsche en lamborghini wel voort blijven bestaan.. Ik zelf ben er nog niet uit. Het gevoel zegt deze auto hadden ze niet moeten maken. Maar het gevoel zegt ook, ik vind hem mooi en ik zou hem wel willen hebben 😄. Voor Lamborghini is het rationeel natuurlijk een prima beslissing. Het wordt gegarandeerd een bestseller 😄.
Toch wel een stuk gaver dan ik verwacht had!
Op welke locatie in de duinen is dit gefilmd? Ergens in Zeeland?
Ik wacht wel op een SQ8, is zogoed als hetzelfde
Gaat de belastingdienst niet moeilijk doen dat er op Italiaans kenteken wordt gereden door een Nederlander in Nederland? Of is er vrijstelling voor de pers?
Geweldig ding! Opvallend om te zien en top interieur! Mooi? Niet zozeer, maar wel indrukwekkend en dat is wat men beoogd en wat kopers wellicht zoeken. Indrukwekkend prestaties & praktisch inzetbaar. Wat wil een mens nog meer zou ik denken…
Die deurgrepen zoo jammer…
Echt een heel lelijke auto. Maargoed, bij Porsche duurde het ook 3 generaties voordat ze een enigzins ogende SUV maakten dus wellicht komt het nog goed
En de diffuser hebben ze van de audi q2 geleend?
Bij Kien in Velp hadden ze ooit een LM-002 staan, hint..
Goud stukje met de wielrenners. De rest kon me niet zo bekoren. De auto is puur een snelle money machine voor lambo.
Goed nieuws. Altijd al geweten dat het kwaliteitsproducten zijn!
http://www.trekkerweb.nl/artikel/2015/05/ursus-tractors-weer-verkrijgbaar-in-nederland.html
Denk dat de G63 AMG ook als concurrent genoemd kan worden, die kopers houden ook van exclusieve performance 4x4s die benzine slurpen en echt anders dan de rest zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).